Samsung Galaxy S II
recenze

Samsung Galaxy S II

šlechtic Android

Prvnímu Galaxy S jsme mohli vyčítat řadu nedostatků. U Galaxy S II se výrobce poučil. Navíc přidal ultimátní výbavu v podobě dvoujádra Exynos 1,2 GHz, 8 MPx fotoaparátu, rychlých dat HSPA+ nebo nejmodernější generace Super AMOLEDŮ Plus. Máme nového krále? Jedná se o nejlepší telefon? Odpověď najdete v recenzi.

První Galaxy S patřilo svými specifikacemi v uplynulém roce 2010 mezi nejlepší zařízení, kterému mohlo konkurovat pouze několik málo zařízení. Bohužel Galaxy S přišlo s řadou problémů, ať už menších nebo závažnějších. Problémy se týkaly nevyladěnosti softwaru, GPS modul nepracoval spolehlivě, kritizovat jsme mohli též laciné dílenské zpracování. Některé funkce jako by nebyly dotaženy do konce. Například fotoaparát podával pouze průměrné výkony, citelně scházela LED dioda k přisvětlení a ani výdrž nebyla věc, která by zasloužila pochvalu.

Samsung Galaxy S II - oficiální fotografie

Galaxy nové generace S II ale všechny vady, problémy a nedodělky odstraňuje. Super AMOLED Plus je krokem o něco výše mezi elitou zobrazovacích technologií, fotoaparátu již konečně sekunduje přisvětlovací dioda a co víc, obrazová kvalita je mnohem lepší. Software je již z od začátku vyladěný. Kritizovaná výdrž je o krok lepší, než tomu bylo u předchozího zařízení i díky vyšší kapacitě 1 650 Li-ion baterie. Nové Galaxy S II je opravdovým aspirantem na jedno z nejlepších zařízení, které prošlo naší redakcí.

Samsung Galaxy S II můžete zakoupit na značkovém obchodě Samsung

Technické parametry Samsung Galaxy S II

Kompletní specifikace
Konstrukce125,3 × 66,1 × 8,5 mm, 116 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED Plus, 4,27" (480 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4210, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2011, 13 699 Kč

Samsung Galaxy S II – komentovaný videopohled

Novinky a vylepšení oproti Galaxy S

Samsung Galaxy S - oficiální fotografie

    TIP: přečtěte si recenzi recenzi Samsungu Galaxy S

  • Větší rozměryS II (125.3 x 66.1 x 8.5 mm a 116 gramů) x Galaxy S (122.4 x 64.2 x 9.9 mm a 119 gramů)
  • 8 MPx fotoaparát s pořizováním videí ve Full HD rozlišení a kontinuálním zaostřováním
  • Větší úhlopříčka displeje S II (4,27“) x Galaxy S (4“)
  • Zobrazovací technologie Super AMOLED Plus
  • Operační systém Android 2.3.3 Gingerbread
  • Uživatelská nástavba TouchWiz 4.0
  • Dvoujádrový procesor Cortex A9 architektury Exynos o taktu 1,2 GHz
  • Operační paměť RAM o velikosti 1 GB (833 MB)
  • Grafický akcelerátor Mali 400MP
  • Datová technologie HSPA+
  • Bezdrátové sítě Wi-Fi a/b/g/n
  • Nové „HUBY“
  • Přední videokamera o rozlišení 2 Mpx
  • Systém gest
  • Silnější baterie typu Li-ion 1 650 mAh
  • Systém eliminace nežádoucích ruchů u hlasového hovoru
  • MicroUSB konektor s podporou příslušenství MHP
  • Větší interní paměť 16 GB respektive 32 GB
  • KIES Air

Obsah balení

  • Baterie typu Li-ion 1 650 mAh
  • Nabíječka
  • Špuntová sluchátka se třemi vyměnitelnými nástavci
  • Datový MicroUSB kabel
  • Prospekty a návody CZ/SK

Design a konstrukce: muší váha

Samsung Galaxy S II nenabídne v oblasti vzhledu nic nového, převratného ani neokoukaného. Přesto není třeba propadat panice, chytat se za hlavu či zoufat. Drtivá většina z vás, kteří právě čtou, nebo teprve budou číst tuto recenzi jistě ví, jak na tom ohledně zpracování a použitých materiálů bylo původní Galaxy S. Odpovím za vás, hrozně. Výrobce zvolil matné plasty u zadního krytu, ten navíc na svém místě příliš nedržel, prohýbal se a vrzal snad do všech světových stran a kde nevrzal, tam skřípal. Další kapitolou samou o sobě bylo lemování celého zařízení, které bylo tvořeno kusem chromovaného plastu stříbrné barvy. Výrobce se raději měl vyvarovat tohoto řešení. Jednalo o kus nekvalitního měkkého plastu, který se prohýbal na některých místech i o několik mm.

Optimus Black vs Galaxy S II / iPhone 4 vs Galaxy S II

Dost bylo o původním Galaxy S. Zpět k novince, která kopíruje původní vzhled a koncepci. Čili tenké rozměry125,3 x 66,1 x 8,5 mm, nízká hmotnost 116 gramů a plastové materiály. Pozor, zadní kryt prošel velkou změnou a nyní je tvořen jednolitým kusem velmi tenkého a prohýbajícího se plastu, který je po svém obvodu osazený pacičkami, jež ručí za to, že kryt na své místo příkladně dosedne a v pozdějších cyklech používání nebude dělat neplechu. Zbývá jen dodat, že zatím na slovo drží. Nežádoucím zvukům a povrzávání by tak mělo být odzvoněno. Navíc jsou vyloučené otisky prstů, a to díky provedení a charakteru krytu, který je vroubkovaný.

Co přední strana? Opět klasika. Ve spodní části se nachází dvě senzorové klávesy, mezi kterými je dělítko v podobě mechanické klávesy pro vyvolání posledně spuštěných aplikací. Senzorové klávesy mohou mít nastavenou různou úroveň vibrací (hmatová odezva). Na nejvyšší úrovni si ale dejte pozor, při držení v ruce dochází pomalu k drkotání zubů. Prostřední klávesa má dobrou a jistou odezvu, skřípání je zatím vyloučeno.

Dalším prvkem je pak dotykový displej s úhlopříčkou 4,27" palce s kapacitní vrstvou, která je dále potažená ochrannou vrstvou Gorilla Glass, která by měla být nepřítelem všech škrábanců či jiného mechanického poškození. Nad dotykovým displejem nalezneme senzory (proximity senzor pro sloužící pro deaktivaci displeje v případě hlasového hovoru, čidlo regulující jas displeje dle okolního světla) nebo videokameru sloužící pro videohovory o rozlišení 2 Mpx.

A co jsem zapomněl zmínit? Rozhodně nesmím zapomenout se zaměřit na stříbrný plastový lem, kopírující boky telefonu. Jak si s tímto prvkem výrobce na druhý pokus poradil? Předešlé chyby jsou naštěstí zapomenuty a Tentokrát již výrobce sáhl po kvalitním plastu, který je opravdu pevný a neprohýbá se. Hlavně zpočátku jsem zkoumal, zda se vůbec o plast jedná. Ještě bych zapomněl na jeden specifický prvek a tím je brada v zadní části telefonu, ve které je umístěný velmi kvalitní a hlasitý reproduktor. Při položení telefonu na záda dochází k menšímu zkreslení a ztišení zvuků, ale nijak výrazně. Ještě zůstaneme v zadní části, kde se nachází čočka 8 Mpx fotoaparátu s přisvětlovací diodou. Bohužel chybí posuvná krytka a fotoaparát je tak krytý pouze kusem plastového sklíčka, který má tendenci se snadno poškrábat.

A co konektory? Bohužel microHDMI konektor bychom hledali marně, vystačit si budeme muset pouze s nabíjecím a datovým konektorem microUSB. Situace ale není ztracena. Kdo by chtěl za každou cenu připojit HDMI kabel, existují v současné době redukce. Dalším konektorem je 3,5 mm A/V jack, který nalezneme na vrchní části. Na bocích je pak již jen kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti nebo klávesa pro vypnutí/zapnutí či uzamknutí telefonu. Uživatelé s většími prsty budou trpět, je totiž poměrně titěrná.

Dílenské zpracování nového Galaxy S II bych zhodnotil známkou výborně. Osobně bych raději ocenil přítomnost kovových prvků, ale zase bychom se museli smířit s vyšší hmotností. Ta je u Galaxy S II až obdivuhodně nízká, pouze 116 gramů a novinka je tako desítky gramů lehčí, než konkurenti LG Optimus 2X a HTC Sensation . I ostatní rozměry jsou sympatické 125,3 x 66,1 x 8,5 mm, největší pozornost upoutá samotná tloušťka, která činí pouhých 8,5 mm.

Baterie a výdrž: medailové pozice se nekonají

Vítanou změnou a novinkou, která tak trochu vystupuje z řad většinové konkurence, je baterie vyšší kapacity, než jsme zvyklí. V dnešní době je běžné, že výrobci stále nepochopili, že výdrž je největší slabinou chytrých zařízení a v této oblasti stále pokulhávají. Průměrem u vlajkových telefonů je tak 1 500 mAh baterie. Samsung ale své Galaxy S II dodává rovnou s baterií typu Li-ion o kapacitě 1 650 mAh, jenž se dobije zhruba za dvě hodiny.

Nejmodernější obrazová technologie Super AMOLED Plus + Gingerbread 2.3 s optimalizovanou správou co se týče nároku na odběr energie a baterie slušné kapacity by měla být předpokladem nebo předzvěstí minimálně slušné výdrže. Prvotním krokem bylo nainstalování užitečné aplikace Power Tutor, která analyzuje a žaluje, které prvky mají vliv a podílí se na odběru energie. Ve standby režimu, při aktivované bezdrátové síti a nastaveném jasu na automatiku a střední volbě nastavení sytosti barev displeje ve volbě efekty videa, se odběr pohybuje kolem 550 – 700 mW. Například s Optimusem 2X se málo kdy dostaneme pod hranici 750 mW. Pokrok je tak v případě Super AMOLED Plus displeje opravdu znát. Experimentoval jsem i v případě nastavení nejnižší úrovně jasu, v daném případě lze pak dosáhnout odběru 450 – 500 mW.

Dost bylo teorie a nyní přistupme k praxi. Při mém používání a to znamená rovnici - non-stop aktivovaná bezdrátová síť, jas nastavený na automatiku, pořizování kolem 15 – 30 snímků z fotoaparátu, cca hodina internetu denně skrze Wi-Fi, pár desítek SMS denně a pár minut uskutečněných hlasových hovorů a občasné hraní her je ve výsledku výdrž dosahující jednoho a půl dne s vypínáním na noc, reálně bez problému jednoho dne bez vypínání na noc. Na konci dne tak hospodařím s procentuální výdrží 30 – 40 %, což je oproti již zmiňovanému LG Optimus 2X velký rozdíl k lepšímu. Z mého pohledu se tak na Android zařízení jedná o skutečně velmi slušnou hodnotu. Navíc v nadcházejících dnech má vyjít nová aktualizace XE7, která zlepšuje výdrž baterie.

Mobil jako zrcadlo? Ano

Zvuk: malý virtuóz v Národní opeře

Vždy, když se mi do rukou dostane zařízení twiggy rozměrů, obávám se kvality reprodukce. Ale Galaxy S II boří zažité předsudky a očekávané závěry nejsou na místě. Reproduktor se nachází ve spodní „bradě“. Při položení telefonu na záda a následné reprodukci zvuku dojde k mírnému utišení zvuku. Přesto je zvuk stále slyšitelný i přes menší utlumení a zkreslení. Když ale dáme volný průchod zvukovému reproduktoru, přivítá nás opravdu velice hlasitý a celkem i nezkreslený zvuk, který je velmi dobře slyšitelný i z vedlejší místnosti (osobně otestováno).

Situace zůstává neměnná, i co se týče hudebního výstupu z 3,5 mm jacku. Použil jsem svá vlastní špuntová sluchátka Pioneer a zvuk byl opravdu skvostný, čistý a s výraznými středy i solidním podáním basů. V některých případech jsem jejich úroveň musel korigovat za pomocí zvukového ekvalizéru. Hlasitost je více než dostatečná a sluchátka do 3,5 mm zdířky jemně zacvaknou.

Displej: ty barvy, ach

U posledních generací dotykových displejů AMOLED (Super AMOLED, Super AMOLED Plus), převládají spíše pozitiva než negativa. Jejich zobrazovací schopnosti excelují v oblasti podání barev, vyznačují se abnormální úrovní kontrastu a první generace i zhoršenou čitelností na přímém slunci či viditelným rastrem. Super AMOLED Plus ušel velký kus cesty v oblasti technologického pokroku. Problémy s čitelností na přímém slunci jsou eliminovány i na nižších hodnotách nastavení jasu. Revolucí prošla samotná zobrazovací matice, kdy matice PenTile ustoupila klasické zobrazovací matici RGB. Odchází tak problém s viditelným rastrem jednotlivých pixelů. Podání černé je jako vždy věrohodné a reálné.

Samotný SUPER AMOLED Plus se schovává v úhlopříčce 4,27“ s rozlišením 480 x 800 bodů. Zobrazovací vrstva je kapacitní a je velice citlivá, až leckdy, zvláště při psaní, dochází k nevyžádaným překlepům kvůli dotyku současně s jinou klávesou. Dotykový displej je potažen ochrannou vrstvou GorillaGlass, na které by měla být zároveň aplikována oleofobní vrstva, která údajně zabraňuje otiskům a je rezistentní vůči mastnotě a ulpívání nečistot.

Pozorovací úhly jsou příkladné, ke zkreslování barev nedochází

Na Super AMOLED displeje existují dva opačné názory. Jedni opěvují „úžasné a syté“ barvy, druzí zase oponují nereálností zobrazovaných barev. Nový Super AMOLED Plus nabízí kompromis oběma stranám. V režimu „efekty videa“ nalezneme tři zobrazovací režimy, z nich každý navolí určitý stupeň saturace barev. V režimu dynamicky dostaneme z barevného podání po stránce kontrastu a sytosti maximum. V této hodnotě je barevné podání opravdu nereálné a spíše se jedná o omalovánky. Naopak v opačném režimu nazvaném videoklip se dostaneme na rozumnou mez, která nastaví reálné hodnoty podání kontrastu, který je při tomto nastavení poměrně reálný.

Galaxy S2 (Super AMOLED Plus) vs Optimus 2X (IPS technologie)

Jas displeje je regulován buď automaticky čidlem, či můžeme manuálně zvolit vlastní hodnotu. I při nižších hodnotách je displej dobře čitelný a přínosem bude o něco lepší výdrž baterie. Automatika občas zbytečně nastavuje vyšší jas, než je nezbytně nutné. Nakonec zmíním i pozorovací úhly, ke kterým nemám sebemenších námitek. Z tohoto hlediska může Super AMOLED Plus být vzorem zvláště dotykovým displejům konkurence Sony Ericssonu s technologií BRAVIA. V poslední době se rojí informace o defektu, týkajícího se dotykového displeje. Vada či netradiční úkaz spočívá ve žlutém nádechu v levé části displeje při minimálním jasu a stažené notifikační listě. Ano, i v případě mnou testovaného kusu mohu potvrdit stejný problém.

3 stupně zobrazení kontrastu a sytosti barev (nejvyšší - dynamický, střední - standardní, videoklip - nejnižší)

3 stupně zobrazení kontrastu a sytosti barev (nejvyšší - dynamický, střední - standardní, videoklip - nejnižší)

3 stupně zobrazení kontrastu a sytosti barev (nejvyšší - dynamický, střední - standardní, videoklip - nejnižší)

3 stupně zobrazení kontrastu a sytosti barev (nejvyšší - dynamický, střední - standardní, videoklip - nejnižší)

3 stupně zobrazení kontrastu a sytosti barev (nejvyšší - dynamický, střední - standardní, videoklip - nejnižší)

Uživatelské prostředí a ovládání: proklatě rychlý Android

Poslední skvosty - i tak by se dala s nadsázkou charakterizovat softwarové vybavení novinky. Do prodeje vstupuje novinka s operačním systémem Android Gingerbread 2.3.3. Mezi největší přínosy a klady tohoto operačního systému patří opět o něco lepší optimalizace a lepší správa v oblasti výdrže. Nechybí ani podpora technologie NFC, umožňující bezdrátové platby. Tato skutečnost nás zatím zajímat nemusí, ale nové série Galaxy S II by se měly během příštích měsíců začít distribuovat již s čipem NFC, takže tato otázka bude zanedlouho aktuální. Výrobce si dal opravdu záležet na vyladění softwaru.

Domovské obrazovky, náhled a různé widgety

Během testování jsem se nesetkal ani s restarty, zamrzáním či jinými bugy, dokonce jsem nepocítil ani žádné zpomalení a to i přesto, že jsem zkusil spustit postupně kolem desíti aplikací a rázem jsem se ocitl na volné paměti RAM kolem 180 MB. Přesto zařízení fungovalo stejně svižně a rychle jako by na pozadí neběžela žádná aplikace. Galaxy S II tak lze označit za opravdu mimořádně výkonné zařízení. Ostatně dvoujádrový procesor Cortex A9 o frekvenci 1,2 GHz s čipsetem Exynos 4210 s obrovskou kapacitou paměti RAM 1 GB (833 MB) a grafickým akcelerátorem Mali-400MP nepotřebují více komentářů.

Výsadou chytrých zařízení vyrobených Samsungemje známá uživatelská nástavba TouchWiz, v této novince pokročila do čtvrtého stádia. S čím přichází? Změny jsou spíše drobného rázu a spatříme je v samotné grafické oblasti. Týkají se uspořádání domovské obrazovky a nabídky widgetů. Součástí nového operačního systému jsou i rozšířené možnosti vlastních úprav a velmi příjemnou novinkou je možnost vytváření složek přímo v hlavním menu. Současně lze přidávat i nové stránky. Struktura hlavního menu je opět na bedrech horizontálního skrolování.

Hlavní menu a jeho možnosti úprav (editace, přeskupování položek a vytváření složek či zobrazení menu)

Opět se vrátím na úvodní obrazovku a její důležitý prvek, bez kterého se osobně já neobejdu a tím je notifikační lišta, která se liší výrobce od výrobce. Podstata a funkčnost je většinou zachována, ale občas se odehrají drobná škatulata. V této liště pro nás výrobce přichystal následující volby aktivace a deaktivace voleb Wi-Fi/Bluetooth/GPS/Zvuku a Automatické polohy zařízení. Pokud v této liště provedeme úkon tahem prstu do strany, můžeme zvýšit či snížit jas displeje. Poslední chytrá zařízení Samsungu se mohou pyšnit ulehčenou možností pořizování screenshotu displeje. K jeho pořízení slouží současný stisk prostřední klávesy a klávesy pro vypnutí.

Efekty videa (3 úrovně podání barev dotykového displeje), možnosti regulace jasu a typ písma pro celé uživatelské prostředí

Odpadají tak již krkolomnější postupy. Další drobností, která eliminuje nutnost instalace taskmanageru, je již nainstalovaný správce úloh, který nejenom že umí pracovat se správou paměti RAM, ale také umí ukončovat jednotlivé aplikace nebo jedním klikem dovolí jejich hromadné uspání. Vestavěná RAM ale nabízí hodnotu královské velikosti a s klidem tak můžeme zapomenout na sledování volné paměti. Já osobně jsem se nedostal pod velikost 180 MB volné paměti.

V případě Androidu 2.3 Gingerbread si bere jen to nejlepší z nich. Samozřejmostí je instalace her nebo aplikací na paměťovou kartu, ale ne vždy každá aplikace je svolná k přesunu, některé zatvrzele protestují. V oblasti dat pak nechybí nejnovější verze Flashe 10.3, o které ale pohovořím v jiné kapitole. Co se týče úložných prostor, nemusíme být k telefonu vůbec ohleduplní. Interní paměť nabízí dvě pod rozdělené subsekce, jednou z nich je paměť vyčleněná pro multimediální soubory a jiné data o kapacitě 11,50 GB, druhá paměť pak slouží přímo pro samotné potřeby zařízení (zprávy, aplikace, telefonní seznam, kancelářské funkce) a zde je kapacita stanovena na 2 GB. Samozřejmě i obě hodnoty se mohou jako mávnutím proutku zaplnit, v tomto případě pomocnou ruku podává slot na paměťové karty typu MicroSDHC až do velikosti 32 GB. Bohužel pro práci s paměťovou kartou je nezbytné sejmout jak zadní kryt, tak i samotnou baterii.

Náhled uzamknuté obrazovky, vestavěný task manager a informace o paměťových uložištích

O tom jak Galaxy S II může být výkonné zařízení, si můžete udělat obrázek dle hodnot vycházejících z výkonnostních testů provedených v různých programech (benchmark). Běžným zvykem u posledních zařízení mající různé senzory je přítomnost gest, které senzory využívají. Gesta se nevyhnula ani této novince, ale uživatel se může rozhodnout, zda gesta vůbec chce aktivovat či ne. Nabídka gest je celkem obsáhlá. Běžně jsme zvyklí na ztlumení hovorů obrácením telefonu, ale dále nakloněním telefonu lze přibližovat a oddalovat zobrazovaný obsah v multimediální galerii, můžeme také posouvat jednotlivé ikony v režimu úpravy domácích obrazovek, poklepáním se dočkáme aktivace hlasových příkazů při hlasitém hovoru. Kdo by nevěděl, o co se jedná, může využít kurz, který ho provede jednotlivými způsoby provádění gest.

Testy provedené v programech zleva: AnTutu, Linpack, Quadrant, Smartbench 2010, Smartbench 2011, Nenamark

Fotoaparát: útok na Nokii N8?

Nečekaně silnou zbraní se u této novinky stal fotoaparát. Kdo by jej čekal jako vedlejší nebo doplňkovou funkci, bude uveden v omyl. Oproti původním Galaxy S, který se mohl chlubit fotoaparátem pouze s rozlišením 5 MPx povyrostlo rozlišení fotoaparátu novinky o tři megapixely na hodnotu 8 MPx (3264 x 2448 pixelů). Základními charakteristikami je automatické zaostřování, širokoúhlý objektiv, zaostřování dotykem na vybrané místo po celé ploše dotykového displeje, scénické režimy nebo režimy zaostřování (detekce obličeje, makro, automatika). Podle našeho gusta si můžeme na hlavní obrazovku uspořádat námi vybrané volby a můžeme tak mít na hlavní obrazovce volby zaostřování, volbu pro upravení hodnoty expozice či nastavení citlivosti na světlo (ISO), která může mít maximální hodnotu 800. Pro potěchu oka jsou připraveny i různé umělecké režimy jako art režim, komiksový režim. Nechybí režim pro tvorbu panoramatický fotek, přičemž vše pracuje automaticky, stačí jen pohybovat zařízením po směru, ve kterém chceme pořídit složený snímek.

Prostředí fotoaparátu a jeho hlavní nabídka nastavení

Při volbě rozlišení můžeme vybírat z klasického formátu fotek 4:3 nebo 16:9 – širokoúhlý režim. Pořizování snímků se odehrává prostřednictvím softwarové klávesy na dotykovém displeji. Pořízení fotek je jednofázovou činnosti, namáčknutí se nekoná. Prodleva mezi zmáčknutím spouště a pořízením snímků není příliš rychlá, odhadovaná doba je cca 1,5 – 2 sekundy. Při focení ať už vzdálenějších nebo bližších objektů výrazně doporučuji volit manuální režimy zaostření. Makro režim dokáže vždy lépe zaostřit na méně vzdálené objekty, efektivní zaostřovací vzdálenost je kolem 10 cm.

Režimy fotografování a scénické režimy

Pro nouzové pořizování fotek se o slovo hlásí i přední kamera určená pro videohovory o rozlišení 2 MPx. Po stránce obrazové kvality produkuje snímky průměrné kvality, kamenem úrazu je především špatná ostrost. A jak si vede hlavní fotoaparát? Nejlepší výkony odvádí při pořizování snímků zblízka v makro režimu. Nejenom že dokáže zaostřit z velmi malé vzdálenosti, ale snímky jsou i velmi ostré, po stránce obrazové kvality špičkové. Ostudu fotoaparát neudělá ani při focení standardní scény, obrazová kvalita je velmi slušná a mezi 8 MPx zařízeními se jedná o lepší průměr. Algoritmus pro eliminaci šumu je nastaven velmi citlivě a při optimálních světelných podmínkách není šum výrazný. Snímky jsou ostré po celé své ploše.

Rozlišení fotoaparátu a rozlišení videokamery

Jako každá strana má rub a líc, ani fotoaparátu se nevyhnou negativa. Poměrně velkým problémem především ve zhoršených světelných podmínkách jsou narůžovělé fleky kompozičně umístěné uprostřed snímků. Bohužel tento problém se týká každého pořízeného snímku. Výrobce ale přislíbil vydání nové aktualizace XWKE7, která tento problém má odstranit. Podle prvních ohlasů jsou ale očekávání zatím nenaplněna.

Výrobce musím pochválit, že Galaxy S druhé generace je konečně osazen diodovým bleskem. Hurá. Výkony diodového blesku jsou pro mě navíc velkým překvapením. Nekonají se žádné přepálené nebo přesvícené scény. Zkoušel jsem pořizovat objekt 10 cm vzdálený a telefon správně vyhodnotil situaci a intenzitu světla dokázal přizpůsobit dané vzdálenosti. Ve finále je tak snímek v rámci možností adekvátně osvětlený, nikoliv přesvětlený. Za to si inženýři zaslouží velká slova chvály. A co samotný výkon? Překvapivě silný. Málokterý diodový blesk dokázal efektivně a účinně osvětlit scénu ve vzdálenosti nejenom 2 metrů, ale až dokonce 4 metrů. Bez problému dostatečně osvětlí průměrně velikou místnost. To je velmi vzácný jev.

Další cenu si fotoaparát odnese v oblasti pořizování Full HD videí. Pořizované videosekvence mohou být v maximálním rozlišení 1920 x 1080 pixelů s třešničkou na dortu – kontinuálním zaostřováním. Výchozí formát je MP4, bitrate nahrávaného videa se pohybuje kolem 18 Mbps, snímkovací frekvence je pak 30 snímků za vteřinu. Nahrávaný zvuk je bohužel pouze v mono kvalitě, vzorkovací frekvence je pouhých 16 KHz a přenosová rychlost 59 Kb/s. Svoji kvalitou ale výsledné video patří mezi špičku, alespoň pokud jej srovnáme s konkurencí, která pořizuje Full HD videa, například Optimusem 2X. Ten zaostává ve všech aspektech.

Ukázkové snímky z předního 2 MPx fotoaparátu

Snímky jsou takové, jaké lze očekávat od 2 MPx snímače,snímky jsou průměrně kvality, chybí autofocus

Ukázkové fotografie z hlavního 8 MPx fotoaparátu

Efektové režimy

Efekty snímků (sépie, komiksový režim)
Exteriér

Snímky jsou ostré, mohou se pochlubit nízkou hladinou šumu
Interiér

Makro režim

Makro snímky jsou perfektní. Ostrost je příkladná a problémem není zachycení ani zachycení rychlejších objektů
Použití přisvětlovací LED diody

Svítivá LED dioda podává na své vlastnosti lehce nadprůměrné výsledky
Panorama režim

Digitální zoom

Ukázka 4x digitálního zoomu, který se zásadně a negativně podílí na výsledné kvalitě snímků

Videoukázka 1 - 1920 x 1080 px, 30 FPS (49,11 MB, mp4)

Videoukázka 2 - 1920 x 1080 px, 30 FP (65,64 MB, mp4)

Videoukázka 3 - 1920 x 1080 px, 30 FP (71,62 MB, mp4)

Porovnání videa - Nokia N8 a Samsung Galaxy S II

Na žádost čtenáře v diskuzi přidáváme porovnání kvality natáčeného videa s Nokií N8 (rozlišení 720p). Všimněte si, že v případě 1080p rozlišení je scéna přiblížená oproti 720p rozlišení. Širokoúhlé záběry tak s plným rozlišením příliš nepořídíte.

Video z Nokie N8 - 720p (bez hacku fotoaparátu) (28,37 MB, mp4)

Video z Galaxy S II - 720p (25,30 MB, mp4)

Video z Galaxy S II - 1080p (51,59 MB, mp4)

Multimediální funkce: chybí něco? Asi ne

Jako menší tornádo působí v jinak průměrné multimediální výbavě přítomnost nové skupiny tzv. hubů. Jedná se o čtyři skupiny (hudební, knižní, sociální, herní). Každý z těchto hubů je mozkem své kategorie. Hudební hub umožňuje nákup jednotlivých songů nebo celých alb. Knižní hub slouží jako soukromá knihovna nebo chcete-li čtenářský kroužek. Sociální hub je místem, kde se střetává ať už textová komunikace ze sociálních sítí nebo textových nebo multimediálních zpráv. Herní hub nabídne prostory pro stahování jednoduchých her i moderních 3D titulů. K dispozici jsou i trial verze.

Music hub je vlastně obdoba hudebního obchodu, kde lze zakupovat jednotlivé songy i celé alba. Přehled v prostředí hudebního hubu je proveden pomocí kategorií a žánrů. Hned na úvodní obrazovce se dočkáme dvou chytlavých odkazů poukazující na špičkové skladby nebo doporučená alba. Nákupu a jiným operacím předchází registrace nového účtu na stránce 7digital. Po zdárně dokončené registraci je dalším krokem registrace platební karty.

Music hub

Knižní hub se orientuje na tři cílové skupiny čtenářů. Čtenáře, kteří preferují čtení novin, dále čtenáře knih a v poslední skupině jsou čtenáři časopisů. Nabídka tiskovin a denních novin je více než obsáhlá, stahovat lze tituly takřka pro každou zemi jakéhokoliv kontinentu. Například Kanada nabízí 282 titulů, nejznámější z nich jsou National Post, The Globe, The Guardian a jiné. Zákazníci v České republice mohou ocenit přítomnost Mladé Fronty Dnes, Lidových Novin či Rytmu Života, přítomných titulů je sedm. Prohlížení denního tisku i jiného obsahu je přehledné, pomocí multi-touch gest lze text přibližovat nebo oddalovat. Posouvání mezi jednotlivými stránkami pak probíhá tahem doleva či doprava.

Readers hub

Sociální hub není u posledních modelů Samsung žádným debutantem. S tzv. Social hubem jsme se mohli setkat již u modelu S8500 Wave stejné stáje. Oč kráčí? Tento hub sdružuje všelijaké komunikační prvky z různých typů účtů, ať už se jedná o sociální sítě nebo komunitní servery a zároveň je prostředníkem i přijatých textových nebo multimediálních zpráv. Nově tento hub podporuje více typů účtů a přímo prostřednictvím něj je možné například aktualizovat statusy na sociálních sítích. Aplikace je velice svižná a rychlá.

Social hub

Herní hub nabízí své vřelé objetí herně založeným uživatelům. První kategorií jsou méně graficky zdařilé hry v kategorii společenské hry. Náročnější hráči tuto kategorii přeskočí a zavítají do kategorie speciální hry kde se mohou nechat rozmazlovat kvalitními 3D tituly, jmenovitě například Real Football 2011 HD, GT Racing, N.O.V.A., Hero of Sparta HD, Shrek Kart HD a jiné. V současné době je přítomno na 11 titulů, každý titul si můžete zahrát v tzv. demo režimu. Já jsem vyzkoušel tituly Real Football či Shrek a setkal jsem se s výbornou hratelností a plynulou odezvou.

Real Football 2011 HD a Shrek Kart HD

High-endová či prémiová zařízení výrobce Samsung mají stabilní pověst v oblasti výborného až špičkového hudebního výstupu do sluchátek z 3,5 mm jacku. I tato novinka si nevede jinak. Po připojení vlastních sluchátek musím konstatovat, že zvuk svým charakterem, hlasitostí a především čistým projevem patří na první pozice zařízení, která se mohou pochlubit nejkvalitnějším výstupem.

Prostředí hudebního přehrávače je již tradičně známě, alba mohou být zobrazována v náhledu miniatur nebo v zobrazení alá seznam. Ti kdo mají rádi „extra“ zvuk ocení přítomnost mnoha rozličných zvukových nastavení. Ekvalizér, který je uschován hluboko v menu pod volbou nastavení, nabízí tradiční profily typu pop, rock, jazz, tanec nebo možnost tvorby jednoho vlastního zvukového profilu. Sousedem zvukového ekvalizéru jsou zvukové efekty (normální, široký, čistý zvuk...). Jako šedivá myš pak působí volba prostorového zvuku 5.1 stereo. Přehrávač hudby lze ovládat i při zablokované klávesnici, nutným krokem je pouze aktivování displeje, v horní liště pak můžeme pracovat s přehrávačem. Nové Galaxy by si klidně zasloužilo titul hudební mobil i za podporu zvukového bezztrátového formátu Flac. Jiné hudebně orientované mobilní telefony konkurence se totiž danou podporou chlubit nemohou, až na výjimky. Z hlediska podpory složek musíme ovšem zapátrat po jiné alternativě hudebního přehrávače.

Prostředí hudebního přehrávače, ekvalizér a možnost vlastní úpravy jednoho zvukového profilu

Prohlížení fotografií či jiných obrazových materiálů má již v režii dávno známý prohlížeč Cooliris 3D. U některých verzí Androidu se stává, osobně jsem se s tím tuším setkal u arcu, že při rozkliknutí obrázku nedošlo k úplnému zaostření. V případě prohlížeče v Galaxy S II je obrázek plně zaostřený, doostření je otázku krátkého okamžiku. Přítomnost kvalitního fotoaparátu přímo volá po následné úpravě pořízených snímků a na toto volání reaguje editor fotografií. Který nabízí slušnou paletu různých funkcí od ořezu přes barevné nebo různé deformační efekty. Velmi originální je efekt dálnice. Pokud by došlo k neplánovanému úkonu, zafunguje zde záchranná brzda v podobě klasické volby zpět.

3D galerie multimediálního obsahu Cooliris

Dotykový displej s velkou úhlopříčkou a dobrými pozorovacími úhly, sytým podáním barev a dobrým kontrastem znamená slušný základ pro sledování videoklipů a filmů. Videopřehrávač podporuje běžné formáty MP4, avi, 3gp i kontejnery xVid, DivX. Stranou nezůstala ani podpora titulků. Vyzkoušel jsem přehrávat seriál ve formátu avi s kontejnerem DivX a titulky ve formátu srt přehrávač titulky korektně zobrazoval včetně české diakritiky.

Editor fotek nabízející velké množství efektů, úprav

V kůži Stevena Spielberga se ocitnete při vstupu do aplikace tvůrce videa, kde si můžete z jednotlivých snímků vytvořit vlastní filmovou prezentaci, včetně doprovodného zvukového projevu. Vybírat lze i z přednastavených grafických šablon. Jednotlivé pasáže lze slučovat či stříhat. Finální projekt pak můžeme převést do různých rozlišení od rozlišení 176 x 144 bodů až po HD rozlišení 1280 x 720 bodů.

Obchod Samsung Apps a aplikace Tvůrce videa

Aplikace Samsung Apps, která zatím zaostává za očekáváním a drží se v ústraní, je obchodem, kde nalezneme ke stažení různé aplikace nebo hry, ať se jedná o placený nebo neplacený obsah. Nabídkou tamního obsahu jsem byl zklamán, počet aplikací/her lze skoro spočítat na prstech dvou rukou. Naštěstí nemusíme věšet hlavu, v Galaxy S II je totiž klasická alternativa Android Market, kde nalezneme tisíce až deseti tisíce aplikací a her všelijakého zaměření a určení.

Telefonní funkce: provázaně a spořádaně

Telefonní funkce jsou zpracovány ve standardní rovině. V dialeru můžeme jednotlivé kontakty vyhledávat postupným zadáváním písmen příslušného jména. Telefonní seznam je přehledný a je hlavním městem kontaktních údajů pro sociální sítě, údaje z účtu Gmail i jiných sítí. Kontakt přenesený například ze sítě Facebook obsahuje fotografii, e-mailovou adresu a čísla a záleží pouze na koncovém adresátovi, do jaké míry si vyplnil své informace. Zároveň můžeme vidět i jeho statusy nebo přiřazená média (obrázky, zvuky, odkazy na YouTube). I přímo z telefonního seznamu je možné jedním klikem uskutečnit hovor, a to tahem prstu doprava nebo vytvářet novou zprávu tahem prstu doleva.

Provázanost telefonního seznamu se sociálními sítěmi je patrná na každém kroku

Hierarchie zobrazování kontaktů může být podle křestního jména, příjmení. Háčky a čárky ale dělají neplechu. Kvalita hlasového hovoru je velmi dobrá, ačkoliv bych uvítal větší maximální hlasitost sluchátka. Výrobce ve svých specifikacích uvádí i systém pro eliminaci nežádoucích zvuků a ruchů, já jsem tento fakt příliš nevnímal. Při testování telefonu jsem narazil na položku, která mi byla doposud neznáma, tou je Voice talk. Oč se tedy jedná? Jaké jsou její výhody? Při nouzovém řešení (jízda v autě) může nahradit BT hands-free, jedná se o hlasové povely, které aktivuji například vytáčení námi vyřčeného kontaktu nebo psaní zprávy určenému kontaktu včetně nadiktování samotné zprávy i jejího následovného odeslání. Další volbou je pak spuštění hudebního přehrávače nebo navigace, kdy po nás systém chce konkrétní destinaci. Bohužel systém se spíše přátelí s anglickou mutací jazyka. Při hlasovém zadávání českých jmen jsem se často setkal se špatným vyhodnocením a evidentně si systém plete pojem babička a přítelkyně. Asi je zde souvislost, která mi uniká

Dialer a tvorba nového telefonního kontaktu

Zprávy: jedna, dvě, tři konverzace

Galaxy S II bude uspokojivě sloužit milovníkům textových nebo multimediálních zpráv, ovšem s pomalejšími prsty. Dotykový displej velké úhlopříčky 4,27“ je jako stvořený pro psaní zpráv prostřednictvím softwarové QWERTY klávesnice v horizontálním režimu. Zastánci jiného typu „vyťukávání“ mohu přepnout na klasickou numerickou klávesnici. Nechybí ani typ klávesnice, která v člověku probudí kreativní schopnosti. Jednotlivé znaky se zadávají postupným vykreslováním pomocí prstů, přítomny jsou dva režimy lišící se svým prostorem.

Při psaní zpráv lze vybírat mezi několika typy softwarových klávesnic (alfanumerická, portrét qwertz nebo horizontální, či mód pro vykreslování znaků)

Jak QWERTY i numerická klávesnice disponují velmi dobrým rozložením s dostatečným prostorem, který tak zabraňuje častým překlepům. Pokud jste zdatnými psavci, narazíte na odpor na alfanumerické klávesnici a při rychlejším stylu psaní jsem se setkal s prodlevou. Při tvorbě nové zprávy je automaticky aktivována i diakritika, naštěstí její přítomnost nezkracuje zprávu. Lze využít i služeb prediktivního slovníku T9, který má širokou škálu různých nastavení přes přidání vlastních slov, automatické korekce, doplňování slov, až po automatické připojení nebo nahrazení slov.

Slovník T9 a jeho diakritika, která se nepodílí na zkracování zpráv, technologie psaní textu Swype, e-mailový klient

Samotné prostředí zpráv je v duchu jiných Android zařízení. Přijaté zprávy jsou shlukovány do stylu konverzace. Vzhled konverzací ale může mít tři rozdílné podoby, které jsou odlišeny jak barevně, tak i svou strukturou. E-mailové služby jsou v novince směřovány do dvou sekcí. První sekcí je již od pravěku tradiční klient G-mail, který zachovává svoji pověstnou funkčnost. Může pracovat s více účty, podporuje přílohy až do velikosti kolem 9 – 11 MB. Jednotlivé zprávy můžeme škatulkovat jako oblíbené, můžeme je hromadně označit, kastovat do různých kategorií nebo složek. Zde nelze nic vytknout. Kdo měl zařízení s Androidem, jistě je obeznámen s funkčností Gmail klienta.

Různé typy zobrazení konverzací, pro textovou komunikaci lze volit z několika stupňů velikosti písma

Druhá část je tvořena standardním e-mailovým klientem, který podporuje imap4, pop3 nebo smtp protokoly. Lze přidávat účty u nespočetného množství providerů. Přihlašování účtu probíhá buď za pomocí manuálního nastavení či se můžeme svěřit do rukou automatického nastavení. Samozřejmě musíme vyplnit e-mailovou adresu a heslo, tak inteligentní totiž ještě zatím není. Já se pokoušel i o přihlášení svého účtu od poskytovatele Seznam.cz a nepodařilo se, ať jsem zvolil jakoukoliv cestu.

Organizační funkce a GPS: už s přesností

Organizační funkce již tradičně zaujímají přední postavení v platformách Android. Ani novinka nás ničím nepřekvapení, i když… Začneme od známých základů plánování. Události leží na bedrech kalendáře, jenž může mít několik typů zobrazení. Jednotlivé události a plány můžeme duplikovat na Google účet. Nově zadávaná událost může obsahovat různorodé údaje jako název, místo, typ kalendáře, v kterém se má zadávaná položka zobrazovat, můžeme přizvat i jednotlivé účastníky z telefonního seznamu a GPS modul podá pomocnou ruku, když budeme zadávat místo či lokalitu.

V tomto okruhu setrváme i nadále. Graficky líbivější plánování nabídne Mini diář. Nový údaj může obsahovat i fotografii, popisek nebo místo o poloze. Drobnější a rychlé informace jsou nasměrovány do poznámek, kterých může být neomezeně. Zároveň se můžeme o ně podělit i s ostatním světem prostřednictvím funkce sdílení. Záleží pak již na vašem přihlášeném účtu, kam jej chcete poslat (Facebook, Twitter...)

Líbivý diář, přehledná kalkulačka a diktafon

Úkoly suplují podobnou funkci jako poznámky s tím rozdílem, že se nastavuje priorita daného úkolu. Polaris Office je spolehlivý prohlížeč kancelářských dokumentů. Je úspěšným vyzyvatelem formátů .doc, .docx, .pdf, .ppt –. Prohlížet si můžeme i vytvořené prezentace v Power Pointu nebo dokumenty v elektronické podobě pocházející z programu Adobe Reader. Program pracuje velice svižně a plynule, načítání i obsáhlejších dokumentů je rychlé a bez zbytečných prodlev.

Vestavěný kancelářský prohlížeč dokumentů Polaris Office si poradí s různými formáty, jen ta diakritika (občas)

GPS modul byl postrachem všech uživatelů, kteří přemýšleli nad koupí první generace Galaxy S. Fixace satelitů byla pomalejší než probouzení šípkové Růženky. I přesnost byla velice rozmanitá, kdy při jízdě do Kolína jsem se ocitnul mávnutím proutku v exotickém prostředí směr Bombaj. Škoda jen, že pouze vinou chyby přijímače GPS. Právě pro tyto skutečnosti jsem byl zvědav, zda výrobce nezopakuje stejné chyby a novinka se tak nebude prodávat s výraznými porodními bolestmi. Mezi mé prvotní úkony s novým Galaxy S II patřilo nainstalování aplikace GPS status. Deaktivoval jsem asistovanou GPS a ponechal tak aktivovaný pouze samotný GPS modul. Na volném prostranství, za slunečného počasí jsem se po 15 – 20 vteřinách z tzv. studeného startu dočkal fixace 9/9 satelitů. Perfektní výkon. Ovšem abychom nepřechválili, v městské zástavbě při spuštěné navigaci jsem se potýkal s občasným slabším příjmem GPS modulu, občas docházelo k velmi častému kolísání signálu. Vedlejší věcí pak bylo nepříjemné nadměrné zahřívání v oblasti zad a horní části dotykového displeje. Jediné mapové podklady jsou demonstrovány Google Mapami, které už umí navigovat. Dne 1. června 2011 totiž Google spustil hlasovou navigaci pro Českou republiku.

TIP: Vyzkoušeli jsme hlasovou navigaci Google pro Android v ČR

GPS a aplikace Google mapy, která již nyní podporuje i hlasovou navigaci

Datové funkce: filmový Oscar

Také datová výbava vynáší novinku rychlostí blesku na přední místa žebříčku nejvybavenějších zařízení na našem trhu. Vedoucí krok udává vylepšená technologie HSPA+ až do rychlosti 21 Mbps, za ní pak následují technologie HSUPA pro upload 5,76 Mbps, 3G technologie 384 kb/s, EDGE a GPRS tříd 12 a bezdrátové sítě Wi-Fi kategorií a/b/g/n s frekvencí 2,4 GHz nebo 5 GHz. Mnoho lidí si stěžuje na slabší dosah bezdrátové sítě. Já mohu souhlasit a potvrzuji, že indikace je opravdu slabší oproti jiným zařízením. Ve skutečnosti se ale nejedná o slabší dosah. Provedli jsme měření s konkurenčním Optimusem 2X a i přesto, že Galaxy S II ukazoval výrazně horší signál, k výpadku nedošlo a rychlost a stabilita spojení byla podobná. Více už napoví provedený test v aplikaci Wi-Fi analyzer. Nalevo je vždy LG Optimus 2X a napravo Samsung Galaxy S II.

Síla signálu 3 metry. Čím je křivka nižší, tím jsou její hodnoty horší,

Síla signálu 5 metrů. Čím je křivka nižší, tím jsou její hodnoty horší

Síla signálu všeobecně. -100 db je nejhorší hodnota a -40 db naopak nejlepší

Vysokorychlostní bezdrátová komunikace patří také technologii Bluetooth 3.0 s přídavkem Highspeed. Podporovány jsou i bezdrátové profily pro poslech hudby. Novinkou v oblasti konektivity je již v samotném hlavním menu přítomnost klienta Kies AIR, jehož funkci využijeme v případě dostupnosti bezdrátové sítě Wi-Fi. Tím pádem ukliďte datové kabely, budou zbytečné. Kies Air supluje standardní funkce klienta Kies. Při spuštění klienta Air se nám zobrazí webová IP adresa, kterou následně zkopírujeme do internetového prohlížeče a pak už jenom v našem zařízení potvrdíme přístup z počítače. Bohužel se přátelí pouze s určitými prohlížeči konkrétních verzí,a to Internet Explorer 7/8, Firefox 3.5/3.6, Chrome 9/10 nebo Safari 4/5. Webová verze daného programu je zatím v plenkách a umožňuje tak základní úkony jako synchronizace a zpráva kontaktů, kalendáře, editace nebo práce s multimédii. Součástí je i průzkumník, s jehož pomocí lze přistupovat k obsahu externí paměti. Aktualizace softwarového vybavení – firmwaru zatím není implementována.

Vestavěný internetový prohlížeč si může ukrojit velký kus z paměti RAM.

Do oblasti Wi-Fi se ještě vrátíme. Na začátek zmíním premiérovou technologii Wi-Fi direct, což je jiná obdoba hotspotu. Umožní vzájemnou komunikaci dvou zařízení, podmínkou je, aby obě zařízení podporovaly tuto technologii. Největší výhodou je zabezpečení a v tomto případě postrádá svůj účel i přístupový bod accesspoint, dále pak i podstatně vyšší přenosové rychlosti ve srovnání s Bluetooth technologií. Z dalšího soudku ale nesmí chybět ani klasický Wi-Fi Hotspot. V aktivním režimu je sdíleno datové připojení 3G a připojit lze až 5 libovolných zařízení. Zvolit lze i formu zabezpečení, zda se bude jednat o otevřenou síť, která může být komukoliv přístupná nebo ji můžeme zabezpečit cerfifikací WPA2 PSK.

Internetový prohlížeč nabízí z hlediska komfortu, ergonomie a funkčnosti nejlepší výkony. Podporuje pluginy, javascripty i nejnovější verzi Flashe 10.3. Přehrávání ať Youtube videí nebo i náročnějších grafik je zcela plynulé, vykreslování jednotlivých stránek je příkladně a ukázkově rychlé. S plynulostí, jakou stránky telefon vykresluje, jsem se ještě nesetkal. Vděčit za to můžeme perfektní hardwarové výbavě telefonu a především samotnému grafickému akcelerátoru. Internetový prohlížeč umí pracovat s více okny (až 8). Podporovány jsou i multi-touch gesta.

Internetový prohlížeč si poradí i s graficky náročnějšími webovými stránkami, ani Flash verze 10.2 nebo 10.3 není překážkou

Při představení této novinky se mnoho uživatelů ptalo, kde je HDMI konektor? Kde jsou jiné konektory? Mnozí uživatelé jsou i zmlsáni funkcí USB-On the go. Ani v jednom případě nemusí být zklamáni. MicroUSB konektor totiž podporuje MHL port, což výrazně rozšiřuje schopnosti datového a nabíjecího konektoru o další zajímavá příslušenství, mezi nimiž figuruje například redukce na HDMI kabel, skrze který může být telefon i současně dobíjen. Další funkcí je možnost připojení vlastního flash disku nebo jiného paměťového média. Vrátím se ke standardnímu významu microUSB konektoru a zmíním rychlost přenosu dat, která je bohužel poměrně nízká. Přenesení 168 MB dat zabralo zhruba 30 sekund.

Zhodnocení: zasloužené první místo

Samsung Galaxy S II I9100 má již podle papírových předpokladů ambice stát se nejlépe vybaveným zařízením letošního roku. Někdo si možná položí otázku, proč toto zařízení? Odpovědí je ultimátní kombinace obsahující dvoujádrový procesor Exynos 1,2 GHz, GPU Mali-400MP, 1 GB operační paměti RAM, špičkový dotykový displej Super AMOLED Plus 4,27“ (480x800 bodů) s vylepšenou zobrazovací maticí RGB a nejmodernější datové technologie HSPA+, Wi-Fi a/b/g/n + Wi-fi direct. Dále můžeme jmenovat přítomnost jedné z nejnovějších verzí Androidu 2.3.3 nebo fotoaparát o rozlišení 8 MPx se schopností pořizovat Full HD video, který nezůstává pouze u hodnot, ale své výsledky dokresluje i ve skutečnosti. Mezi dobré vlastnosti můžeme zařadit i slušnou pohotovostní výdrž díky baterii o kapacitě 1 650 mAh. A pochvale neujde ani reproduktor, který má velmi dobré zvukové vlastnosti.

Praxe a reálné použití se neliší od skutečnosti, zásadní nedostatky bychom jen stěží hledali. Sám osobně mohu kritizovat jen malichernosti, jako je slot na paměťové karty umístěný pod zadním krytem s přístupem, kterému předchází vyjmutí baterie. Mohu vytknout slabší signál Wi-Fi, což je spíše vlastnost samotné indikace a nemá to vliv na funkčnost. U dotykového displeje mohu vytknout nažloutlý nádech, což je ale vada, kterou si při běžném použití sotva všimnete. Objevovat by se ale neměla. Galaxy S II se tedy opravdu nezalekne konkurence, a to i přes svou vyšší prodejní cenu.

Konkurencí je HTC Sensation, na který již v současné době připravujeme recenzi nebo Optimus 2X, vezmeme-li v potaz pouze český trh. Optimus 2X zaostává v celé řadě věcí a jen pro okraj mohu jmenovat nedostatečnou paměť RAM, starší verzi operačního systému, nevyladěnou ROM verzi, horší fotoaparát, horší výdrž, mnohem horší reproduktor a stále bych mohl pokračovat. HTC Sensation rovněž zaostává, a to zejména v oblasti fotoaparátu, který je tragický. Na druhou stranu ale poskytne vyšší rozlišení displeje. Elitní Galaxy S II si tak nejenom díky své hardwarové, ale i funkční výbavě zaslouží stanout na prvním místě mezi chytrými zařízeními a opravdu se jedná o nejlepší mobilní telefon, který si v České republice můžete momentálně koupit.

Druhý pohled šéfredaktora Martina Pultznera

Samsung Galaxy S II bych krátce zhodnotil jako nejlepší telefon současnosti a svým dvěma největším konkurentům (LG Optimus 2X a HTC Sensation) ukazuje záda, protože každému z nich něco schází. V průběhu používání jsem objevoval pouze samá pozitiva telefonu a výtek mohu mít opravdu velmi málo. Vyzdvihnout musím perfektně vyladěné prostředí, velice rychlé reakce a působivý výkon. V podstatě nikdy se mi nestalo, že by se zařízení zadrhlo nebo by něco nefungovalo. Výborný je Super AMOLED Plus displej, jehož zuřivé barvy lze konečně nastavením zkrotit. Jeho jas, kontrast a perfektní pozorovací úhly však přetrvávají. Neuvěřitelná je také nízká hmotnost a malá tloušťka zařízení. Vzhledem k výbavě je hmotnost pouze 116 gramů opravdu unikátní. Důvodem je plastová konstrukce, která je sice kvalitní, ale top zařízení výrobce by slušel nějaký ten kov, i když za cenu vyšší hmotnosti. Poměrně nudný je také design, který se navíc příliš neodlišuje od předchůdce. Opět se jedná o nudnou černou placku, kterých je na trhu mnoho.

Softwarová výbava je, stejně jako ta hardwarová také působivá a už po vytažení z krabice nabídne Galaxy S II v podstatě vše potřebné. Přehraje seriály s titulky, nabídne čtečku knih, novin i časopisů, kancelářský balík, špičkový webový prohlížeč s plynulým během a navrch nové prostředí TouchWiz, na které se už konečně dá dívat a navíc je velmi šikovné. Vhod přijde i správce úloh, který konkurenci často schází. Díky obrovské paměti RAM ale stejně příliš nebude potřeba. Překvapil mě také fotoaparát, který podává nadprůměrné výsledky. Nemá sice xenonový blesk a v noci tak příliš neposlouží, ale za dobrých světelných podmínek pořizuje výborné fotografie, o makru ani nemluvě. Potěší také FullHD video.

A negativa? Těch moc není, ale pokud bych měl některá zmínit, bude se jednat zejména o nadměrné zahřívání telefonu při zátěži, místy horší příjem GPS, špatná indikace síly Wi-Fi signálu a absence HDMI konektoru na těle telefonu. Jinak se ale jedná o velmi všestranný přístroj, kterému lze vytknout máloco. Bez výhrad tak mohu souhlasit s kolegou Michalem Kostkou a mohu rovněž Samsung Galaxy S II pasovat na pozici nejlepšího telefonu současnosti.

Přístroj zapůjčila společnost Sunnysoft, která jej také uvedla do prodeje www.sunnysoft.cz

samsung-galaxy-s-ii
Klady
  • 8 MPx fotoaparát překonává očekávání
  • Velká kapacita interní paměti 16 GB
  • Obsáhlá datová konektivita v čele s HSPA+,
  • MicroUSB konektor podporuje MHL
  • Tenké rozměry a nízká hmotnost
  • Slušné dílenské zpracování
  • Špičkový hudební výstup do sluchátek
  • Výkonný 1,2 GHz dvoujádrový procesor Exynos
  • Obří kapacita paměti RAM - 1GB
  • Dotykový displej SUPER AMOLED Plus s výbornými parametry
  • Pořizovaná Full HD jsou velmi kvalitní
Zápory
  • Opět chybí spoušť fotoaparátu
  • Nažloutlost pravé strany dotykového displeje
  • Vyšší cena
  • Matoucí indikace signálu Wi-Fi
  • Výdrž na jedno nabití mohla být lepší
  • Pro práci s paměťovou kartou je nutné vyjmout baterii
  • Občas slyšitelná rezonance ve sluchátku
  • Tělo zařízení je vyhotoveno pouze z plastových materiálů
  • Občasný slabší příjem GPS modulu
  • Nadměrné zahřívání při větší zátěži
Diskuze ke článku
Viliam Valent
Recenzia je na vysokej úrovni, musím ju jednoznačne pochváliť, len tak ďalej. Dúfam, že v podobnom duchu bude pokračovať aj recenzia HTC Sensation. Akurát na to, ako je zariadenie chválené a nie sú mu vytýkané žiadne nedostatky, len drobnosti, tak má pre mňa nepochopiteľne príliš veľa mínusov, myslím, že v tomto by ste mohli ubrať, je ich tam fakt moc a všetky mi ako mínusy nepripadajú, sú to vlastnosti zariadenia(plastový kryt, spúšť fotoaparátu, výdrž, umiestnenie slotu pre pamäťovú kartu).
Marcel
Velice přesná recenze, všechno mohu potvrdit, akorát video je ve formátu 3gpp, nikoliv mp4.
Gandy
Já bych dodal k přehrávači hudby, podpora složek tu je - Menu-nastavení - nastavení hudba a zaškrtnout možnost složky
marcel
Aha , tak já mám 3gp ,to je zajímavé, telefon mám z české distribuce, jaký máte firmware? já xwke2

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze