Retro: Nokia 6310i – manažerský sen

12

Málokterým telefonům se v kapsách jejich majitelů podaří přežít více než dva či tři roky. Nokii 6310i se to však povedlo naprosto s přehledem. Pomyslný ideální telefon, který dobře vypadal, skvěle se ovládal a poskytl velmi dobrou výbavu dělal mnohým manažerům dobrou službu i třeba více než pět let. V dnešním ohlédnutí zjistíme, proč tomu tak bylo.

Nokia 6310i

Pro manažerskou klientelu byla u Nokie vždy vyčleněna řada s šestkou na začátku. V seriálu Retro jsme již vzpomínali na dvě starší legendy 6110 a 6210. Tím to však u Nokie neskončilo a logicky přišla na řadu Nokia 6310 a krátce poté ještě vylepšená varianta s „íčkem“, která spatřila světlo světa v březnu 2002. Právě ta je hlavní hrdinkou dnešního dílu.

Krátké představení

Finská Nokia si byla velmi dobře vědoma přízně svých uživatelů i toho, jak moc citliví a spíše konzervativní jsou uživatelé jejích manažerských modelů. Design proto nedoznal příliš změn, což se ve výsledku ukázala jako správná volba. 6310i tedy byla opět velmi útlým a spíše protaženým telefonem, který navíc vynikal i příjemně malou tloušťkou 21 milimetrů. Tato kombinace měla za následek skutečně velmi pohodlné držení a snadné ovládání. Telefon jste totiž jistě uchopili a palcem ruky obsloužili veškeré klávesy na čelní straně.

Retro: Nokia 6310i

Ostatně klávesnice byla další velkou doménou telefonu a mohla se klidně stát pomyslným učebnicovým příkladem, jak má klávesnice vypadat. Jednotlivá tlačítka byla plastová a jasně oddělené. Současně nabízela dostatečnou velikost a co je nejdůležitější, i ideální zdvih a pocit jistoty při stisku, který byl doprovázen tichým, ale dostatečně zřetelným cvaknutím. Psaní tedy bylo opravdu pohodlné a problém nebylo napsat ani delší text.

Nad klávesnicí se nacházel 1,5palcový černobílý displej. Mimochodem dle jeho podsvětlení jste poznali, zda v ruce máte Nokii 6310 nebo 6310i. Íčková varianta totiž nabídla elegantní bílé podsvícení oproti běžnějšímu zelenému u starší varianty. Displej byl na svou dobu dostatečně velký a nabízel rozlišení 96 × 65 pixelů. Byl skvěle čitelný ve všech podmínkách a opět to bylo to, co koncoví uživatelé požadovali.

Po stranách se nacházela ještě klávesa regulující hlasitost. Ta se povedla méně. Byla gumová a vcelku tuhá. Stejně tak lze charakterizovat vypínací tlačítko na horní hraně, kterým bylo možné také rychle přepínat vyzváněcí profily. Na zadní straně se již nacházelo jen logo Nokie a konektor pro externí anténu. Většina zadní části se snímala spolu s baterií. Ta byla typu Li-Ion a poskytovala kapacitu 1 100 mAh, což bylo velmi nadprůměrné a telefon jste tak mnohdy s klidem nabíjeli jen jednou týdně. Záleželo ovšem na intenzitě používání.

Výbava

Základem úspěchu bylo přehledné prostředí. Již nyní víme, jak snadno měla Nokia vyhráno. V roce 2002 totiž nenabízel nikdo přehlednější prostředí. Základní obrazovka byla velmi přehledná. Po stranách našly své místo indikátory stavu baterie a intenzity signálu. V levém horním rohu neustále svítil čas a uprostřed bylo místo pro operátora, případně nějaké vámi zvolené logo. Spodní řádek byl vždy vyhrazen pro popisky kontextových tlačítek, která spolu se šipkami nahoru a dolů zajišťovaly ovládání. Hlavní menu vynikal velkým a velmi dobře čitelným fontem. Položka mohla být zobrazen přes celý displej a doprovázena zdařilou animací.

Výbava se samozřejmě soustředila na telefonní funkce. Vyzváněcí profily jsme již zmínili, ale nechyběl ani propracovaný vícepoložkový adresář s místem pro 500 kontaktů. Tvorba zpráv byla snadná již díky pohodlné klávesnici a napomáhal rovněž český slovník T9. Chybět nemohl ani přehledný kalendář se zdařilým měsíčním náhledem, poznámky či stopky a minutka. Symbolem pokroku však byla především přítomnost technologie Java. Pomocí ní jste si mohli doinstalovat nové aplikace a hry. Vše však bylo teprve v plenkách a Nokia 6310i měla paměť pouze zhruba 200 kB. Dalším omezením byla maximální velikost jedné aplikace na 30 kB, což však příliš nevadilo. I tak jste mohli Nokii později naučit novým kouskům.

Nebo jste se naopak mohli zaměřit na hry. V základní nabídce se nacházela čtveřice titulů, mezi kterými nechyběl nesmrtelný Had ve své druhé verzi nebo oblíbená hra Rocketball, což byla zdařilá mobilní verze stolního tenisu. Koncoví uživatele však spíše než hry využívali konektivitu s okolním světem. V tomto ohledu byla Nokia 6310i přebornicí. Podporovala propojení skrze USB kabel, infračervený port i Bluetooth 1.1. Na internet jste se mohli připojit pomocí HSCSD nebo GPRS třídy 6.

Závěr

Nokia 6310i vstupovala na český trh přibližně v červnu roku 2002 a její startovací cena v nabídce EuroTelu činila 15 000 Kč. Obrovskou popularitu ilustruje i doba, po kterou v nabídce našeho nejstaršího operátora vydržela. Objevili jsme ji ještě v doprodeji v září 2004 za 7 500 Kč. Po více než dvou letech tedy cena manažerské Nokie spadla přesně na polovinu.

Technické parametry Nokia 6310i

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 47 × 21 mm, 111 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 1,5" (96 × 65 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 0 B, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost,
Diskuze ke článku
Plejtvak
Tu jsem měl, za skvělou cenu. T mobile je vyprodával za 3500kč. To byl skvělý foun. Anténu měl zřejmě natřenou nějakým lepidlem na signál, protože jsem nikdy neměl problém se signálem. A baterka? Po týdnu mi z ukazatele nabití zmizel jeden dílek. Škoda že už ji nemám.
Pavel Kapoun
Z nostalgie ho používám dodnes, ale především jen jako budík (v noci nabíjím svůj hlaví telefon), i když SIM kartu v něm udržuju aktivní. Vydrží nabitý týden a to jsem nedávno zjistil, že má baterku 11 let starou.
Redmarx
"startovací cena v nabídce EuroTelu činila 15 000 Kč"
diky za clanek, budu odkazovat kdykoli mi nekdo rekne, ze dnesni smartphony jsou predrazeny.
(sam jsem zacinal v 1999 na Nokii 5110 za 5.500 Kc a to tehdy byl jeden z nejlacinejsich telefonu)
Čtenář
6310 jsem zakoupil v r. 2002 (něco málo přes 16.000,-) a používám ji už 14 let a pořád funguje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze