MS Office 2016 pro Mac OS X je tu: jak se povedl? (zkušenosti)

6

Po čtyřech letech čekání Microsoft konečně vypustil preview verzi svého kancelářského balíku Office 2016 i pro uživatele počítačů značky Apple. Čekání bylo dlouhé, a proto jsme se rozhodli novou verzi důkladně otestovat. Co nás zaujalo a co naopak zklamalo? To vše se dozvíte v našem dnešním přehledu.

Microsoft už dříve zveřejnil balík Office pro iPady a iPhony (iOS), majitelé OS X se však až donedávna museli spokojit s kancelářským balíkem Office 2011, čili s 5 let starou „záležitostí“ (Office 2011 byly pro Mac OS X dostupné od roku 2010). Během těchto let se používání stávalo občas dosti strastiplným, aplikace už zkrátka nebyla natolik optimalizována, jako jsme tomu zvyklí u těch nejnovějších verzích. Většina majitelů tak hledala relevantní alternativy, případně se spokojila s aplikací Pages přímo od Applu. Ta je navíc u nejnovějších MacBooků, iMaců a Maců distribuována zdarma, což byl poměrně vhodný argument pro přechod. Aplikace Pages je navíc dostupná v české lokalizaci, Office 2011 pro Mac jsou v angličtině (avšak s podporou českého spellchecku).

Office 2016

Po úmorném čekání se však Microsoft rozhodl publikovat preview verzi kancelářského balíku Office 2016, která má konečně navrátit věhlas tohoto velmi užitečného softwaru. Změnou prošlo grafické podání, které nově skvěle zapadá do koncepce verze OS X Yosemite a také se zlepšila funkčnost. Samozřejmě, stále se jedná o preview verzi, na které lze dohledat i několik nedostatků. Kdy světlo světa spatří finální verze prozatím není přesně dané, mluví se však o letním termínu. Do této doby bude verze pro Mac OS X dostupná zdarma a bude se pravidelně aktualizovat, respektive vylepšovat, a to každých 60 dní, po kterých bude platit licence pro danou verzi aplikace. V dnešním pohledu se zaměříme nejenom na novinky, zhodnotíme si ale také funkčnost aplikace jako takové a zaměříme se na to, na čem by v Microsoftu měli ještě zapracovat. I tak ale bude dnešní článek spíše shrnující, na podrobnou recenzi se samozřejmě můžete těšit jakmile se začne prodávat „zcela vyspělá“ verze.

Trocha historie

Hned na začátek si tak trochu zavzpomínáme. Dnes je kancelářský balík Office pevně spjatý s operačním systémem Windows, málo se ale ví, že první verze byla dostupná pouze pro platformu Mac OS X, a to v roce 1984. Verze pro Windows se Office objevily až o 6 let později, tedy v roce 1990. Poměrně vtipné, co myslíte? V té době byl však Microsoft dost kritizován za chybějící funkce, jako je podpora různých abeced a psaní zprava doleva. I tak byly ale funkce svého času dříve pro Macintosh, než právě pro Windows. Poté se však spolupráce mezi Microsoftem a Applem poněkud vyhrotila a za posledních několik let se spolupráce těchto společností dosti změnila. Respektive zmizela.

Office 2011 Mac

V úvodu jsme zmínili, že ještě donedávna neměli majitelé OS X jinou možnost, než se spolehnout na 5 let starou verzi Office 2011, tedy pokud chtěli kompletní balík tak, jak ho znali například z operačního systému Windows. Na obranu Microsoftu však musíme dodat (a z vlastních zkušeností potvrdit), že Microsoft tuto verzi aktualizoval poměrně často tak, aby zůstala zachována podpora i nejnovějšího hardwaru od Applu, například podpora Retina displejů.

Microsoft Office 2016 preview pro Mac OS X

Co vlastně všechno obsahuje balík Microsoft Office 2016 pro Mac OS X? Po nainstalování balíku o velikosti zhruba 2,7 GB se na váš disk nainstalují následující aplikace: Microsoft Word, Excel, PowerPoint, OneNote a Outlook. Co trochu zamrzí je absence české lokalizace, zde tedy změna oproti verzi Office 2011 nenastala, těšit se ale můžete na českou kontrolu spellchecku.

Design

Dost už ale teorie, pojďme se podívat, jak si Microsoft poradil s novým balíkem jako celkem. Začneme po designové stránce, protože to je pochopitelně první nepopiratelná změna, které si majitelé všimnou. A začneme rovnou u samotných ikon aplikací. Ty jsou nově samozřejmě mnohem detailnější, nově již nespoléhají na 3D dojem, ale na ploché zobrazení, které mnohem lépe ladí s dalšími prvky systému OS X Yosemite. Pokračujeme spouštěcí obrazovkou, která je nově vyvedena v grafických kategoriích („chlívcích“), které jsou mnohem přehlednější než u verze Office 2011. Velmi přehledně jsou zde seřazeny podsložky pro přihlášení se k vašemu účtu, vytvoření nového dokumentu, otevření naposledy editovaných dokumentů, případně dokumentů ze složky.

Microsoft Office 2016

Co se týče okna pro vytváření konkrétního dokumentu, Microsoft se soustředil na to usměrnit design aplikace tak, jak to dělal i u verze pro Windows, nová verze tak je mnohem plošší a jednodušší, chce se říct až „flatová“. Vše je nově mnohem více strohé, různé oblé přepínače se změnily na mnohem ostřeji řezané. Microsoft se také snažil zbavit různě zabarvených ikon a nabídek, i to v konečném důsledku působí mnohem čistším a možná také přehlednějším vzhledem. Trochu méně nadšení jsme ze spodní lišty, ze které Microsoft udělal jednolitě, modře, zabarvenou část. To působí trochu do očí bijícím dojmem, není však problém lištu schovat. Co se týče fungování jako takového, Microsoft samozřejmě novou verzi zcela adaptoval do verze OS X Yosemite, se všemi funkcemi, které nabízí. Těšit se tak můžete na fullscreenový režim a plnou podporu Retina displejů, které Apple využívá ve svých MacBoocích (Pro a nově také v MacBooku) a iMacích.

Microsoft Word

Designová stránka věci je patrná už se samotných snímků, ty vydají za více než tisíc slov, co se ale týče fungování jako takového, zde už si aplikace zaslouží podrobnější komentář. Začneme klasikou a zřejmě nejpoužívanější aplikací, respektive aplikací Word. Běžné fungování aplikace je naprosto bezproblémové a přehledné, čas od času se ale stávalo, že se nová verze chovala mnohem více nestabilně – samozřejmě, jedná se totiž o preview verzi ve svém prvním vydání. Načítání fontů trvalo v předchozí verzi při základním hardwaru až otravně dlouho, to se u nové verze zlepšilo, stále se ale nejedná o takový „progres“, který jsme čekali.

Microsoft Word (2016) pro Mac

Tak snad na tomhle ještě u Microsoftu zapracují. Na podobný problém jsme narazili i při vkládání hypertextového odkazu do vytvořeného dokumentu – Mac se zasekl, „začalo rotovat kolečko“ a aplikace spadla. I když jsme Word testovali na MacBooku Air 13 (2014), tuto nepříjemnost potvrzovali i majitelé MacBooků Pro a iMaců s mnohem lepší konfigurací. Jak jsme ale zmínili již několikrát, jedná se o chyby způsobené ranou verzí tohoto software a tyto neduhy budou s jistotou do uvedení finální verze opraveny. Jak jsme již zmínili v části o designu, v aplikaci Office 2016 pro Mac se celkově zjednodušilo grafické rozčlenění pásu karet (Ribbon), tento významný a Microsoftem patentovaný prvek se však nijak neliší od verze pro Windows, co se fungování týče.

Textový dokument

Vyzdvihnout musíme také lepší začlenění komentářů k textu, které jsou u nové verze mnohem lépe přehledné a opět celkově se opět podobají tomu, co znají uživatelé Windows již nějaký ten čas. Co se týče kompatibility dokumentů mezi Windows a Mac OS X verzí, je naprosto bezproblémová a za dobu testování se nám nestalo, že by Windows verze dokumentu nebyla zpětně kompatibilní i s verzí pro Mac OS X.

MS Word
Takhle se změnil design aplikace MS Word pro Mac (verze 2011 a 2016)

Plusy

  • subjektivně povedenější vzhled
  • podpora českého spellchecku
  • svižnější chod (jako celek)
  • bezproblémová kompatibilita

Mínusy

  • absence české lokalizace
  • občasná neodladěnost a záseky

Microsoft Excel

Microsoft Excel je samozřejmě také velmi zásadní aplikací kancelářského balíku Office. Přepracování grafického prostředí doznala i tato aplikace, okno spouštění je stejně přehledné jako u aplikace Word. Excel v balíku Office 2016 pro Mac OS X potěší zejména ty uživatele, kteří často kolidují mezi Windows a OS X, a to právě kvůli stejným klávesovým zkratkám.

MS Excel 2016 pro Mac OS X

Celkově se však program Excel nijak zvláště nezměnil, opět se tedy můžete těšit na přehlednější grafické zobrazení, zlepšení rozmístění některých prvků a vyšší rychlost. Stabilita u aplikace Excel je subjektivně mnohem lepší než u aplikace Word, tento fakt by se však s příchodem finální verze měl sjednotit. Opět můžeme vyzdvihnout kompatibilitu s verzí pro Windows, i když u některých pokročilejších funkcí (makra) stále můžete narazit na problémy s kompatibilitou. Stále se ale jedná o náhledovou verzi aplikace, proto očekáváme, že do vypuštění prodejní verze Microsoft vše napraví tak, aby nebyl rozdíl ve funkčnosti, respektive s kompatibilitou.

Plusy

  • subjektivně povedenější vzhled
  • podpora klávesových zkratek
  • svižnější chod

Mínusy

  • stále ne 100% kompatibilita

PowerPoint

Neméně důležitou součástí kancelářského balíku MS Office je také prezentační nástroj Microsoft PowerPoint. Ten je léty ověřený a hojně využívaný pro různé prezentace menšího, ale i většího rozměru. Nová verze pro Mac OS X opět zapracovala na grafickém pojetí a také rychlosti. Skvěle vypadá také Pressenter Viewer, který umožní pouštět připravenou prezentaci a zároveň si uložit do poznámek doplňující fakta, které budete v rámci prezentace doplňovat. V tomto režimu navíc PowerPoint začne počítat délku vaší prezentace (a to se všem doplňkovými akty), mluvčí si tak může před samotnou prezentací snadno zkontrolovat, kolik vlastně celkově prezentace zabere času. K dispozici jsou i rychlé přepínače pro návrat na předchozí snímek, případně na ten následující. V tomto režimu se automaticky spustí fullscreenový režim, takže je používání pohodlné i na menších úhlopříčkách. Další funkce zůstaly víceméně zachovány, opět se tak přetvořil především vzhled aplikace.

PowerPoint 2016 pro Mac OS X

Co se týče odladěnosti, ta je na tom opět velice dobře a dá se přirovnat k odladěnosti aplikace MS Excel. Občasné záseky vás neminou, stejně jako zdlouhavější načítání fontů, respektive velikosti písma, na druhou stranu u výkonnějšího hardware se jedná o problém téměř neznatelný. Celkově MS PowerPoint 2016 pro Mac rozhodně dospěl a jeho používání je mnohem příjemnější.

Plusy

  • povedenější vzhled
  • nástroj Presenter Viewer
  • odladěný chod aplikace

Mínusy

  • občasné záseky a zdlouhavé načítání fontů

MS OneNote a Outlook

Ve výbavě samozřejmě nesmí chybět ani aplikace MS OneNote pro vytváření pokročilých a snadno synchronizovatelných poznámek a také aplikace Outlook pro e-mailovou komunikaci. Po spuštění těchto aplikací se otevřou speciální okna, která v krátkosti tyto služby představí a navíc umožní se rovnou připojit k vašemu účtu od Microsoftu. Aplikace OneNote je velice podobná s tou, kterou majitelé OS X již delší dobu mohli instalovat skrze App Store, zde se tedy žádné překvapení nechystá. Podrobnější informace o dostupnosti OneNote pro Mac OS X jsme si pro vás přichystali zde.

OneNote a Outlook

S aplikací Outlook tomu je nejinak – i ta již byla dříve uvolněna pro majitele Mac OS X s předplatným Office 365. Aplikace tedy funguje stejně, respektive stejně korektně. U Outlooku Microsoft vylepšil náhled na zprávy, tedy, ihned pod jménem odesílatele vidíte také první větu ze zprávy. Takto se můžete okamžitě rozhodnout, jestli si necháte zprávu k přečtení na později, nebo ji otevřete rovnou.

Závěr

Co říci závěrem? Nová verze pro Mac OS X se jednoznačně povedla, a to nejenom co se designu týče, vylepšeny byly také funkce a kompatibilita. Zamrzí absence české lokalizace a česká kontrola gramatiky v případě aplikace Word, spellcheck však funguje bez problému. Vzhledem k tomu, že se jedná o preview, respektive náhledovou, verzi, můžeme odpustit pomalejší načítání a občasné pády aplikací, vše se bude postupně vylepšovat podle toho, na jaké problémy uživatelé narazí. Finální verze bychom se měli dočkat v druhé polovině roku, do té doby má Microsoft dost času všechny aplikace „doladit“. Cena prozatím není zřejmá, jisté je, že předplatitelé Office 365 dostanou aplikace zahrnuté dle svého tarifu. Pokud máte zájem o vyzkoušení nové verze, stahujte přímo ze stránek Microsoftu. Za nás Microsoft Office 2016 pro Mac OS X můžeme směle doporučit, minimálně pro seznámení se a otestování (stará verze aplikace se nesmaže).

Zdroje: blogs.office.com

Diskuze ke článku
GT
V clanku mi chyba porovnanie s podobnymi, uz uvedenymi produktami pre apple.
Ja viem, priame porovnavanie mate asi zakazane, ale aj tak.... urobil by som to, nech je to konecne cierne na bielom.
freeee
Zdravím, trochu mimo téma, plánujete udělat nějakou recenzi na telefon Kingzone Z1? Vypadá zajímavě, děkuji.
pepík
ani jsem to nečet, office v roce 2016 považuji na macu za drzej nedodělek microsoftu, mnohem líp poslouží pages & numbers. to samý v androidu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze