Návod: jak zjistit výrobce displeje u MacBooku?

5

MacBook se v několika ohledech od svých konkurentů neliší. I tento notebook je sestaven z komponentů jiných výrobců, které Apple „jen šikovně“ složí. Jedním z těchto komponentů je i displej, kde uživatelé zaznamenávají velké rozdíly. Podívejte se, jaký výrobce dodal displej zrovna vašemu MacBooku. Je to LG, Samsung nebo ještě někdo jiný?

Apple má na jednotlivé díly vysoké nároky a platí to i u displejů. Nelze jednoznačně říci, že displej od Samsungu je kvalitnější než displej od LG. Mírný problém zde ovšem máme, barevný profil dodávaný Applem je v každém Macbooku shodné generace stejný a lépe si rozumí právě s jedním z výrobců, v současné době se Samsugem. Majitelé MacBooků s LG displejem tak mohou pociťovat horší barevné podání nebo i mírné rozostření.

Pro zjištění výrobce vašeho displeje otevřete aplikaci terminál (pro snadné spuštění napište terminál do Spotlight). Do terminálu zkopírujte následující kód:

ioreg -lw0 | grep "EDID" | sed "/[^<]*</s///" | xxd -p -r | strings -6

Stiskněte enter a vyčkejte. S největší pravděpodobností nemáte nainstalovaný vývojářský nástroj pro příkazový řádek, MacBook vás na to upozorní a vyzve k instalaci, balíček poté nainstalujte. Po ukončení instalace příkaz v terminálu opakujte.

Nyní se zaměřte na druhý řádek. Pokud začíná písmeny LP, máte displej od LG (jako my v redakci). Displeje od Samsungu začínají LSN. U starších MacBooků se můžete setkat i s jinými výrobci. Například MacBook Pro 13 Late 2011 zobrazuje B133EW07 V2 od AUO. Pokud se vám na druhém řádku zobrazí podobný kód, u kterého si nejste jisti, vyhledejte si ho v Google a ihned uvidíte výrobce. Nejste-li s displejem svého MacBooku spokojeni, je možné doinstalovat barevný profil přesně pro váš MacBook a displej. Tento profil je ke stažení na internetu, ale nepochází od Apple a jeho instalaci nedoporučuji. Případnou úpravu barevného profilu realizujte pouze manuálně.

Diskuze ke článku
Vendel
Bohužel mám u Airu asi LG jako vy a barevné podání mi přijde krajně nechutné. Předchozí mé pročko mělo barvy mnohem sytější, líbivější, tyto jsou takové našedlé, mdlé. A jestli úpravou barevného profilu myslíte normálně kalibraci, tak ta je úplně na nic, vždyť v ni téměř nic nejde nastavit, nebo ne?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze