Apple Watch 8
recenze

Apple Watch 8

Nová zlatá střední cesta
1

Apple Watch se těší dlouhodobě obrovské popularitě. Může za to nejen fakt, že se nabízí jako logická volba k iPhonům, přestože s nimi lze spárovat i hodinky jiných výrobců, ale také nebývale propracovaný operační systém, který Apple neustále vylepšuje. Došlo s příchodem Apple Watch 8 k nějakým zásadním změnám?

Pokud jste sledovali letošní Apple keynote, je vám jasné, že hlavní hvězdou na poli chytrých hodinek je model Watch Ultra, jenž nám možná naznačil budoucí směřování Applu, který se chce zaměřit na prodloužení výdrže a přidání nových bezpečnostních funkcí. V této recenzi se však zaměřím na Apple Watch 8, regulérního nástupce Apple Watch 7 a dá se říct, že i prostřední volbu mezi verzemi Watch SE (2022) a Ultra.

Za zapůjčení Apple Watch 8 děkujeme iWant.cz, kde si hodinky můžete rovněž zakoupit.

Technické parametry Apple Watch 8 45 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce45 × 38 × 10,7 mm, 38,8 g, odolnost: ano
Pásek?, vyměnitelný: ?, zapínání: ?
DisplejOLED, 1,9" (484 × 396 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: ?
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ?, NFC: ano
Chipset
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ?
Akumulátor308 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostzáří 2022, 12 490 Kč

Obsah balení: jiný snad ani být nemůže

Balení Apple Watch obsahuje napájecí adaptér (kolébku) zakončený moderním USB-C, samotné hodinky a také silikonový pásek ve dvou délkách s označením „S/M“ a „M/L“. Z environmentálního hlediska mě však stále udivuje, jaké kvantum obalových materiálů Apple u hodinek využívá. Domnívám se, že pokud Apple jako společnost nezapomene při každé prezentaci zmínit, jak je u produktů využíván recyklovaný hliník (faktem je, že recyklovaný hliník je snáz dostupný a levnější než ten z prvovýroby), měl by mít jednotný přístup a snažit se omezit obalové materiály u všech produktů na minimum.

Líbilo se nám
  • dva pásky různé délky
Nelíbilo se nám
  • zbytečně velké množství obalového materiálu

Konstrukční zpracování: recyklace na plné obrátky

Že je pro Apple typická recyklace nejen materiálů použitých k výrobě, ale také samotného designu, dokazuje vzhled Apple Watch 8, které jsou jednoduše řečeno pouze Apple Watch 7 dostupné v nových barevných odstínech. To je na druhou stranu celkem jedno, neboť si můžete jednoduše vyměnit řemínky za široké spektrum pásků různých barev i materiálů. Navzdory tomu, že hodinky vypadají stejně, to však podle mě nemusí nutně znamenat něco negativního, neboť stále platí, že se příjemně nosí na zápěstí, disponují zvýšenou odolností IPX6 i možností si vybrat, jestli si pořídíte pouzdro z hliníku či odolnější nerezové oceli.

Pochválit musím rovněž velmi jednoduchý a rychlý mechanismus pro výměnu řemínků či špičkovou haptickou odezvu, která nemá ve světě chytrých hodinek obdoby. To, jak umí Apple Watch různě vibrovat, třeba jen při otáčení funkční (otočné) korunky, se podle mě doposud nepodařilo napodobit žádným jiným chytrým hodinkám. Apple je ostatně proslaven i skvělou haptickou odezvou iPhonů. V duchu předešlých generací si také záda zachovala keramické provedení, což znamená, že se ani uživatelé s citlivější pokožkou nemusí obávat alergické reakce na plast či některý typ kovu, který bývá v této oblasti u konkurence občas využíván.

Líbilo se nám
  • vyměnitelné pásky
  • fantastická haptická odezva
  • vysoká odolnost včetně IP6X
  • elegantní (avšak stále stejný) design
  • pohodlně se nosí
Nelíbilo se nám
  • stejné jako předešlé Apple Watch

Displej: stále špičkový

Žádné inovace nenajdeme ani v oblasti displeje, který je na druhou stranu stále špičkový. S uhlopříčkou 1,9", ochranou v podobě safírového sklíčka a maximálním jasem až 1 000 nitů je tento LTPO OLED panel jedním z nejlepších (ne-li zcela nejlepší) na trhu, i když je převzatý z Apple Watch 7. Popravdě sám netuším, čím by mohl displej Watch 8 trumfnout Watch 7 a zároveň mít nějaký reálný přínos pro uživatele. Nabízí se vyšší maximální jas (i když i ten současný je více než dostatečný) či snad vyšší jemnost než současných 326 PPI?

Apple Watch 8

Do doby, než budeme vídat i u chytrých hodinek běžně vyšší obnovovací frekvenci (pokud se tak stane), lze tak snad vylepšovat vlastnosti pouze z hlediska tloušťky rámečků okolo displeje, ovšem i ty jsou velmi tenké. Přidáme-li k tomu opravdu široké možnosti nastavení ciferníků (což je spjato s watchOS 9) a Always-On displeje, nelze obrazovce cokoliv vytknout.

Líbilo se nám
  • kvalitní LTPO OLED panel
  • pěkně zpracovaný Always-On
  • velmi vysoký jas

Systém a výkon: velkorysé úložiště i UWB

Nový model Apple Watch přichází vybaven 64bitovým dvoujádrovým procesorem S8, který by měl poskytnout zhruba stejné množství výkonu jako předešlý S7 či S6. Apple se ostatně ani nechlubí žádným nárůstem oproti zmíněným procesorům, což by jistě udělal, kdyby k nějakým zásadnějším změnám došlo. Na poměry chytrých hodinek použitý čipset rozhodně skýtá dostatek výkonu a za nadprůměrné lze označit i 32GB úložiště, z něhož zůstane uživatelům dostupných necelých 28 GB. K dispozici je rovněž technologie Ultra-Wideband pro velmi přesné určení polohy dalších produktů s UWB (například v rámci domácnosti) či moderní Bluetooth 5.3 a NFC pro bezkontaktní platby v rámci Apple Pay. Výrobce pochopitelně nezapomněl ani na Wi-Fi, „pouze“ však standardu 802.11 b/g/n.

Apple Watch 8

Nejnovější operační systém watchOS 9 (který však dorazí také na starší Apple Watch, není tak ničím exkluzivním pro Apple Watch 8) přináší několik novinek na poli měření sportovních aktivit, připomínek (braní) léků a samozřejmě novou nabídku ciferníků. Pěkně zpracovaný je rovněž kalendář, který je podle mě nyní přehlednější a samozřejmě je stále přítomna možnost rychlého přepínání aplikací tzv. z Docku, který je možné vyvolat zmáčknutím tlačítka pod otočnou korunkou.

Líbilo se nám
  • dospělý systém s možností doinstalování aplikací
  • svižný chod
  • výkonný hardware
  • velké úložiště

Výdrž a nabíjení: dva dny jako maximum

Pokud hledáte Apple Watch s nejdelší výdrží bez ohledu na cenu, uchýlíte se pravděpodobně k modelu Ultra, ale jak jsou na tom Apple Watch 8? Kromě stejného designu i rozměrů bohužel nedošlo k žádným změnám ani v oblasti velikosti baterie, která by tak stále měla mít cca 300 mAh.

Apple Watch 8

Během používání jsem hodinky testoval převážně se zapnutým Always-On, jehož deaktivací se výdrž pochopitelně prodlouží. Při aktivaci všech notifikací z propojeného iPhonu, několika kratších sportovních měření denně (venkovní chůze či eliptický trenažér), aktivovaném monitoringu spánku, měření teploty zápěstí, srdečního tepu, okysličení krve a EKG jsem se dobral hodnoty zhruba 24 hodin na jedno nabití.

Hodinky jsou kompatibilní pouze s některými bezdrátovými nabíjecími podložkami.

Každý den jsem tak ráno/dopoledne okolo 9 až 10 hodiny Watch 8 nabil, poté je používal celý den včetně monitoringu během noci. Následujícího rána okolo 7 až 8 hodiny pak baterie ukazovala cca 30 %. Pokud jsem hodinky nenabíjel zhruba do 14:00, pohybovala se kapacita baterie už mezi 5 až 10 %. S vypnutým AoD bych se pak přečkal o několik hodin déle, stále lze však Apple Watch hodnotit spíše jako 1,5, přinejlepším 2denní hodinky. Mety dvou dnů lze pak vcelku snadno dosáhnout, rozhodli byste se častěji využívat úsporný režim (tzv. Režim nízké spotřeby), který deaktivuje AoD, omezí používání čidel a připojení Wi-Fi. Líbí se mi, že je možné jej zapnout na předem stanovenou dobu, jako je například jeden či dva dny.

Nic nového se neudálo ani, co se nabíjení týče. Stále platí, že by se měly hodinky nabít z 0 na 80 % zhruba za 45 minut, přiznám se však, že během používání se mi zdálo nabíjení mírně pomalejší. Jistotou je každopádně schopnost nabít se z 0 na 50 % přibližně za 30 minut, stejně bych však ocenil, kdyby bylo nabíjení ještě o něco rychlejší. Takto si totiž stále musíte vyhradit čas a prostor pro nabíjení, kdy hodinky nemůžete nosit na zápěstí. Navíc příliš nepotěší ani fakt, že hodinky jsou kompatibilní pouze s některými Qi bezdrátovými nabíjecími podložkami.

Líbilo se nám
  • solidně rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • nijak neoslnivá výdrž
  • kompatibilní pouze s některými Qi podložkami

Sportovní a zdravotní funkce: měření teploty jako hlavní novinka

Apple Watch 8 přináší dvě zásadnější novinky, kdy jednou z nich je měření teploty, druhou pak detekce (vážné) autonehody. Ani jedna z funkcí přitom není nijak zvlášť průlomová.

Měření teploty jako první představil Huawei u Watch 3 Pro, doposud však nemá příliš mnoho využití. To stejné platí i u Apple Watch 8. Ty sice využívají hned dva teploměry (jeden pro monitoring okolní teploty a druhý pro měření teploty samotného zápěstí), naměřené hodnoty však nemají žádnou velkou vypovídací hodnotu, respektive praktický přínos pro uživatele. Konkrétně v aplikaci Zdraví tak najdete položku Teplota zápěstí, kde uvidíte po několika dnech nošení hodinek odchylky od tzv. běžného stavu. Měření přitom probíhá pouze během spánku, což se dozvíte přímo v aplikaci. Využití naměřených hodnot může být zajímavé především pro ženy, u nichž by mělo zpřesnit monitoring menstruačního cyklu (rozhodnou-li se jej využívat), žádnou jinou praktickou funkci však v tuto chvíli „teploměr“ nemá.

Apple Watch 8

Druhá zmíněná novinka, tedy detekce vážných autonehod, funguje podobně jako rozpoznání pádu a také platí, že má Apple velmi dobře zpracované samotné rozpoznávání tak, aby nedošlo k omylu. K detekci pak hodinky využívají údaje z různých senzorů a při rozpoznání (vážné) autonehody mohou přivolat pomoc podobně jako iPhony 14.

Z dalších zdravotních a sportovních funkcí neschází EKG, měření okysličení krve či srdečního tepu, spánku, ale také mírně přesnější měření běhu a dalších sportů. Stále platí, že Apple Watch mají monitoring sportů velmi pěkně zpracovaný, stejně jako naměřené hodnoty. A pokud vám nespočet podporovaných sportovních režimů či monitoring spánku nevyhovuje, nic vám nebrání v tom si stáhnout jednu z dalších sportovních/zdravotních aplikací v App Store.

Líbilo se nám
  • velké množství sportovních a zdravotních funkcí
  • přehledné statistiky
  • nově umí měřit teplotu
Nelíbilo se nám
  • teploměr nemá v tuto chvíli mnoho využití

Zhodnocení

Apple Watch 8 si sice vypůjčily design i většinu vlastností a funkcí od předešlé generace, to samo o sobě z nich však nečiní špatné chytré hodinky. Navíc je lze po představení modelu Ultra s trochou nadsázky označit za „zlatou střední cestu“ pro uživatele, kteří nechtějí Ultra či levnější SE. Bohužel je však stále nutné počítat s kratší výdrží, což je daň za propracovaný operační systém a špičkový displej. Výhodou je fantastická haptická odezva, velkorysé úložiště či možnosti propojení s ostatními produkty Apple.

Konkurence

Přímou konkurencí pro Apple Watch 8 jsou nové Galaxy Watch5, které se chlubí rovněž povedeným operačním systémem a bohužel také nijak dlouhou výdrží na nabití. Stejně jako Apple Watch mají displej chráněný safírovým sklem a jsou schopny monitoringu EKG. Na rozdíl od Apple Watch však umí ve spojení s telefony Samsung změřit také krevní tlak.

Samsung Galaxy Watch5 44 mm LTE

Konstrukce44,4 × 43,3 × 9,8 mm, 33,5 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,36" (450 × 450 px)
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.2, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor410 mAh, nabíjení: bezdrátové

Pokud hledáte něco mezi chytrými a hloupými hodinkami, zato pro vás hraje důležitou roli design, dejte šanci Withings ScanWatch Horizon. Umí rovněž změřit EKG a na plné nabití vydrží klidně i několik týdnů. Na druhou stranu nabídnou omezené notifikace i další chytré funkce.

Withings ScanWatch Horizon

Konstrukce43 × 43 × 13,3 mm, 72 g, odolnost: ano
Pásekkovový, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejPMOLED, ?" (? × ? px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.2, ne, ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

apple-watch-8
Klady
  • dvě délky řemínků v balení
  • nově umí měřit teplotu
  • velké množství sportovních a zdravotních funkcí
  • solidně rychlé nabíjení
  • velkorysé úložiště
  • dospělý systém s možností doinstalování aplikací
  • kvalitní LTPO OLED panel
  • pohodlně se nosí
  • vysoká odolnost včetně IP6X
  • fantastická haptická odezva
Zápory
  • teploměr nemá v tuto chvíli mnoho využití
  • kompatibilní pouze s některými Qi podložkami
  • zbytečně velké množství obalového materiálu
  • stále neoslnivá výdrž