„Rozpoznávač“ Shazam je nově dostupný i pro Mac OS X

2

Shazam je známá a velmi oblíbená aplikace, která slouží jako rozpoznávač hudby, která hraje ve vašem okolí. Novinkou je fakt, že si tato zajímavá aplikace našla cestu i do počítačů s operačním systémem Mac OS X. My se dnes v krátkosti podíváme, jak aplikace funguje a jaké funkce navíc nabídne.

Nepřehlédněte:

Aplikaci pro rozpoznávání právě hrajících skladeb (a v zahraničí také TV pořadů), Shazam, asi nemusíme nijak podrobně představovat. Přesto si můžeme připomenout něco málo z její historie. Aplikace sama o sobě funguje od roku 2008. V té době totiž byla uvolněna verze pro iOS, již předtím ovšem existovala služba, která pomohla hudbu rozpoznat. Od roku 2002 stačilo vytočit číslo „2580“, nahrát kus skladby, a SMS zprávou se nechat informovat o názvu písně a jménu interpreta. To už je ale daleká historie.

Shazam v průběhu let

V průběhu času byla uvolněna verze také pro zařízení s operačním systémem Android a Windows Phone (7 i 8), nechybí ani verze pro stolní počítače/notebooky/tablety s „klasickými“ Windows 8. Nepřekvapí tedy, že nově je aplikace dostupná i pro operační systém Mac OS X od Applu.

Stahujeme

Aplikaci jednoduše stáhnete pomocí Mac App Store, velikost stažené aplikace je pouhých 3,3 MB. Důležitou, ale celkem předpokládanou informací je, že aplikace je dostupná zcela zdarma.

Verze pro Mac OS X citelně chyběla

Rozpoznáváme: jako štěnice

Konečně, Shazam pro Mac není tak úplně aplikací, jde spíše o doplněk, který se ovládá pomocí horní lišty. Shazam je defaultně zapnutý a na pozadí poslouchá, není tedy nutné cokoli aktivovat. Aplikace tedy sama hlídá hudbu hrající na pozadí a v případě rozpoznání vás automaticky formou notifikace informuje o názvu skladby a jménu interpreta. Standardně je aplikace zapnutá po dobu 4 hodin, po této době je nutné ji znovu aktivovat. O tom, jestli je aplikace aktivní nebo neaktivní informuje barva ikony. Pokud je modrá, aplikace pracuje a poslouchá, pokud zešedne, aplikace je deaktivována (manuálně) nebo vypršel čas pro aktivní poslouchání. Samozřejmostí je pak možnost aplikace nastavit, aby se sama zapnula při každém spuštění systému.

Shazam pro MAC

Aplikace má samozřejmě také svoji historii, ve které vidíte naposledy rozpoznané skladby. Vzhledem k provázanosti Mac a iTunes nepřekvapí, že máte rovnou z aplikace možnost danou skladbu (nebo rovnou celé album) pomocí iTunes zakoupit. Pokud se však rozhodnete poslouchat internetové rádio, nebo vaši oblíbenou osobní sbírku (a nepotřebujete tedy informovat o právě hrajících skladbách) můžete automatické rozpoznávání manuálně vypnout.

Rekapitulujeme

Shazam není typickou aplikací, kterou je pro zobrazení výsledku nutné spouštět manuálně. Stačí ji nechat zapnutou v režimu naslouchání a v případě potřeby ji manuálně vypnout. Aplikace je sama o sobě aktivní v režimu naslouchání po dobu 4 hodin, poté je nutné ji znovu zapnout.

Nastavení notifikací

Po zobrazení výsledku můžete danou skladbu, nebo rovnou celé album, které se ke skladbě váže, zakoupit pomocí iTunes. Výsledky vyhledávání můžete snadno sdílet pomocí Facebooku, Twitteru a nebo pomocí defaultní aplikace Zprávy.

Hodnotíme

Aplikace Shazam pro Mac OS X splňuje všechna očekávání a automatické naslouchání se může hodit. Rovněž pozitivně hodnotíme také úspěšnost rozpoznání, v případě zahraničních skladeb je úspěšnost téměř vždy 100% a je přitom jedno, jestli skladba vychází přímo z počítače nebo z externího zdroje. Rozpoznání trvá z vlastní zkušenosti v průměru 5 až 15 vteřin, záleží také na tom, v jaké části skladby začne počítač „poslouchat“. Automatické notifikace o nově nalezené skladbě potěší, v nastavení oznámení je samozřejmě můžete uzpůsobit, nebo je zcela zakázat (Předvolby systému –> Oznámení –> Shazam). Aplikace zkrátka funguje přesně dle očekávání a my můžeme její stažení jen doporučit.

Stáhnout Shazam

Google Play Google Play (zdarma) App Store App Store (zdarma) Mac App Store (zdarma)

Zdroje: shazam.com