Retro: Nokia 8910 – luxus v titanovém hávu

11

Do dnešního dílu seriálu Retro se dostává jeden z nejluxusnějších modelů finského výrobce. Je jím Nokia 8910, jejíž tělo je téměř celé z titanu. Dále zaujme velmi efektním výsuvným mechanismem, špičkovou výbavou, ale také cenou, které se v počátcích prodeje přehoupla přes 30 tisíc korun.

Čtrnáct dní uteklo jako voda a další díl seriálu Retro je tady. Mimochodem má pořadovou číslovku 26 a to zároveň znamená, že slavíme první narozeniny, na což si v příštím díle trochu zavzpomínáme. V dnešním díle se ale tradičně podíváme na jeden historický kousek. Netypicky opakujeme výrobce, který figuroval v díle minulém. To nám ale jistě odpustíte. Připravili jsme pro vás vzpomínku na luxusní Nokii 8910.

Krátké představení

Na přelomu tisíciletí platila Nokia za výrobce mobilních telefonů, který určoval tempo, zaváděl veškeré novinky či zcela nové řady a typy telefonů. Finský výrobce byl totiž největším výrobce mobilních telefonů a mohl si to dovolit. V jeho portfoliu se proto objevovaly i vyloženě luxusní modely, které se téměř vždy řadily do řady 8xxx. Pokud navíc na druhém místě bylo číslo 8 či 9, měli jste tu čest s vůbec nejluxusnějším zařízením, které se mohlo honosit logem Nokia.

Retro: Nokia 8910

Koncem prvního pololetí roku 2002 se na českém trhu objevila Nokia 8910. Malý, temný telefon, který na první pohled neměl tlačítka a tvářil se jako nedostupné zboží. Finský výrobce v tomto případě použil velmi luxusního materiálu, kterým byl titan. Téměř celé tělo bylo zhotoveno právě z tohoto odolného kovu. Partu nedržel jen malý kousek plastu na zadní straně, pod kterým byla schována anténa. Hmotnost použitím kovu narostla na 110 gramů. Z dnešního pohledu úchvatná hodnota, před 10 lety hodnota považována za nadprůměr. Zbylé rozměry činily 103 x 46 x 20 milimetrů. Telefon je tedy opravdu malinký a takřka je schováte i v menší dlani.

Dojem luxusu vzbuzuje Nokia 8910 už z dálky

Na celém telefonu figurují tři tlačítka. Ta na pravém a levém boku při samostatném stisknutí nic nedělají. Třetí klávesou je vypínací tlačítko na horní straně. Abychom měli obvod kompletní, narážíme na konektory na dolní straně. Displej byl poměrně malý, ale dokázal zobrazit až pět řádků a dokonce dva odstíny šedi. Překvapením bylo rozlišení, které činilo jen 84 x 48 pixelů. Přitom Nokia uměla displeje s rozlišením 96 x 65 pixelů, který využíval například model 6510.

Jediný kus plastu se nachází v horní části zadní strany

Výsuvný telefon, nikoli kryt

Takřka u všech telefonů, které měly skrytou klávesnice pod krytem, se k jejímu odhalení kryt odklopil či odsunul. V případě Nokie 8910 se však kryt ani nehnul. Ale nepředbíhejme. Celou akci měla na starost dvojice tlačítek po bocích, které bylo nutné stisknout naráz. V ten moment se vše dalo do pohybu. Telefon z krytu pomalinku, zato velmi efektně vyjel. Celý proces je sice otázkou nějaký dvou vteřin, avšak uživatel se jej nemůže nabažit. Zasunutí telefonu už je nutné obstarat lidskou silou. Sílu zmiňuje záměrně, neboť musíte překonat odpor pružin, které mají na starost tu parádu při vysouvání.

Vysunutí telefon z krytu zajišťují citlivé pružiny

Na Nokii 8910 jste tedy nemuseli řešit zamykání kláves. Mimochodem to ale známou kombinací menu a hvězdička šlo. Po odhalení zbytku těla telefonu se odkryla samozřejmě klávesnice. Ta se nenechává zahanbit a dotváří celkový luxusní dojem. Chromové klávesy jsou zhruba 1 milimetr tenké a dle očekávání se na nich pohodlně nepíše. O to však rozhodně nešlo. Styl před praktičností dostal přednost i v případě bloku funkčních kláves. Šipky jsou moc malé, kontextové klávesy zase zapuštěné pod hranou displeje. Nejlépe se tisknou tlačítka s telefonky, škoda, že právě tato dvojice je využívána nejméně.

Prostředí Nokie 8910 už bylo veskrze klasické a v podstatě stejné, jako například na levných Nokiích 3310 či 6210. Menu vsázelo na velký font písmen a animace v nejvyšší úrovni prostředí. Funkční výbava byla takřka maximální možná, pokud pomineme fakt, že rok 2002 znamenal příchod telefonů s barevnými displeji a někdy i fotoaparáty. Spolehnout jste se mohli na vícepoložkový telefonní seznam, paměť na SMS zprávy, časové vyzváněcí profily či čtveřici her. Nechyběl ani kalendář, byť postrádal měsíční i týdenní náhled. Datová nabídka patřila k tehdejší špičce. Infračervený port byl samozřejmostí, dostalo se však i na Bluetooth, ačkoliv jeho využití bylo jen pro připojení bezdrátového sluchátka. Na internet jste se podívali skrze HSCSD či GPRS.

Závěr

Nokia 8910 se začala prodávat zhruba v červnu 2002 za cenu 33 000 Kč. Za luxus si Nokia nechávala řádně zaplatit a vyčkávat se příliš nevyplatilo. Na sklonku svého života, zhruba po roce a půl kdy byla nahrazena modelem 8910i s barevným displejem, se doprodávala za 18 000 Kč.

Dostali jsme se na samotný závěr 26. dílu seriálu Retro. Za čtrnáct dní se přihlásíme s27. dílem, který v podstatě načne druhou sezónu tohoto seriálu. Ano, bude tomu rok, kdy jsme s tímto seriálem vůbec prvně přihlásili. I nadále však uvítáme, když nám do komentářů napíšete připomínky k samotnému seriálu či přímo účinkujícím retro telefonům.

Telefon Nokia 8910 do seriálu Retro zapůjčil pan Vlastimil Suchánek, kterému tímto děkujeme.

Technické parametry Nokia 8910

Kompletní specifikace
Konstrukce103 × 46 × 20 mm, 110 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,3" (84 × 48 px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor830 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ2 2002, 33 000 Kč
Diskuze ke článku
Jirka
Kde jsou ty doby kdy Nokia udávala krok mobilům.......
Naecken
Krásný telefon a hlavně ve výborném stavu =)
Roman M.
Super recenze.. Nevíte kde by se dala v dnešní době ještě sehnat? Bral bych spíše 8910i, ale je mi to jedno, moc bych ho chtěl, ale strašně dlouho se mi nedaří a z ebay se bojim.. díky
Novis
Jako vždy pěkná podívaná, ale napsat o Nokii jako o výrobci, který "...zaváděl veškeré novinky či zcela nové řady a typy telefonů..." je trochu vedle :) . Co třeba takový Siemens SL45?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze