Samsung Galaxy Ring: zákulisní informace a první dojmy vyvolených šťastlivců

2
Samsung Galaxy Ring: zákulisní informace a první dojmy vyvolených šťastlivců
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Prsten s cenovkou v přepočtu necelých 11,5 tisíc Kč ještě není v prodeji, ale pár vyvolených šťastlivců si jej již mohlo vyzkoušet
  • Výdrž prstenu se bude lišit rovněž na základě zvolené velikosti
  • Kterými senzory Galaxy Ring disponuje a jak využívá Galaxy AI?

Milovníci produktů kategorie wearables včera zažili hořkosladký start nového chytrého prstenu, který má podle mnohých moc zpopularizovat chytré prsteny jako takové a zároveň „motivovat“ Apple, aby představil svůj vlastní chytrý prsten. Prozatím jsme byli svědky spíše toho, že Samsung v oblasti wearables doháněl Apple, i když například v segmentu ohebných telefonů má před Applem velký náskok.

Také čeští novináři se mohli o prstenu dozvědět přímo od zástupců jihokorejského výrobce, avšak naživo k vidění v ČR v tuto chvíli není a pomineme-li dříve či později importované kousky, zřejmě ani hned tak nebude. Nejblíže jej můžeme zakoupit v Německu, případně Francii či Velké Británii. I proto stojí za pozornost první dojmy redaktorky amerického serveru The Verge, v nichž odhaluje i některé zákulisní informace o prstenu s oficiální evropskou cenou 449 eur, tedy necelých 11,5 tisíc Kč.


Nepodceňte výběr správné velikosti

Kromě již známých údajů o odolnosti IP68 či titanovém šasi nás zaujala informace o tom, že se výdrž prstenu bude lišit na základě zvolené velikosti. Jedná se o vcelku logický důsledek, přesto by mohlo potenciální zájemce překvapit, že zatímco menší varianty (velikosti 5 až 11) by měly zvládnout na plné nabití 6 dní, dvě největší provedení až 7 dní. V souvislosti s velikostí redaktorka doporučuje si nejprve objednat sadu na zjištění správné velikosti a naopak varuje před slepým nákupem konkrétní velikosti na základě velikosti jiných prstenů. V jejím případě má například běžně velikost 7,5 u „hloupých“ prstenů a 8 u chytrých prstenů, avšak v případě Galaxy Ringu ji vyhovuje velikost 9.

Za zmínku stojí rovněž nabíjecí pouzdro, které působí futuristicky, má průhledný design a svítící LED prvky. V tomto pouzdru je rovněž integrovaná baterie, která zajistí 1,5násobné (kompletní) nabití prstenu. Plné nabití přitom trvá 80 minut, což sice není žádná úchvatná hodnota, na druhou stranu by měla pomalejší nabíjení vynahradit solidní týdenní výdrž.

Které senzory prsten obsahuje?

Co se týče hardwarové výbavy, obsahuje prsten akcelerometr, optický senzor pro měření srdečního tepu (se zelenou, červenou a infračervenou LED) a senzor pro měření teploty. Prsten v sobě nemá žádný haptický motor pro zajištění vibrací ani reproduktor (či snad mikrofon) pro hlasité upozornění. Galaxy Ring měří spánek, sbírá informace o srdečním tepu a fyzické aktivitě a také monitoruje několik metrik souvisejících s Galaxy AI.


Mezi Galaxy AI vychytávky patří tzv. Energy Score a Wellness Tips. První zmíněná funkce využívá Galaxy AI pro zjištění toho, v jakém je uživatel rozpoložení na základě kvality spánku, fyzické aktivity, srdečního tepu a srdečního tepu zaznamenaného v průběhu spánku, resp. jeho variability. Wellness Tips pak na základě posbíraných dat nabízí personalizované informace o tom, jak dobře se uživatel cítí. Další zdravotní monitoring obsahuje sledování menstruačního cyklu, upozornění na příliš vysoký či nízký tep, automatickou detekci cvičení a upozornění ve chvílích, kdy je uživatel pasivní, resp. se málo hýbe. Prsten neobdrží ani v budoucnu detekci spánkové apnoe či nepravidelného srdečního rytmu, tyto funkce budou dostupné pouze na hodinkách Galaxy Watch. V Evropě však až po získání veškerých potřebných certifikací.

Podobně jako u hodinek Galaxy Watch pak platí i u prstenu možnost používat jej pouze s produkty vybavenými operačním systémem Android, majitelé iPhonů tak mají smůlu. Uživatelé zařízení značky Samsung však budou mít ještě více možností, podobně jako u hodinek. V případě, že budou majitelé prstenu mít nasazeny zároveň hodinky Galaxy Watch, umí se prsten během sportovních aktivit automaticky přepnout do úsporného režimu a hodnoty budou sbírat pouze data z hodinek, což by se mělo podepsat na delší výdrži prstenu.

V případě propojení s telefonem Galaxy je další výhodou, že lze použít gesto pinch (tedy spojení dvou prstů, stejně jako u Apple Watch), pomocí něhož bude možné např. vypnout budík nebo ovládat fotoaparát.

Diskuze ke článku
Mám už více než rok prsten Ringconn, který začínal na Indiegogo, takže to byl trochu nákup naslepo, ale funguje celou dobu skvěle. Výdrž má také 7 dní, se stejnými funkcemi. Výrobce má komunitu na Fb, kde sbírá zpětnou vazbu od uživatelů a i implementuje tipy na vylepšení aplikace. Ta se za ten rok hodně posunula. K prstenu je též krabička na dobíjení, ale dokáže prsten nabít 15x (teď si nejsem úplně jistý, ale můžete půl roku nabíjet prsten jen z krabičky - za ten rok a něco jsem ji včera nabíjel potřetí a to to ani nebylo potřeba). Prsten mi funguje s iPhonem, takže není omezení iOS nebo Android. Šasi z titanu, IP68, přijde vám krabička s 14 velikostmi. Vím, že těch výrobců prstenů je teď spousta, ale tento můžu fakt doporučit.
Lukáš QproTest
Lukáš QproTest
Slovo ,,až" znamená, že to vydrží spíš tak čtyři až pět dní. To je stále dobrý, ale k moři si to vzít nemohu, platit tím také nepůjde, takže se stejně na pláž musím tahat s mobilním telefonem. Je fajn, že první vlna kupujích zadotuje vývoj a já se budu těšit na variantu co řeší NFC i lehké potápění v moři.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze