iPhony zakoupené v Rusku budou uživatelům nabízet státem nařízený software

7
iPhony zakoupené v Rusku budou uživatelům nabízet státem nařízený software
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Kritici se obávají, že budou aplikace zneužívány ke špehování občanů
  • Zákon se vztahuje rovněž na počítače, tablety a chytré telefony

Apple se podle engadget.com odkazujícího se na ruský list Vedomosti podvolil nařízení ruského státu a nově bude ve všech iPhonech (zakoupených v Rusku) uživatelům nabízet státem nařízené aplikace. Mezi nimi najdeme například Mail.ru, MIR (službu pro placení), sociální síť VKontakte a Odnoklassniki nebo antivir Kaspersky Lab. Uživatelé budou moci se stažením uvedených aplikací souhlasit, či nikoliv.

To majitelé Android telefonů na výběr mít nebudou a ruským státem požadované aplikace najdou ve svých telefonech již předinstalované. Zákon se mimo jiné vztahuje také na počítače, tablety nebo chytré televizory. Oficiálním stanoviskem vlády je podpořit ruské vývojáře, kritici tohoto nařízení se však obávají, že budou aplikace zneužívány ke špehování občanů.

Diskuze ke článku
Karel Kahovec
Karel Kahovec
To je zase propaganda, tfuj.

Pokud chce někde nějaká firma podnikat, musí dodržovat tamní zákony. V Rusku stejně jako v USA nebo třeba ve Francii. Ruská federace je navíc schopná dodržování zákonů na svém území vymáhat - na rozdíl od ČR, kde si může kdekdo dělat, co chce, ačkoliv zákonů a vyhlášek zde už možná máme víc než obyvatel.
Janek Fanek
Janek Fanek
Musím konstatovat, že se nejedná o nic nového, Rusko už několikrát žádalo Google , že ruské aplikace musí mít stejnou prioritu jako ostatní, nyní je na řadě Apple. Pokud situaci sledujete i z ideologické stránky, je třeba vědět, že vztahy Rusko - USA jsou naprosto katastrofální. To se samozřejmě bude ještě dále zhoršovat, po vyjádření Bidena na adresu ruského prezidenta. Pokud se někdo diví sledování občanů, pak se měl přestat divit, to existuje desítky let a to na na obou stranách barikády. A bude to mnohem hustší až se přidá řada dalších států a to bez jakékoliv zákonné podstaty. Svět se řítí směrem, který si rozumný člověk nemůže přát.
M. K.
M. K.
Ještě že je Kocáb tehdy vyhnal. Rusáckej chudobinec.
David Hyšpler
David Hyšpler
Verme, ze se tohoto v civilizaci nikdy nedozijeme.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze