Jak šel čas s wearables od Samsungu: od telefonu v hodinkách až po chytrý prsten

Jak šel čas s wearables od Samsungu: od telefonu v hodinkách až po chytrý prsten
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Cesta segmentu nositelné elektroniky u Samsungu začala už v roce 1999
  • Novodobě vypadající hodinky dorazily prvně před 15 lety
  • Letošní rok bude ve znamení příchodu prvního chytrého prstenu

Zatímco před čtvrt stoletím jsme při sobě měli v lepším případě jen mobilní telefon, dnes se množství elektroniky přeci jen rozrostlo, a to navzdory tomu, že mobily jsou funkčně schopnější než kdykoliv dříve. Kromě telefonu tak využíváme chytré hodinky, náramky, sluchátka a postupně také prsteny, které již první výrobci v nabídce mají a letos se připojí třeba i Samsung.

Jihokorejský výrobce se při této příležitosti rozhodl prezentovat zajímavou infografiku, ve které rekapituluje své významné počiny v oblasti wearables. Vše započala už před 25 lety, kdy v roce 1999 představil první komerčně dostupný mobil v hodinkách. O rok později přinesl model hlasové vytáčení a zadávání textu, přičemž v roce 2003 nabídl Watch Phone dokonce OLED displej. Rok 2005 přinesl ze strany Samsungu vůbec první Bluetooth handsfree.

Historie nositelné elektroniky Samsung od roku 1999 do 2024

Klíčový zlom nadešel v roce 2009, kdy Samsung představil již takřka novodobé chytré hodinky kombinované s mobilním telefonem. O modelu S9110 jsme vás před 15 lety rovněž informovali. V roce 2013 byly představeny již zcela klasické chytré hodinky Samsung Gear, případně Gear 2 s fotoaparátem, které se párovaly se zařízeními řady Galaxy. Následovalo čtyřleté období řady Gear, kdy jsme dočkali třeba zakřivených hodinek Gear S i chytrých náramků.

V roce 2018 se celá řada wearables začlenila do známější Galaxy, čímž ponechal původní řadu Gear minulosti. Zde Samsung v posledních 6 letech produkuje nejen chytré hodinky, ale i náramky a sluchátka. Další zásadní změna nastává právě letos. Již na nedávném barcelonském veletrhu došlo k částečnému odhalení chytrého prstenu Galaxy Ring, který Samsung definitivně představí v letošním roce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze