Jolla odhalila svůj první telefon se systémem Sailfish

28

Dnešní den se zapíše do historie finské společnosti Jolla. Ta před malou chvílí ukázala historicky první mobilní telefon, který běží na operačním systému Sailfish. Nabídne například 4,5palcový displej, 8megapixelový fotoaparát, výměnný zadní kryt a chlubí se kompatibilitou s aplikacemi pro Android.

Začneme letmým pohledem zpět. Co je vlastně Jolla? Jde o finskou společnost, která se rozhodla pokračovat v tom, co Nokia nadějně načala a následně potopila. Řeč je o operačním systému MeeGo, který se objevil na Nokii N9 a také na nikdy prodávané Nokii N950. Jeho další vývoj si vzala na starost společnost Jolla, která 21. listopadu 2012 představila nástupnický systém Sailfish. Nyní nastal čas na představení vůbec prvního telefonu, které stejný název jako společnost.

Připomeňte si: Jolla Sailfish: nástupce MeeGo na prvním podrobném videu

Jolla - oficiální fotografie prvního telefonu

Jolla na představení svého telefonu několik dní lákala na svém profilu na Facebooku. Heslem k představení prvního telefonu s OS se stal slogan „Druhá polovina“. Nyní již víme, co tím bylo zamyšleno. Představený telefon nabízí výměnný kryt, do kterého zasadíte horní část telefonu. Aktuálně víme o zelené, modré a oranžové barvě, které budou zaměnitelné. Samotný telefon pak jde vstříc dnešním trendům. Nabízí 4,5palcový displej, interní úložiště o velikosti 16 GB a také slot pro paměťovou kartu.

Nechybí ani 8megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Jolla také vyzdvihuje, že baterie je uživatelsky výměnná. Prozatím nicméně neznáme její kapacitu. Co se však ví, že operační systém Sailfish bude pohánět dvoujádrový procesor a telefon si poradí i se sítěmi LTE. Jak si můžete povšimnout z fotografií, telefonu takřka chybí tlačítka, a ovládání je založena na různých gestech. Výhodou nového systému bude jistě kompatibilita s aplikacemi pro Android.

Další informace prozatím nejsou známé. Jakmile budeme vědět více, určitě si novinky nenecháme pro sebe. Poslední známým faktem je dostupnost na konci roku 2013 a také cena, která činí 399 euro, což je v přepočtu necelých 10 000 Kč.

Zadní výměnný kryt propagovaný jako "Druhá polovina"
Jolla - oficiální fotografie prvního telefonu

Zdroje: join.jolla.com, engadget.com

Diskuze ke článku
Jura
Už se těším na první preview a testy tohoto telefonu. Držím Jolle palce!
630126
Pěkná cihlička :)
VMach3
Skvĕlé, už aby byli telefony od Jolla na trhu.
Pillowrecker
Má-li nějaký systém na trhu s rozdanými kartami ještě šanci uspět je to tento. Ačkoli jsem plně spokojen s WP, filosofie MeeGo na N9 se mi velmi líbila. Jolla navíc vyřeší problém s nedostatkem aplikací na startu kompatibilitou s těmi z Androidu. Jen to nepodělat ... !

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze