Retro: Nokia C6-00 – nezachránila ji ani QWERTZ klávesnice

3

Tentokrát se vracíme do období velkého zlomu. Staré pořádky už měly své dny sečtené, nové se na nástup teprve připravovaly. Popasovat se s tím musela také finská Nokia. Někdy se ji to povedlo, v jiném případě pokus nevyšel. Za takový počin lze považovat Nokii C6-00. Oslnila nabídkou funkcí i perfektní QWERTZ klávesnicí. Bohužel se nevyvarovala spoustě chyb.

Nokia C6-00

Zatímco v dnešní době už na trhu prakticky nenajdete telefon s plnohodnotnou QWERTZ klávesnicí, čest posledním přeživším modelům BlackBerry, před pouhými 6 lety byla situace citelně lepší. Zejména díky aktivitě finské Nokie, která svou pracovní řadu E o klávesnici ochudit nemohla. Vyšší zájem o telefony tohoto druhu však dokazuje i vznik Nokie C6-00, kdy výrobce přinesl pohodlnou klávesnici také do střední třídy. Nízká cena však byla vykoupena řadou zásadních nedodělků.

Krátké představení

Nokia C6-00 byla světu oficiálně představena v dubnu 2010 a vše bylo sluncem zalité. Zdálo se, že se Nokia opět trefila do černého a do střední třídy přinese skvělý telefon. Novinka nabízela mírně upravený vzhled, který však jednoznačně vycházel ze starších modelů 5800 XpressMusic či 5530 XpressMusic. Rozměry tak nebyly zásadně měněny, až na tloušťku, která činila bezmála 17 milimetrů. Optikou dnešní doby neuvěřitelně moc, ale vězte, že se telefon v ruce skvěle držel, a to především díky zaobleným bokům.

Připomeňte si: Recenze Nokia C6: recenze zadýchaného Symbianu

Retro: Nokia C6-00

Za nárůstem tloušťky stála samozřejmě klávesnice, která se vysouvala z levé strany. Nokia maximálně využila velkého prostoru a klávesnice mohla aspirovat na tu vůbec nejpohodlnější. Tlačítka byla dostatečně velká, s jednotnou velikostí i snadnou rozpoznatelností. Vyzdvihnutí si zaslouží i rovnoměrné podsvětlení či sekundární znaky na každé klávese. Vhod pak přišla přítomnost čtyřsměrného ovladače s potvrzovacím středem. Ten soužil nejen pro pohyb v prostředí a čistě teoreticky jste mohli vynechat dotyky na displeji, ale primárně se díky němu velmi dobře prohlížel internet.

Samotný displej zásadních změn nedoznal a Nokia model C6-00 osadila TFT panelem s úhlopříčkou 3,2 palce. Rozlišení 640 × 360 pixelů bylo ve střední třídě rozhodně nadprůměrné a tomu odpovídalo i jemné zobrazení. Počítat jste nicméně museli s rezistivní dotykovou technologií a na displej bylo nutné více tlačit. Pod displejem se objevila ještě tradiční trojice tlačítek, která nechyběla na žádné starší Nokii s dotykovým Symbianem.

Na čem výrobce nešetřil, bylo dílenské zpracování. Telefon působil robustním dojmem a ani po letech se konstrukci nedalo nic zásadního vytknout. Mechanismus výsuvné klávesnice funguje spolehlivě, včetně pomocné pružiny. Při vysunutí se konstrukce nekroutí a dokonce nikde nic nevrže.

Výbava

Nyní se už pomalu dostáváme k tomu, co nadějnému modelu zlomilo vaz. V rámci úspor Nokia ještě v roce 2010 vsadila na původní Symban S60 ve své 5.edici, která byla uzpůsobena pro dotyk. Jelikož se předpokládalo, že po tomto modelu sáhnou spíše uživatelé pracovně zaměření, vypilovala finská společnost stařičký Symbian k maximální možné dokonalosti. Na konkurenci to sice nestačilo, ale šlo o poslední vzdor Symbianu jeho přibývajícím letům. Dočkali jsme tak například přepracované pohotovostní obrazovky, kde se objevily widgety. Obrazovka sice byla pouze jedna, ale i tento pokrok byl velmi vítaný.

Prostředí na Nokii C6-00

Hardwarově na tom telefon nebyl nijak slavně. Chod prostředí stál na bedrech jednojádrového procesoru o taktu 434 MHz a 128MB operační paměti. Nebudeme dlouze chodit kolem horké kaše. Šlo o kombinaci žalostně nedostačující. Prostředí bylo velmi pomalé a každou chvíli silně zadýchané. Spouštění aplikací trvalo dlouho a ničím neobvyklým nebyly pády aplikací či hlášky o nedostatku operační paměti.

Obtížná použitelnost systému zastínila výhody mnoha aplikací, které šlo doinstalovat. Stejně tak propracovaný adresář či funkce pro organizaci času. Nechyběl ani vcelku slušný 5megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou a možností záznamu VGA videa. Problém nepředstavovala ani navigace, pokud nespadla, neboť GPS v telefonu byla rychlá a přesná. Naopak na hry jste spíše museli zapomenout. Na starý dotykový Symbian jich bylo málo a telefon navíc citelně scházel výkon.

Ukázkové fotografie

Závěr

Nokia C6-00 se na českém trhu objevila během srpna 2010 a její cena začínala těsně pod hranicí 7 000 Kč. Při pohledu na papírové parametry šlo o skvělý telefon doplněný o neméně povedenou klávesnici. Nedostačující hardware však představoval vztyčený prst a případná koupě byla provázena dlouhým zvažováním.


Technické parametry Nokia C6-00

Kompletní specifikace
Konstrukce113 × 53 × 16,8 mm, 150 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (360 × 640 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×434 MHz
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 280 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.4 S60 5th Edition
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2010, 6 800 Kč
Diskuze ke článku
Dano
Klávesnica bola veľmi slušná,ale ten zbytok bol problém už keď prišla na trh...
Standa
Podle textu nevím, jaký telefon jste ve skutečnosti testovali, ale já jsem měl Nokii C6-00 a žádné problémy výše jsem neregistroval, jen opravdu výjimečně nějaký restart při opravdu velkém zatížení. Naopak to byl nejlepší mobil, jaký jsem kdy v životě měl, a že jsem jich měl hodně. Stále vyhlížím, kdo začně dělat tak skvělou hw klávesnici, které ani ty od BB nesahají ani po kotníky. Naopak dnešní mobily, to je opruz: velké, těžké, s pidivýdrží, s ustavičnou potřebou být přicucnut na internetu a tím ohrožovat své soukromí, blbě se na nich píše, špatná skladnost a ovládání jednou rukou, problém s pouze offline synchronizací s PC, vestavěné baterky, leckdy nemožnost pam. karet, každý s jinou SIMkou atd.
Driver
Tu jsem taky měl a pomalý internet a pády stránek byly tak často, že to častěji padalo, nebo na čítal o pomalu, než že by to běhalo jak mělo. Jednoduše Nokia většinu telefonů měla pro geeky straně slabou. Od ram až po procesor. Ale symbian byl super a klávesnice dokonalé. Kdo byl uživatel hloupého telefonu (offline) a nepotřeboval vyhledávat měsic staré emaily, tak byl spokojen. Kdo tomu naložil, zjistil, že to je trabant. Rychle jsem ji vyměnil za E7 nebo Na s tou vystřelovací klávesnicí a to bylo dělo 2x lepší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze