Rusko chce zakázat prodej iPhonů a další elektroniky neobsahující ruský software

5
Rusko chce zakázat prodej iPhonů a další elektroniky neobsahující ruský software
  • Zařízení, která nebudou mít v druhé polovině roku 2020 předinstalovaný ruský software, budou neprodejná
  • Podle autorů nové legislativy jde primárně o propagování ruského softwaru
  • Kritici legislativy tvrdí, že vládě jde o monitorování ruských uživatelů

Nový zákon v Rusku, který vstoupí v platnost v příštím roce, by mohl vést k zákazu prodeje iPhonů na ruském trhu, stejně jako dalších zařízení, která nebudou obsahovat legislativou specifikovaný ruský software. Statní duma (dolní komora) ruského parlamentu schválila legislativu, podle níž by měla elektronika obsahovat předinstalovaný ruský software, informuje BBC. Tento zákon se bude vztahovat na vybranou elektroniku a začne platit od července 2020.

A jak má toto opatření vypadat v praxi? Elektronika určená pro ruský trh (včetně iPhonů, počítačů a chytrých televizí) musí obsahovat předinstalovaný ruský software. Podporovatelé této legislativy tvrdí, že opatření pomůže propagovat ruský software a rovněž usnadní boj s výrobci, kteří zneužívají data uživatelů. Kompletní seznam elektroniky, na kterou se bude tento zákon vztahovat a ve které bude muset být předinstalován ruský software, zatím stále neexistuje.

Jeden z autorů tohoto nového zákona, Oleg Nikolayev, pro ruskou tiskovou agenturu Interfax uvedl: „Když si kupujeme složitá elektronická zařízení, mají v sobě již předinstalované jednotlivé aplikace pocházející většinou od západních výrobců. Někdo by si tak z pochopitelných důvodů mohl myslet, že neexistují žádné domácí alternativy. Ale pokud vedle předinstalovaných aplikací nabídneme uživatelům také ruské alternativy, budou si moci vybrat.

Tyto zprávy pochopitelně vzbudily vlnu kritiky u výrobců a distributorů elektroniky. Podle Asociace obchodních společností a výrobců elektrických domácích a počítačových zařízení (RATEK) pro mnoho mezinárodních společností není možné předinstalovat na zařízení určená pro ruský trh ruský software a z tohoto prostého důvodu tento trh jednoduše opustí. Jiní se obávají, že tento zákon má vládě pouze usnadnit monitorování ruských obyvatel.

Během posledních pěti let Rusko prosadilo přísnější zákony ohledně používání internetu. Nejnovější legislativa vstoupila v platnost pouze před pár týdny a jde o vytvoření takzvané suverénní internetové sítě, která dává vládě kontrolu nad internetovým provozem v Rusku. Podle Kremlu má zvýšit kyberbezpečnost, kritici však tvrdí, že funguje stejně jako národní firewall v Číně.

Diskuze ke článku
Marek
Proč iPhonů? Android je snad ruský sw? To jsem na ty ruský alternativy zvědavej :-)
Tomas
Redakce, tato zpráva se již šíří delší dobu. Co je míněno pod - předinstalovaný ruský SW????? Jsou tp bonz appky nebo OS, kdy rusko tlačí do státních org. upravený Sailfis OS??? Nebo co vlastně???
Janek
Co to bude, pravděpodobně nikdo neví, v každém případě se však jedná o odpověď na hegemonii a chování administrativy USA. Jak je možné, že desítky let se nic v této oblasti nedělo a najednou je vše vzhůru nohama. Ano obchodní válka a stále větší nejistota v obchodních vztazích, vzájemné špiclováni za pomocí nejnovější techniky vede je jen k jednomu, k vytvoření nevraživých bloků. Jestli se někomu tohle zda jako něco přespříliš, pak vůbec nic neví o první studené válce, protože tohle je jen prkotina. Bohužel to odskáče obyčejný uživatel, nezbývá než věřit, že další generace politiků bude mít zcela jiný pohled na svět.
Porydge
Stačí updatovat na blyatOS. Problém vyřešen.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze