První dojmy z Apple iPhone 7 Plus: razí svůj směr

Do redakce nám dorazil Phone 7, konkrétně verze s přídomkem Plus. Tento iPhone je prvním, který nabídne jak stereo reproduktory, tak i voděodolnou konstrukci a duální fotoaparát. Kromě toho Apple lehce inovoval zadní stranu a odstranil 3,5mm jack konektor. Jaké dojmy na nás nejnovější iPhone zanechal po pár dnech používání?

iPhony patří každoročně k nejočekávanějším smartphonům. Ne snad proto, že by byl Apple hlavním inovátorem, na druhou stranu když už se Apple pro nějakou novou technologii rozhodne, většinou funguje přesně tak, jak očekáváte. Pár novinek přináší i nejnovější iPhony, model iPhone 7 Plus pak mezigeneračně nejvíce.

Apple iPhone 7 Plus – první pohled

Nepřehlédněte:

Vzhled a konstrukce: ukazuje se zezadu

Začneme vzhledem. Už na keynote ukazoval Apple nové iPhony pouze zezadu, fotografie přední strany byly zastoupeny minimálně. Důvod je prostý. Přední strana se na první pohled nijak nezměnila a mírných novinek si všimne jen opravdový znalec. Změnou je zvětšení velikosti předního sluchátka, do kterého Apple schoval druhý reproduktor, aby tak společně s reproduktorem na spodní části zajistil stereo výstup. Pokud tedy máte v úmyslu použít na přední stranu některou z vašich fólií na displej, která vám zbyla po iPhonu 6s Plus, zřejmě nebude kompatibilní. A to i přesto, že půdorysné rozměry jsou s předchozím iPhonem zcela shodné.

Apple iPhone 7 Plus

Další novinkou je inovovaný Home Button pod displejem. Už nejde o hardwarové tlačítko, ale pouze o senzor, pod kterým se nachází vibrační motůrek. Ten simuluje stisk tlačítka, na výběr máte mezi třemi sílami přítlaku. Nebudeme vás dlouze napínat a prozradíme, že na inovované tlačítko se zvyknout dá. Tak pohodlné jako klasické tlačítko však rozhodně není. I když si Apple s výrazností zpětné odezvy opravdu vyhrál, pocit není dokonalý.

Apple iPhone 7 Plus

Další změny se odehrály na spodní hraně. Apple se totiž zcela zbavil 3,5mm jack konektoru. Ten nahradil konektor Lightning, do kterého případně můžete zapojit redukci na 3,5mm jack.

Přesuneme se na zadní část, kde Apple rovněž inovoval. Změnil totiž rozložení plastových lišt antén, tentokrát antény kopírují zaoblené hrany spodní a vrchní části. Díky tomu vypadá zadní kryt čistějším dojmem, a to zejména u tmavé barevné varianty. U té totiž Apple obarvil i zmíněné lišty antén, u dalších barevných variant (samozřejmě kromě Jet Black) jsou lišty bílé a tedy více výrazné. U tmavé barevné varianty rovněž potěší to, že logo Apple není tak lesklé a i ono je zahaleno do tmavého stínění. Díky tomu už logo neslouží jako zrcátko a není tedy tolik náchylné na zachycení vlasových škrábanců.

Poslední novinkou jsou barvy samotné. Z šedé Space Gray je nově černá, kromě matné černé je k dispozici ještě varianta Jet Black. Ta je však extrémně náchylná na vlasové škrábance a otisky prstů, vyhotovením do značené míry připomíná skleněnou plochu. Smutné je, že i Apple samotný doporučuje nosit tuto variantu v pouzdru.

Apple iPhone 7 Plus

Jak už víme, nové iPhony jsou voděodolné dle certifikace IP67. Tato certifikace určuje, že by měly bez větších problémů vydržet ponoření do hloubky jeden a půl metru po dobu 30 minut. Apple sice varuje, že na utopené kousky se záruka vztahovat nebude, není však důvod Applu nevěřit, že krátký pád do vody vydrží. My jsme v redakci samozřejmě ponoření do kapaliny vyzkoušeli a iPhone neměl žádný problém. Následně je nutné konektor iPhonu vysušit, to je však otázka maximálně pár desítek minut. Voděodolnost hodnotíme jako velké plus, v podstatě se jedná o jednu z mezigeneračně nejzajímavějších a nejpřínosnějších novinek.

Displej: sytější a jasnější

Apple se na Keynote rovněž chlubil tím, že displeje nových iPhonů prošly vylepšením. Souhlasíme. Displej je nově o trochu sytější a více se blíží AMOLED panelům, na druhou stranu se nemusí obávat odpůrci Super AMOLED displejů od Samsungu. Jako omalovánky displej iPhonu 7 Plus rozhodně nevypadá. Plusem je také vyšší jas, a to až o 25 % než u předchozích generací. Pokud chcete zvýšeného jasu dosáhnout, musíte nechat korekci na automatice, jen tak se totiž displej dokáže v příhodných podmínkách rozsvítit na maximum.

Apple iPhone 7 Plus

Je to logické, pokud by Apple umožnil takto vysoký jas nastavit i v manuálním režimu, výdrž by se mohla poměrně radikálně snížit. Tím tedy Apple šikovně obešel uživatelské nářky z nižší výdrže. U displeje můžeme pochválit také oleofobní vrstvu, díky téní prst klouže naprosto dokonale. Kladně hodnotíme nadprůměrné pozorovací úhly a velmi nízkou odrazivost.

Výkonu na rozdávání

Apple zapracoval také na výkonu. Apple iPhone 7 Plus lze považovat za jeden z nejvýkonnějších smartphonů současnosti, na záseky či zpomalený chod jsme za celou dobu nenarazili. Apple navýšil rovněž i kapacitu RAM, konkrétně ze 2 na 3 GB. Toto navýšení má za následek to, že ani při opravdu velkém množství spuštěných aplikací není problém rychlé přepínání, nestává se ani to, že by se automaticky ukončovaly záložky kupříkladu v internetovém prohlížeči Safari. To sice už zvládal i předchozí iPhone, jistota je však jistota. Vyšší paměť RAM byla také zapotřebí pro náročnější chod duálního fotoaparátu, respektive pro hrátky s hloubkou ostrosti. Více se dozvíte v samostatném článku.

Apple iPhone 7 Plus

Zastavíme se také u kapacity baterie. Ta povyskočila z 2 750 na 2 900 mAh. Zajímají vás reálné výsledky? Na ty si budete muset počkat až do recenze, už teď však můžeme prozradit, že žádná revoluce se nekoná. iPhone 7 Plus je stále jednodenním smartphonem, pokud jej opravdu nebudete šetřit. Méně aktivním jedincům vydrží novinka i den a půl, podobných hodnot však dosáhl i iPhone 6s Plus.

AnTuTu

Lepší výkon využije také iOS 10, které debutuje právě u nových iPhonů. V krátkosti můžeme připomenout vylepšenou práci s widgety, inovované prostředí Apple Music a rozšířenou provázanost systémů iOS s macOS. Velmi nápomocnou novinkou je Universal Clipboard. V podstatě se jedná o naprosto jednoduchou funkci, která funguje perfektně. Představte si situaci, kdy píšete poznámku na iPhonu a celou (včetně obrázků) ji chcete přenést na MacBook. Jakou metodu použijete? Text můžete zkopírovat, vložit do e-mailu, odeslat, z e-mailu na MacBooku ji zkopírovat a následně vložit do interních poznámek. No a nebo můžete jednoduše text na iPhonu zkopírovat a na MacBooku použít zkrátku CMD+V. Ano, text se opravdu zkopíruje, nastavovat nemusíte vůbec nic.

iOS 10

Vylepšení je samozřejmě mnohem více, a proto si nezapomeňte prohlédnout i naše podrobné dojmy z iOS 10. Pro nás je primární to, že vše funguje tak jak má.

Závěr: krok ano, ale jakým směrem?

Testování Apple iPhone 7 Plus samozřejmě pokračuje, střádáme další a další poznatky do naší recenze, které se dočkáte v následujícím týdnu. Pokud máte dotazy, na které chcete v recenzi najít odpovědi, ptejte se v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Apple iPhone 7 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce158,2 × 77,9 × 7,3 mm, 188 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A10, CPU: 4×2,23 GHz
PaměťRAM: 3,00 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 128 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:02 hodin
Dostupnostzáří 2016,
Diskuze ke článku
Hanz
Apple šikovně obešel nářky uživatelů na nízkou výdrž baterie - automatický jas? Šikovní, jaká revoluce :)
Wasted
Za ty prachy, baterie žalostná, to už Lenova kolem pět tisíc mají silnější.
LUL
To si snad děláte srandu...
X zeit
X zeit
To s těmi omalovánkami docela přeháníte. Není moc mobilů s přesnými barvami a to jak mezi LCD typy displejů, tak mezi AMOLED. Přijde mi ti, jako kdyby každý AMOLED měl mít špatné barvy, přitom to tak vůbec není a Samsungová řada 7 má jedny z nejlepších displejů, a Note 7 má nejlepší displej vůbec.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze