Retro: Nokia C3-01 – když jste chtěli psát i se dotýkat

10

Čas letí neuvěřitelnou rychlostí a nedávno nové telefony, které jsme mnozí nosili po kapsách, už sfoukávají nespočet svíček na narozeninovém dortu. To je případ Nokie C3-01 Touch and Type, která má oslavu 6. narozenin už za pár dní. Telefon vznikl v době, kdy nastupovala éra dotykových telefonů, avšak mnozí nedali dopustit na klasickou klávesnici. Nokia tak nechala vzniknout originální hybrid.

Nokia C3-01 Touch and Type

Doba jde neúprosně kupředu. Zatímco před deseti lety jsme měli po kapsách výhradně telefony s tlačítky, dnes je situace přesně opačná. Málokterá změna se však obejde bez prapodivného meziobdobí, kdy se staré pořádky nechtějí vzdát a nové se vší silou tlačí na vládnoucí trůn. Na to pohotově zareagovala finská Nokia a dala vzniknout modelům řady Touch and Type, které nabízely nejen dotykový displej, ale také klasickou klávesnici.

Připomeňte si: Tehdejší recenze Nokie C3-01 na mobilenet.cz

Krátké představení

Nokia C3-01 je na první pohled velmi líbivý telefon, který by si jistě našel kupce i dnes, ačkoliv od jeho představení, které proběhlo 15. září 2010, už uběhlo téměř 6 let. Oblé tvary a částečně kovová konstrukce působí velice elegantně. Do ruky pak tato Nokia skvěle padne, do větších dlaní ji pak bez problémů zcela schováte. K pohodlí přispívala také hmotnost pouhých 100 gramů.

Retro: Nokia C3-01

To hlavní se však odehrávalo na čelní straně, na které byl 2,4palcový displej. Na tom by samo o sobě nebylo nic zvláštního, kdyby nebyl dotykový. Nokia sice zvolila tehdy ještě celkem běžnou rezistivní technologii, displej tedy reagoval primárně na tlak, avšak přesto se vše povedlo vyladit tak dobře, že se displej ovládal velmi pohodlně. Velký podíl na tom mělo upravené prostředí, ke kterému se ještě dostaneme. Samotný displej byl také velmi kvalitní a chlubil se dostatečnou jemností či skvělou čitelností.

Přímo pod displejem se nacházel postříbřený proužek, do kterého byla vložena tlačítka pro příjem a ukončení hovoru. Ta sice mohla být klidně i na displeji, nicméně pro co nejméně násilný přechod od kláves bylo toto řešení mnohem schůdnější. Ještě níže se pak rozkládala alfanumerická klávesnice, která se Nokii povedla na jedničku s hvězdičkou. Každé tlačítko mělo shodnou velikost, jistý stisk a patřičné oddělení, které jste poznali hmatem. Velmi snadno se tak psalo i poslepu.

Další klávesy se nacházely na pravém boku, kde se již objevilo i dnes tak nepostradatelné odemykací tlačítko, a to navzdory tomu, že jste jej na této Nokii takřka vůbec nemuseli využívat. Kromě něj došlo na dvojklávesu regulující hlasitost a dokonce i hardwarovou spoušť fotoaparátu. Konektorová nadílka se shlukla na horní hraně a kromě 3,5mm jack konektoru a nabíjecího konektoru se dostalo také na micro USB zdířku.

Výbava

Srdcem telefonu bylo známé prostředí Series S40. Opět jasný důraz na to, aby byl přechod pro uživatele co nejsnadnější. Šlo však o nejnovější a vlastně zcela poslední 6. edici, která byla upravena pro ovládání dotykem. Ikonky i důležité prvky tak byly větší a bylo velmi snadné se do nich prstem trefit. Samotné uspořádání všech prvků však zůstalo nezměněno a i méně zkušený uživatel byl velmi rychle jako doma. Výbava pak byla klasická a figurovala v ní možnost instalovat další aplikace díky přítomnost Javy.

Prostředí

Fotoaparát na zadní straně se chlubil 5 megapixely, přisvětlením i již zmíněnou hardwarovou spouští fotoaparátu. Ta byla však jen jednopolohová a šlo o předzvěst chybějícího automatického ostření. Místo něj Nokia preferovala tehdy často vídaný Fixed focus. Ten postačoval na běžné focení, avšak makro snímky nebo text jste s ním nevyfotili.

Ukázkové snímky – takhle Nokia C3-01 fotila

Samozřejmostí byla konektivita k internetu, přičemž v případě mobilních sítí jste se mohli spolehnout na technologie HSDPA a HSUPA. Trumfem Nokie C3-01 však byla přítomnost Wi-Fi, což rozhodně nebyla mezi levnějšími telefony obvyklá funkce.

Závěr

Nokia C3-01 se na českém trhu objevila na sklonku roku 2010 a její cena začínala na velmi sympatických 4 500 Kč, což bylo za slušně vybavený a moderně vyhlížející telefon odpovídající.

Technické parametry Nokia C3-01 Touch and Type

Kompletní specifikace
Konstrukce111 × 47,5 × 11 mm, 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, video: 640 × 480 px, 15 FPS
Chipset
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 55 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2011, 4 490 Kč
Diskuze ke článku
Punťa
Ach, kéž by se i dnes dělaly podobné telefony: smart, kombinace dotyku a tlačítek, výdrž několik dní, velikost a váha do kapsy... A ten Symbian, ten mi také chybí...
Michal
Pěknej kousek připomněl mi E52.

Kdy bude Mobilecast?
Виктор
Перезвоните мне пожалуйста по номеру. 8 (999) 529-09-18 Виктор.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze