Jolla plně představila svůj první telefon: známe specifikace

20

V květnu jsme vás informovali, že společnosti Jolla, která stojí za operačním systémem SailFish OS, chystá také svůj vlastní mobilní telefon. Zajímavé bylo, že už tehdy byla nastavena koncová cena na 399 eur, a ta se nijak nezměnila. Změnily se však proklamované specifikace, které napovídají, že telefon se nebude rovnat současným TOP smartphonům.

Od května již uběhl nějaký ten měsíc, a my tu před sebou máme oficiální specifikace tohoto zajímavého počinu. Za částku okolo 12 500 Kč včetně DPH tak dostanete smartphone s úhlopříčkou 4,5 palce a na dnešní poměry s poněkud nízkým rozlišením qHD (konkrétně 960 x 540 pixelů). Pro zajímavost dodáme, že Společnost Jolla označuje svůj displej jako Jolla Estrade.

TIP: Podívejte se na první informace o novém telefonu společnosti Jolla.

O dostatečný výkon by se měl postarat dvoujádrový Snapdragon procesor, který nabídne takt 1,4 Ghz. Interní paměť nabízí kapacitu 16 GB, přičemž paměť RAM se zastavila na hodnotě 1 GB. Jiné paměťové verze se prozatím nepřipravují, potěší ale fakt, že telefon bude disponovat slotem na paměťové karty microSD. Zadní fotoaparát disponuje rozlišením 8 Mpx a přední fotoaparát nabídne dostatečné 2Mpx rozlišení.

Bude mít Jolla se svým modelem šanci na úspěch? Uvidíme, cena je každopádně nastavena dosti vysoko.

Integrovaná baterie nabídne kapacitu 2 100 mAh. Vzhledem k výbavě by se mohlo jednat o dostatečnou hodnotu. Operační systém SailFish OS by měl také zvládat spustit Android aplikace, tedy stejně, jako například BlackBerry OS 10. Díky tomu by se nový operační systém neměl potýkat s nedostatkem podporovaných aplikací, což je jistě obrovské plus pro začínající systém (tedy hlavně pro potencionální zájemce o telefon). Jolla také oznámila, že operační systém Sailfish bude plně podporovat stávající Android hardware, takže si jej budete moci nainstalovat na jakýkoliv současný Android smartphone, pokud vás tovární telefon od Jolla nezaujal.

Co říkáte na novinku vy? Nám se zdá cena poměrně vysoká na to, jakými funkcemi zařízení disponuje. Každopádně konečný osud telefonu zpečetí především zájem/nezájem zákazníků. Na závěr se ještě jednou přehledně podíváme na celkovou specifikaci této novinky.

Specifikace

  • Velikost displeje: 4,5 palce
  • Rozlišení displeje: qHD - 960 x 540 pixelů
  • Procesor: dvoujádrový Snapdragon, 1,4 Ghz
  • Fotoaparát: hlavní 8 Mpx, sekundární 2 Mpx
  • LED dioda: ano
  • Paměť: 16 GB + slot na paměťové karty microSD
  • Raměť RAM: 1 GB
  • Kapacita baterie: 2 100 mAh
  • Cena: 399 euro (cca 12 500 včetně DPH)

Krátké představení telefonu

Zdroje: gsmarena.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
jolla
idealny dizajn na ukladanie prachu medzi zadným krytom telefonu a hlavnou konštrukciou ...cena je dost vysoko na danú vybavu, no uvidime čo samotný OS (či je danej ceny hoden) a možno pojde rýchlo dolu na prijateľnú úroveň ...
Houranni
Jestliže má LG G2 začínat na ceně 13000/16GB, pak bych se radši vzdal slotu na paměťovky a vzal G2 :D
Peete
Fotoaparát bude nejspíš sekundární, skundární zní blbě, ale rozesmálo mě to :-)
Andreas Deutscher
Andreas Deutscher
Podle mě parametry naprosto neodpovídají ceně, zvlášť při porovnání s výše zmíněným LG G 2.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze