Nové MacBooky Air jsou levnější na úkor pomalejšího úložiště

13

Apple vylepšil své MacBooky novými procesory Intel Haswell a dokonce snížil jejich cenu. Jak toho ale docílil? Použil horší SSD disky, které jsou pomalejší, ovšem není to prakticky znatelné, protože rychlost není až tak závratně rozdílná.

Zahraniční web MacWorld měl k dispozici nové MacBooky Air z roku 2014 a porovnal je se staršími modely z roku 2013. Nové modely disponují novějšími variantami procesorů Intel Haswell, takže by počítač měl teoreticky kratší dobu zpracovávat příkazy, což je pravda.

MacBook Air

Taktéž byla snížená cena obou variant počítače. Apple toho docílil tak, že použil horší SSD paměti, ale uživatelé to příliš nepoznají, přeci jen jde více o přístupovou dobu, než o rychlosti zápisu či čtení, nicméně se také jedná o důležitý faktor.

Rychlosti disků zápis čtení
MacBook Air 11 2013 687 725
MacBook Air 11 2014 306 620
MacBook Air 13 2013 445 725
MacBook Air 13 2014 520 676

Jak je z tabulky patrné, tak disky v nových modelech jsou pomalejší, krom většího 13" modelu, který má rychlejší zápis, ovšem ve čtení je opět pomalejší. Sice se může zdát, že rozdíly v rychlostech jsou velké, tak při používání systému rozdíly příliš nepocítíte, jen v případech, kdy budete kopírovat soubory, bude rozdíl v rychlostech patrný.

Zdroje: macrumors.com, macworld.com, neowin.net

Diskuze ke článku
kubik393
To zase budou v diskuzi perly, už se těším, jak se na této bulvární informaci kritici Maců vyřádí. Na obranu Apple ale třeba říci, že nemá SSD zapojené do pomalejšího SATA jako konkurence, ale do PCI místo optické mechaniky, takže přestože je SSD samo pomalejší, je na rychlejším rozhraní, takže dokáže svou rychlost plně využít, což konkurence neumí.
jirka
naopak si myslím že žádná diskuze nebude, málokoho v dnešní době zajímá notebook za 30tis.
Petr
Podle zahraničních zdrojů záleží i na výrobci, který disk do Air2013 dodal. Některé jsou stejně rychlé (=pomalé) jako v Air2014, jiné rychlejší. Asi co kus to originál :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze