Retro: Nokia 5220 XpressMusic – ta s dírou v bradě

2

Po minulém výletě mezi pracovní elitu řady E, se tentokrát sneseme do vod nižší střední třídy, kde dlouho a hojně operovaly Nokie řady XpressMusic. Příkladem budiž i netradičně vypadající model 5220 s nesymetrickými tvary. Přesto kladl důraz na hudební funkce a zaujal například i nevšedně řešeným provlečením poutka.

Nokia 5220 XpressMusic

Ve druhé polovině prvního desetiletí třetího tisíciletí se v mobilech již celkem běžně objevovaly hudební funkce. Výrobci na ně však patřičně lákali a takové telefony jste bezpečně poznali. Příkladem budiž také Nokia 5220 XpressMusic.

Krátké představení

Ta byla světu oficiálně představena v dubnu 2008 a od začátku směřovala do vod nižší střední třídy. Na první pohled však zaujala spíše svým vzhledem. Ten sice nelze nazvat vyloženě extravagantním, nicméně nesymetrické strany si všiml úplně každý. Touto drobností se však model značně odlišil od podobně vypadající konkurence. Telefon byl současně drobný a lehký, hmotnost se dostala pod hranici 80 gramů.

Retro: Nokia 5220 XpressMusic

Další zajímavostí byla zdířka sloužící k provlečení poutka. Nezbytná součást každého staršího telefonu se vždy někde nenápadně skrývala. Nikoliv však na Nokii 5220 XpressMusic, kdy ji výrobce umístil do spodní části a v podstatě s ní mobil proděravěl. Netradiční, avšak mobil odlišující a líbivé.

Připomeňte si recenzi: Recenze Nokia 5220 XpressMusic: hudba se zkosenou hranou

Displej byl na svou dobu a především třídní zařazení kvalitní. Na dvou palcích operovalo QVGA rozlišení a s aktivní zobrazovací technologií jste už ani více chtít nemohli. Klávesnice se vyznačovala dostatečným místem a pevně danými rozestupy, což se samozřejmě pozitivně projevilo na pohodlí při psaní.

Hudební zaměření na vás dýchalo ze všech stran. Na pravém boku to byla například tlačítka regulující hlasitost. Dnes zcela běžná záležitost, ale dříve spíše výsada manažerských kousků, nebo hudebně zaměřených modelů. Na horní hraně se zase nacházel klasický 3,5mm jack konektor, což bylo velkou výhodou. Společnost mu dělal dokonce micro USB konektor, nicméně nabíjení probíhalo klasickým konektorem, který byl atypicky na pravém boku.

Na něm se nacházely také další tři klávesy sloužící k ovládání hudebního přehrávače. Doplněny byly o známé piktogramy, které byly efektně podsvětleny. Samotná tlačítka jako u dražších modelů řady XpressMusic podsvětlena nebyla.

Výbava

Duši telefonu dodávalo prostředí Nokia S40, tedy zřejmě všem velmi známá verze. Šlo již o pokročilý vývoj, který něco málo odkoukal od Symbianu. Pohotovostní obrazovku jste si tak mohli vyšperkovat událostmi z kalendáře či mailového klienta. Stále však nebylo možné spouštět více aplikací současně a majitelé Sony Ericssonů měli navrch.

Ukázka prostředí

Kromě hudebního přehrávače nechybělo FM rádio či nezbytná podpora až 2GB paměťových karet. Jednu 512MB kartu jste dostali přímo od Nokie spolu s telefonem. O místo na ni ale bojovaly také fotografie ze základního 2megapixelového fotoaparátu. Interní 30MB paměť totiž nebyla nijak oslňující. Ukládaly se do ní totiž například hry a aplikace. Podpora kdysi populární Javy byla naprostou nezbytností.

Ukázkové fotografie z Nokie 5220 XpressMusic

Zapovězen vám nebyl ani internet přes prohlížeč Opera mini. Vrcholem konektivity bylo EDGE, což však nikomu nemuselo vadit. Na nic rychlejšího jste totiž mimo Prahu, Brno a Karlovy Vary v našich končinách stejně nenarazili.

Závěr

Nokia 5220 XpressMusic vstoupila během letních prázdnin na český trh a dorazila i do naší redakce, kde jsme ji podrobili klasické recenzi. Startovací cena za červeno-černou či modro-černou variantu činila 4 290 Kč.

Technické parametry Nokia 5220 XpressMusic

Kompletní specifikace
Konstrukce108 × 43 × 10 mm, 78 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 176 × 144 px, 10 FPS
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 30 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2008, ?
Diskuze ke článku
Tydýt
Na záložce se objevila notifikace, že vyšla novinka ;-))
Dominik
Pamatuji jak jsem ho kdysi chtěl, XM jsem měl několik nejlepší byla pro mě 5310 kterou jsem si měnil s kámošem ve škole za moji N73 a tak jsem si ji pak koupil. No tohle se mi dostalo do ruk a displej to zabil nechtěl jsem ji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze