Srovnání dvoujader: Optimus 2X vs. Sensation vs. Galaxy S II (5. díl)

57

Po dvou týdnech nastává od počátku vyhlížený okamžik. Pátý a poslední díl přinese krom závěrečných kol hlavně vyhlášení výsledků, které odhalí, jaký dvoujádrový telefon je v současnosti nejlepší. Stane na pomyslném trůnu Optimus 2X, Sensation nebo Galaxy S II?

Rivalové (zleva): LG Optimus 2X, HTC Sensation a Samsung Galaxy S II

Vítám vás při zahájení páté části srovnání dvoujádrových telefonů. Setkáváme se tu společně již po páté. Během čtyř předchozích dílů jsme s dvoujádrovými telefony seznámili opravdu podrobně. Dnešní pátý díl ve své první části ještě nabídne poslední bitvy, ale poté již nastane klid zbraní. Na řadu přijde rekapitulace všech soutěžních kol a vyhlášení výsledků.

Nyní si jako vždy shrneme aktuální stav před pátým dílem. Po čtvrtém díle, kdy se rivalové utkali na poli klasických funkcí, došlo k poměrně bohatému přídělu bodů mezi naší trojicí. Nejvíce se snažil Sensation s vidinou stažení náskoku Galaxy S II. I přesto však HTC na Samsung dál ztrácí bez mála 5 bodů. A to je hodně. V pátém kole by Galaxy S II musel zcela selhat a naopak Sensation bodovat na 100%. Nějaký ten bodík si připsal i Optimus 2X. Jeho ztráta na Sensation ovšem opět narostla a ztrácí propastných 6,25 bodů.

Základní parametry dvoujádrových telefonů

Model LG Optimus 2X HTC Sensation Samsung Galaxy S II
rozměry 123,9 x 63,2 x 10,9 mm 126,1 x 65,4 x 11,3 mm 125,3 x 66,1 x 8,49 mm
hmotnost 139 g 148 g 116 g
Procesor Cortex-A9 Dual-core 1GHz Qualcomm MSM8260 Snapdragon Dual-core 1,2GHz ARM Cortex-A9 Dual-core 1,2 GHz
grafický čip Tegra 2 Adreno 220 Exynos chipset
RAM 512 MB 768 MB 1 GB
interní paměť 8 GB 1 GB 16 GB
typ displeje IPS LCD Super LCD Super AMOLED Plus
velikost displeje 4,0“ 4,3“ 4,27“
rozlišení displeje 800 x 480 px 960 x 540 px 800 x 480 px
typ a kapacita baterie Li-Ion 1500 mAh Li-Ion 1520 mAh Li-Ion 1650 mAh
cena (cca) 10 000 Kč 12 500 Kč 14 000 Kč

Nepřehlédněte

15. kolo – Výkon

Okolo jednoho slova se v současném světě mobilních telefonů točí celý svět. Výkon, výkon, výkon. To je oč tu dnes běží a výrobce nemající ve svém portfoliu telefon s Androidem, v jehož útrobách tepou dvě jádra, jakoby ani neexistoval. Ale nejedná se o něco, co bychom v historii už nesčetněkrát nezažili. Opět ale platí, že ať už jsou čísla na papíře jakákoliv, realita je vždy jiná, těžko měřitelná, obtížně porovnatelná. Z těchto důvodů jsem nejprve chtěl tuto kategorii ignorovat, neboť herní porovnání je obtížná například i proto, že Sensation má jemnější displej. Jednoduché hry, které se přizpůsobí, výkonnost neprověří. Složitější hry, které se poslední dobou dávají za názorný příklad výkonu zase nejsou přesně uraveny a vyladěny pro každého ze srovnávané trojice. Rozhodli jsme se proto jít cestou jednak papírového porovnání a čtyř různých benchmarků.

Nejprve přijdou na přetřes procesory. Optimus 2X tasí papírově nejslabší čísla. Procesor ARM-Cortex A9 s taktem 1 GHz. Sensation sice láká vyšším taktem 1,2 GHz, ale bohužel jeho procesor Qualcomm MSM 8260 Snapdragon má svůj základ postavený na starším Cortexu A8. Galaxy S II tasí stejný procesor jako Optimus 2X, avšak nataktoval ho na 1,2 GHz. Pokud bychom měli nyní sestavit výkonnostní žebříček, vyhrál by Samsung, druhou příčku by bralo LG a se třetím místem by se muselo spokojit HTC. Jdeme však dále. Dalším na programu jsou grafické akcelerátory. Optimus 2X předvádí ULP GeForce od nVidie, Sensation Adreno 220 a Galaxy S II Mali 400-MP. Neméně důležitou roli hraje i paměť RAM. Pokud jste již shlédli video, víte, že Galaxy S II své konkurenty doslova zesměšnilo. Nabízí totiž rovný 1 GB paměti RAM, přičemž po zapnutí má uživatel k dispozici více než 600 MB RAM. Takovou hodnotu například Optimus 2X ani nenabízí. Ve specifikacích prezentuje slabých 512 MB RAM. Po spuštění však uživateli ponechá jen něco málo přes 220 MB RAM. Jako slušná by se dala označit papírová hodnota Sensationu – 768 MB RAM. Jenže to by do toho nesmělo „kecat“ prostředí Sense, které má opravdu velký apetit. Po spuštění telefonu tak Sensation nabízí necelých 300 MB volné RAM.

Srovnání dvoujádrových telefonů s Androidem – 5. díl (výkon)

Nyní už k samotným bechmark testům. Na Marketu naleznete nespočet různých prográmků testujících výkon vašeho telefonu. Vybrat několik pro účely testu není zrovna jednoduché. Nakonec jsme vybrali 4 různé benchmarky. Zástupci notoricky známých, ale nepříliš přesných Quadrant a Linpack. Třetím zástupcem je SmartBench 2011, který naopak přesností vyniká. Čtvrtým do party je prográmek CF-Bench, který jako jediný „prožene“ i druhé jádro. Ve výše umístěném videu však máte možnost sledovat jen první tři jmenované. Proč? Průběh benchmarku CF-Bench není zrovna záživný. Prográmek jen textem vypisuje, co zrovna testuje a poté jen zobrazí výsledky.

Výsledky prvních benchmarků se dozvíte přímo ve videopohledu. Nyní se krátce podíváme na výsledky z CF-Bench. Jelikož po ukončení testu naběhne spoustu dílčích výsledků, dodám, že vycházíme pouze z celkového skóre (nachází se zcela na konci). Dle očekávání vyhrál Galaxy S II se skóre 6442 bodů. Druhé místo bral Sensation s 5218 body. Jedná se o velký odstup. Třetí skončil těsně Optimus 2X se ziskem 5114 bodů.

Dva body z patnáctého kola nemůže získat nikdo jiný, než Galaxy S II. Vyjma jednoho testu zůstal neporažen. Víc zřejmě netřeba dodávat. Boj o poslední bod už tak jasný nebyl. Optimus 2X je rychlý a častokrát Sensation porazil. Na druhou stranu nejednou vyhrál Sensation a k jeho dobru musíme připočíst fakt, že s Optimem 2X dokáže držet krok i s jemnějším displejem, byť nabídne dle papírových hodnot nepatrně rychlejší procesor. Nakonec si tedy zbylý bod rozdělí rovným dílem.

Stav po 15. kole:

LG Optimus 2XHTC SensationSamsung Galaxy SII
8,75 b. (+0,5)15 b. (+0,5)21,25 b. (+2)

16. kolo – GPS

V krátkém šestnáctém kole rivalové poměří své čipy GPS. Porovnávat aplikaci pro navigaci totiž nemá smysl. Díky Androidu ji mají všichni stejnou. Zaměříme se tedy na rychlost fixace satelitů a pohodlnost využití, která souvisí s velikostí displeje. Druhý porovnávaný aspekt však bude jen doplňkem v tomto kole. Fixaci satelitů jsme zkusili ve ztížených podmínkách. Uvnitř domu u okna. Nejlépe se s tímto místem vypořádal Sensation, který se se satelity spojil za necelou půl minutu. O několik vteřin později se chytil i Galaxy S II. Značně načas si však dal Optimus 2X. Napoprvé satelity nenalezl vůbec a na podruhé mu to trvalo takřka tři minuty. Pokud jsme měření provedli znovu, tentokrát však v jedoucím autě, byly výsledky u každého modelu lepší. Zatímco s dvojicí Sensation a Galaxy S II budete naprosto spokojeni, Optimus 2X vás vždy nechá chvíli čekat.

Prostředí navigace je společné pro všechny Androidy. Liší se jen nepatrně.

Navigování je nyní nově možné i v České republice a navíc si lze části map nahrát na omezenou dobu do paměti telefonu. Využitelnost Google Map tak značně vzrostla. Nejlépe pro navigaci poslouží Sensation. Nejenže nabídne největší displej, ale zároveň také nejjemnější. Velmi dobře je však navigace využitelná i na Galaxy S II. Optimus 2X už se svými čtyřmi palci někomu dostačovat nemusí.

V předposledním kole si na své konto dva body připisuje po zásluze Sensation. Nejrychleji vyhledá satelity a díky velkému a jemnému displeji se navigace používá nejpohodlněji. Bod pak bere Galaxy S II, který sice vše zvládá také dobře, ovšem na Sensation lehce ztrácí. Bez bodu zůstává Optimus 2X, kterému zlomilo vaz dlouhé hledání satelitů.

Stav po 16. kole:

LG Optimus 2XHTC SensationSamsung Galaxy SII
8,75 b. (+0)17 b. (+2)22,25 b. (+1)

17. kolo – Cena

Poslední kolo, které se po celou dobu našeho seriálu pohybovalo na hraně zařaditelnosti. Nakonec jsem se ale rozhodl porovnat aktuální ceny dnešních soupeřů. Půjde o kratší kolo s předem rozdanými kartami, které soupeři nemají možnost nijak ovlivnit. Před porovnáním ještě dodám, že porovnávány jsou čistě jen ceny bez ohledu na výbavu či doba, po kterou je telefon v prodeji. Pro účely porovnání použijeme oficiální cenu v e-shopu x-store a poté nejnižší možnou cenu, kterou lze na internetu dohledat. Optimus 2X se v oficiální distribuci v e-shopu x-storu prodává za sympatických 9 950 Kč. Pokud byste však chtěli ušetřit a nevadí vám šedivky, lze LG Optimus 2X zakoupit i za 7 990 Kč. HTC Sensation vám peněženku provětrá o poznání více. Oficiální dovoz v obchodě x-store vyjde na 12 590 Kč. Šetřílkové se s cenou mohou dostat na 10 689 Kč za šedivku. Rozdíl oproti Optimusu 2X je tedy v řádech několika tisíci korun. Nejhlouběji do kapsy musíte sáhnout, máte-li zájem o Samsung Galaxy S II. V obchodě x-store vyjde na 13 950 Kč. Z neoficiálního dovozu jej můžete zakoupit za 11 140 Kč.

Rozdělení bodů předurčil odstavec výše. V posledním kole si tak celé dva body připíše Optimus 2X, bodík si na závěr odnese Sensation a paradoxně bez bodu zůstává Galaxy S II.

Konečný stav po 17. kolech:

LG Optimus 2XHTC SensationSamsung Galaxy SII
10,75 b. (+2)18 b. (+1)22,25 b. (+0)

Vyhlášení: Favorit nezaváhal, Senzace se nekoná

Vážení čtenáři, právě jste se společně s námi pročetli až na samý závěr našeho velkého srovnání. Celých 17 kol mezi sebou soupeřili LG Optimus 2X, HTC Sensation a Samsung Galaxy S II a vítěz může být pouze jeden. Před začátkem srovnání se do role mírného favorita pasoval Galaxy S II. Válku mu vyhlásil zejména Sensation. Optimus 2X si naopak byl vědom své nejtěžší výchozí pozice.

Vítěz - Samsung Galaxy S II obsadil ve velkém srovnání 1. místo

Přečtěte si: Recenze LG Optimus 2X – Dvoujádrový velikán

V konečném zúčtování získal Optimus 2X 10,75 bodů. Celkově lze říci, že na své kolegy většinou ztrácel a jeho jediným trumfem je nízká cena. HTC Sensation se nakonec dostal na velmi pěkných 18 bodů. Snažil se konkurovat Samsungu seč mu síly stačily a nelze mu odepřít, že se mu to hned několikrát povedlo. Silnými zbraněmi Sensationu je kvalitní zpracování, displej, prostředí Sense nebo GPS. I když to v průběhu souboje chvílemi vypadalo, že Sensation odpadně společně s Optimusem 2X, nakonec se tchajwanský bojovník dokázal vždy zvednout. Jenže co naplat, Galaxy S II dokázal nasbírat ještě o pár bodů více. Na jeho kontě svítí 22,25 bodů a stává se tak vítězem velkého srovnání dvoujader a právem mu patří titul nejlepšího telefonu s operačním systémem Android na českém trhu. Smrtícími zbraněmi Samsungu je jeho multimediální výbava, dobrý fotoaparát a samozřejmě displej.

HTC Sensation se i přes obrovskou snahu musel sklonit a spokojit s druhým místem

Přečtěte si: Recenze HTC Sensation – Senzace na Androidu?

Na závěr se ještě pokusím rivaly doporučit. Nejtěžší je to s LG Optimus 2X. Ačkoli nyní oslňuje příznivou cenou, najdete na něm spoustu vad a nedodělků. Někomu nebude vyhovovat starý Android (v těchto týdnech bude již novější), dalšímu mizerný fotoaparát. Co je však asi úplně nejhorší, je konkurent ve vlastní stáji. Optimus Black totiž umí skoro totéž, jen je lépe vyladěn. Důvodů proč koupit Optimus 2X opravdu mnoho není. Kdo chce dvoujdárový procesor, určitě očekává špičkově vybavené zařízení s minimem chyb. Tuto podmínku však Optimus 2X nesplňuje.

LG Optimus 2X na své kolegy nestačil a obsadil třetí místo

Přečtěte si: Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

Naopak dvojice Sensation a Galaxy S II s podmínkou špičkového telefonu problém nemá. Svědčí o tom i výsledek našeho srovnání. Sensation sice skončil na druhém místě, odstup od vítěze však není až tak velký. Pokud tedy hledáte špičkově vybavený telefon, v zásadě neuděláte chybu ani s jedním. Sensation ztrácí na fotoaparátu a hudbě, kde naopak Galaxy S II kraluje. S klidem ale můžete vybírat dle vlastních sympatií, chybu neuděláte ani s jedním modelem.

Diskuze ke článku
Kubyk002
Tak je konec :-(....
Takže moje zhodnocení na závěr: Nejlepší koupě je bezpochyby SGSII, který je sice nejdrahší, ale je to telefon bez kompromisů a bez chyb...
Druhá nejlepší koupě je dle mého Optimus 2X, který za 9000, je poměrně výkonný, a když ho srovnáme se Sesationem, tak až LG dostane(doufejme vyladěnou)2,3 , tak bude v podstatě na tom stejně jako Sensation, jen s menším displayem, horší konstrukcí, ale s lepším fotákem a audio výstupem...(výkon byl v testech podobný, hodnota RAM taky podobná, výdrž se u LG zvedne, a ostatní neduhy by taky měl vyřešit update na 2,3, ale kdoví kdy bude?)
Poslední který bych si koupil z této trojice je Sensation, a to jen kvůli fotáku, audiu a prostředí Sense(které se mi nelíbí, ale zvykl bych si), jinak poměrně konkuruje SGSII, ale ten foták ho zabil...a ještě mi připadá jako velká těžká cihla, a prostě se mi nelíbí, i když není SGSII nějaký krasavec, tak mě na něm něco přitahuje.....
Ale dostat zadara jeden z nich nestěžoval bych si....
marczous33
Po zkusenostech meho okoli se Samsungy ani nahodou.
Jurda
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli může nastat u htc problém, při spuštění nějaké aplikace, že telefon napíše "není dostatek volné paměti"? Nedělám, že pustím webový prohlížeč apod., minimalizuji a pak jdu pustit hru, jde mi o to, abych neměl jen při nástavbě sense problém spustit nějakou náročnější hru? Ohromuje mě prostředí sense, které není nudné a dokáže překvapit :)
JiRa
Mám Galaxy SII týden a půl a jsem z něj stále nadšený. Výkon je skvělý, plynulost systému a rychlost reakcí také. Na displej stále koukám a nemůžu se vynadívat :-) Tohoto Samsungu bych se nebál, viditelně si dali záležet, aby měli čím konkurovat iPhone 4-5.
Telefon má samozřejmě i pár chybek. Zvuk i s kvalitními sluchátky není nic moc, přesnost GPS by mohla být lepší, WiFi je poměrně tupé na signál. Jinak je však systém zcela stabilní a bezproblémový, koupil bych ten telefon znovu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze