Sony Ericsson W380i: hudební hezounek pro všechny
recenze

Sony Ericsson W380i: hudební hezounek pro všechny

9

Sony Ericsson W380i je nástupcem hudebního véčka W300i. Oproti předchůdci má navrch ve všech směrech. Nabídne sice jen 1,3 Mpx fotoaparát, ale nedivte se, patří přeci do třídy low-endů. Dále Bluetooth 2.0, EDGE, paměťovou kartu 512 MB či vnější OLED displej. Přečtěte si, jak obstál v našem testování. 1 x VIDEO

Walkman s véčkovou konstrukcí, nesoucí název W380i, nahrazuje velmi úspěšný a oblíbený model W300i. Přináší sice jen 1,3 Mpx fotoaparát a displej s rozlišením 176 x 220 pixelů, je ovšem určen do kategorie mírně lepších low-endů, proto se nelze jakkoliv divit. Svým okouzlujícím vzhledem, v našem případě fialovým, vám doslova učaruje! Kvalitní hudební přehrávač s logem Walkman, ekvalizérem nabízejícím MegaBass a přibalenou paměťovou kartou s kapacitou 512 MB je zárukou celkového kladného dojmu z modelu W380i. Na trh se telefon Sony Ericsson W380i vydal s cenou 4 790 Kč (oficiální obchod). Je vhodné si jej pořídit? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete v naší recenzi.


Oficiální fotografie Sony Ericssonu W380i

Technické parametry - Sony Ericsson W380i

Rozměry 92 x 49 x 16 mm
Hmotnost 100 gramů
Barevné varianty fialová (Electric Purple), šedá (Magnetic Grey)
Sítě GSM 850 / 1800 / 1900 MHz
Hlavní Displej TFT, rozlišení 176 x 220 pixelů, 262 000 barev, úhlopříčka 1,9 palce
Vnější Displej OLED, rozlišení 36 x 128 pixelů
Paměť 14 MB
paměťové karty Memory Stick Micro (M2) (512 MB karta v balení s telefonem)
Operační systém -
Multimédia Hudební přehrávač Walkman 2.0 (podpora formátů MP3, AAC, AAC+, AAC++, WMA), přehrávač videa (podpora formátů MPEG4, WMV, H.264, H.263), FM rádio s RDS, WAP 2.0, JAVA 2.0, RSS čtečka, PlayNow™ 4.0, TrackID, Media Manager, E-mailový klient (POP3/IMAP4),
Fotoaparát 1,3 Mpx (1280 x 1024 px), 4 x digitální zoom
Připojení GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
Bluetooth 2.0 (A2DP), USB 2.0
Baterie a výdrž Li-Pol 920 mAh
Doba hovoru: až 7 hodin, pohotovostní doba: až 300 hodin
Dostupnost a cena duben 2008
4 790 Kč (zahajovací cena)


Oficiální fotografie Sony Ericssonu W380i

V krabici s přístrojem naleznete:

  • návod
  • nabíječku
  • Li-Ion baterii s kapacitou 920 mAh
  • CD se softwarem
  • headset HPM-64 (Bass Reflex)
  • USB datový kabel

plus Plusy

  • atraktivní design
  • sluchátka s technologií Bass Reflex
  • hudební přehrávač Walkman 2.0
  • USB s podporou Mass Storage
  • ekvalizér (MegaBass)
  • paměťová karta 512 MB v balení
  • vnější OLED displej
  • dotyková tlačítka pod vnějším displejem

minus Mínusy

  • horší fotoaparát
  • displej s rozlišením 176 x 220 pixelů
  • občasné vrzání krytů

Komu se zalíbí Sony Ericsson W380i?

  • všem, co si denní život nedokáží představit bez kvalitního poslechu hudby
  • lidem toužícím po novém telefonu se základními funkcemi i něčím navíc

Design a konstrukce: nejpůvabnější Walkman

Sony Ericsson W380i vyniká specifickým vzhledem, kterému dominuje v našem případě tmavě růžový znak Walkman na levém okraji přední strany. Véčková konstrukce je dostatečně kompaktní, navíc z obou stran elegantně zkosená. Po dvoutýdenním testování se neprojevilo sebemenší viklání.

Telefon ukrývá pod svým předním krytem OLED displej, který informuje o přehrávaných skladbách, nepřijatých voláních, sms a aktuálním stavu telefonu. Pod ním se nalézají tři dotyková tlačítka určená výhradně pro ovládání přehrávače. Ta jsou v podobě teček vyražena do krytu. Povšimnutí zaslouží také vestavěný 1,3 Mpx fotoaparát, který ovšem postrádá krytku i přisvětlovací diodu. Sloužit bude spíše na pořízení těch nenutnějších momentek, jak se ostatně dozvíte v sekci fotoaparát.

Pravý bok nese světle růžové tlačítka určená k ovládání hlasitosti. Ta skvěle ladí s tmavě fialovou barvou krytů. V horní části naleznete také otvor pro navléknutí šňůrky. Zejména něžné pohlaví bude naprosto očarováno z této barevné varianty.

Na levém boku se ocitla nabíjecí zdířka, kupodivu v horní části boku, kde nepřekáží při uchopení telefonu do ruky. Slot pro paměťovou kartu byste hledali marně, je totiž ukryt pod zadním krytem telefonu, a to tak šikovně, že do něj kartu umístíte bez jakýchkoliv dalších nutných úkonů, než-li odejmutí krytu.

Zadní strana přináší tlačítko k zamknutí/odemknutí telefonu. Je obarvena do stejné barvy, jako boční tlačítka hlasitosti. Pomůže vám snadněji zamykat telefon, i když při zavřeném telefonu není důvod se obávat, že byste nějak bez tušení kamkoliv volali či psali. Kus krytu je zvláštně prodírkovaný, nese logo Sony Ericsson a dva „minipodpatky“, které zajišťují co nejmenší poškrábání krytu.

Baterie a výdrž: průměrný hezounek

K dlouhodobému poslechu hudby budete potřebovat odpovídající baterii. Sony Ericsson dodává do modelu W380i Li-Ion baterii s kapacitou 920 mAh. SIM kartu vyjmete jen, pokud nejdříve odstraníte baterii. To nebude činit sebemenší problém. Výrobce udává výdrž v pohotovostní době až 300 hodin, při volání počítejte se sedmi hodinami.

Klávesnice: mírně vystouplá tlačítka

Hlavním ovládacím prvkem modelu W380i je pětisměrná klávesa, která má přednastaven směr nahoru jako vstup do přehrávače Walkman. Okolí vyplňuje dvojice kontextových kláves, tlačítko mazání a návratové tlačítko. Pod nimi se nachází trojice naprosto nezvykle umístěných tlačítek, a to internetového prohlížeče, vypnutí telefonu a zkratek. Není potřeba nadbytečných stisků, tlačítka reagují velice svižně.

Zvuk: odpovídající kategorii

Děrovaným otvorem mezi logem Walkman a fotoaparátem na přední straně telefonu se linou zvuky celkem přijatelných úrovní. Je sice znát, že k dokonalosti něco schází, avšak kategorii, do které se telefon řadí, nelze nic vytýkat. K poslechu můžete samozřejmě využít i přibalených sluchátek HPM-64, které jsou obohaceny Bass Reflexem. Nejsou špuntová, jak tomu bývá u většiny telefonů řady Walkman, hrají ale opravdu chvályhodně. V přehrávači můžete také nastavit MegaBass, což dodá vašemu poslechu ještě lepší výsledný dojem.

Displej: proč takové rozlišení?

Nižší třída, kam se telefon řadí, přináší i některá úskalí, z nichž displej je jedno takové. Nalézáme displej s rozlišením 176 x 220 pixelů a 262 tisíci barev. To není mnoho, pokud byste plánovali na telefonu ústavně procházet internetem. Model W380i je ale prvotně určen k poslechu hudby, na což tento displej rozhodně stačí. Pod ním se nachází světelné čidlo, které reguluje osvícení displeje. V nastavení telefonu můžete regulovat jas, měnit schémata a velikost zobrazovaných hodin.

Vnější displej s rozlišením 36 x 128 pixelů je skryt pod barevným krytem telefonu, a prosvítá tedy téměř v růžové barvě. Informuje o stavu baterie, signálu, času i nepřijatých hovorech a sms zprávách. Při zapnutém přehrávači nechybí informace o právě hrané skladbě.

Hlavní menu, ovládání: změnu? Ani náhodou!

Menu je taktéž klasicky uzpůsobené dle ostatních telefonů, matice 3 x 4 je ideální, proto další převratné novinky nečekejte. Přednastavené schéma ve stylu telefonů řady Walkman působí ideálním dojmem, samozřejmě jej však lze změnit za libovolné jiné. Při zapnuté vibraci Vám navíc při každé změně pozice v hlavním menu telefon krátce zavibruje, pokud nastavíte některé honosné schéma.

Zkratky telefonu, to je báječná věc, která Vám ušetří hodně času. Nastavit můžete čtyři směry kurzorového kříže, díky kterým se dostanete právě tam, kam nejčastěji potřebujete. Tlačítko činností pak využijete zejména při přepínání mezi aplikacemi. Ani zamykání telefonu nedoznalo žádných změn, při zavření telefonu se nemusíte o nic starat, jinak jako obvykle funguje syntaxe levého spodního a následně pravého kontextového tlačítka. Otevírání a zavírání telefonu lze nastavit také jako příjem a ukončení příchozích hovorů.


Praktické a velmi kvalitně zpracované menu činností ulehčuje a zrychluje práci s telefonem

Fotoaparát: nouzovka výhodou

Fotoaparát nám dokáže pořídit fotografie v rozlišení 1,3 Mpx (1280 x 1024 pixelů), což není zrovna moc. Připomeňme ale, že telefon spadá do řady low-endů, navíc s logem Walkman. Dále nám nabídne nastavení jasu, noční režim, samospoušť, efekty, vyvážení bílé barvy, dva stupně kvality a také zvuk uzávěrky. Možnost zvolit úložný prostor pro fotografie netřeba zmiňovat, na výběr je paměť telefonu nebo paměťová karta. Pro někoho je velkým plusem možnost pustit fotoaparát i v případě, že již máte zapnutou některou JAVA aplikaci.

Zkušební fotografie:

Přehrávač hudby: šikovný přehrávač na cesty

Kdo z Vás už měl v ruce nějaký model Walkman, může potvrdit, že přehrávač je bezchybný. Při přehrávání zobrazuje ID3 tagy dané skladby, a to název interpreta, skladby a cd, ze kterého pochází. Pokud máte i fotografii daného alba, tak bude ve Walkmanu taktéž vidět. Nechybí možnost vytváření playlistů, nastavení náhodného výběru nebo opakování skladeb. Novinkou pro nás byla skutečnost, že při minimalizování walkmanu se aktuální informace z přehrávače přenesou na pozadí a Vy máte přehled o hraných písních i když zrovna nejste přímo v přehrávači. Zmiňovat funkci MegaBass už je celkem zbytečné, ta se stala naprostou dominantou řady Walkmanů.

Dostatek písní můžete nahrát na 512 MB paměťovou kartu, která je součástí balení. Na tu se Vám vejde přibližně 100 písní v kvalitě 192 kbps. Komu by nestačila, lze pořídit karty o kapacitě až 4 GB, které dodává např. Sandisk. K poslechu jistě uvítáte sluchátka HPM-64 s funkcí BassReflex, na které lze popřípadě připojit libovolná vlastní díky redukci na 3,5 mm Jack. Kvalita poslechu je výborná a neruší Vás žádný zvuk z okolí, pokud máte sluchátka správně zastrčena v uších. Pokud Vám tato přibalená nevyhovují, můžete kromě vlastních sluchátek připojit i Bluetooth stereo sluchátka díky podpoře A2DP profilu.

FM rádio nepustíte dříve, než zapojíte sluchátka, která posléze fungují jako anténa. Styl rádia zůstává nezměněný, velmi užitečná je zajisté funkce RDS a taktéž AF. Do paměti lze uložit až dvacet rádiových stanic. S povděkem kvitujeme integrování praktické funkce TrackID, která vám pomůže s poznáváním názvu a detailů skladby, kterou slyšíte v rádiu nebo zachytíte pomocí diktafonu.

Telefonování a telefonní seznam: kde hledat inovace

Seznam kontaktů umožňuje uložení až jednoho tisíce kontaktů, přičemž ke každému je možno přiřadit několik dalších údajů, jako např. emailovou nebo poštovní adresu, několik dalších telefonních čísel nebo datum narozenin. Taktéž lze přiřadit ke kontaktům různá zvonění nebo obrázek.Vytvářet lze vyzváněcí skupiny, do které přidáte libovolný počet kontaktů a můžete pak rozesílat hromadné sms zprávy určené dané skupině kontaktů, nebo filtrovat volání.


Seznam jmen | detail kontaktu a jeho úprava

Zprávy: netřeba změn

Psaní zpráv je naprosto bezproblémové, vytknout můžeme snad jen odpočet posledních dvaceti písmen ve zprávě. Kdyby výrobce dal možnost výběru mezi počítáním písmen od začátku psaní a touto variantou odpočtu posledních pár písmen, rozhodně by to vyvolalo pozitivní ohlas.


Menu zpráv | psaní textové zprávy | možnosti v průběhu psaní

Slovník T9 je standardně zapnut, lze jej však v menu zpráv vypnout. Do slovníku můžete v poklidu přidávat nová slova a psát bez diakritiky. Zprávy MMS podporují přílohy typu obrázek, zvuk, video a text. Celkově je možno odeslat v jedné MMS zprávě objem dat až 300 kB.

Kvalitní je také emailový klient, který si až z pěti účty typu POP3/IMAP4, se stahováním hlaviček, nebo rovnou celých emailů i s přílohami. Druhá verze uživatelského prostředí přinesla také známou podobu psaní i čtení zprávy: obojí stylizované do žlutého listu papíru. Novinkou je navíc možnost zmenšit si písmo pro čtení emailu ve třech krocích a také přepnout na celoobrazovkový režim, kdy zmizí horní stavový pruh se signálem a baterií. Také emailový klient může běžet na pozadí a pomocí menu činností se do něj lze přepínat.


Emailový klient

Zvuky příchozích zpráv jakéhokoliv typu lze snadno nastavit, na výběr je tradičně šestice nahraných nebo můžete zvolit jakýkoliv svůj hudební soubor. Upozornění na zprávy je samozřejmě možné i vibracemi.

Datové funkce: EDGE postačující

Datová výbava o Sony Ericsson W380i čítá GPRS a EDGE. Na rychlejší datové přenosy a videohovory zapomeňte. Přítomen je taktéž Bluetooth 2.0 včetně profilu A2DP pro stereofonní poslech s bezdrátovými sluchátky. K počítači lze telefon připojit přes USB 2.0, které zvládá rychlé přenášení dat Mass Storage. V tomto směru nemůžeme telefonu nic vyčítat, má přesně to, co se od něj očekává, nic míň, ani nic víc. Hudbu máte přenesenou z počítače na paměťovou kartu během několika okamžiků.


Webový prohlížeč v režimu na výšku

V telefonu nalezneme také internetový prohlížeč NetFront, jako tomu je u jiných telefonů značky Sony Ericsson. Horší rozlišení displeje však brání plnohodnotnému prohlížení obsahu. Pro nárazovky, kdy potřebujete na internet, to ale určitě stačí.

Organizační funkce: mé označení klame

Jediná položka v menu telefonu je plně věnována organizačním funkcím. Kromě dobře zvládnutého kalendáře, kterému nechybí absolutně nic, najdeme dále také celkem pět budíků s opakováním, úkoly a poznámkový blok.

Zajisté si dobře budete rozumět i s kalkulačkou, i když je funkcemi velmi neobsáhlá. Hodit se můžou taktéž stopky, časovač nebo paměť kódů, kterou ocení zejména zapomnětlivci. Pro příznivce her je připravena čtveřice přeinstalovaných, a to Extreme Air, QuadraPop, Sims 2 a Townsmen4. Přidat si samozřejmě můžete i kterékoliv další JAVA aplikace s příponou jar. Vyzkoušeli jsme funkčnost Face Warp, Jimm a nejnovější Opery Mini 4.1. Všechny fungovaly bez jakýchkoliv problémů (samozřejmě bylo potřeba správně nastavit datovou komunikaci).

Zhodnocení:

Sony Ericsson W380i je rozhodně pravým hudebním přehrávačem za přijatelnou cenu, který nabízí i všechny základní funkce mobilního telefonu. Za cenu pod pěti tisíci korun získáte na oko více než povedený mobilní telefon s véčkovou konstrukcí i hudebním přehrávačem Walkman, který umí zobrazovat také obrázky alb. Ovládat jej lze pomocí tlačítek na vnějšku telefonu, což velice usnadňuje přepínání písní a celkové ovládání přehrávače. K focení je připraven 1,3 Mpx fotoaparát, který plní opravdu jen funkci nouzového pořizovače snímků. Pro hudební nadšence je však tento model rozhodně zajímavým a doporučujeme si jej přinejmenším vyzkoušet, popř. zakoupit.


Sony Ericsson W380i v porovnání se Sony Ericssonem Z770i
sony-ericsson-w380i
Klady
  • atraktivní design
  • sluchátka s technologií Bass Reflex
  • hudební přehrávač Walkman 2.0
  • USB s podporou Mass Storage
  • ekvalizér (MegaBass)
  • paměťová karta 512 MB v balení
  • vnější OLED displej
  • dotyková tlačítka pod vnějším displejem
Zápory
  • horší fotoaparát
  • displej s rozlišením 176 x 220 pixelů
  • občasné vrzání krytů
Diskuze ke článku
ORION
Displej zobrazuje 262 tisic farieb nie 65 ako uvadzate.
Luboš Srb
Luboš Srb
Ano, máte pravdu, chyba opravena. Děkujeme za upozornění.
peta
mohl by mít 2 mega pixels
to
to je fakt hustý

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze