LG Optimus 2X
recenze

LG Optimus 2X

Dvoujádrový velikán
24

LG Optimus 2X je první smartphone na trhu, který se může pyšnit dvoujádrovým procesorem. Díky němu LG O2X disponuje opravdu skvělým výkonem. Kromě něj nabídne ještě skvělý displej, vynikající fotoaparát a schopnost natáčet Full HD video. Jaký nový dvoujádrový velikán je?

LG Optimus 2X je velice povedený kousek

Spoustu detailů o smartphonu LG O2X jste se mohli dočíst už v našem blogu, ve kterém jsme otestovali spoustu funkcí. Nyní si však můžete přečíst regulérní plnohodnotnou recenzi, ovšem nelekejte se, když najdete nějakou povědomou část. Rozhodli jsme se některé části z blogu přímo použít, neboť je zbytečné psát je dvakrát.

TIP! Přečtěte si také Recenze LG Optimux 2X v redakci: život na dvou jádrech (blog)

LG Optimus 2X – videopohled

Technické parametry LG Optimus 2X

Kompletní specifikace
Konstrukce123,9 × 63,2 × 10,9 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (480 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 980 × 1 080 px, 24 FPS
ChipsetnVidia Tegra 2, CPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2011, 13 000 Kč

Design a konstrukce

Design LG O2X je jednoduchý, uhlazený a elegantní s rozměry 123.9 x 63.2 x 10.9 mm a hmotností 139 gramů. Prakticky se jedná o černou placku, na kterou jsme zvyklí od dalších výrobců dotykových telefonů. Nabízí však pár prvků, které tuto jednolitost rozbíjejí.

V první řadě je to displej. Hrany jeho sklíčka jsou totiž zaoblené směrem k rámečku kolem přístroje a výsledný dojem je opravdu exkluzivní. Dále je to elegantní rámeček kolem těla přístroje. Bohužel nevíme, z jakého materiálu je vyrobený, protože některé zdroje hovoří o kovu a jiné o plastu. Na mne však působí kovovým dojmem a proto ho budu považovat za kovový.

Dalším nestandardním designován prvkem je abnormálně velká plocha pod dotykovými tlačítky. Je tam opravdu mnoho místa a telefon to dělá trochu nesymetrickým, což však rozhodně není na škodu. Asi posledním designován prvkem je kovový pruh na zádech telefonu, který vede až k čočce fotoaparátu vystupující z těla asi o 1-2 mm. Na pruhu je vyraženo logo Google, což prozrazuje přítomnost operačního systému Android.

LG O2X se může pochlubit hladkým a uceleným designem

Na přední straně krom displeje nalezneme již zmíněná tlačítka. Jsou dotyková a jsou celkem 4 – Menu, Domů, Zpět a Hledat, tedy klasická sestava známá z mnoha Android telefonů. Nad displejem se nachází mřížka reproduktoru, vedle ní pak čočka předního fotoaparátu a několik senzorů. Jsou tam jasně vidět 3 snímače, ale vím jen o senzoru světla a přiblížení. K čemu je tedy třetí snímač, nemám ponětí. Tušíte někdo?

K čemu je třetí snímač bohužel nevím. Máte někdo tušení?

Zadní strana nabídne pohled na zmíněný kovový pruh s logem Google a čočku hlavního fotoaparátu, doplněnou o přisvětlovací LED. Horní hrana telefonu je o něco zajímavější – nalezneme zde tlačítko pro vypnutí/zapnutí zařízení, 3 mm jack konektor a hlavně krytku microHDMI konektoru.

Levý bok telefonu je zcela čistý, pravý poté nabídne pouze kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti. A na konec spodní hrana. Tam se nachází microUSB konektor pro připojení LG O2X k počítači nebo k nabíječce a vedle něj se usadily dvě mřížky. Považoval jsem za samozřejmost, že se jedná o stereo reproduktory. Jaké ovšem bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že pouze jedna mřížka je ústím reproduktoru, zatímco druhá obsahuje pouze mikrofon. Zde tedy LG zklamalo. LG O2X by si stereo reproduktory rozhodně zasloužil. Pochválit ho však musíme za kvalitu konstrukce. Ta je opravdu prvotřídní, nic nevrže, nehýbe se a cítíte, že v ruce držíte kvalitně zpracované zařízení.

microHDMI konektor skýtá velké možnosti

Baterie a výdrž

Baterie bohužel není, na rozdíl od konstrukce, silným článkem LG O2X. Její kapacita 1500 mAh sice slibuje slušnou výdrž a výrobce také hovoří velmi optimisticky. Slibuje konkrétně 2 týdny v pohotovostním režimu, ale na tuto hodnotu se LG O2X dostane leda připojené k nabíječce. V reálu budete rádi, když vám LG O2X vydrží jeden den používání, přičemž jedním dnem myslím časový rozsah cca 6-22 hod. Velkou výdrž zkrátka od LG O2X očekávat nemůžete.

Zadní kryt LG O2X působí velmi křehkým dojmem

Zvuk

Zvuk u LG O2X musím pochválit, ale zároveň pokárat zároveň. Výtka směřuje jednoznačně k hlavnímu reproduktoru. Nejenže nás LG překvapilo absencí stereo reproduktorů, ale i ten jeden reproduktor v zařízení nepodává nijak kvalitní výsledky. Hlasitost je nedostatečná a zvuk nekvalitní. Rozhodně nedokáže kvalitně ozvučit například celou místnost.

Co jsem LG O2X vytknul u reproduktorů, to naopak musím pochválit u zvukového výstupu do sluchátek. Ten je velice kvalitní a zvukový výstup LG O2X patří vůbec k nejlepším v celém mobilním světě a může se rovnat například s iPhone4 Sluchátka dodávaná v balení s LG O2X jsou také velmi kvalitní a je radost s nimi hudbu poslouchat. Rozhodně patří k těm nejkvalitnějším, co se dodávaných sluchátek týče.

Displej a uživatelské prostředí

Displej LG O2X disponuje úhlopříčkou 4 palce a zobrazí vám obraz v rozlišení WVGA, tedy 800 x 480 pixelů. Jeho zobrazovací schopnosti jsou velice dobré a v tomto směru mne LG O2X velmi mile překvapilo.

Domovská obrazovka prozrazuje prostředí od LG

První informace říkaly, že se jedná o klasické TFT LCD. Tomu se mi však nechtělo věřit, neboť zobrazovací schopnosti jsou opravdu skvělé. Nakonec jsem se od zástupců LG dozvěděl, že se jedná o Super IPS displej, tedy displej podobný tomu, který nalezneme například v iPhone4. Mimochodem LG je dodavatelem IPS displejů pro Apple, s výrobou tedy rozhodně nebyl problém.

Na domovskou obrazovku si můžete přidat vlastní widgety, můžete využít také živých tapet

Displej LG O2X má skvělé pozorovací úhly a podání barev je velice věrné. Měl jsem možnost ho porovnat se Super AMOLED displejem modelu Samsung Galaxy S a rozdíl byl pouze v mírně přesaturovaných barvách u Super AMOLED displeje. Zde záleží čistě na osobních preferencích, ale displej LG O2X se mi líbí více. Displej je samozřejmě kapacitní. Zajímavostí je, že z určitého úhlu při vypnutém displeji jsou patrné malé linky, které tvoří dotykovou mřížku displeje. Jsou patrné hlavně na přímém světle, ale jinak je čitelnost displeje na slunci velmi dobrá.

Menu si můžete zobrazit ve třech stylech, přičemž můžete využívat jakéhosi řazení do složek, ovšem pouze v podobě záložek

Co se uživatelského prostředí týče, zde nám LG nabízí své vlastní prostředí, které překrývá klasický Android, zatím pouze ve verzi 2.2 Froyo. Nabízí několik možností zobrazení mřížky menu – seznam, svislá tabulka nebo horizontální mřížka. Zdaleka nejvíc mi vyhovovala právě horizontální mřížka. S tou se můžeme setkat například u iPhonu a je potřeba říct, že celé prostředí připomíná iOS vcelku hodně.

V dolní části obrazovky se nachází 4 ikonky aplikací, které se nemění ani při otevření menu aplikací. Domovská obrazovka se skládá až ze 7 obrazovek – opět typická vlastnost Androidu. Na každou obrazovku si pak můžete naskládat bezpočet ikon nebo widgety, ať už klasických od Androidu nebo těch, které pro nás připravilo LG.

Prostředí se mi celkově velmi líbí a používá se skvěle. Pouze malou výtku k němu mám – už několikrát se mi stalo, že přestalo reagovat a prostě spadlo. LG v tomto zřejmě nemá ještě všechno vychytané.

Výkon a Nvidia Tegra 2

A když už jsme u toho uživatelského prostředí, tak musím zmínit ještě jednu věc. Ačkoliv LG O2X je vybaven dvoujádrovým procesorem, prostředí se občas seká úplně stejně jako u Samsungu Galaxy S a ostatních podobných zařízeních. Je to samozřejmě způsobeno tím, že Android 2.2 a dokonce ani 2.3 neumí naplno využít dvoujádrového procesoru. S touto vlastností přijde až Android 2.4.

Benchmark testy dopadly skvěle, LG O2X je opravdu výkonný

Když přehlédneme uživatelské prostředí tak je výkon v ostatních oblastech velice dobrý, ba přímo skvělý. V blogu o LG O2X jsme se mu věnovali velmi podrobně a otestovali jsme speciálně optimalizované kry pro dvoujádrový procesor, práci s velkými soubory, práci s videem a také s microHDMI výstupem ve Full HD kvalitě. LG O2X se se vším popasovalo velmi dobře a výkon je opravdu znát. Konečně to také dokazují testy benchmarku, kde LG O2X jasně triumfuje.

Všechen výkon má na svědomí jeden chipset a to Nvidia Tegra 2. Tento chipset mimo dvoujádrového procesoru o frekvenci 1 GHz obsahuje také osmijádrové GPU, vlastní procesor pro práci s HD videem, zvukem a dalšími periferiemi. Právě proto je LG O2X tak výkonné.

Fotoaparát a videokamera

Fotoaparát LG O2X je vcelku kvalitní. Nemyslím si, že bychom mu mohli něco přímo vytknout. Fotí poměrně kvalitně, nabízí rozlišení 8 Mpx a ve špatných světelných podmínkách vám může pomoci přisvětlovací LED. Jediná vada na kráse fotoaparátu je zadní kryt přístroje. V něm je totiž zabudované sklíčko, které chrání čočku před nečistotami a poškozením, fotkám však přidává notnou dávku mlhy. Rozdíl jsme si ukazovali v blogu, ukážeme si ho však ještě jednou. Celkově lze ale říci, že na trhu naleznete i lépe fotící telefony.



Snímek vlevo je s nandaným zadním krytem, snímek vpravo je se sundaným krytem

Své výsledky však můžete vylepšit bohatými možnostmi nastavení. Ať už se jedná o nastavení expozice, vyvážení bílé, ISO, různé barevné efekty nebo režimy snímání. Nechybí ani režim panorama, který ovšem není úplně perfektně vyladěný.

Přisvětlovací LED samozřejmě nejde použít na malou vzdálenost a lze jí aplikovat na vzdálenost zhruba 1-2 metry. Možná jste si všimli, že jsme na začátku nezmínili spoušť fotoaparátu na boku telefonu. Důvod je jednoduchý – žádná zde není. Je tedy nutno fotit přes displej telefonu.


Ukázkové fotografie pořízené telefonem LG Optimus 2X

LG Optimus 2X obsahuje také přední kamerku, která se pyšní rozlišením 1,3 Mpx a LG do zařízení přímo zabudovalo aplikaci, kde se můžete touto například vyfotit – jmenuje se Zrcátko. Je to taková hardwarová příprava pro Android 2.3 Gingerbread, který již bude umět videohovory.

Velice opěvovanou vlastností LG O2X je také schopnost natáčet video v rozlišení Full HD. To mu umožňuje právě výkonný chipset Nvidia Tegra 2. Ovšem kvalita rozhodně není dechberoucí. Rozhodně jsem od LG O2X čekal mnohem více. Však se podívejte sami.

LG Optimus 2X – ukázkové 1080p video

Multimédia a zábava

S multimédii si LG O2X dokáže poradit naprosto bez sebemenších problémů. Je libo přehrávat filmy ve Full HD? Žádný problém.Nebo si chcete zahrát nějakou kvalitní hru? LG O2X vám v tom rozhodně bránit nebude.

Velký displej o úhlopříčce 4" přímo vybízí ke sledování nějakého toho oblíbeného seriálu či filmu ve vlaku. Díky opravdu kvalitnímu displeji je sledování filmů na něm skvělé. Jelikož LG Optimux 2X dokáže zaznamenávat video ve Full HD rozlišení, logicky ho umí i přehrávat. Nic se neseká, vše běží plynule a skvěle se vše sleduje. Chybí ještě výčet podporovaných formátů MPEG4, H.263, H.264, DivX (AVI, MP4 a 3GP).

Hudební přehrávač umí řadit podle různých parametrů a nabízí i ekvalizér

Díky 3,5mm jack konektoru si můžete poslechnout také hudbu s vašimi oblíbenými sluchátky. LG O2X obsahuje opět standardní přehrávač, který známe ze všech Androidů, takže kdo ho zná, rozhodně nebude ničím překvapen. Podpora formátů MP3, AAC, AAC+, WAW, WMA zajistí, že si přehrajete téměř jakoukoliv oblíbenou skladbu. Samotné prostředí přehrávače je velmi pohodlné a intuitivní. Nechybí hudební knihovna řazená podle skladeb, autorů, alb nebo seznamů stop. A pokud vás omrzí vaše hudební knihovna, pak můžete využít služeb FM rádia. To podporuje RDS a pro svou funkci potřebuje mít připojená sluchátka.

Nechybí ani skvělý internetový prohlížeč. Samotné LG prezentuje, že díky chipsetu Nvidia Tegra 2 je prohlížeč až 2x rychlejší, než je tomu u ostatních Android telefonů. Samozřejmě podporuje flash, záložky a prohlížení ve více oknech najednou.

LG myslelo také na sociální sítě a tak v zařízení nalezneme předinstalované klienty pro Facebook, Twitter nebo MySpace, a to i s šikovnými widgety na plochu. Další a další aplikace si samozřejmě můžete doinstalovat přímo z Android Marketu a také ze seznamu od LG s názvem App Advisor, kde se zobrazují vybrané aplikace,, u kterých LG zaručuje jejich plnou funkčnost a kvalitu. Samotné aplikace se však nacházejí na Android Marketu.

Zařízení s dvoujádrovým procesorem, jaký je například v chipsetu Nvidia Tegra 2, jsou samozřejmě výkonově jinde, než obyčejné smartphony s procesory o jednom jádru. A tak i aplikace by měly být optimalizovány tak, aby dokázaly plně využít síly tohoto hardwaru. Společnost Nvidia se rozhodla pro tyto účely založit speciální obchod s aplikacemi Tegra Zone. V tomto obchodě se integrují aplikace a hry speciálně optimalizované pro chipset Nvidia Tegra 2. Jak si LG O2X poradilo s těmito hrami a jak vlastně vypadají se můžete podívat na videu níže.

LG Optimus 2X – testy výkonu ve hrách

A na závěr této sekce si musíme říct ještě o jedné vlastnosti. Tou je microHDMI konektor na těle přístroje, přes který můžete posílat kompletní obsah displeje telefonu na televizí obrazovku. Můžete si tam tedy zobrazit jak internetový prohlížeč, tak videopřehrávač či hry. Kabel s koncovkou microHDMI se hůře shání a je škoda, že jej LG nepřibalilo k telefonu stejně, jako to dělá například konkurenční Nokia, Vy se můžetepodívat, jak LG O2X spolupracuje s televizorem ve videu hned pod tímto odstavcem.

LG Optimux 2X – HDMI

Telefonování a adresář

Telefonní aplikace nabízí číselník, seznam hovorů, adresář a skupiny kontaktů

Jak už jsme několikrát zmínili, LG O2X má v sobě operační systém Android 2.2 Froyo a tudíž nechybí žádná ze standardních funkcí. Telefonní aplikace nabízí krom číselníku také záložku se seznamem hovorů, rychlý přístup ke kontaktům a také ke skupinám kontaktů.

Adresář umožňuje přidat spoustu detailů

V adresáři můžete mít téměř neomezený počet kontaktů, které se dokáží synchronizovat nejen s Gmail účtem,ale také například s Facebookem nebo Twitterem. Můžete ke kontaktům přidávat mnoho informací od jména, telefonu nebo emailu, přes poznámky a přezdívky až po mnoho záznamů IM kontaktů, www stránek nebo událostí (narozeniny, výročí apod.).

Zprávy a klávesnice

Klávesnice je klasická, tak jak ji známe z ostatních Androidů. Nabízí rozložení qwerty a to jak na výšku, tak na šířku. Píše se na ní velmi pohodlně, a to hlavně zásluhou velkého 4“ displeje.

Diktafon a nastavení emailu

O přítomnosti sms editoru snad ani není potřeba psát. Zajímavější je jistě přítomnost emailového klienta a to buď přímo Gmail aplikace, která dokáže pracovat s emailovým účtem od Google, nebo samostatný emailový klient podporující protokoly SMTP, POP a IMAP. Tam si můžete nastavit praktický jakýkoliv emailový účet včetně Microsoft Exchange.

Organizační funkce

V LG Optimus 2X se nachází standardně operační systém Android ve verzi 2.2 Froyo, a to znamená, že zde nalezneme většinu funkcí jak jsme zvyklí z ostatních Androidů, plus několik dalších, které nám přichystalo LG.

Budík, časovač, světový čas a stopky

V telefonu samozřejmě nechybí budík. Ten se nachází v samostatné aplikaci, která integruje hned několik funkcí - všechny spojené s časem. První funkcí je tedy budík. Ten nabízí bohaté možnosti nastavení jako jsou dny v týdnu, poznámky, zobrazení počasí, tón a podobně. Budíků si můžete nastavit více - třeba na každý den jiný. Dále zde nalezneme časovač - odpočet času, jednoduché na nastavení a ještě jednodušší na používání. Třetí funkcí je světový čas a nakonec jsou tu stopky, které myslím není nutné popisovat.

Kalendář je zpracovaný skvěle a je velmi přehledný

Organizovat čas vám pomůže vestavěný kalendář, který vám na velkém displeji přehledně ukáže, co že to máte všechno v plánu. Zobrazí den, týden, měsíc nebo agendu a pracuje se s ním skvěle. Můžete si ho dát také jako widget na domovskou stránku, což je určitě praktické. Nakonec ještě zmíním kancelářský balík Polaris Office, který nám LG předpřipravilo do zařízení. Je velmi dobře použitelný, dobře se s ním pracuje a dá se využít také jako správce souborů, který Androidu citelně chybí. Můžete v něm otevřít prakticky jakýkoliv soubor od PDF, přes Office dokumenty, které umí vytvářet i editovat, až po obrázky nebo videa. Dokáže také řadit soubory podle několika kritérií.

Polaris Office nabízí kromě správce souborů také editor Office dokumentů a prohlížeč PDF

Datová výbava a konektivita

Datová výbava je samozřejmě špičková. LG O2X samozřejmě obsahuje quad-band GSM čip podporující frekvence 850/900/1800/1900 MHz a nechybí ani podpora 3G v podobě HSPA. To dosahuje rychlosti až 7,2 Mb/s na download a 5,76 Mb/s na uploadu. Nechybí ani WiFi 802.11 b/g/n a samozřejmě ani vestavěný A-GPS čip. Ten můžete využít například u Google Maps. V Google Maps samozřejmě nechybí Street View a také ještě docela mladá funkce – 3D mapy. V zařízení je také aplikace „Na cestě“ což je navigace od Google. V České republice však zatím nefunguje, ale v dohledné době by se u nás měla konečně objevit také.

Na těle se nachází microUSB konektor, který zajišťuje konektivitu s počítačem. LGO2X lze samozřejmě použít v režimu mass storage, tedy stejně jako například flash disk. Další možností sdílení dat je Bluetooth, tentokrát ve verzi 2.1 podporující profil A2DP pro bezdrátový přenos stereo hudby.

Rozhraní HDMI přenáší kompletní obsah displeje telefonu na obrazovku televizoru. Můžete na něm tedy vidět jak uživatelské prostředí tak videa nebo prohlížeč. To ostatně můžete vidět ve videu věnovanému přímo HDMI rohraní.

Závěr a zhodnocení

S LG Optimus 2X jsem strávil hezkých pár dnů plných zábavy a příjemných zkušeností. Co nás na LG O2X opravdu zklamalo je výdrž baterie, protože ta je opravdu žalostná. Další věc, která se nám nelíbí, je zadní kryt zařízení. Slabá plastová skořápka se při snímání nepěkně prohýbá a člověk se bojí, aby jí nezlomil. Toto ovšem platí i pro další zařízení například od HTC. Veliké zklamání je, jak už jsme zmínili, absence stereo reproduktorů přičemž kvalita zvuku z toho jediného je na velmi nízké úrovni.

Co se výhod týče, tak těch je jistě více. Je to například kvalitní konstrukce, Mimochodem opravdu by nás zajímal rámeček kolem displeje, respektive jeho materiál. Pokud jej někdo nešťastnou náhodou poškrábe a uvidí pod lesklou vrstvou plast, vyfoťte nám to prosím a pošlete například emailem do redakce. Dále musím zmínit velmi kvalitní displej, zaoblení hran sklíčka displeje, které vytváří opravdu příjemný dojem nebo dobrou odezvu dotykové vrstvy. Nespornou výhodou je také výkon. Přehrávání Full HD videa je naprosto bezproblémové a vy si tak můžete udělat z LG O2X klidně přenosný videopřehrávač. V náročných hrách z Tegra Zone je výkon také znát.

HTC Desire HD, Incredible S a Sony Ericsson Xperia arc

LG O2X nyní na trhu nemá konkurenci a pokud se právě teď rozhodujete, jaký smartphone koupit a nechce se vám čekat například na Samsung Galaxy S II, LG O2X je asi to nejlepší, co můžete dnes koupit. S cenou pohybující se kolem 12 000 Kč se jedná o velmi zajímavý kousek a s přehledem strčí do kapsy například HTC Desire HD, Incredible S nebo nové Sony Ericssony řady Xperia, které se pohybují na podobné cenové úrovni.

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti sunnysoft

lg-optimus-2x
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • kvalitní IPS LCD displej
  • chipset nVidia Tegra 2 s dvoujádrovým procesorem
  • skvělý grafický výkon
  • nahrávání Full HD videa
  • 8 Mpx fotoaparát
  • kvalitní zvukový výstup 3,5mm jack konektoru
Zápory
  • špatná výdrž baterie
  • zadní kryt přístroje
  • horší kvalita natáčeného videa
  • absence stereo reproduktorů
  • velmi nekvalitní zvuk z hlavního reproduktoru
Diskuze ke článku
Otazniko
Kvalitní IPS LCD displej nje nahodv tft?

Absence stereo reproduktorů neni tam nahodv stereo ako pise lg na svojej stranke?
freeman
Načo je nám super výkonný mobil ktorý Vám nevydrží ani 24h ? Kedy si to konečne výrobcovia uvedomia,že je to problém ako "sviňa". Osobne s týmto problémom bojujem pri HTC Desire HD. Pre človeka zvyknutého na 3 až 4 dni (pri NOKIA E72) je to pohroma. A preto začínam opätovne premýslať k návratu ku klasickému mobilu. Viď nová Nokia E6.
Vojta Dalekorej
Re: Displej
Skutečně se jedná o IPS displej, stejný jako je například v iPhone4. Kvalita zobrazení vysoce převyšuje klasické TFT.
Můžete sem napsat odkaz, kde LG uvádí stereoreproduktory? Na stránkách LG jsem tuto informaci nenašel (http://goo.gl/ccejL)

Re: špatná výdrž baterie
Máte Naprostou pravdu. Právě toto je jedním z důvodu, proč se nevzdám svého BlackBerry. Výrobci pořád zvyšují výkon, ale baterie stále využívají několik let staré technologie.
Xman
Tak snad to není problém i Optimusu Black, protože ten zatím vypadá jako nejlepší kandidát na nový mobil :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze