Apple Watch Ultra
recenze

Apple Watch Ultra

Snové hodinky s limitovanou klientelou
4

Nejdražší, ale také nejlépe vybavené Apple Watch Ultra lákají zákazníky na netradiční vzhled, sportovní funkce a vylepšenou výdrž. Jak se osvědčily v redakčním testu?

Apple Watch jsem vždy považoval za jedny z nejlepších chytrých hodinek na trhu, a to nejen kvůli špičkové haptické odezvě či kvalitnímu displeji, ale především díky propracovanému operačnímu systému. S vyspělým systémem, který dokáže do velké míry fungovat autonomně, se však pojí také neduh v podobě krátké výdrže. A když k tomu přidáme fakt, že Apple začal nedávno škálovat i portfolio chytrých hodinek, bylo nasnadě představit i špičkově vybavený model Ultra. Jaké jsou mé dojmy z používání?

Za zapůjčení Apple Watch Ultra děkujeme iWant.cz, kde si můžete rovněž hodinky zakoupit.

Apple Watch Ultra (RECENZE) - Jde Apple správným směrem?

Technické parametry Apple Watch Ultra

Kompletní specifikace
Konstrukce44 × 49 × 14,4 mm, 61,3 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejOLED, 1,92" (502 × 410 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 5.3, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: LTE, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ?
Akumulátor542 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnost, 24 990 Kč

Obsah balení: Ultra obal pro ultra hodinky

Ultra, Plus, Pro. Časy, kdy pojmenování produktů od Applu dávalo smysl i laikovi, jsou už asi dávno pryč, co se ale nemění, to je dvojí metr, když přijde na obalové materiály a environmentální přístup společnosti. Platí tak, že Apple Watch Ultra, produkt podstatně menší než Apple iPhone 14 Pro Max, který jsem nedávno rovněž testoval, obdržíte asi ve dvakrát větší krabičce. Obsahem je přitom v tomto případě kromě samotných hodinek pouze řemínek a nabíječka, která má na rozdíl od klasických Apple Watch pletený kabel. Za 25 tisíc korun, tedy cenu Apple Watch Ultra, bych si představoval alespoň delší kabel, ale to už bych chtěl asi až příliš.

Líbilo se nám
  • pletený kabel
Nelíbilo se nám
  • kabel by mohl být delší
  • „ultra velké“ množství obalového materiálu

Konstrukční zpracování: do společnosti spíše ne

Vysokou pořizovací cenu si chce ale Apple kromě balení obhájit také zpracováním hodinek. Titan a safírové sklo sice lze považovat u elektroniky za prémiové materiály, ale buďme upřímní, takřka za desetinu ceny Apple Watch Ultra si můžete pořídit designově nadčasověji vypadající Huawei Watch GT2 Pro, které se rovněž chlubí titanovým pouzdrem a safírovým sklem. Jen o materiálech to tedy není. Oproti běžným Apple Watch tady máme jedno speciální nastavitelné tlačítko navíc, zapuštěnou korunku, ale podle mě také upravenou haptickou odezvu, která zvládá vibrovat ještě o něco výrazněji.

Na co si ale nemůžu tak úplně zvyknout, to je design hodinek, zejména pak podivné zaoblení okrajů mezi pouzdrem a sklíčkem. Hrany jsou totiž poměrně ostré a zkrátka to na mě celé působí trochu zvláštně. Rozumím tomu, že ploché sklo bez zaoblení bude méně náchylné k poškození, ale přesto vypadá tvar klasických Apple Watch lépe a také se příjemněji nosí.

Tyto hodinky působí totiž trochu jako tank na zápěstí. Na první pohled dávají najevo, že jde o odolný sportovní model a pokud nemáte košili s manžetami na míru, pravděpodobně je ani neschováte pod košili (či sako). I když změníte řemínek, stále je evidentní, že jde zkrátka o sportovní odolné hodinky, i když možná právě to může chtít někdo dávat najevo po celou dobu nošení. Vysokou odolnost IP6X alespoň nově doplňují také standardy WR100, EN13319 a MIL-STD 810H. Hodinky by tak měly spolehlivě zvládnout potápění až do hloubky 40 metrů a teoreticky jsou voděodolné do hloubky až 100 metrů. S hmotností 61 gramů na zápěstí (bez řemínku) se pak jedná již o těžší hodinky, čehož si budete minimálně při běhání vědomi.

Líbilo se nám
  • fantastická haptická odezva
  • velmi vysoká odolnost (včetně potápění)
  • prémiové materiály
  • tlačítko navíc
Nelíbilo se nám
  • rámeček displeje mírně řeže
  • vzhled není pro každého

Displej: nyní až 2 000 nitů

1,92" OLED obrazovka s jemností 338 PPI na vás zapůsobí již na první pohled, tradičně se totiž jedná o vysoce kvalitní displej, jenž je v tomto případě schopen maximální svítivosti až 2 000 nitů, tedy stejně, jako je tomu u iPhonů 14 Pro. Svajpování po displeji je pak spojeno s již zmíněnou hrubější hranou rámečku okolo zobrazovače, která mírně řeže do prstů, jinak mu však nelze nic vytknout.

Apple Watch Ultra

Výrobce jako tradičně nabízí širokou řadu ciferníků s možnostmi nastavení jednotlivých komplikací. Apple Watch Ultra pak mají i speciální ciferník Wayfinder, jenž v sobě ukrývá celkem 8 rychlých odkazů k dalším funkcím/aplikacím a pootočením korunky jej lze přepnout do speciálního režimu, kdy svítí červeně (na černém podkladu). Výtek nelze mít ani k rychlosti rozsvícení v návaznosti na zvednuté zápěstí či odolnosti díky nasazení safírového skla.

Líbilo se nám
  • kvalitní LTPO OLED panel
  • pěkně zpracovaný Always-On
  • extrémně vysoký jas
  • ciferník Wayfinder

Systém a výkon: stejné jako klasické Apple Watch?

Apple Watch Ultra přichází s 64bitovým dvoujádrovým procesorem S8, 32GB úložištěm (z něhož je uživatelsky dostupných 28 GB), technologií UWB pro přesné vyhledání předmětů na úrovni domácnosti či podporou Bluetooth 5.3 a NFC pro bezkontaktní platby v rámci Apple Pay. Výrobce pochopitelně nezapomněl ani na Wi-Fi, „pouze“ však standardu 802.11 b/g/n. Jsou tedy Apple Watch Ultra vůbec v něčem jiné oproti Apple Watch 8? Vylepšení najdeme u GPS, která je u tohoto modelu dvoufrekvenční (L1 + L5) – dosahuje tedy vyšší přesnosti zejména v zastavených oblastech, kde by se klasická GPS (L1) hůře připojila k satelitům.

Nejnovější operační systém watchOS 9 (který však dorazí také na starší Apple Watch, není tak ničím exkluzivním pro Apple Watch Ultra či Apple Watch 8) přináší několik novinek na poli měření sportovních aktivit, připomínek (braní) léků a samozřejmě novou nabídku ciferníků. Pěkně zpracovaný je rovněž kalendář, který je podle mě nyní přehlednější a samozřejmě je stále přítomna možnost rychlého přepínání aplikací tzv. z Docku, který je možné vyvolat zmáčknutím tlačítka pod otočnou korunkou. Specialitou Apple Watch Ultra je pak například aplikace pro měření hloubky pod vodou či vyloženě potápění.

Líbilo se nám
  • dospělý systém s možností doinstalování aplikací
  • svižný chod
  • výkonný hardware
  • velké úložiště
  • dvoufrekvenční GPS
Nelíbilo se nám
  • stejný procesor i úložiště jako u AW 8

Výdrž a nabíjení: dvojnásobná výdrž?

Co je na Apple Watch Ultra možná úplně nejzajímavější, je výdrž, která je rozhodně lepší než u všech hodinek, které Apple doposud představil. V praxi jsem tak zvládal dva celé dny včetně dvou nocí s aktivovaným monitoringem spánku na jedno nabití bez aktivovaného úsporného režimu. Pokud bych jej v rozumné míře používal, zvládl bych zhruba tři dny bez nabíjení, což už není špatná hodnota, ale na ty nejlepší Apple Watch Ultra pořád ztrácí. Možná, že však právě dva dny komfortního používání bez ústupků, budou pro mnoho uživatelů jakousi psychologickou bariérou, kdy si řeknou, že se s tímto dá žít. Rozhodně to však nebudou ti, kteří jsou zvyklí nabíjet jednou týdně nebo dokonce jednou za několik týdnů.

Apple Watch Ultra

Pro lepší představu ještě uvedu, že zhruba 30 minut běhu s měřením trasy znamená snížení kapacity baterie o 3 až 4 procenta. Nabití z 0 na 50 % pak trvá zhruba 35 až 40 minut, což v dnešní době už rovněž nikoho příliš neoslní. Útěchou bohužel nebude ani situace s bezdrátovým nabíjením, jelikož Apple Watch Ultra se stále nabíjí jen na některých bezdrátových nabíječkách. Nejlépe tak uděláte, když si pořídíte bezdrátovou nabíječku přímo s certifikací pro Apple Watch.

Líbilo se nám
  • delší výdrž oproti standardním Apple Watch
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení
  • kompatibilní pouze s některými Qi podložkami

Sportovní a zdravotní funkce: změří hloubku vody i EKG

Co se senzorů týče, neliší se Apple Watch Ultra nijak zvlášť od Apple Watch 8, na hodinkách tak najdete teploměry, monitoring EKG, snímač srdečního tepu či okysličení krve. Oproti Watch 8 však mají tři mikrofony namísto jednoho – lépe tak zaznamenají zvuk a hlavně mají hlasitější reproduktory schopné vydat nouzový signál o hlasitosti až 86 dB, kdybyste se někdy ocitli v problémech a třeba vás zradily hlasivky, abyste si zavolali o pomoc.

Automatické rozpoznání chůze v současnosti příliš dobře nefunguje.

Líbí se mi, že například i u eliptického trenažéru hodinky umí rozpoznat, že se jedná o daný sportovní režim. Co se mi naopak příliš nelíbí a párkrát jsem se s tím setkal, je nespolehlivé rozpoznávání sportovních aktivit, konkrétně chůze. Neberte to však nutně jako vlastnost hodinek, dost možná se jedná pouze o chybu v softwaru. Na procházkách, třeba i když jsem našel tři kilometry, mi hodinky nabídly, jestli chci aktivovat monitoring chůze například až v okamžiku, když jsem dorazil domů, snad to však Apple vylepší.

Další novinkou je detekce autonehod, která funguje podobně jako rozpoznání pádu a také platí, že má Apple velmi dobře zpracované samotné rozpoznávání tak, aby nedošlo k omylu. K detekci pak hodinky využívají údaje z různých senzorů a při rozpoznání (vážné) autonehody mohou přivolat pomoc podobně jako iPhony 14.

Z dalších zdravotních a sportovních funkcí neschází klasická nabídka, tedy EKG, měření okysličení krve či srdečního tepu, spánku, ale také mírně přesnější měření běhu a dalších sportů. Stále platí, že Apple Watch mají monitoring sportů velmi pěkně zpracovaný, stejně jako naměřené hodnoty. A pokud vám nespočet podporovaných sportovních režimů či monitoring spánku nevyhovuje, nic vám nebrání v tom si stáhnout jednu z dalších sportovních/zdravotních aplikací v App Store.

Líbilo se nám
  • velké množství sportovních a zdravotních funkcí
  • přehledné statistiky
  • nově umí měřit teplotu
Nelíbilo se nám
  • teploměr nemá v tuto chvíli mnoho využití
  • nespolehlivá automatická aktivace monitoringu

Zhodnocení

Apple Watch Ultra jsou zajímavě vybavené, ale podle mě alespoň v tuto chvíli velmi úzce zaměřené chytré hodinky. Na to, kolik stojí, totiž nenabídnou o mnoho víc než Apple Watch 8, design doslova „křičí“, že se jedná o odolné/sportovní hodinky (což se nemusí líbit každému) a výdrž stále nemůže konkurovat například populárním sportovním hodinkám Garmin. >

Za mě osobně je tedy volba jasná – když Apple Watch, tak bych si raději zakoupil Watch 8... a abych byl upřímný, tak možná klidně i levnější Watch SE (2022).

Konkurence

Přímou konkurencí pro Apple Watch Ultra jsou nové Galaxy Watch5 Pro, které mají rovněž delší výdrž (oproti standardním Watch5) i robustnější design. Oproti Watch Ultra jsou navíc výrazně levnější, navíc nabídnou měření krevního tlaku či tělesné kompozice, čímž se Ultra pochlubit nemohou.

Samsung Galaxy Watch5 Pro LTE

Konstrukce45,4 × 45,4 × 10,5 mm, 46,5 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,36" (450 × 450 px)
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.2, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor590 mAh, nabíjení: bezdrátové

Na prémiový design je odborník Huawei, který nabídne podle mého názoru mnohem lépe vypadající Huawei Watch GT3 Pro s titanovým pouzdrem i řemínkem. Stojí méně než polovinu (ceny Watch Ultra), přitom nabídnou safírové sklo, zvýšenou odolnost, ale i podstatně delší výdrž. Nevýhodou je méně vyspělý operační systém.

Huawei Watch GT 3 Pro 46mm

Konstrukce46,6 × 46,6 × 10,9 mm, 54 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,43" (466 × 466 px)
SystémHarmonyOS, kompatibilní s: ?
KonektivitaBluetooth: 5.2, ne, NFC
Akumulátor530 mAh, nabíjení: bezdrátové

Pokud hledáte něco mezi chytrými a hloupými hodinkami, zato pro vás hraje důležitou roli design, dejte šanci Withings ScanWatch Horizon. Umí rovněž změřit EKG a na plné nabití vydrží klidně i několik týdnů. Na druhou stranu nabídnou omezené notifikace i další chytré funkce.

Withings ScanWatch Horizon

Konstrukce43 × 43 × 13,3 mm, 72 g, odolnost: ano
Pásekkovový, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejPMOLED, ?" (? × ? px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.2, ne, ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

apple-watch-ultra
Klady
  • špičková haptika
  • vyspělý OS
  • delší výdrž
  • dvoufrekvenční GPS
  • vysoká odolnost
  • špičkový displej
  • extra tlačítko
Zápory
  • ostrý rámeček displeje
  • pomalé nabíjení
  • kompatibilní pouze s některými Qi podložkami
Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Na to jaký byl humbuk okolo těchto hodinek se o žádný zázrak nakonec nejedná. Osobně jsem také došel k názoru, že jsou to jen osmičky s lepšími materiály a delší výdrží. Pár drobností navíc to nezachrání. Vzhledem k tomu jak Apple tyto hodinky propaguje a na koho je cílí, je konečná cílová skupina opravdu malá. Na sport tomu chybí detailnější data z různých smímačů, monitoring těla, tréningu, spánku, atd.., tady jde o klasické AW, což být ale nemají. Bude zajímavé sledovat, kdo je bude nosit. Klasické AW totiž mezi sportovci neuvidím jak je rok dlouhý.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Tamagoči za 25k 😂

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze