Retro: Nokia E51 – neúnavný pracant

15

V roce 2007 zplodila finská Nokia svou další legendu, která se stala doslova etalonem ve své třídě. Model E51, spadající do manažerské řady, nabízel za rozumné peníze tehdejší kompletní výbavu. V tenkém těle s kovovým rámem jste našli slušný displej, dostatečný výkon, otevřený operační systém nebo možnost se připojit k internetu prostřednictvím Wi-Fi.

Finská Nokia uměla své nemalé portfólio vždy dobře pokrýt a pokud jste vyloženě neměly odpor ke značce, většinou jste si dokázali vybrat model, který vám vyhovoval. I díky tomu mohlo vzniknout hned několik legendárních modelů. Do této skupinky pak jednoznačně patří i Nokia E51, která byla světu oficiálně představena na podzim roku 2007.

Krátké představení

Nokia E51 byla přímou následovnicí původní Nokie E50, která manažerskou řadu E zakládala. Výrobce však zapracoval na designu i rozměrech a dal vzniknout nečekaně povedenému modelu. Stále sice platilo, že vzhled E51 byl spíše velmi konzervativní, avšak nepůsobil již tak neohrabaným dojmem. Přispívala tomu útlá a tenká konstrukce. Dobrý dojem pak budil kovový rám, díky kterému byl telefon skutečně pevný. Zároveň však šlo o lehké zařízení s hmotností pouhých 100 gramů. Když dodám, že se telefon i pohodlně držel, bylo na úspěch téměř zaděláno.

TIP! Připomeňte si naší tehdejší recenzi Nokie E51

Retro: Nokia E51

Na čelní straně se nacházel i na svou dobu již menší displej s úhlopříčkou 2 palce. Jeho kvality však patřily ke špičce. Měl aktivní zobrazovací technologii, dokázal zobrazit paletu 16 miliónů barev a QVGA rozlišení poskytovalo jemný obraz. Kolem displeje nicméně bylo poměrně dost místa a větší úhlopříčka by jistě přišla vhod. Pod displejem se nashromáždilo neuvěřitelné množství tlačítek. Kromě dominantní ovládací klávesy s potvrzovacím středem ještě přímé vstupy do menu, zpráv, kalendář či poznámkám, korekční klávesa, notifikační klávesy a tlačítka s telefonky. U chytrého telefonu výrobce předpokládal nějakou zkušenost uživatele s ovládáním.

Pod blokem funkčních kláves se nacházela alfanumerická část. Ačkoliv byla tlačítka vedle sebe velmi natěsno, byla klávesnice chválena a nezbývá, než dřívější chválu potvrdit. Klávesy nebyly příliš malé a především jste je hmatově snadno rozeznali. Psaní tudíž bylo rychlé a pohodlné. To již nicméně neplatilo o klávesách na boku, kterými se ovládala hlasitost, respektive tou prostřední spouštěl záznamník, neboť ty byly naopak velmi tuhé na stisk.

Na spodní hraně byl hlouček tří konektorů. Dostalo se na miniUSB, klasický nabíjecí konektor od Nokie a 2,5mm výstup pro sluchátka. Záda telefonu byla z větší části z lesklého kovu, který se rád kamarádil s otisky prstů. Nad touto částí byl prostor pro fotoaparát, který dokázal produkovat snímky až v rozlišení 2 megapixely. Chyběl mu nicméně autofocus i jakákoliv forma přisvětlení. Fotoaparát však nepatřil mezi zásadní funkce manažerského telefonu.

Ukázkové snímky z Nokie E51

Funkční výbava

Vše stálo na jednojádrovém procesoru s taktem 369 MHz, kterému sekundovala 96MB operační paměť. Interní prostor poskytoval 130 MB místa a byl rozšiřitelný paměťovými kartami až na kapacitu 16 GB. O prostor tak rozhodně nouze nebyla. Prostředí měl na starost operační systém Symbian ve verzi S60 9.2, šlo tedy o takřka poslední verzi nedotykového Symbianu. Díky tomu byl systém spolehlivý a především také svižný. Zároveň si zachoval všechny své přednosti. Základem je možnost instalovat nové aplikace a hry a v podstatě tak doučit telefon to, co neumí z výroby. Oceňován byl také přehledný seznam kontaktů a jeho synchronizace, stejně tak pokročilé organizační funkce v čele s přehledným kalendářem.

Prostředí Symbianu S60 na Nokii E51

Nezapomnělo se ani na datové funkce. S okolím jste se mohli spojit kabelem, pomocí infraportu, který se nacházel na levém boku, nebo pomocí Bluetooth 2.0. Na internet vás pak mohl zavést operátor, a to vcelku rychle, pokud jste si našli pokrytí. Nokia E51 totiž zvládala i sítě 3G se základní nadstavbou HSDPA. Velkým plusem pak byla přítomnost Wi-Fi.

Závěr

Nokia E51 se na českém trhu objevila v prosinci 2007 za startovací cenu 9 000 Kč. Šlo rozhodně o atraktivní nabídku velmi dobře vybaveného a zpracovaného telefonu, který uživatele nikdy nezklamal. To se projevilo nejen na dlouhém životním cyklu, kdy se model E51 prodával dva roky, ale také tím, že jej uživatelé několik let i používali. Na sklonku svého života se Nokia E51 stala vůbec oblíbenou, neboť její cena poklesla téměř ke čtyřem tisícům korunám

Technické parametry Nokia E51

Kompletní specifikace
Konstrukce114,8 × 46 × 12 mm, 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 320 × 240 px
ChipsetCPU: 1×369 MHz
PaměťRAM: 96 MB, vnitřní paměť: 130 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.2 S60 3rd Edition FP1
Akumulátor1 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2007,
Diskuze ke článku
miki
Manželke dodnes slúzi E52
Standa
Ohlédnutí fajn, ale ten češtin, ach ten češtin... :(
Feny
Znám spoustu lidí, kterým slouží jejich následovník - Nokia E52. Naopak, modely třídy E s QWERTY (zejména E72) zcela vymizely. Část lidí, co jich měla, má BB, zbytek klasický dotykáč.
Petr
E51ku jsem měl.. samozřejmě to mělo mouchy, ale na tehdejší dobu pecka :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze