Retro: Sony Ericsson W380i: véčkový Walkman

7

Čtrnáct dní uteklo jako voda a vy se nyní díváte na první listopadový díl seriálu Retro. Pro tentokrát jsme se rozhodli nezabíhat do nějaké vzdálené historii, ale pouze o 6 let zpátky. Vzpomeneme na Sony Ericsson W380i, který patřil do hudební řady Walkman, zaujal véčkovou konstrukcí nebo skrytým displejem na vnější straně.

V dnešním 33. díle seriálu Retro si zavzpomínáme na již neexistující Sony Ericsson, konkrétně na jeho řadu Walkman. V ní se objevovaly, jak klasické telefony, tak vysouváky, a dokonce ještě také modely s véčkovou konstrukcí.

Krátké představení

A právě véčkového zástupce jsme vybrali do dnešního Retra. Je jím Sony Ericsson W380i, což byl model spíše nižší třídy, který byl představen na podzim 2007 a zhruba v březnu roku následujícího se dostal na pulty českých obchodů. Typickou barvou byla fialová, ke které Sony Ericsson přestoupil od dříve typické oranžové.

Retro: Sony Ericsson W380i

W380i patřil mezi velmi malé telefony, čemuž vděčil véčkové konstrukci. Výška činila 92 milimetrů, šířka 49 milimetrů a tloušťka na svou dobu velmi dobrých 16 milimetrů. Hmotnost se zastavila přesně na 100 gramech. Telefon působil dobře v ruce a v kapse se mnohdy takřka ztratil. I přes zařazení do nižší třídy si nelze ztěžovat na konstrukční zpracování, které i po letech nevykazuje větší vůle. Stejně tak barva na plastových materiálech spolehlivě drží.

Sony Ericsson W380i

Na vnější straně se nacházela například čočka fotoaparátu s rozlišením 1,3 megapixelu. Níže se můžete podívat na několik testovacích fotografií z naší recenze. Vedle fotoaparátu byly průduchy hlasitého reproduktoru a ještě níže samozřejmě logo výrobce. Vedle něj se dokonale ukrýval vnější displej. Byl typu OLED a nabízel rozlišení 128 x 36 pixelů. Sloužil pro základní informace, ale uměl například vypisovat i právě přehrávanou skladbu. Dalším zajímavým prvkem jsou speciální senzorová tlačítka vedle displeje. Ta sloužila k ovládání přehrávače. Byla efektně podsvětlená a nabízela hmatovou odezvu.

Nechyběl slot pro paměťové karty

Na pravém boku byla klávesa regulující hlasitost a jejím stisknutím jste rovněž mohli rozsvítit venkovní displej, například pro kontrolu času. Poslední klávesa, viditelná v zavřeném stavu, se nachází na zádech telefonu. Slouží k uzamknutí kláves pod displejem. Levý bok pak ubytoval jediný konektor, jistě si vzpomínáte na Fastport, který Sony Ericsson používal až do roku 2010 na všech svých telefonech.

Po otevření se před vámi rozprostře 1,9palcový displej se slušným rozlišením 176 x 220 pixelů a schopností zobrazit až 262 tisíc barev. I z dnešního pohledu je kvalitní a dobře čitelný. Na spodní ploše se nachází klávesnice, jejíž provedení značně ustoupilo stylovému dojmu. Klávesy jsou ploché a lehce zapuštěné. Stisk tedy není příliš jistý. Hlavním ovládacím prvkem byla čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem.

Klávesnice nepatřila k nejpovedenějším

Výbava

U Sony Ericssonu W380i byla výbava zaměřena na hudbu, proto kromě nedostatečné interní paměti nechyběl ani slot pro paměťové karty Memory Stick Micro. V základním balení jste dostali rovnou 512MB kartu. Samotné přehrávání pak obstaral přehrávač Walkman 2.0, kterému nechyběl ekvalizér či speciální důraz na basy. O zábavu se postaraly také hry, telefonu nechyběl slušný výkon i na 3D tituly. Legraci jste si mohli užít také s již zmíněným fotoaparátem.

Ukázkové snímky z fotoaparátu
Podoba přehrávače Walkman

S telefonem jste se dostali také na internet a to za pomoci přenosu GPRS a EDGE. Dostalo se také na Bluetooth 2.0. Základní internetový prohlížeč byl poměrně schopný. Při testování do seriálu Retro jsme zkusili načíst mobilní verzi stránek mobilenet.cz, avšak nepořídili jsme. Telefon nás odbyl hláškou, že je stránka příliš náročná. Inu, roky nezastavíme. V další výbavě samozřejmě figuroval kalendář, MMS zprávy či vícepoložkový telefonní seznam.

Prostředí

Závěr

Sony Ericsson W380i se na našem trhu objevil v březnu 2008 a oficiální obchod výrobce jej začal nabízet za cenu 4 790 Kč. Právě s ohledem na příznivou cenu a nasazení do předplacených sad se telefon dočkal poměrně slušného úspěchu. Pokud byste se o něm chtěli dozvědět více, můžete si pročíst naší tehdejší recenzi.

Tím jsme se dostali na závěr 33. dílu seriálu Retro. Na další díl se můžete těšit už za 14 dní, kdy opět zavzpomínáme na nějaký zajímavý kousek z mobilní historie.

Technické parametry Sony Ericsson W380i

Kompletní specifikace
Konstrukce92 × 49 × 16 mm, 100 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,9" (176 × 220 px)
Fotoaparát1,3 Mpx (1 280 × 1 024), , video: 176 × 144 px
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 14 MB, paměťové karty: Memory Stick Micro / microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémSony Ericsson A200
Akumulátor920 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2007, 4 790 Kč
Diskuze ke článku
Mirda
A to byl presne ten telefon, ktery jsem hodil o zem a uz jsem si od te doby nikdy nic od teto firmy nekoupil. Dvakrat reklamace a nervy na dranc. Pristup servisu katastrofalni. Jenom jsem videl tu fotku a zrychlil se mi tep.
Mirda
Jinak telefon mel jako jeden z vubec prvnich funkci "shazam"
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Naposledy upraveno: 8. 11. 2013 12:05
Tento som mal ako druhy mobil :D zdedil som ho po ujovi :)
Martin Šustrík
Martin Šustrík
Ahoj , zdravím Mobilenet. Váš seriál retro je super. Chcel by som sa opýtať, či v budúcnosti plánujete zaspomínať na mobil Nokia 5310. Nieje to ažtak starý telefón, ale bolo by super, keby sa objavil v tomto seriály. Bol peckový. Za prípadnú odpoveď vopred ďakujem. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze