Testujeme Google Pixel: fotí výborně a vyrovná se iPhonu 7

55

Na český trh se postupně dostávají nové smartphony od Googlu – dvojice Pixel a Pixel XL. Špičkově zpracované telefony s kovovým tělem, výkonným hardwarem a celkově zajímavou výbavou jsou zajímavé také svým fotoaparátem, na který je Google náležitě pyšný. Má důvod? Jak nové Pixely fotí jsme zjišťovali v uplynulých dnech. Podívejte se na výsledky.

Nexus je mrtvý, přivítejte Pixel. Nový název telefonů přímo od Googlu přinesl i nového výrobce. Oba telefony nově vyrábí HTC a je to vidět. Výborně zpracovaná kovová těla s elegantním designem se povedla, i když záda telefonu s lesklou třetinou působí neobvykle, a ne každému se zalíbí. Kromě zajímavé funkční výbavy, o které se více dočtete v našem preview, zaujme také nejnovější systém Android 7.1 Nougat. Na ten se zaměříme v samostatných prvních dojmech ještě v tomto týdnu. Celkové první dojmy z telefonů rovněž připravujeme, oba Pixely v redakci totiž již pár dní testujeme.

Google Pixel XL

Velmi jsme byli zvědaví na fotoaparát, kterým se hned při představení Google hodně chlubil. Uvádí dokonce, že fotoaparát získal od DxOMark hodnocení 89 bodů, což je doposud nejvyšší skóre. Přitom specifikace samotné nijak extra nevypadají – na dnešní dobu průměrná světelnost f/2.0, rozlišení 12,3 Mpx nebo absence optické stabilizace. Google ale vše vynahrazuje velkým senzorem s 1.55µm velkými pixely, díky kterým dokáže Pixel vstřebat srovnatelné množství světla jako například Samsung Galaxy S7 s menším čipem ale lepší světelností f/1.7.

Absenci optické stabilizace pak Google Pixel nahrazuje technologií HDR+. Díky ní Pixel nasnímá velké množství podexponovaných snímků, díky kterým může volit krátký čas závěrky. Ty pak složí dohromady do standardního snímku. Jak to celé funguje v praxi? Zjistíte níže.

Fotografie pocházejí z větší varianty Pixel XL, fotoaparát i ostatní hardware je však u obou modelů totožný a bez problému se tak výsledky dají vztáhnout i na menší model.

Jak fotí Google Pixel?

Dobré světelné podmínky

Za dobrých světelných podmínek jsou snímky špičkové. Výborná ostrost po celé ploše, takřka neznatelný šum, velmi dobrý postprocessing zachovávající detaily včetně malých listů stromů, věrné (i když mírně živější) barvy. Vše perfektní a Google se bez problémů zařazuje mezi top fotomobily na úroveň Apple iPhonu 7 nebo Samsungu Galaxy S7.

Makro a detaily

Pixely si zaslouží pochvalu i za makro snímky a detaily. Díky neexistujícímu šumu, velmi dobrému postprocessingu a celkové výborné ostrosti dostáváme krásné snímky ve dne i v interiéru a v noci (příklad žárovky, nebo pomerančů v obchodě).

Zhoršené světelné podmínky, noc a interiér

Velmi podobné výsledky nás čekají i v případě zhoršených světelných podmínek. Opět nás čeká překvapivě nízká úroveň šumu, velmi dobré detaily a zachování věrných barev. V interiéru se tak dočkáváme opět špičkových výsledků. Jediné prostředí, kde je vidět limitace horší světelností objektivu a absence optické stabilizace jsou noční fotky. I přes HDR+ musí volit Pixel delší expoziční časy kolem 1/14 vteřiny, což už je čas těžko udržitelný v ruce bez optické stabilizace. Mírné rozmazání je tak dobře vidět na snímcích kostela nebo ulic. Je dobré se tak s telefonem zapřít. Pak ale naopak dostaneme stále velmi detailní fotografie s výbornou ostrostí a ucházející úrovni detailů, která může být dokonce občas vyšší než u iPhonu 7 nebo Galaxy S7. Pixel ve snímku celkově nechává v těchto případech více šumu a nepoužívá tak agresivní odšumovací algoritmus, některé drobné detaily tak zůstanou i přes vyšší šum zachovány, zatímco Apple a Samsung je při postprocessingu již vymaže v zájmu snímku bez šumu. Závisí tak, komu co vyhovuje více. Celkově lze však říci, že i u nočních snímků se Pixel drží na absolutní špičce, jen je potřeba myslet na absenci optické stabilizace.

Interiéry v různých světelných podmínkách
Noční a večerní snímky

Pixel fotí špičkově

Jaké je celkové hodnocení? Výborné. Google Pixel fotí ve všech situacích špičkově a snadno se zařazuje mezi nejlépe fotící telefony vůbec a stojí na pomyslných stupních vítězů společně s iPhonem 7 a Samsungem Galaxy S7. A nás napadá jen jediná otázka. Když za výrobou telefonů stojí HTC, proč takto nefotí i vlajková loď výrobce HTC 10?

Google Pixely v redakci právě testujeme. Pokud vás něco zajímá, ptejte se nás v diskuzi pod tímto článkem. Již brzy přineseme dojmy z Androidu 7.1 Nougat a první dojmy z obou telefonů. Samozřejmě již chystáme podrobné recenze včetně videí.

TIP: přečtěte si recenzi Apple iPhone 7

Technické parametry Google Pixel XL

Kompletní specifikace
Konstrukce154,7 × 75,7 × 8,6 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12,3 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,34 GHz + 2×2,19 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 490 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 24 490 Kč
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Za světla výborné fotky, v šeru a tmě klasický mobil, i když rozhodně z té lepší skupiny.
Grom51
Fotí hrozně .. za světla je to super, ale v šeru nebo u méně světla, je vidět jak je to jak omalovánka v okrajích. řekl bych že tam je čip od sony? to by odpovídalo. S7 nebo Iphone 7 fotí určitě lépe. Nehledě na to, že video stabilizace nebude nic moc dle testů a už hodně lidí si stěžovalo na problémy.
Grom51
Za 30tis je to celkem průměr foťák
rumik
dle mne fotí parádně.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze