Jolla Sailfish přijde do prodeje ještě tento měsíc

19

Všichni fanoušci alternativních operačních systémů jistě s netrpělivostí očekávají všechny nové hráče, kteří se příští rok chystají zamíchat s kartami v mobilním businessu. Jedním z nich je i finská společnost Jolla, která vyvíjí operační systém Sailfish. Svůj první telefon na nové platformě uvede na domácím trhu dokonce ještě v listopadu.

První smartphone od finské společnosti Jolla na oficiálních fotografiích

Sailfish OS je dalším z mnoha pohrobků dříve velmi ambiciózního projektu MeeGo, který byl vyvíjen ještě pod hlavičkou staré Nokie (bez Microsoftu po boku a Windows Phone „na palubě“). Na rozdíl od ostatních se ovšem může pochlubit tím, že jej vyvíjejí přímo lidé z bývalého oddělení MeeGo v Nokii. Systém staví na kvalitních nativních aplikacích a kompatibilitě s těmi Androidími.

TIP! Video demo: podívejte se, jak vypadá Sailfish OS na Jolla telefonu

Sailfish je také na rozdíl třeba od Tizenu či Ubuntu již jen krůček od uvedení do ostrého provozu. Den D pro Finy nastane 27. listopadu. K dispozici ovšem bude jen „pár“ kusů pro zákazníky v Helsinkách, finském hlavním městě u operátora DNA. Později by se měl prodej rozšířit o obchody po celém Finsku. Informace o prodeji v dalších částech světa zatím zástupci výrobce nespecifikovali.

Jolla

Cena telefonu se shodným jménem s názvem firmy – Jolla bude 399 euro, tedy v přepočtu asi 10 800 korun. Za tyto peníze zákazník obdrží smartphone s 4,5palcovým IPS displejem s rozlišením qHD (960 × 540 pixelů), dvoujádrovým procesorem Snapdragon 400 a 8Mpx fotoaparátem. Operační paměť RAM nabídne 1 GB a vnitřní paměť 16 GB. Nechybí ani slot pro paměťové karty. Z ne až tak obvyklých a příjemných funkcí lze dále zmínit Glonass, NFC a LTE. K dispozici bude celkem devět barevných provedení (přední strana vždy černá, liší se jen zadní kryt).

Technické parametry Jolla Jolla

Kompletní specifikace
Konstrukce131 × 68 × 9,9 mm, 141 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 8930, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémSailfish OS
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2013, 10 800 Kč

Zdroje: gsmarena.com

Diskuze ke článku
Naecken
Jinak Jolla by mohla být tématem příštího Mobilecastu, ne?
AMAN
Trosku nasazena cena, ale jinak jsem na to zvedav :)
btw: procesor ma fakt bruntalni vykon :D skoro jako moje kalkulacka CPU: 2×1 MHz
vat
Ta cena je opravdu moc na novy os... Ale rad bych ho ozkousel..
Jirka
Bylo by výborné, pokud by Jolla s tímto systémem slavila úspěch. Někdo by měl lidem v Nokii ukázat, o co se tenkrát vlastně připravili...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze