Srovnání dvoujader: Optimus 2X vs. Sensation vs. Galaxy S II (3. díl)

30

V dalším pokračování našeho velkého srovnání se zaměříme na video schopnosti dvoujádrových telefonů. Půjde tedy jak o přehrávání, tak o záznam videa. Po druhém dílu se nám pořadí vcelku promíchalo. Uvidíme, zda ke zvratům dojde i dnes.

Rivalové (zleva): LG Optimus 2X, HTC Sensation a Samsung Galaxy S II

LG Optimus 2X můžete zakoupit na značkovém e-shopu X-store

Vítám vás při zahájení třetí části srovnání dvoujádrových telefonů. Nejprve si krátce zrekapitulujeme stav. Po druhém dílu se na prvním místě celkem pohodlně usadil Samsung Galaxy S II. Dařilo se mu prakticky na všech frontách a na jeho kontě svítí 11 bodů. Pokud nepoleví, velmi výrazně se přiblíží k celkovému vítězství. Minulý díl se naopak vůbec nepovedl HTC Sensation. Neudržel své první místo a ze své aktuálně druhé pozice ztrácí už 4 body na Galaxy S II. Na třetím místě, stejně jako po prvním díle, zůstává LG Optimus 2X. Z většiny kol si odnáší jeden bod, ale díky zaváhání HTC stahuje ztrátu na druhé místo. Boj o druhou příčku tak možná bude ještě velmi zajímavý.

HTC Sensation můžete zakoupit na značkovém e-shopu X-store

Další cenné body budou moci dnes borci získat na poli přehrávání a záznamu videí. Porovnáme přehrávače, schopnosti přehrát běžné formáty a následovat bude samotné nahrávání videa. Pohodlnost, rychlost záznamu a samozřejmě výslednou kvalitu. Chybět nebudou ani názorné ukázky pro přesné porovnání.

Samsung Galaxy S II můžete zakoupit na značkovém e-shopu Samsung

Jediné dvoujádrové telefony na našem trhu - LG Optimus 2X, Samsung Galaxy S II a HTC Sensation

Základní parametry dvoujádrových telefonů

Model LG Optimus 2X HTC Sensation Samsung Galaxy S II
rozměry 123,9 x 63,2 x 10,9 mm 126,1 x 65,4 x 11,3 mm 125,3 x 66,1 x 8,49 mm
hmotnost 139 g 148 g 116 g
Procesor Cortex-A9 Dual-core 1GHz Qualcomm MSM8260 Snapdragon Dual-core 1,2GHz ARM Cortex-A9 Dual-core 1,2 GHz
grafický čip Tegra 2 Adreno 220 Exynos chipset
RAM 512 MB 768 MB 1 GB
interní paměť 8 GB 1 GB 16 GB
typ displeje IPS LCD Super LCD Super AMOLED Plus
velikost displeje 4,0“ 4,3“ 4,27“
rozlišení displeje 800 x 480 px 960 x 540 px 800 x 480 px
typ a kapacita baterie Li-Ion 1500 mAh Li-Ion 1520 mAh Li-Ion 1650 mAh
cena (cca) 10 000 Kč 12 500 Kč 14 000 Kč

Nepřehlédněte

9. kolo – přehrávání videa

Dnešní telefony s velkými a jemnými displeji, zároveň s dostatečnými paměťmi, vybízejí ke sledování seriálů a filmů. Základní videa, která nahrajete přímo telefonem si jednoduše přehrajete přes zobrazení v Galerii. Mnohem častější dotazy však směřují k přehrávání různých hudebních videoklipů, seriálů či celých filmů. Podstatné je rozlišení, datový tok, ale také třeba přítomnost titulek. Deváté kolo jsme proto rozdělili do tří podkategorií. V první na všech telefonech pustíme obyčejný seriál v televizním rozlišení. Ve druhé bude sledovaným videem opět seriál v televizním rozlišení, avšak s externími titulky. Třetí část prověří výkon telefonů. Spustíme na nich film ve Full HD rozlišení. Konkrétně v 1080p. Abychom pokryli větší množství formátů, bude třetí část devátého kola provedena se soubory avi a mkv.

Vestavěné přehrávače videí

Před samotným porovnáním se podíváme na jednotlivé přehrávače. Shodný operační systém zapříčiňuje velkou podobnost. Po spuštění videa na každém telefonu malou chvíli vidíte panel s názvem videa a přístupnými funkcemi. Chybět nemůže obligátní tlačítko play/pauza. LG se Samsungem přidávají ještě přetáčecí klávesy. Jako výhodu to však brát nelze. Všechny tři přehrávače totiž nabízí i časovou osu, po které se můžete prstem snadno pohybovat. Přetáčecí tlačítka tak zůstanou spíše nevyužita. Dále je k dispozici funkce přizpůsobení obrazu. Můžete si například seriál roztáhnou na celý displej či naopak. Každý telefon také nabízí vlastní vylepšení zvuku. Ve výsledku jsou přehrávače zatím shodné.

Do první části jsme vybrali jeden díl seriálu Simpsonovi s poměrem stran 16:9, rozlišením 624 x 352 pixelů a typem kodeku divX. Dle našeho očekávání ani jeden účastník nezaváhal a seriál okamžitě spustil. Video bylo plynulé, stejně tak zvuk se nezpožďoval. Sledování čehokoliv v televizním rozlišení je tak bezproblémové. S rostoucím rozlišením displejů telefonů však vyvstává jeden problém. Na telefon se koukáte z velké blízkosti a zejména u jemného displeje Sensationu je vidět, že přehrávané video nabízí nižší rozlišení.

V druhé části jsme do paměti telefonů nahráli dva soubory. První bylo klasické video, stejných parametrů jako v první části. Druhý soubor s koncovkou srt obsahoval titulky. Samotné video opět spustily všechny tři telefony bez problémů. Obraz plynulý, netrhaný a zvuk se nezpožďoval. Rozdíly však nastaly s rozeznáním titulek. Jediný Samsung Galaxy S II je dokázal k seriálu přiřadit a správně je zobrazit. Za tu mu patří velké plus a v podstatě vítězství v této podkategorii. Optimus 2X ani Sensation titulky v základním přehrávači nezobrazí. Je tak nutné zavítat do Marketu a stáhnout lepší přehrávač. Spolehlivě poslouží například program QQPlayer, který si s titulky poradí.

Ve třetí části jsme do telefonů nahráli kratší film v rozlišení 1080p (FullHD). Nejprve jsme zkusili avi soubor. Galaxy S II spustil film bez jediného zaváhání. Obraz opět krásně plynulý a problémy nenastaly ani u zvuku. Nezaváhal ani Optimus 2X a statečně Samsung konkuroval. Zcela vyhořelo HTC. Sensation Full HD video odmítal přehrát. Řešení přinesl opět až dodatečně nainstalovaný přehrávač z Marketu. Při přímém porovnání přehrávání se však video trhalo nejvíce právě na Sensationu. To ovšem může být způsobeno právě externím přehrávačem a proto se vyplatí vyzkoušet více programů.

Třetí část pokračuje dále. Do telefonů opět nahráváme krátký film ve Full HD rozlišení, tentokrát však s koncovkou MKV. Samsung opět dokazuje, že si zaslouží být multimediálním králem. Ani tentokrát jsme ho nenachytali. Soubor mkv 1080p spouští bez čekání a plynule. Konkurovat už nedokáže ani Optimus 2X. Jeho vestavěný přehrávač si s mkv nerozumí. Laxní Sensation hází taktéž ručník do ringu. MKV je nad jeho síly. Opět však dodám, že se soubory mkv si po instalaci patřičného přehrávače poradí i LG s HTC.

Jak dopadlo deváté kolo asi všichni tušíte. Samsung Galaxy S II nezaváhal ani na malý moment. Soupeřům nedal naprosto žádnou šanci. Dva body tak putují na jeho konto. Bodík si opět odnáší Optimus 2X. Jeho výkon byl o dost slabší než v případě Samsungu, nicméně to stále stačilo na katastrofu v podání HTC. Zatímco LG přehraje alespoň Full HD filmy ve formátu avi, HTC nedokáže ani to. Velkým mínusem Optimu 2X a Sensationu je nepodpora titulků. Řešením je titulky „vpálit“ do videa nebo stáhnout alternativní přehrávač. V případě HTC jiný přehrávač doporučuji v každém případě.

Stav po 9. kole:

LG Optimus 2XHTC SensationSamsung Galaxy SII
6,5 b. (+1)7,5 b. (+0)13 b. (+2)

10. kolo – Záznam videa

Připomínat schopnost záznamu videa by bylo nošením dříví do lesa. S dvoujádrovými telefony však přišla také možnost záznamu videí ve Full HD rozlišení. Konkrétně jde o 1920 x 1080 pixelů. V tomto nejvyšším rozlišení dokáží video zaznamenávat všichni rivalové. Vyjma Optimuse 2X i s plynulostí 30 snímků za vteřinu. LG nabízí pouze 24 snímků za vteřinu. K dispozici je samozřejmě i několik nižších rozlišení. Počínaje starším HD ready rozlišením (1280 x 720 pixelů) už točí s třiceti snímky za vteřinu i Optimus 2X. Pokud zrovna nebudete potřebovat nahrávat ve vysoké kvalitě, máte na výběr i několik nižších rozlišení. Optimus 2X a Galaxy S II nabízejí 720 x 480 pixelů. Sensation na to jde od lesa a nabídne rozlišení svého displeje – tedy 960 x 540 pixelů. Výčet končí třemi nižšími rozlišením (640 x 480, 320 x 240, 176 x 144) která mají všichni rivalové shodná.

Prostředí videorekordéru LG Optimus 2X

Prostředí videorekordéru HTC Sensation

Prostředí videorekordéru Samsung Galaxy S II

Aplikace pro obsluhu video záznamu se zcela shodují s aplikací fotoaparátu. Pohodlí je ale přeci jen různé. Zatímco Galaxy S II a Sensation využívají téměř celou plochu displeje, Optimus 2X nabízí jen malý náhled snímané scény, což je škoda. Spuštění záznamu je stejně snadné jako fotografování. Přístup do nastavení probíhá taktéž shodně jako v případě fotografování. V nastavení kromě změny rozlišení, naleznete vyvážení bílé či možnost nenahrávat zvuk. Sensation příjemně překvapí schopností zaznamenávat stereofonní zvuk. V případě Samsung a HTC můžete také v několika krocích upravovat expozici. HTC přidává ještě nastavení kontratstu, sytosti a ostrosti. Tyto vymoženosti LG nemá. Všichni tři naopak shodně umožňují použití nějakého scénického filtru a umějí také natáčenou scénu nasvítit LED diodou. Podstatným faktem dále je, že vaše nastavení si pamatuje jen Galaxy S II a Optimus 2X. Sensation s naprostým klidem vše zapomene v momentě, kdy opustíte aplikaci video záznamu. Vždy tak musíte vše pracně nastavovat.

1. testovací video - Exteriér (1080p)

LG Optimus 2X Videoukázka - exteriér - 1920 x 1080 px, 24 FPS (24,74 MB, 3gp)

HTC Sensation Videoukázka - exteriér - 1920 x 1080 px, 30 FPS (25,29 MB, 3gp)

Samsung Galaxy S II Videoukázka - exteriér - 1920 x 1080 px, 30 FPS (45,69 MB, mp4)

Nyní se již přesuneme k samotné kvalitě zaznamenaných videí. Začnu asi klasickým záběrem v plném rozlišení. Každý účastník srovnání si jinak vysvětluje podání barev. V podstatě výsledek kopíruje barevné podání fotografií z minulého dílu. Barevně se mi tak nejvíce líbí Galaxy S II. Druhé místo je nejisté. Sensation některé barvy podává moc křiklavě nebo naopak temně. Optimus 2X má tradičně všechny barvy vybledlé. Ostrost záznamu je slušná a plynulost taktéž. Plusem je samozřejmě vyšší snímkovací frekvence v podání Galaxy S II a Sensationu. Pozor musíte dávat, na jaké médium videa zaznamenáváte. Pomalejší paměťové karty většinou Full HD video nahrávat nestíhají.

Nemohu opomenout formát, ve kterém jednotlivé telefony videa nahrávají. Galaxy S II se chlubí formátem MP4. Oba soupeři nabízejí pouze 3GP. Při srovnání audia však nejlépe vychází Sensation. Zatímco Galaxy S II i Optimus 2X „šumí“, zvuk nahraný Sensationem je zcela čistý. Plusem je i výše zmíněný stereofonní záznam v případě HTC.

V dalším testovacím videu jsme vyzkoušeli, zda a jak si telefony poradí s kontinuálním zaostřováním. Jinými slovy, zda dovedou během záznamu přeostřovat na blízko a dálku. Pokud tuto funkci vyžadujete, budete muset koupit Galaxy S II. Jako jediný kontinuální ostření zvládá a navíc velmi dobře. Z dálky přeostří na blízký text v okamžiku. Nazpět stejně tak. Sensation ostřit průběžně neumí, nicméně snímaný text je alespoň částečně čitelný. Nejhůře, ale v podstatě stejně jako Sensation, dopadl Optimus 2X. Taktéž přeostřovat nedokáže a text je zcela nečitelný.

2. testovací video - kontiunální zaostřování (720p)

LG Optimus 2X Videoukázka - kontinuální zaostřování- 1280 x 720 px, 30 FPS (11,24 MB, 3gp)

HTC Sensation Videoukázka - kontinuální zaostřování - 1280 x 720 px, 30 FPS (19,69 MB, 3gp)

Samsung Galaxy S II Videoukázka - kontinuální zaostřování - 1280 x 720 px, 30 FPS (32,62 MB, mp4)

Občas se hodí možnost natočit něco při zhoršených světelných podmínkách nebo rovnou v noci. Pro tyto účely bývají telefony vybaveny LED diodami, pomocí kterých si snímanou scénu na maximálně jeden dva metry nasvítíte. Rovnou však mohu říci, že Sensation a Optimus 2X vám toho v noci příliš nenatočí. I když si LED diody zapnete, jsou velmi slabé a nasvítí opravdu maximálně jeden metr. Na blízko jsou však objekty vidět poměrně ostře. Galaxy S II i v této kategorii jasně kraluje. Jeho LED dioda ozáří scénu zhruba dva metry před vámi. S tím lze v nouzi už i něco opravdu natočit. Kvalita obrazu je pak srovnatelná s konkurenty. Nasvícené objekty ostré jsou, nicméně šumu je dost.

3. testovací video - noc (1080p)

LG Optimus 2X Videoukázka - noc - 1920 x 1080 px, 24 FPS (26,37 MB, 3gp)

HTC Sensation Videoukázka - noc - 1920 x 1080 px, 30 FPS (24,21 MB, 3gp)

Samsung Galaxy S II Videoukázka - noc - 1920 x 1080 px, 30 FPS (43,45 MB, mp4)

V desátém kole si dva body opět zaslouží Galaxy S II. Plynule a kvalitě nahrává videa ve Full HD rozlišení a navíc konkurenty rozdrtil kontinuálním zaostřováním a silnou LED diodou. Druhé místo v tomto kole připadne Sensationu. Zaslouží si jej plynulejším videem a kvalitnějším záznamem zvuku, čímž na třetí pozici odsouvá Optimus 2X.

Stav po 10. kole:

LG Optimus 2XHTC SensationSamsung Galaxy SII
6,5 b. (+0)8,5 b. (+1)15 b. (+2)

Čtěte

Závěr třetího dílu

Desáté kolo zároveň uzavírá tentokrát kratší díl. Nepřineslo sice změny na průběžném pořadí, ale dost možná již rozhodlo o konečném pořadí. První místo totiž okupuje Samsung Galaxy S II, na jehož kontě svítí 15 bodů. Náskok na druhé HTC Sensation je doslova obrovský. Sensation si totiž dnes připsal jen jeden bod a celkově tak má 8,5 bodu. Po jednom bodu si připsal i Optimus 2X a aktuálně disponuje 6,5 body. Souboj však ještě není u konce. Pořadím může pořádně zamíchat porovnání výkonu nebo třeba klasických telefonních a organizačních funkcí. Na úplný závěr prozradím, že na další díl se můžete těšit již koncem tohoto týdne.

Nepřehlédněte

Samsung Galaxy S II zapůjčila společnost Sunnysoft, která jej také uvedla do prodeje www.sunnysoft.cz.

Diskuze ke článku
Kubyk002
No hoši jste rychlíci, chválím, jen mám pár dodatků:
Pokud vím tak můj LG Optimus 2X "umí" přehrávat video s oxterními titulkami, no sice "umí" je spíše paradoxní, protože nějak nevím proč nepodporuje českou diakritiku, a místo háčků jsou tam kosočtverce s otazníkem uprostřřed, takže tak....možná jste ty soubory neměli pojmenované stejně(titulky a film)....
A ještě je škoda, že jste ty pořízená videa nedali na youtube...ale co už, pěkný díl a těším se na další ;-)
Dibla
Vlastním LG Optimus 2x a mám dva postřehy z recenze :
1.) Telefon nedokáže plynule přehrát .mkv soubory s jakýmkoliv programem co jsem zkoušel . Obraz se načte i titulky, ale video se seká a to jsem zkoušel pouze jeden díl TBBT v 720p. 1080p jsem ani nezkusil.....
2.)V nastavení kamery pro video - je nabídka Full HD ( 1920x1088 ) jsem jediný komu příjde divné, že je tam 1088 ?
anawarr.cz
je to fajn souboj, ale hodnotit přehrávače, nebo cokoliv jiného, co má alternativu na marketu, je.... ....určitě nezlepším snímač, ram, nebo cpu, ale přehrávač, prohlížeč atd. nemá cenu porovnávat u tel. s os
Raptor
Pěkná recenze, ale stále je můj favorit sensation :D Mužu se zeptat jestli jste u sensationu davali videa na přibalenou pamětovou kartu a nebo na interní pamět, protože jsem někde četl že ta karta není moc rychlá a že když si pořídili novou třídy 10 tak jim šli přehrát už všechny filmy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze