Retro: legendární Sony Ericsson P1i slaví 5 let

40

V dnešním retro článku si připomeneme jedny narozeniny. Od představení populárního komunikátoru od Sony Ericssonu totiž uplynulo právě 5 let. Pojďte společně s námi zavzpomínat na dobu nedávno minulou, kdy dotykový displej byl bonus navíc, tlačítka neodmyslitelnou součástí telefonu a honba za megapixely v plenkách.

Dnešním dnem startujeme nepravidelný seriál, ve kterém budeme vzpomínat na mobilní legendy, které se ve své době těšily velké popularitě. Vždy takový článek spojíme s narozeninami daného telefonu, tedy obdobím, kdy byl telefon oficiálně představený. Do prvního dílu jsme si vybrali Sony Ericsson P1i, který se oficiálního představení dočkal 9. května 2007. Ano, před pár dny tak oslavil 5. narozeniny. Bohužel mobilní telefony nejsou auta a tak se P1i už dávno neprodává. Přesto se jistě najde mnoho spokojených uživatelů, kteří s ním právě načínají šestý rok.


Sony Ericsson P1i: oficiální fotografie

Něco o oslavenci

Sony Ericsson P1i ve své době plynule navázal na své předchůdce z řady P. Ta byla po mnoho let jedinou řadou, ve které výrobce nabízel komunikátory s operačním systémem Symbian UIQ. Poznávacím znamením byl na tehdejší dobu velký displej a QWERTY klávesnice. Z dnešního pohledu by ale 2,6 palcový displej s QVGA rozlišením díru do světa neudělal. Displej byl navíc u P1i dotykový, což v roce 2007 bylo stále poměrně vzácné. K ovládání jste mohli použít stylus, který přebýval v těle telefonu nebo prsty. Technologie dotykové vrstvy byla samozřejmě odporová.


Sony Ericsson P1i vypadá i po 5 letech k světu

Pod displejem se nacházela QWERTY klávesnice, kterou si výrobce zpracoval dle svých představ. Na každé tlačítko umístil hned dvě písmenka a záleželo na tom, jakou stranu daného tlačítka jste stiskli. Ať tento způsob vypadal nedůvěryhodně, psalo se na P1i velmi pohodlně a navíc svižně. Samotné ovládání telefonu ale zajišťoval jog-dial. Ptáte se, co to je? Šlo o kolečko, umístěné na levém boku, které bylo navíc potvrzovací. Šlo o ovládací prvek, který na přelomu století zavedlo do svých telefonů Sony a používalo i u další své elektroniky (například kamery). Jeho umístění nahrávalo levákům, nicméně stěžovat si nemohli ani praváci.


Neobvyklá QWERTY klávesnice, na které se psalo velmi dobře

V době uvedení modelu P1i zažíval Sony Ericsson období své největší slávy. V podstatě všechny jeho telefony slavily úspěch, a to díky jednoduché taktice. Vyrobíme kvalitní telefon s moderní funkční nabídkou. Toto heslo platilo i pro „Pé-jedničku“. Kvalitní kovová konstrukce a kombinace stříbrno černé barvy evokovala punc luxusu.


Dotykový displej byl v roce 2007 stále spíše vzácným jevem

V jeho výbavě pak nechyběly moderní funkce jako 3G UMTS, Wi-Fi a velmi kvalitní fotoaparát, kterému nechybělo automatické ostření či LED dioda. Koncoví uživatelé jistě ocenili kvalitní webový prohlížeč či svižnost systému díky 128 MB paměti RAM.


Kvalitní fotoaparát dával Sony Ericsson patřičně najevo

Žádný telefon ale není ideální a několik chybiček měl i P1i. Často šlo o zbytečnosti, které ale výsledný dojem kazily. Kolem roku 2007 Sony Ericsson prosazoval smysl postrádající logiku, že má-li telefon 3G, nepodporuje EDGE či opačně. P1i tak postrádal EDGE, což ve své době citelně vadilo, protože z 3G se v podstatě mohli těšit pouze Pražané a obyvatelé Brna. Určitě to vadilo mnohem více, než absence HSDPA. Při testování nás zarazila i absence čipu GPS, který by ve spojení s velkým dotykovým displejem jistě našel využití.

Napsali jsme o něm

Zdánlivě smutný konec

Po představení začátkem května 2007 jsme museli čekat celé léto, než se koncem srpna P1i dostal na pulty obchodů. Startovací cena takřka atakovala 15 tisíc korun a jen dokreslovala fakt, že se telefon zařadil mezi ty nejlepší. Připomenout si můžete i naši tehdejší recenzi, ve které se závěrem zmiňujeme o modelu P2i... Nikdo tehdy netušil, že model P1i je posledním zástupcem slavné řady komunikátorů, která se už reinkarnace zřejmě nikdy nedočká.

Sony Ericsson se ale s řadou P rozloučil více než důstojně a model P1i je toho důkazem. Prodával se více než rok a dočkal se poměrně masového rozšíření nejen mezi vysoce postavenými manažery. V současné době jej už nový v žádném obchodě neseženete. Pokud byste si přeci jen rádi zavzpomínali naživo, vězte, že v bazaru se P1i ve slušném stavu prodává okolo 1500 Kč.

Příští díl

Jak se vám retro seriál vzpomínající na legendární modely líbí? S příštím dílem se ohlásíme co nejdříve. Už nyní nám však diskuze pod tímto článkem můžete psát své podněty či rovnou nápady na telefony, které by si vzpomínkový článek zasloužily.

Diskuze ke článku
securidcz
Třeba Sony CM-DX 1000e (mám ho doma v super stavu), N8110i, 6110 a 6310i, Motorola StarTAC.
Milan
Vypadá o hodně líp než dnešní hnusné černé placky.Designeři jsou tak neschopní vymyslet něco jiného než černou placku.Mobily před pěti a více lety měly proti dnešním hrůzám famozní design.A tento mobil je důkaz ,že by šlo udělat dotykový mobil i s qwerty at už pevnou nebo vysouvací ,no a na větší display je tam taky dost místa a mohlo by být ještě více ,kdyby se mírně zvětšily rozměry a stále by zůstal menší než třeba Galaxy S3.Nejvíc se mě však líbilo řešení u předchůdce tohoto mobilu ,který měl odklopný flip s qwerty ,který se dal sundat.Nechápu proč se toto řešení ,třeba ve zmodernizované verzi nepoužívá.Např. z letošních mobilů všech značek mě design nezaujal ani u jednoho/možná SG3 má trochu jiný ,ale jinak nic/No ,ale určitě by bylo možné udělat lepší design i u jen čistě dotykových mobilů.
PepaN6680
Neschopnost SE integrovat do Symbianu UIQ nové fce jako je GPS znamenala jeho pád, který byl podle mě naprosto zbytečný. Pokusy Motoroly udělat z něj nedotykový systém, byl jen výkřik do prázdna...
borsuk
Snad asi jeden z nej mobilu ktery jsem kdy vlastnil, UIQ oproti Symbianu na Nokiich mel daleko povedenejsi uzivatelske prostredi s mnoha funkcemi a nadstavbami navic. Vzhled byl skutecne povedeny a daval vedet ze mate co docineni se smartphonem nejvyssi tridy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze