Android 2.3 Gingerbread je tady: větší výkon, více animací

3

Původně se u Androidu Gingerbread mluvilo jako o verzi 3.0. Nyní však víme, že přídomek "perníček" získala verze Android 2.3. Ta byla právě oficiálně uvedena a novinek nabízí opravdu spoustu. Získává Google náskok před konkurencí?

Nový Android 2.3 Gingerbread přináší spoustu novinek. Díky těmto novinkám se Android staví na pomyslný vrchol potravního řetězce operačních systémů a ostatní OS budou mít spoustu práce, než ho doženou. Jaké novinky nový Android 2.3 přináší si představíme právě zde.

1. Nové uživatelské prostředí

Android 2.3 přináší lehkou změnu v uživatelském prostředí. Celé prostředí je nyní čistší a hlavně sladěnější. Pozměněny jsou ikonky, notifikační lišta, menu nebo ovládací prvky. Vše je navíc oblečeno do tmavšího kabátu, což výrazně šetří energii u displejů. Vše je také rychlejší díky optimalizovanému kódu. Pokud umíte trochu anglicky, můžete si poslechnout co o novém uživatelském prostředí říká Justin Mattson, člen vývojářského týmu Google Android.

2. Nová klávesnice

Už tak velmi pohodlná klávesnice doznala v nové verzi Andoridu 2.3 jistých změn. Zvětšily se například mezery mezi klávesami, čímž se zmenší četnost překlepů. Dále Google vylepšil prediktivní zadávání a práci s textem. Text nyní můžete označovat pomocí dvou kurzorů. Vybraný text pak můžete zkopírovat do schránky nebo rovnou nahradit jiným textem. Dokonce můžete dané slovo nadiktovat - je přítomno rozpoznávání řeči a to i v češtině. Změna také nastala v zadávání číslic - nově nemusíte vždy přepínat zobrazení klávesnice, ale můžete jedním prstem podržet přepínač klávesnice a druhým prstem zadávat číslice, které jsou jako sekundární znaky v horní řadě písmen. Uvidíme, jak se nová klávesnice uplatní v praxi, zatím se můžete podívat na video. Komentuje opět Justin Mattson.

3. Telefonování přes internet a NFC

Nově se v Androidu 2.3 zabydlely hned dvě významné funkce. Tou první je integrovaný SIP klient. Každý, kdo využívá služeb některého ze SIP providerů a má vlastní účet, může levně telefonovat přes internet bez nutnosti instalace dodatečných aplikací. V adresáři navíc přibyla kolonka pro SIP číslo u každého kontaktu. Že by kladivo na operátory?

Druhou funkcí je NFC. NFC, neboli Near-Field-Communications, je bezdrátová technologie využitelná v mnoha ohledech každodenního života. Nejčastěji se o NFC mluví ve spojení s bezkontaktními platbami. V Plzni například tuto technologii zavedli do MHD. Využití je však mnohem rozmanitější. Můžete přes tuto technologii přenášet nejrůznější data počínaje texty a konče GPS souřadnicemi. Výhodou je, že odpadá jakákoliv manipulace se samotným nastavením, nevýhoda je však dosah. Funguje totiž pouze na vzdálenost cca 10 cm.

4. Kamera, hry a správa aplikací

Další novinkou je možnost používání přední kamery jako fotoaparátu. Ačkoliv je přední kamerka pro videohovory výbavou telefonů již dlouho, možnost fotit s ní je velmi vzácná. Mnoho novinek také čeká na milovníky mobilních her. Nový Androdid 2.3 je vybaven lepší garbage collectorem, který má na starosti minimalizovat prodlevy v aplikacích. Díky tomu jsou animace plynulejší a odezvy rychlejší. Společně s odezvou aplikací se zlepšila také doba odezvy na události z klávesnice a z displeje. Toto je způsobeno hlavně lepší optimalizací celého kódu OS Android. Ve hrách je dále zvýšen výkon díky lepším ovladačům pro OpenGL ES a zvyšují tak 3D výkon.

Nová možnost ve fotoaparátu a správce aplikací

Vylepšená je také samotná správa aplikací, respektive běžících aplikací. Nově se zobrazují všechny služby a procesy daných aplikací a vy tam máte kompletní přehled o tom, co v telefonu vlastně běží. Ve spodní části obrazovky navíc vidíte aktuální hodnotu volné a obsazené paměti RAM.

5. Další novinky

Kromě již zmíněných novinek se v novém Androidu 2.3 objeví také vylepšená správa řízení spotřeby, download manager je nyní společný pro všechny aplikace, nový je také multimediální framework. Ten přináší hlavně podporu pro nové formáty jako je WebM, který je využíván hlavně v HTML 5.

Kdy se dočkáme nového Androidu 2.3 zatím není jasné, je to však určitě ještě otázka několika týdnů. Jako první by s ním měl přijít nový Google Nexus S. Upgrade pro ostatní Adroidu by měl přijít záhy.

Zdroje: pocketnow.com, pocketnow.com, svetandroida.cz

Diskuze ke článku
Jean
Takže vlastně nic nového a jen drobné kosmetické úpravy. Prostředí používám na verzi 2,1 ADW Launcher a je takřka dokonalé. Smartkeyboard mi tématech také nabízí větší mezery a zejména řádek se znaky s diakritikou. Se Skype lze telefonovat přes internet bez problému. Přední kamerku sice na Xperii X10 nemám ale vůbec mi nechybí. I kdyby tam byla tak ji jako přední foták určitě nepoužiji. Prostředí mám svižné už teď a to i přes vyčerpanou vnitřní paměť. U NFC nechápu větu "nevýhoda je však dosah. Funguje totiž pouze na vzdálenost cca 10 cm". To je přeci u tohoto typu použití naopak výhoda ne ? Přece nechceme aby nám někdo na dálku scanoval data nebo aby se třeba v autobuse hádalo několik zařízení s touto technologií v dosahu např. 3 metrů. Autor zřejmě neví o čem píše.
boxer
hm... nezlepšili android až o tolik...
Petr
Zdravim, zajimalo by me, kdy bude aktualizace i pro Samsung alaxy S.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze