Sony Ericsson P1i: nová generace boduje
recenze

Sony Ericsson P1i: nová generace boduje

9

Vlajkový model výrobce a zároveň pokračovatel slavné řady péčkových komunikátorů. Je z celé řady nejmenší, přitom ale výbavou nejlepší. Nechybí ani velmi kvalitní 3,2 Mpx fotoaparát nebo Wi-Fi. Od svého sourozence M600i si však přinesla P1i několik neduhů, zejména co se týče ovládání. Jak se nejnovější péčko povedlo, prozradí náš dnešní test. VIDEO

Řada péčkových komunikátorů Sony Ericssonu má dlouhou tradici. Již je tomu poměrně dlouho, co výrobce uvedl model P800, první z dlouhé série. Dobře vybavený telefon s revolučním ovládáním, ale trochu pouťovým vzhledem tehdy neměl ani lokalizaci do češtiny. Následovaly jej decentněji vypadající nástupci z devítistovkou řady. Zatím posledním byl model P990i, který byl vrcholem celé koncepce.


Sony Ericsson P1i: oficiální fotografie

Konstruktéři však udělali tlustou čáru a nejnovější P1i se předchůdcům vůbec nepodobá. Jedná se totiž o lehce vylepšený model M600i, který Sony Ericsson představil minulý rok. Někteří jásají, zarytí „péčkaři“ však mnohdy nejdou daleko pro ostrá slova. Podívejte se, jak se P1i s obdivovateli i odpůrci vypořádá. Dokáže zatopit konkurenci od HTC nebo Nokie?

Technické parametry

Rozměry106 x 55 x 17 mm
Hmotnost124 gramů
SítěTriband GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 2100 MHz
Displej 240 x 320 pixelů, TFT, dotykový, 262 tisíc barev, 39 x 52mm, úhlopříčka 6,64 cm
Paměť160 MB vnitřní paměti
paměťové karty Memory Stick Micro (M2) (512 MB v balení)
128 MB RAM paměti (po startu volných téměř 80 MB)
Operační systém ano, Symbian 9.1 UIQ 3.0
Organizační funkceEmailový klient (+ push-email, exchange server, Activesync, BlackBerry Connect), internetový prohlížeč Opera 8.0, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, stopky, časovač, konvertot, RSS čtečka, opakovaný budík, prohlížeč a editor Word a Excel, prohlížeč Powerpoint, PDF prohlížeč
Multimédia64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA), video přehrávač, FM stereo rádio s RDS, Track ID, JAVA 2.0 s podporou 3D, editor fotografií, MusicDJ
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 px), automatické zaostřování, LED dioda, vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť,
druhá kamerka nad displejem pro videohovory
natáčení videa v rozlišení 320 x 240 px rychlostí 15 snímků/s.
PřipojeníUSB 2.0 (Fast-port), Bluetooth 2.0 (EDR, A2DP), infraport, GPRS (třídy 10), UMTS (384 kbps), Wi-Fi (WLAN b/g)
Baterie a výdržLi-pol 1120 mAh
pohotovost max.: 440 /350 hodin (GSM / UMTS)
max. doba hovoru: 600 / 200 minut (GSM / UMTS)
reálná výdrž: 2 dny běžného používání v síti UMTS nebo 3 dny v GSM (bez automatické aktualizace emailů apod.)
Cena a dostupnost14 500 Kč
léto 2007

V krabici naleznete

  • český návod
  • CD se softwarem
  • stereo headset s tlačítkem pro příjetí hovoru a peckovými sluchátky s molitany
  • USB 2.0 kabel (USB / Fast-port konektor)
  • cestovní nabíječku
  • Li-pol baterii s kapacitou 1120 mAh
  • paměťovou kartu M2 s kapacitou 512 MB
  • semišové pouzdro
  • náhradní stylus
  • stojánek s možností připojit nabíječku, hudební příslušenství i kabel k počítači zároveň


Příslušenství je opravdu bohaté. Nechybí stojánek, pouzdro a náhradní stylus


Stojánek jsme mohli vidět i u P990i

Sony Ericsson W880i Plusy

  • Kvalitní konstrukce a povedený design
  • příjemné rozměry a akceptovatelná hmotnost
  • kvalitní dotykový displej s QVGA rozlišením a dobrou čitelností
  • pohodlná QWERTY klávesnice
  • přítomnost 3G i Wi-Fi
  • Bluetooth 2.0 s A2DP
  • kvalitní organizační funkce, výborný webový prohlížeč a RSS čtečka
  • editor Office dokumentů
  • kvalitní multimediální výbava, hudební přehrávač i FM rádio
  • 3,2 Mpx fotoaparát s nadprůměrnou kvalitou

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • místy nedomyšlené ovládání
  • občasná pomalost a lenost telefonu
  • chybí EDGE, HSDPA i GPS
  • chybějící vyzváněcí profily
  • místo konektoru Fast-Port bychom přivítali standardní mini-USB a 3,5 mm Jack
  • natáčené video s nízkou snímkovou frekvencí

Pro koho je Sony Ericsson P1i

  • Pro technoidy, hledající výborně vybavený telefon s operačním systémem
  • Pro ty, kteří chtějí co nejkompaktnější telefon se Symbianem a dotykovým displejem
  • Pro manažery, pracovně vytížené lidi a všechny, kteří potřebují mít neustále přístup k emailům, webu a organizaci času


VIDEO: design, konstrukce, ovládání, prostředí operačního systému.

Design, konstrukce – dotažené k dokonalosti

Sony Ericsson dotáhl design modelu P1i k dokonalosti. Ačkoliv je velmi podobný staršímu modelu M600i, designéři zapracovali a pomocí několika málo prvků povýšili vzhled na vyšší úroveň. Telefon je však stále velmi konzervativní, což je ale v této kategorii spíše povinností. Na důležitém jednání vám ostudu neudělá, dobře se s ním budete cítit i v neformální společnosti. Je dobře, že se designéři vyvarovali módních výstřelků, konzervativní design s technickým nádechem je totiž mnohem trvalejší a aktuální bude i za pár let.


Podobnost konstrukce a proporcí s M600i je zřejmá. Design je však o třídu výše.

Nová péjednička je poměrně kompaktním zařízením, disponuje velmi podobnými rozměry, jako předchůdce M600i. S rozměry 106 × 55 × 17 mm se dobře vejde do každé kapsy a hmotnost 124 gramů je vzhledem k výbavě akceptovatelná. Ještě než si stručně popíšeme vzhled, musím pochválit konstrukční zpracování telefonu. Sony Ericssony málokdy v případě dražších modelů kritizujeme za vrzající plasty (výjimkou je K810i) a P1i nám mínění nezkazí. Vše perfektně lícuje a vrzání se ani při silném promačkání nedočkáte. Vyjímkou je situace, kdy zatlačíte na plochu pod displejem, tehdy se ozve mírné zavrzání. V praxi to však nijak nevadí, nenacházejí se zde totiž žádné klávesy a tak není důvod plochu mačkat.


P1i je není nijak tlustý telefon a elegantní je i zboku.

Prvkem, který telefonu dodává do jisté míry hi-tech vzhled, je hliníkové orámování přední i zadní strany a boků. S kovovými stranami vkusně kontrastuje černý lesklý plast pod displejem, na kterém bohužel snadno ulpívají otisky prstů. Vzhledem k tomu, že jsem během testování čistil ještě častěji displej, nijak mě neobtěžovalo spolu s ním přetřít i plochu mezi displejem a klávesnicí. Příště by se ale mohli designéři lesklých ploch vyvarovat, nejsme přeci v kategorii módních telefonů.


V levém rohu se ukrývá stylus. O něco níže nalezneme kolečko Jog Dial a klávesu - vracečku

Ze stejného lesklého materiálu jsou vyrobeny lišty, které velmi elegantně obkružují boky telefonu. V místě ovládacích prvků se zajímavě rozšířují, mimo ně jsou zase pěkně štíhlé. Vpravo i můžeme všimnout spouště fotoaparátu, dobře upevněné plastové krytky slotu Memory Stick Micro karty a nastavitelnou klávesu nad ním. Vršek telefonu skrývá archaický infraport a vypínací tlačítko, kterým nelze přepnout profily (pouze zapnout flightmode). Na levé straně jsme nalezli přesně to, co jsme očekávali. Stejně jako u M600i, i zde se nachází kolečko Jog-dial s možností stisku a pod ním klasická vracečka. Oba prvky budete používat velmi často a proto musím výrobce pochválit za jejich špičkové zpracování a pohodlné ovládání.


Černá lišta na boku je lehce prohnutá

Na levé straně dále nelze přehlédnout výrazné stříbrné očko pro šňůrku. V levém horním rohu pak červený zobáček napovídá zasunutý stylus. Jeho umístění není pro praváka příliš šťastné, po jeho vytažení pravou rukou jsem vždy musel na stylu přehmátnout. Najdou se však lidé, kterým toto řešení vyhovuje a není nic těžkého na něj přivyknout.


Slot pro paměťové karty na boku, spoušť fotoaparátu a konektor Fast-port vespod telefonu

Na spodní straně nalezneme konektor Fast-port, skrze který se připojují sluchátka, nabíječka i kabel k počítači. Přítomnost FastPortu je zklamáním v době, kdy konkurence již nabízí standardní mini-USB port a standardní 3,5 mm Jack. Nad konektorem je umístěna LED dioda, oznamující vybitou baterii, novou zprávu či zmeškaný hovor. Mnohem raději bych ji ale uvítal nad displejem. Blikání na současném umístění jsem občas přehlédl, i když je poměrně silné.


Zadní strana je designově zajímavá a na dotek příjemná. Její povrch je totiž z jemné gumy

Zadní strana již není tak nudná, jako v případě M600i. Gumový zadní povrch (stejný jako u K800i) zkrášlují stříbrné prvky a hlavně čočka 3,2 Mpx fotoaparátu. Eleganci dodává také tlustá stříbrná lišta nad fotoaparátem, který má však čistě estetickou funkci. Ani zadní strana nevrže, kryt baterie rovněž drží jako přibitý. Pro jeho odsunutí je přitom nutné pouze lehce stisknout zámek pod čočkou fotoaparátu. Geniální řešení krytu – pevný a přitom lehce odsunutelný. Pod krytem nalezneme Li-Pol baterii s kapacitou 1120 mAh, jejíž výdrži se budeme věnovat v příslušné kapitole níže. Slot pro SIM kartu není ničím pro notorické měniče karet, karta se vkládají poměrně nepohodlně.

Baterie a výdrž – horská dráha

Na výdrž telefonu jsem byl skutečně zvědavý. Li-Pol baterie s kapacitou 1120 mAh vypadá slibně, Sony Ericsson navíc u svých telefonů dlouhodobě nabízí velmi dobrou výdrž. P1i nezklame, má to však háček. Při průměrném používání (20 minut hovoru, několik SMS, emailů, prohlížení pár stránek a RSS kanálů a trocha hudby ráno a odpoledne) vydrží P1i zhruba 2 dny v síti 3.generace. To je na chytrý telefon opravdu velmi dobrý výsledek. Kámen úrazu se však jmenuje „automatická aktualizace“. V mém případě, kdy jsem si nastavil automatickou kontrolu a stahování emailů z dvou účtů a stahování RSS zpráv (vše v intervalu 15 minut) mi P1i „umřela“ už na konci prvního dne. Pro dobrou výdrž proto musíte interval prodloužit nebo aktualizovat pouze manuálně. Celkově však výdrž není špatná. Je na tom mnohem lépe, než například Nokia N95. Za konkurenčními Nokiemi E61i, E90 nebo HTC Touch, které máme v redakci, však zaostává.

Klávesnice – kolébka podruhé

Proč je P1i tak podobná předchůdci M600i? Ano, je to kontroverzní, ale do jisté míry geniální kolébková QWERTY klávesnice. Rozložením se od M600i téměř neliší, rozdílem je pouze zmenšený mezerník a naopak zvětšené ostatní klávesy ve spodní řadě. Ačkoli je P1i vybavena plnohodnotnou QWERTY klávesnicí, má pouze 20 kláves. Jak je to možné? Tajemství jest odhaleno při pohledu z boku, kdy je patrný kolébkovitý profil kláves. Každá totiž nese dvě písmena, na každé straně jedno. Při použití klávesy „ALT“ se navíc zpřístupní další dva znaky v horní části klávesy. Ačkoliv se toto řešení může zdát těžkopádné, opak je pravdou. Stačí přiložit bříško prstu na klávesu a vychýlit ji na požadovanou stranu. V číselném režimu se příslušné klávesy již nechovají jako kolébkové, ale nesou pouze jednu číslici. Samozřejmě to chce pár dní cviku, ale za týden se dá na nový typ klávesnice bez problému zvyknout. Klávesnice je dokonce pohodlnější, než u M600i. Klávesy se tisknou snadněji, přitom si však zachovávají dobrou odezvu. Stále však zůstává pravdou, že na P1i se nebude nikdy psát tak rychle a jistě, jako na klasické QWERTY klávesnici na komunikátorech. Po pár týdnech cviku však lze pohodlně psát emaily mnohem rychleji, než za pomocí slovníku T9.


Kolébková tlačítka jsou značně nezvyklá, ale po pár týdnech na nich budete psát velmi rychle

Vadila mi pouze absence diakritiky. Při psaní textů tak jste nuceni psát „cesky“, což není vždy žádoucí. Sice lze zapnout obdobu slovníku T9, který doplňuje slova s diakritikou, psaní s ním je ale značně těžkopádné a pomalé. S diakritikou tak lze psát pouze pomocí softwarové klávesnice na displeji, která je ovšem ve většině případů kvůli titěrným tlačítkům nepoužitelná.

Klávesnice je podsvícena bíle, přičemž numerické znaky svítí slabě červeným světlem. Klávesnici nejrychleji zamknete přidržením tlačítka zpět na levé straně přístroje. Méně praktickou a pomalejší možností je stisk hvězdičky a následné ťuknutí na pravou funkční oblast na displeji. Sony Ericsson P1i opět trochu nepochopitelně nemá funkční klávesy. Pod displejem přitom nalezneme prázdný pruh, který k umístění kláves přímo vybízí. Opravdu toto nepochopím. Napomohlo by to rychlosti i pohodlí v ovládání. Bez nich můžete provádět pouze základní operace za pomocí kolečka Jog Dial, s kterým lze točit na dva směry a potvrzovat jím. Volba, kterou stisknutím Jog Dial provedete, je napsána v dolní části displeje uprostřed. Pro návrat zpět slouží „vracečka“ pod kolečkem, pro mazání znaků klasický „backspace“ v pravé části klávesnice. Pro navigaci v horizontálním směru lze v případě nutnosti použít šipky vedle mezerníku v dolní části klávesnice.


Kolečko Jog Dial a vracečka na boku jsou pro ovládání klíčové

Hardwarovou částí klávesnice tak lze ovládat pouze nejzákladnější funkce, jako je procházení nabídkami, vyplňování základních položek apod. Pro vyvolání kontextových nabídek a všech pokročilejších funkcí jste nuceni ťuknout na displej. Kvůli pár ťuknutím nemá často cenu vytahovat stylus raději jsem na displej ťuknul prstem. Kvůli tomu byl displej za chvíli upatlán a já jsem musel čistit. Přítom by stačilo pod displej umístit tři kontextové klávesy. Takto je ovládání stejně krkolomné, jako u M600i a pokud například stojíte v MHD, kde je potřeba se držet, je ovládání péjedničky někdy ovládání zajímavé (v negativním slova smyslu).

Zvuk - hudba požitkem

Sony Ericsson P1i se svou hudební výbavou může směle rovnat Walkman mobilům. Nechybí kvalitní hudební přehrávač ani FM rádio. K telefonu je přibalen klasický headset HPM-62 s peckovými sluchátky a jednoduchým dálkovým ovladačem. Zamrzí absence redukce na 3,5 mm Jack. Pokud si budete chtít připojit vlastní sluchátka, investujte do redukce. Většině uživatelů ale bude zcela jistě stačit dodávaný headset. Sluchátka hrají překvapivě dobře, zvuk je podáván čistě a plně, nechybí ani hutná basová složka. Stěžovat si nelze ani na hlasitost, i když místy (letadlo, metro) by se hodila o kapánek vyšší. Díky A2DP profilu lze připojit libovolná Bluetooth sluchátka a poslouchat hudbu bezdrátově stereo. V takovém případě si ale neposlechnete rádio a také výdrž telefonu se sníží.


Reproduktor se skrývá za stříbrnou lištou na zadní straně | sluchátko je umístěno v elegantně

Reproduktor telefonu je umístěn pod stříbrnou lištou na zadní straně. Je velmi hlasitý a jeho přednes je čistý i na maximální hlasitosti. Když telefon položíte na stůl, zvuk se ideálně rozléhá a přeslechnout zvonění je v této pozici zhola nemožné. Basová složka je sice dosti nevýrazná, to se však dá prominout .

Displej – stejný a přece lepší

Papírové údaje displeje jsou stejné, jako u předchůdce M600i. Dotykový TFT displej s rozlišením 240 x 320 bodů a rozměry 39 x 52 mm zobrazí 262 tisíc barev. Že o skutečných kvalitách napoví čísla jen málo, můžem vidět na rozdílu M600i a P1i. Zatímco v případě M600i jsme si stěžovali na bídnou čitelnost na slunci u P1i je kritice konec. Všechny informace lze pohodlně přečíst, a to nemusím mít nastavený ani nejvyšší jas. Na překryvné vrstvě při správném natočení patrné pravidelně uspořádané tečky. Zobrazení to však nevadí a při standardním používání si jich ani nevšimnete. Konečným verdiktem pro displej je velká pochvala, oproti M600i se jedná o velký skok kupředu v otázce čitelnosti.

Prostředí a ovládání – větší RAM, více funkcí

Stejně jako exteriér, i prostředí je spíše evolucí. Oproti M600i se toho změnilo velmi málo, konstruktéři se spíše zaměřili na vypilování chování některých funkcí. Opět se tedy setkáváme s operačním systémem Symbian 9.1 s uživatelským prostředím UIQ 3.0. Hlavním vylepšením je velikost RAM paměti. Zatímco u M600i bylo po startu volných bídných 15MB, zde je to více než dostatečných 80MB. To stačí na současné spuštění téměř všeho, co v telefonu máte. Multitasking tak konečně může být dobře využit. Všeobecná pomalost systému však zůstává. P1i není žádným rychlíkem a otevření aplikací trvá běžně několik vteřin, většinou 5 vteřin (kontakty, zprávy, kalendář apod.). S tím by měl výrobce něco dělat, protože mnohdy jsou potřeba okamžité reakce. Potřeboval jsem například rychle přečíst taxikáři adresu hotelu z e-mailu, který se však bohužel otevíral a formátoval téměř čtvrt minuty.

Části následujícího textu jsou převzaty z recenzí modelů M600i a W950i. Většina funkcí je totiž shodná, telefony se chovají podobně a nemá cenu popisovat to samé dvakrát. Rozdíly jsou samozřejmě pečlivě popsány a celý text je aktualizován.

Po dlouhém (téměř minutovém) startu se P1i zeptá, chcete-li použít offline nebo normální profil. Po delší prodlevě se otevře pohotovostní reži, který se od modelu M600i příliš neliší. V záhlaví nalezneme informační ikonky, na které samozřejmě lze klepnout. Kromě důležitých piktogramů informujících o stavu baterie a signálu se zde objeví ikonky v případě nepřečtených zpráv, emailů nebo RSS odkazů. Po kliknutí na dvojici šedivých trojúhelníčku úplně vlevo se otevře praktické kontextové menu. Z něj lze rychle přejít ke všem druhům nových událostí (nová SMS, MMS, schůzka, nahrávka apod.), spravovat připojení a hlasitost pro jednotlivé zvukové složky. Na druhé straně, tedy v pravém horním rohu, se nachází ikonka správce úloh, díky němuž se lze přepnout odkudkoli z menu do posledních aplikací, vrátit zpět do hlavní nabídky či pohotovostního režimu. Na druhé záložce pak nalezneme seznam aktuálně spuštěných aplikací, které lze manuálně po jedné nebo hromadně ukončit.


Aktivní pohotovostní režim je výborný: zobrazit lze buď jeho obsah nebo tři řádky vlastních zástupců

V dolní části pohotovostního režimu zaujme pětice velkých ikon zástupců k často používaným funkcím. Novinkou je šipka nad prostředním z nich. Po klepnutí na ní se efektně vysunou další dvě řady zástupců, což dává možnost široké personalizace. Zástupci jsou totiž uživatelsky upravitelní a můžete si zde nastavit zkratku k jakékoli funkci či aplikaci v telefonu. Úplně dole v zápatí se nachází vždy trojice funkčních bloků, či chcete-li, tlačítek. Prostřední vždy značí volbu, kterou provedeme stisknutím Jog Dialu. Tlačítka vedle prostředního jsou však přístupná pouze skrze ťuknutí na displej, funkční klávesy bohužel chybí. Někdy jsem je opravdu postrádal a ovládání bez nich není úplně dořešené. Uvedu modelovou a velmi častou situaci. Telefon vám na displeji oznámí novou příchozí zprávu. Zobrazí se otázka, zda-li si ji chcete přečíst, toto je doplněnou o tlačítka „ano“ a „ne“ po stranách displeje. Kámen úrazu však je v tom, že Jog Dial vykonává volbu, která je zobrazena uprostřed, takže si zprávu pomocí hardwarových tlačítek nepřečtete. Kvůli takovým krátkým úkonům se nevyplatí vytahovat stylus a výsledkem dotýkání se prsty je chvíli co chvíli upatlaný displej. Tento příklad je pouze jedním z mnoha podobných, kdy kvůli zdánlivě banální operaci je nutno často rukou vstoupit do výsostných vod dotykového displeje. Přitom by stačilo účelněji pracovat s popisky virtuálních kláves tak, aby mělo kolečko Jog Dial vždy nějakou funkci. Abych však P1i pouze nekřivdil, pomocí hardwarových tlačítek lze procházet, nastavit a vyplnit většinu položek v menu. Tři kontextová tlačítka pod displejem by se ale opravdu hodila.


Podoba menu v režimu mřížka | seznam | nastavení jasu | rychlé a praktické menu po stisku trojúhelníku v levém horním rohu | stav telefonu

Od pohotovostního režimu jsme trochu odbočili, pojďme se tedy k němu vrátit. Zbylou plochu může kromě animované tapety vyplnit i velice šikovný aktivní pohotovostní režim s rozbalovacími záložkami, které prakticky zobrazují nové emaily, zprávy, události v kalendáři i úkoly. Kliknutí na příslušné položky v rozbalených seznamech vás rovnou přenese do příslušné aplikace. Pokud je aktivní přehrávač hudby, zobrazí se v pohotovostním režimu název skladby i odehraná a zbývající doba. Aktivní pohotovostní režim je zvládnut velice dobře a ačkoli nemáte například všechny položky kalendáře přímo na očích, díky rozbalovacím seznamům získáte rychlý přístup k více položkám z různých aplikací.


Paměť | Správce úkolů | díky velké RAM paměti lze spustit současně opravdu mnoho aplikací - výborně

Do hlavního menu se dostanete kliknutím na příslušnou ikonku v pohotovostním režimu (standardně úplně vpravo). Všechny úrovně nabídek mohou být zobrazeny buď formou matice 3 x 3 položky nebo formou seznamu. V hlavním menu lze vytvářet vlastní složky, do kterých lze pak přesouvat nové aplikace. S předinstalovanými položkami však nehnete ani v rámci složky, ani mezi nimi. V průběhu procházení nabídkami je stále zobrazováno záhlaví s důležitými ikonkami a odkazem na správce úkolů. Ikonky nejsou animované, zapnout lze ale animované přechody mezi položkami. Pohyb po menu je opravdu svižný, dlouho trvá pouze otevírání jednotlivých aplikací. Pokud však už běží otevřené na pozadí (což je díky velké RAMce snadné), je jejich spuštění prakticky okamžité.

Telefonní seznam a telefonování – konečně videohovory

Telefonní seznam je zpracován kvalitně, od M600i se liší jen v maličkostech. Náhled seznamu je pouze jediný, se jmény zobrazenými pod sebou. U aktivního kontaktu pak lze horizontálně procházet zapsanými údaji. Na celý seznam lze (stejně jako u většiny aplikací v telefonu) aplikovat užitečnou lupu, která sice zvětší jen font, počet zobrazených kontaktů na jedné obrazovce se však nezmění (vždy 9). Vyhledávat lze postupným psaním, filtrování je rychlé. Pro další detaily kontaktu lze vstoupit do jeho karty, kde nalezneme ve čtyřech záložkách kolonky pro mnoho typů informací. U jednoho kontaktu není problém mít zapsáno několik mobilních telefonů, emailových, webových i poštovních adres. To je velká výhoda operačního systému. V kontaktech zadané narozeniny se automaticky přenesou do kalendáře, kde se chovají jako klasické výročí s roční periodou.


Telefonní seznam je kvalitní a práce s ním je i poměrně rychlá

V telefonním seznamu lze vytvářet také praktické seznamy (pro oddělení osobních a firemních kontaktů apod) i skupiny volajících. Profily vůbec zcela chybí, což je trochu zarážející a pro někoho to může být skutečně problém. Můžete si za to detailně nastavit chování vibrací, hlasitosti a zvuků pro jednotlivé události. Stiskem křížku v pohotovostním režimu lze pak všechny zvuky utlumit. Kvalita zvuku v průběhu hovoru je zcela v normě přes normální i hlasitý reproduktor. Také v průběhu hovoru je dotykový displej aktivní, a tak musíte dávat pozor, abyste neobratným pohybem s hovorem něco neprovedli. Tváří jsem si jednou hovor omylem ukončil, od té doby jsem telefonovat raději s displejem nedotýkajícím se obličeje. Pokud vám někdo volá a vy hovor odmítnete, telefon vám automaticky nabídne vytvoření záznamu do kalendáře (s nastavitelným časem), který vám připomene, že se dotyčnému máte ozvat.


Konečně také videohovory

Sony Ericsson P1i umí na příchozí hovor samozřejmě upozorňovat i hudbou ve formátu MP3 nebo AAC. P1i rozumí s GSM sítěmi na frekvencích 900, 1 800 a 1 900 Mhz, není tedy bohužel kvadrátní. Plusem je však podpora sítě 3.generace UMTS, chybí však podpora HSDPA. Na rozdíl od M600i zde již konečně máme kamerku pro videohovory nad displejem. Pokud se nacházíte v pokrytí sítí UMTS, užijete si plnohodnotného videovolání. Jeho prostředí je jednoduché, intuitivní a nabízí také možnost snímání zadním fotoaparátem.

Zprávy – cesky nebo česky?

Stejně jako M600i, také novinka P1i je v oblasti zpráv vybavena velice dobře. Nelze ji prakticky nic vytknout, jen je v práci se zprávami poněkud línější. Po vstupu do nabídky zpráv je hned druhou položkou vytvoření nové zprávy s následným výběrem jejího typu. V seznamu pod touto volbou se nachází odkazy na doručené SMS zprávy a jednotlivé emailové účty. Ke složkám odeslaných, odesílaných a konceptových zpráv jednotlivých druhů se dostanete horizontálním posuvem u jednotlivých položek. Sony Ericsson tímto zpřehlednil hlavní nabídku zpráv a odsunul méně používané složky hlouběji do menu. Možný počet uložených zpráv opět záleží pouze na velikosti volné sdílené paměti.


Přijaté zprávy i emaily: vše dobře zpracováno, ale práce z emaily není příliš svižná

Editor všech zpráv je přehledný, lze na něj aplikovat jeden ze tří stupňů lupy pro zvětšení psaného textu. Ikonky v zápatí umožňují rychlé formátování textu i vkládání smajlíků a obrázků, nechybí ani vzorné počítání znaků a počtu napsaných zpráv. Stejná slova chvály lze použít i v případě přehledného editoru MMS zpráv, s kterým lze pracovat pomocí průvodce, nebo ve volném režimu. Maximální velikost zprávy, kterou P1i dovolí odeslat je 300 kB.


Vytváření nové SMS a MMS (psát lze i pomocí softwarové QWERTY klávesnice - ta jediná obsahuje české znaky)

Práce s elektronickou poštou je vyřešena na výbornou. Jednotlivým účtům lze nastavit automatickou aktualizaci (podle intervalu a času) i v intervalu 1 minuty. Stahovat lze nechat buď pouze záhlaví zpráv, limitovat je velikostí nebo přijímat kompletní zprávy. Třešničkou na dortu je i možnost místně synchronizovat emaily s počítačem a ty pak v telefonu spravovat. Otevírání účtů i emailů by však mohlo být rychlejší, i mezi chytrými telefony se jedná o podprůměr. Zpráva „zaneprázdněno“ se na můj vkus objevovala příliš často a moc dlouho. Díky předinstalovaným aplikacím Quick Office a PDF+ lze číst a upravovat přílohy Word, Excel. Prezentace PowerPoint a soubory PDF lze pouze prohlížet.


Přílohy jsopu samozřejmostí, automatické stahování emailů také

Texty lze psát jak pomocí hardwarové a softwarové QWERTY klávesnice, tak pomocí grafiti, tedy ručně psaných znaků. Pro psaní „česky“ (tedy s diakritikou), musíte použít softwarovou klávesnici, slova s diakritikou nabízí také slovník prediktivního psaní, který pak ale například zkracuje SMS zprávy. Nejčastěji používaná hardwarová klávesnice však české znaky neobsahuje, což není ideální řešení. Softwarové zadávání znaků je totiž v pohybu a dopravních prostředcích krajně nepohodlné a mnohdy obtížné.

Organizační funkce – v pracovním nasazení uspěl

Schůzky na aktuální den se zobrazují v rozbalovacím seznamu jako součást aktivního pohotovostního režimu. Pro detailní prohlížení a zadávání nových událostí budete jistě vstupovat i do samotné aplikace kalendáře. Přednastavený měsíční pohled je velmi přehledný, ve spodní části lze ke zvolenému dni vidět i přiřazené události. Grafické sloupečky u jednotlivých dní navíc ukazují, jak moc volna vám toho dne zbývá. Do textového týdenního režimu se přepnete jen přes kontextového menu, pro vstup do grafického denního pohledu stačí stisknout Jog Dial nebo na den klepnout. Zadávat lze čtyři typy poznámek (schůzka, upomínka, celodenní událost, výročí). Množství upřesňujících detailů při zadávání schůzky je opravdu výborné. Nechybí detailní možnosti nastavení opakování (podle data nebo dne), možnost přidat účastníky schůzky a v třetí záložce si lze ke každé události dokonce přidat poznámky. Opravdu excelentně zpracovaný kalendář lze samozřejmě synchronizovat s počítačem i serverem.


Možnosti kalendáře jsou široké a jako celek si zaslouží pochvalu

To však z organizačních funkcí není pochopitelně vše. Nechybí úkolovník a poznámky i s možností nakreslit doprovodnou skicu ke každé poznámce. Nechybí opakovaný budík, stopky ani odpočítávací měřiči. Šikovný konvertor jednotek a základní kalkulačka nesmí chybět. Balík kancelářských programů Quick Office si poradí s dokumenty typu Word, Excel a PowerPoint. První dva jmenované umí dokonce upravovat a zde se naplno projeví výhoda dotykového displeje.


Další organizační funkce, včetně převodníku, kalkulačky a užitečného World Mate

Vyplňování jednotlivých buněk v Excelu je stejně tak pohodlné jako formátování textů ve Wordu. P1i si však zvládne vytvářet i složitější součásti dokumentů, jako jsou vzorce, grafy, komentáře a ohraničení buněk. Ve výbavě nechybí podpora formátu PDF díky programu PDF+. Další programy lze díky operačnímu systému Symbian doinstalovat.


Do poznámek lze i kreslit | Pochválit musím editor Office dokumentů

Datové funkce – Péčko umí i neumí

I když se v seznamu datové výbavy objevilo slovíčko Wi-Fi i UMTS, dvě prázdná místa P1i odpustit nemůžeme. S počítačem se podaří p1i propojit všemi obvyklými způsoby. Zkusit to můžeme klasicky, s telefonem dodávaným USB kabelem, přičemž telefon podporuje i plnohodnotné Mass Storage jak pro paměť telefonu, tak paměťovou kartu. Vytknout ale musím nedostatečnou délku kabelu, zhruba 80 cm. Z bezdrátových spojení na krátkou vzdálenost ve výbavě nalezneme jak infraport, tak modernější Bluetooth včetně A2DP.Pro využívání emailů, RSS, webu a dalších funkcí lze využít buď starší GPRS třídy 10, nebo sítě 3.generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kb/s. V nabídce však bohužel chybí EDGE, které je obzvláště v Čechách velmi potřeba, protože pokrytí sítě 3.generace je omezeno pouze na dvě naše největší města. Zamrzí rovněž absence HSDPA, které by v moderních pracovních telefonech nemělo chybět. Oproti M600i si však novinka přece jenom polepšila – nechybí totiž Wi-Fi. Skrze ikonku v záhlaví lze sítě skenovat a připojovat se k nim. Velmi propracovaná je správa datových připojení. Jednotlivým druhům připojení lze definovat prioritu a telefonu tak například určit, že má použít UMTS až když nenajde nastavenou Wi-Fi síť. Pro dnešní komunikátory a chytré telefony pomalu začíná být standardem GPS přijímač, který bohužel P1i nenabízí. V kombinaci s dotykovým a poměrně velkým displejem by navigace nebyla marná…


Webový prohlížeč i RSS čtečka jsou skvělé aplikace, chybičky se však najdou

Opět nechybí velmi kvalitní webový prohlížeč, který svou rychlostí šlape na paty etalonu této kategorii – prohlížeči v chytrých telefonech finské Nokie. Rychlost pohybu po stránce je prvotřídní, vykreslování jen občas nevykreslí něco dokonale. K rychlému posuvu stránkou a navigaci přispívá velkou měrou stylus, který je v těchto případech velmi užitečný. Prohlížeč zvládá i režim na šířku. Bohužel si však nastavení nepamatuje a vždy, když jsem jej znovu spouštěl (pokud se již nenacházel v RAM paměti), musel jsem znovu zapínat zobrazení na šířku a plnohodnotné zobrazení (nikoli přizpůsobení stránce, které formátování plnohodnotných stránek rozhodí). Prohlížeč nemá problém s českou diakritikou, což byla bolístka předchozího M600i. Samostatnou odnoží prohlížeče je kvalitní čtečka RSS zpráv s možností automatického stahování podle nastaveného intervalu (minimálně 15 minut, maximálně týden). Trochu zamrzí, že nelze označit všechny zprávy v kanálu jako přečtené. Ručně musíte otevřít každou z nich, což při pomalejších reakcích telefonu není vždy příjemné.

Zábava a multimédia – Walkman i Cybershot

P1i by se dala směle označit za multimediální telefon. Nechybí ji totiž nic a používat ji lze jak k poslechu hudby, hraní her, fotografování nebo sledování filmů. Kromě samostatně stojícího správce souborů se v menu multimédia setkáme také s položkou „Galerie obrázků“, jejíž funkce je jasná. Kromě prohlížení fotografií však zvládne také jejich úpravu, která je díky dotykovému ovládání velmi snadná a pohodlná. Co se týče paměti, je P1i velkorysá, poněvadž nabídne 120 MB vnitřní paměti, kterou lze dále rozšířit paměťovými kartami Memory Stick Micro (M2). Díky velkému displeji tak nic nebrání tomu, nosit si s sebou na kartě pár dílů seriálů a cestou do práce se na ně podívat. Operační systém Symbian také umožňuje doinstalování dalších programů.


Prohlížení obrázků i videí je pohodlné. Pochávlit lze i editor fotografií

Jádrem multimediálního telefonu je kvalitní přehrávač hudby, který zde nechybí. Má stejné parametry jako ten použitý ve Walkmen telefonech. Umí třídit skladby podle interpretů, alb a zvládne také seznamy skladeb. Pokud se ve složce daného alba nachází také obrázek, zobrazí se rovněž v přehrávači. Předpřipraveno je mnoho ekvalizérů, bohužel ale chybí možnost si zvuk upravit ručně a přebasovaný režim MegaBass je až příliš. Dodávaná sluchátka hrají velmi kvalitně, bohužel však neobsahují konektor na 3,5 mm Jack. Díky A2DP profilu lze poslouchat hudbu také stereo přes Bluetooth. Na rozdíl od M600i se v nabídce již nachází stereo FM rádio, které má velmi pěkné zpracované prostředí a nechybí ani RDS. Pokud však RDS na nějaké stanici chybí a vy neznáte název písničky, stačí použít ojedinělou službu TrackID, kterou známe již z Walkman telefonů stejné značky. Telefon odešle na server krátký úryvek hudby z rádia nebo diktafonu a po několika vteřinách vypíše název skladby, interpeta a alba. Služba funguje spolehlivě a pozná i některé české a méně mainstreamové skladby.


Kvalitní hudební přehrávač | FM rádio s RDS a automatickým vypnutím | praktická vychytávka TrackID

Zmínit se musím také o předinstalovaných hrách. Už tetrisový klon Quadra Pop vyniká hratelností, která však nesahá ani po kotníky druhé hře, a sice špičkovému Vijay Singh Pro Golf 3D. Ano, je to stejný golf, jako v případě M600i. Jedná se o jednu z nejpropracovanějších mobilních her, které jsem měl možnost vidět, a to jak po stránce špičkového 3D zobrazení a animací, tak co se týče hratelnosti, ovládání a možností. Díky Symbianu a Javě není problém množství aplikací a her doinstalovat. Využít lze k tomu samozřejmě i paměťovou kartu.


Diktafon | MusicDJ | Jedna z předinstalovaných her - chytlavý Quadra Pop

3,2 Mpx Fotoaparát – umíme to jako Cybershot

Největším rozdílem oproti předchůdci M600i je bezesporu přítomnost fotoaparátu na zadní straně, a to rovnou s 3,2 Mpx rozlišením. Oproti P990i tedy posun o řád výše. Dosavadním uživatelům M600i však fotoaparát mohl citelně chybět. Každý z nás jistě zažil situaci, kdy potřeboval udělat zajímavou momentku nebo zachytit klíčovou situaci a měl u sebe jen mobil. Péjednička navíc překvapí kvalitou fotografií a potěší také nahráváním QVGA videa.

Fotoaparát lze spustit nejrychleji podržením spouště na pravém boku telefonu, fotit lze zhruba za 5 vteřin (resp za 8 vteřin při prvním spuštění.) Použité prostředí jsme mohli vidět již u P990i. Všechny informace jsou pěkně po ruce, pro změnu nastavení lze využít klávesových zkratek nebo klasického pruhového menu. Točením kolečka Jog-Dial lze rychle kompenzovat expozici (a tím zesvětlovat nebo ztmavovat snímek). Využít lze i digitální zoom, ale připravte se na postupné snižování rozlišení až na VGA při 3-násobném přiblížení. V možnostech nastavení nechybí vyvážení bílé, barevné efekty, sekvenční snímání nebo noční režim. Chybí naopak režim Panorama a automatický režim LED diody. Tu je potřeba vždy manuálně zapnout a vypnout, naštěstí však existuje klávesová zkratka. Nad displejem se nachází ještě objektiv kamerky pro videohovory. Tento sekundární fotoaparát však nelze použít pro snímky ani video nikde jinde, než právě v prostředí videohovoru.

Fotografie jsou kvalitativně nadprůměrné. Vše je ostré, bez deformací a pochválit musím i ucházející kompresi bez digitálního šumu a rušivých artefaktů. Na fotografiích lze však pozorovat trochu zvláštní barevnou chybu. Zatímco levá část snímku je zabarvena spíše do fialova, napravo se objevuje polokruh s nazelenalým nádechem. Jedná se ale o vadu našeho kusu. I když na jiných kusech je vada také pozorovatelná, není tak výrazná a fotografii neruší. 3,2 Mpx (2048 x 1536 bodů) fotografie mají v průměru 400-500 Kb, což je daň za nižší kompresi. Díky automatickému zaostřování si P1i poradí dobře i s focením textů nebo detailů blízkých předmětů. Poměrně silná přisvětlovací dioda celkem pomáhá s focením v klubech a za jiných situací se zhoršenými světelnými podmínkami. Šum v nočních fotografiích je sice zřetelný, ale rovnoměrný a celkově snímek zas tak neruší. Pokud tedy hledáte chytrý telefon s kvalitním fotoaparátem, může být P1i vážným kandidátem.


Makro umí velmi dobře, na fotkách ale zamrzí podivný nazelenalý flek v pravé části


Interiérové fotky: Více šumu, ale detaily se neztrácí


Noční fotografie mají nadprůměrnou kvalitu, P1i se vůbec nemusí stydět

P1i si poradí i s videem a naštěstí nabídne alespoň QVGA rozlišení. Sony Ericsson přestal tuto disciplínu ignorovat a rozlišení je již k něčemu. Video je natáčeno ve formátu 3gp a obraz je celkem ostrý, Zamrzí ale nízká snímková frekvence, videa jsou proto značně trhaná. Pokud hledáte telefon s kvalitním videem jako částečnou náhradu kamery na dovolené, poohlédněte se jinde. Na občasné zachycení zajímavých nebo vtipných situací však video v P1i zcela dostačuje.

Video (3GP, 1MB, 320 x 240 px)

Zhodnocení – Sony Ericsson boduje

P1i je hodně jiný telefon, než předchozí péčkové komunikátory, ale pouze navenek. Uvnitř nalezneme prakticky shodné funkce a ovládání se také nezměnilo. Největším posunem jsou mnohem přijatelnější rozměry i hmotnost, čímž se P1i značně přiblížila běžným mobilním telefonům. Chybějící flip (jaký známe z P990i) s kontextovými klávesami však ztížil možnost pohodlného ovládání jednou rukou. Často je potřeba kvůli banálním operacím ťuknout na displej a vytahovat stylus je v takových situacích zslouhavé. Na displej tak často budete „ťapat“ prsty a tím pádem se rychle zašpiní. Nevýhodou je také absence češtiny na QWERTY klávesnici, která je sice konstrukčně zvláštní, ale dá se na ní dobře zvyknout. Pochválit musíme čitelný QVGA dotykový displej, přítomnost Wi-Fi i 3G. Opravdu zklamáním je ale naopak nepřítomnost klíčového EDGE a pro někoho také HSDPA. Hodilo by se také GPS. Pokud jste uživateli M600i, tak se upgrade rozhodně vyplatí. Pokud jste majiteli P990i, je situace težší. Přesto bych ale výměnu doporučil. P1i je mnohem kompaktnější, má mnohem větší RAM paměť a v neposlední řadě přináší kvalitnější fotoaparát. Špičkové jsou rovněž multimediální funkce a P1i lze dobře používat i jako hudební telefon. Celkově se P1i povedla. Jedná se o kompaktní a přitom velmi dobře vybavený chytrý telefon, který uspokojí i náročné uživatele. Výše zmíněné nedostatky však mohou některé zájemce odradit. Počkáte si na P2i nebo se vám péjednička zalíbila?

sony-ericsson-p1i
Klady
  • Kvalitní konstrukce a povedený design
  • pohodlná QWERTY klávesnice
  • kvalitní dotykový displej
  • 3G
  • Wi-Fi a Bluetooth 2.0 s A2DP
  • 3
  • 2 Mpx fotoaparát s nadprůměrnou kvalitou
  • dobré organizační funkce
  • výborný webový prohlížeč a RSS čtečka
Zápory
  • místy nedomyšlené ovládání
  • občasná pomalost a lenost telefonu
  • chybí EDGE
  • HSDPA i GPS
  • chybějící vyzváněcí profily
  • natáčené video s nízkou snímkovou frekvencí
  • místo konektoru Fast-Port bychom přivítali standardní mini-USB a 3
  • 5 mm Jack
Diskuze ke článku
Nene
No, aby se za chvíli neříkalo - fotí stejně špatně jako P1.
Milan
(v balení) "Li-pol baterii s kapacitou 950 mAh ,,, Li-Pol baterie s kapacitou 1120 mAh vypadá slibně" asi chybka
Akrub.jr
Hlavně P1i pracuje s kartami MemoryStick Micro M2 a ne microSD, jak je v článku uváděno...
ADAM
takze tenhle mobil nepodporuje formaty 3GP a MP4?
a je lepsi nez w960i?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze