Spuštění eDokladů provází potíže a další novinky týdne

mNews
1
Spuštění eDokladů provází potíže a další novinky týdne
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Občanku již můžete nosit i v telefonu, i když je její využití zatím slabé
  • Na český trh přichází vlajkové telefony od OnePlus, Viva, levnou novinku má zase Motorola
  • mNews přináší výběr těch nejzajímavějších novinek z uplynulého týdne

Stát po odkladech konečně spustil aplikaci eDoklady, i když se to neobešlo bez obtíží. Dále si ukážeme plejádu nových telefonů, které míří na náš trh a můžete si je předobjednat. Zaujme vás spíš OnePlus, nebo Vivo? Vítejte u mNews.

mNews #229 – Spuštění eDokladů provází potíže a další novinky týdne

Podcast v audio formě

Stát spustil eDoklady

Již od minulého týdne si můžete aktivovat elektronickou občanku přímo ve svém telefonu. Stačí si stáhnout aplikaci pro Android či iOS a přihlásit se skrz svou Identitu občana. Pokud ji ještě nemáte, snadno lze vytvořit třeba skrze banku. Již loni přitom vláda schválila, že půjde plastovou kartičku nahradit právě aplikací. Po spuštění aplikace čelila náporu uživatelů, což systém neustál a padal. To není úplná hrůza, protože využití digitální občanky je zatím dost omezené a prokážete se s ní třeba na ministerstvech. Až od 1. července 2024 na ni bude brát ohled policie, soudy, kraje, obce a běžné úřady. Doufejme, že tehdy už bude fungovat spolehlivě.

Do Česka přichází OnePlus 12(R)

V Číně byla nová vlajková řada OnePlus 12 odhalena ještě minulý rok, ale globální premiéru si odbyla až nyní. Nabídne vše, co byste od vlajky čekali. Velký a jemný displej, výkonný čipset a až půlterabajtové úložiště. Na zádech nechybí kvalitní trojice foťáků a baterie potěší kapacitou 5 400 mAh. Telefon půjde do prodeje někdy na přelomu ledna a února za cenu od 24 tisíc korun.

Pokud byste chtěli trochu ušetřit, můžete sáhnout po OnePlus 12R, který má o generaci starší čipset, stále povedený displej a 256 GB. Velký ústupek najdete u foťáků. Vedle hlavního snímače je tu stále ultraširokoúhlý, i když jen s 8 megapixely. Teleobjektiv však chybí úplně a místo něj přibylo 2megapixelové makro. To je samozřejmě zcela zbytečné. Baterie má kapacitu dokonce 5 500 mAh a nabijete ji rychlostí 100 W, ale oproti dražšímu modelu chybí bezdrátové nabíjení. Stejně tak mobil postrádá zvýšenou odolnost. Ústupků tak není málo. Telefon si můžete předobjednat za 17,5 tisíc korun. Do prodeje přijde koncem února.

Vivo X100 Pro jde do prodeje

I další čínská značka přivede svou novou vlajkovou loď na náš trh. Vivo X100 Pro se u nás začne prodávat již 30. ledna za 27 tisíc korun. Z výbavy mu nechybí nic podstatného. Místo Snapdragonu zde však najdete výkonný čipset Dimensity 9300 od MediaTeku. Velkou parádu chce udělat hlavní snímač fotoaparátu o velikosti 1 palce. Lákavě vypadá i 4,3násobný zoom certifikovaný společností Zeiss. U nás na webu přitom najdete již i první dojmy.

Moto G04 je levná

Po všech těch drahých telefonech zakončeme na druhé straně spektra. Motorola Moto G04 je především levná, ale chce vypadat cool. Cena startuje pod 3 tisíci korunami. I tak ale nabídne 90Hz IPS displej, baterii s kapacitou 5 000 mAh, Android 14 a 16megapixelovou kameru na zádech. I když je pouze jedna. Vedle ceny může zaujmout také design v čele s několika barevnými provedeními. V tomto segmentu je však konkurence tvrdá a často se vyplatí sáhnout po nějakém kousku v doprodeji, který nabídne lepší poměr ceny a výkonu.

Když koukáte po telefonu, chcete to bezkonkurenčně nejlepší, nebo vám nevadí nějaké ústupky, když díky tomu můžete ušetřit? Dejte nám vědět do komentářů.


Diskuze ke článku
Petr Kozohorský
Petr Kozohorský
V článku o eDokladech je uvedeno: "...Až od 1. července 2024 na ni bude brát ohled policie, soudy, kraje, obce a běžné úřady." Což je polopravda, protože od 1.7.2024 budou eDoklady uznávat pouze trojkové obce, tedy obce s rozšířenou působností. Ten zbytek, tedy drtivá většina z cca 6250 obcí až od 1.1.2025.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze