První dojmy z Pixelů od Googlu: zpět na startovní čáře

Nové Pixely od Googlu k nám dorazily do redakce a my vám přinášíme první dojmy ze obou telefonů, na kterých si dal americký softwarový gigant doopravdy záležet. Jak je na tom vzhled, konstrukce a zpracování? Co displej a výkon? Jak se pracuje v novém Androidu Nougat a jak nové Pixely umí zapůsobit? To vše se dozvíte už dnes.

Google letos po několika letech udělal tlustou čáru za svou modelovou řadou Nexus a začal hezky od znova na vlastní pěst s novými Pixely. Pryč jsou rovněž doby naprosto čistého Androidu, nyní máme tu čest s telefony s jedinečným „Pixel Experience“, který má lákat ke koupi nových telefonů s velkým „Géčkem“ na zádech. Kromě vybroušeného softwaru tu však máme také nejlepší hardwarovou výbavu včele se Snapdragonem 821, 4 GB RAM a 12,3Mpx fotoaparátem. Jediné, v čem se dnes představená dvojice liší, je uhlopříčka displeje a velikost baterie. Jak tedy dopadly snahy Googlu o vlastní prémiové zařízení bez kompromisů?

Za zapůjčení mobilního telefonu Google Pixel a Pixel XL děkujeme společnosti CELKOM Praha, provozovateli e-shopu www.shopblackberry.cz, kde si můžete Pixela Pixel XL také zakoupit.

Google Pixel

Google Pixel XL

Technické parametry Google Pixel XL

Kompletní specifikace
Konstrukce154,7 × 75,7 × 8,6 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12,3 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,34 GHz + 2×2,19 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 490 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 24 490 Kč

Design a konstrukce

Na nový Pixel XL jsem se nemohl dočkat, jelikož jeho předchůdce Nexus 6P se mi velice líbil. Očekával jsem tedy opět ten skvělý pocit z kvalitní hliníkové konstrukce a robustního kusu hardwaru. Bohužel jsem nemohl být dál od pravdy. Hned při prvním zdvihnutí mě zarazilo, jak lacině telefon působí. Hliník má speciální eloxovanou úpravu, která na dotyk působí jako měkčený hliník. Ta telefonu ovšem spíše škodí, jelikož kvůli ní nedostane z konstrukce pocit kdovíjaké kvality a navíc mi telefon rád klouže z ruky, takže jsem se často bál s ním vůbec něco dělat. Když už se vám ale podaří telefon udržet, tak se díky zaobleným hranám pohodlně drží a není problém jej delší dobu používat. Jen je zkrátka nutné s rukou moc prudce neškubat, jinak má Pixel tendence k létání.

Přímí konkurenti jako Galaxy S7 Edge, iPhone 7 Plus nebo takový Huawei P9 Plus ve vás zanechají mnohem působivější dojem a přijde vám, že opravdu držíte drahé zařízení. To při půjčení Pixelu jsem slýchal jen, jak je telefon divný a následovaly okamžité dotazy na cenu. Nutno podotknout, že se nikomu nechtělo věřit, že tento kousek vyjde na necelých 27 tisíc korun. A to tu nemáme ani pořádnou zvýšenou odolnost – dostalo se jen na certifikaci IP53. Slot pro paměťovou kartu tradičně chybí také.

Google Pixel XL

Pryč však od použitých materiálů a konstrukce. Jak je na tom samotný design? Je přinejmenším rozporuplný. Přiznávám, že již od prvních obrázků se mi Googlem zvolený vzhled příliš nezamlouval. Na první pohled jde vidět designový jazyk HTC, který je však poněkud oblejší a méně agresivní (zejména co se broušených hran týče). Na živo však vypadá telefon o něco lépe. Zadní skleněný panel přechází nádherně plynule do hliníkových zad bez výrazných předělů a rozhodně nevypadá ohyzdně. Titul krasavce roku však pravděpodobně nevyhraje.

Dobrý dojem ze zadního skla mi však rychle pokazilo to přední, které kryje displej. Bohužel nejde o výrazněji zakřivené 2.5D sklo a vznikla nám tak nepříjemná mezera mezi sklem a bočním rámečkem, která moc ráda shromažďuje nečistoty. Kapitolou samou pro sebe jsou potom obří rámečky kolem displeje, za které by se měl Google v dnešní době stydět. Telefon nimi téměř konkuruje iPhonu, a to nemá ani hardwarové domovské tlačítko. Na druhou stranu mohu pochválit tlačítka pro zapnutí/vypnutí a regulaci hlasitosti. Jsou výborně umístěna, mají příjemný stisk a vypínací tlačítko je příjemně vroubkované.

Displej, zvuk a fotoaparát

Displej je jedním z nejdůležitějších prvků smartphonů, přeci jen ovládáte telefon právě díky němu, a v této oblasti Pixel XL nezklame. 5,5 palcový Quad HD AMOLED panel vypadá prostě nádherně. Ihned vás uhranou výrazné syté barvy a perfektní černá. Navíc AMOLED technologie ušetří trochu více baterie, což se u většího telefonu určitě hodí. Pokud bych si měl postěžovat, tak mimo již zmíněného nevýrazného 2.5D skla mě zamrzel rovněž přístup Googlu k notifikační diodě nad displejem. Ta je totiž nativně opět vypnuta a musíte hledat pracně v nastavení, abyste ji mohli aktivovat.

Google Pixel Xl

S displejem souvisejí také videa a konzumace multimediálního obsahu, což nás přivádí ke zvuku. Ten mě upřímně celkem překvapil. Máme tu sice je jeden repráček na dolní hraně, ale zato je opravdu pěkně hlasitý a zvuk působí pěkně hutným dojmem. Oproti dopředu namířené dvojici stereo reproduktorů v předešlém Nexusu 6P je to však stále naprosto nesmyslný downgrade.

Google Pixel XL

TIP: Testujeme Google Pixel: fotí výborně a vyrovná se iPhonu 7

Co rozhodně downgrade není, je však 12,3Mpx fotoaparát. Jedná se o vylepšený senzor z Nexusu 6P, který byl už tak dost dobrý a nyní jej drobná vylepšení katapultují mezi absolutní špičku fotomobilů. Fotografie jsou vždy ostré, krásně detailní a barvy věrné realitě. Těmito kvalitami navíc fotky oplývají i během focení v noci. Škoda jen chybějící optické stabilizace, která by fotografování za horších světelných podmínek určitě ještě více vylepšila. Zároveň aplikace fotoaparátu stále ignoruje hlubší manuální nastavení a nenabízí ani mnoho režimů focení. Je zkrátka možná až moc jednoduchá.

Prostředí a výkon

O mé zkušenosti s Androidem 7.1 v Pixelu jsem se již rozepsal v našem samostatném článku, ale i přesto si pojďme udělat kratší rekapitulaci. Úpravy prostředí v Nougatu se mi velice libí a zejména lepší multitasking a bohatší notifikace jsou velice návykové. Nový Pixel Launcher je pěkný, ale má své mouchy a nelogické přešlapy, které snad Google v budoucích aktualizacích doladí. Změna otevření šuplíčku všech aplikací na jednoduché swipnutí vzhůru je vítaná a rovněž kulaté ikonky se mně osobně vcelku líbí. Škoda jen, že horní „widget“ s vyhledávačem a datem nelze upravovat a nemůžete se ho ani nijak zbavit. Velká část obrazovky je tak naprosto zbytečně nevyužitelná.

Pixel Launcher a prostředí Androidu 7.1 Nougat

Pixel XL je však bez debat to nejplynulejší a nejrychlejší zařízení, které jsme měl tu čest letos vyzkoušet. Prostředí se necuká, nezpomaluje a nesetkal jsem se ani s žádným zamrznutím. Aplikace se otevírají bleskově a rozdělení obrazovky funguje náramně. Za tuto plynulost může kromě optimalizace „čistého“ Androidu také výkonný hardware. Snapdragon 821 a 4 GB RAM paměti si se vším hravě poradily a ani náročné hry nejsou problém.

Celkové zhodnocení

První dny s Pixelem XL byly pro mě sice poněkud rozporuplné, jelikož se tu povedený a bleskově rychlý systém kombinuje s poněkud neatraktivním zevnějškem, ale našemu testování samozřejmě ještě není konec. Konečný verdikt vám přineseme v recenzi, která přijde již tento týden, takže pokud máte nějaké dotazy, na které byste chtěli nalézt odpovědi, rozhodně nám je napište do diskuze pod článkem.

Google Pixel

Technické parametry Google Pixel

Kompletní specifikace
Konstrukce143,8 × 69,5 × 8,6 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP53
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12,3 Mpx (4 048 × 3 036), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,34 GHz + 2×2,19 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor2 770 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:48 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 23 000 Kč
Google Pixel

Design a konstrukce

I u menšího Pixelu byla očekávání veliká, protože od telefonu s cenovkou přes 20 tisíc korun čekáte opravdu velkou parádu. Bohužel jsme se jí nedočkali. Nepochybně se na těle zařízení jedná o velmi kvalitní materiály, nicméně stejně jako u většího sourozence je celkový dojem ze zařízení rozporuplný. Na pohled i první dotyk Pixel působí levným dojmem, a to až do takové míry, že okolí tipovalo cenu okolo 5 tisíc korun. Levnému dojmu přidává zejména přední strana, která při bližším prozkoumání není zcela černá, ale spíše tmavě šedá. Ten samý šedý odstín pak můžete pozorovat i na zadní straně, kde je umístěna čtečka otisků prstů, čímž vás zařízení nechtěně utvrzuje, že se nebude jednat o high-end model.

Google Pixel
Srovnání velikosti Pixelu a Pixelu XL

Tmavý hliník, který na dotyk působí měkčeným dojmem na zadní straně a bocích, opět zařízení nepřidává na exkluzivitě, ale spíše naopak. Celé to završuje nízká hmotnost, která bývá často pozitivem, nicméně zde můžeme spekulovat, jestli Pixelu ve finále spíše neubližuje.

Zadní strana v sobě nese i kruhovou čtečku otisků prstů. Bohužel, ani zde na první dojem chválit nemohu. Opakuje se stejný neduh jako u Pixelu XL, kdy čtečka funguje ne vždy spolehlivě a po více pokusech vás začne jednoduše ignorovat úplně. V rychlém srovnání se čtečkou v Huawei P9 se ukázalo, že Pixel selhal v 6 pokusech, zatímco konkurent byl až na jediný pokus bezchybný.

Celkově se design zrovna Googlu nepovedl. V případě, že Pixel položíte třeba vedle staršího iPhonu 6s či zmiňovaného Huaweie P9, neodnesete si exkluzivní pocit jako u zbývajících dvou. Google tedy bude muset dohnat tento neduh jinde.

Displej, zvuk a fotoaparát

Zobrazovač naopak zanechá jen ty nejlepší dojmy. AMOLED panel s uhlopříčkou 5 palců a rozlišením Full HD je nejen jemný, ale chválím i pozorovací úhly a skvělé barevné podání. Videa, fotografie i jiný obsah si tedy budete nadmíru užívat a Google zde nenechá nikoho na pochybách, že si s displejem dal opravdu záležet.

Google Pixel

Krásný pohled je věc první, ale co zvuk? I u něj musím chválit, protože ač se nejedná o stereo reproduktory, ale pouze jediný reproduktor na spodní hraně, umí se Pixel pořádně ozvat. Kvalita zvuku je velmi dobrá, pohybujíc se výše nad průměrem a ani o hlubší tóny nebudete ochuzeni.

Google Pixel

TIP: Testujeme Google Pixel: fotí výborně a vyrovná se iPhonu 7

Silnou stránkou je fotoaparát, který slouží k vaší tvorbě a brzdit vás jistě nebude. Jedná se o stejný fotoaparát jako u Pixelu XL, tedy 12,3megapixelový snímač vytvářející krásné detailní snímky i za zhoršeného osvětlení. Noční snímky překvapily také detaily a hloubkou, což v žádném případě není samozřejmostí. Telefony od Googlu se tedy vyšvihly na přední příčky fotomobilů a od nás sklízí chválu. S problémem s nežádoucími odlesky, o kterém jsme nedávno informovali, jsem se prozatím osobně nesetkala.

Prostředí a výkon

Jako uživatelka iPhonu jsem se velmi těšila na změny v Androidu 7. Musím říci, že se Google značně posunul a celý systém je uhlazenější. Lze ovšem očekávat, že v referenčním zařízení by měl fungovat bez jediného zaváhání. Nemohu ale opakovat dojmy řečené u Pixelu XL a já osobně jsem se setkala se značným zasekáváním. Prozatím se jednalo o dvě vážná zamrznutí, kdy telefon odmítal reagovat a probral se až po minutě čekání. Menší zaváhání například v multitaskingu jsou ale častější, s čímž u zařízení s nejnovějším Snapdragonem 821 a 4 GB RAM zkrátka nepočítáte – zařízení by mělo běhat jak na drátkách.

Pixel Launcher jako takový je nicméně pěkně vyveden a celková koncepce se mi zamlouvá. Oproti prvním dojmům z Pixelu XL mi nemožnost upravení horního widgetu s vyhledáváním a datem nijak zvláště nevadí. Bude tedy záležet, jak moc si chcete přímo vy systém upravovat.

Celkové zhodnocení

Celkově mám osobně z Google Pixelu velmi rozporuplný dojem. Bezpochyby velmi kvalitně vyrobené zařízení, které ale působí bohužel levným dojmem a tak nějak „nemastně neslaně“. V případě, že vynaložíte takové finanční prostředky jako v tomto případě, čekáte na první pohled wow efekt, který se ale nedostavuje.

Google Pixel
Srovnání velikosti Pixelu a Pixelu XL

Naopak musím pochválit skvělý displej, brilantní fotoaparát a čistotu systému, které Google vyzvedl na špičku. Druhou stranou mince je pak zasekávání samotného prostředí, které tu již nemá mít žádný prostor. U Pixelu XL tento neduh ale neplatí a je tedy otázkou na Google, kde udělal u Pixelu chybu a kdy ji pomocí aktualizace napraví.

Závěr

Oba telefony jsou již v plném proudu testování a v brzkém době vám přineseme plnohodnotné recenze, kde se podíváme na zoubek i výdrži a neochudíme vás ani o konkrétní výsledky benchmarků. Můžete se těšit také na naše tradiční videopohledy a nebude chybět ani přímé srovnání obou telefonů.

Za zapůjčení mobilního telefonu Google Pixel a Pixel XL děkujeme společnosti CELKOM Praha, provozovateli e-shopu www.shopblackberry.cz, kde si můžete Pixela Pixel XL také zakoupit.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Mně tedy 143 gramů u pětipalce jako nízká hmotnost nepřipadá...
Petr
Proboha, prosím ať tu recenzi dělá Martin Pultzner a nééé ženská která tomů vůbec nerozumí :) Děkuji :)
Looker1
Nerozumím této recenzi. Můj pocit z Pixelu CL po vybalení byl takový, že telefon ve skutečnosti vypadá mnohem lépe než na fotkách. Zároveň rámečky zdaleka nejsou tak veliké jako u iPhone 7 plus. A boční rámečky jsou velice tenké! 2,5D sklo Pixel má, stačí se kouknout z blízka. Kritika nezapnutých notifikací mi přijde stejná jako že telefon byl po startu jen z půlky nabitý. Nikomu neberu jeho názor, ale odborný recenzent by měl mít větší nadhled...
He
Měkčený hliník? lol

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze