Porovnali jsme fotoaparáty iPhonů 8 Plus a 7 Plus

19
Porovnali jsme fotoaparáty iPhonů 8 Plus a 7 Plus
Fotografie: Lukáš Sál, mobilenet.cz
  • Jedním z důvodů, proč upgradovat na nový iPhone 8, je bezesporu fotoaparát
  • My jsme s novým iPhonem 8 Plus nafotili desítky fotografií a výsledek vás překvapí
  • Starší iPhone 7 Plus je jednoznačně překonán, a to i přestože měl slušné předpoklady se novince vyrovnat

Ačkoliv se může zdát, že letošní iPhony 8 nemají, alespoň papírově, v oblasti fotografií co nabídnout, opak je pravdou. Apple vylepšoval hlavně posprocessing, kde hlavní práci odvádí čip A11 Bionic a jeho grafické jádro.

V průběhu testu jsme zaznamenali zlepšení ve všech kategoriích. Nový iPhone 8 Plus disponuje vysokým dynamickým rozsahem, který se projevil nejen za slunného počasí, ale i v tmavém propršeném dni. Při jasném počasí iPhone 8 vnáší do fotek přirozené barvy se zachováním detailů. Stejně tak HDR fotky jsou silnou parketou novinky a loňský model v této oblasti jasně překonává.

Fotografie z iPhonu 7 Plus nalevo, z iPhonu 8 Plus napravo

Co se týče zhoršených světelných podmínek, i tam je zlepšení. Na fotkách je viditelně méně šumu, stejně tak se projevuje rychlejší ostření i lepší práce s bleskem.

Foceno s pomocí blesku

Portrétní režim, který Apple uvedl společně s duálním fotoaparátem v iPhonu 7 Plus, se těší velké oblibě a prakticky všichni velcí hráči na trh přinesli jeho obdobu. To znamená funkci, kdy fotoaparát pomocí dvojice čoček vyhodnotí vaši tvář a pozadí uměle rozmaže, tzv. bokeh efekt. Výsledky jsou dost často rozporuplné. Za dobrého světla režim funguje dobře. Problémy ale nastávají typicky s vlasy nebo členitým pozadím, kdy algoritmus může velmi snadno chybovat a rozmazat věc či část osoby v popředí.

Portrétní nasvícení

Zbrusu novou funkcí je Portrétní nasvícení, jež funguje přímo při fotografování a vybrat si u něj můžete z pěti různých nasvícení. Nejefektivnější však je „stage light“, které nasimuluje reálné pódiové nasvícení. Tato funkce funguje vcelku spolehlivě, avšak setkali jsme se s tím, že tomuto režimu dělají problém vlasy, které nepřirozeně ořeže a výslednou fotografii tím degraduje.

Ukázky portrétního nasvícení u iPhonu 8 Plus

Kromě fotek Apple vylepšoval natáčení videa, nově můžete s iPhony natáčet 4K při 60 FPS nebo zpomalená videa v 1080p při 240 FPS.

Apple iPhone 8 Plus – testovací video, 4K, 60 FPS

Apple iPhone 8 Plus – testovací video, 1080P, 240 FPS

Ač symbolické papírové vylepšení, praxe ukazuje, že na kvalitě Apple lpí a jeho iPhony si nezadají s přídomkem nejlepší fotomobil současnosti.

Technické parametry Apple iPhone 8 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce158,4 × 78,1 × 7,5 mm, 202 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A11, CPU: 2×2,1 GHz + 4×800 MHz
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 675 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:49 hodin
Dostupnostzáří 2017,
Diskuze ke článku
Petr
Většina fotek není lepších, ale prostě víc saturovaných. Tj. je to více o líbivosti, než věrnosti fotky. Kde je HDR, je větší rozsah, ale jinak, např. na první dvojici je nebe bez kresby úplně stejně. Neříkám, že ty fotky jsou špatné, ale brzdil bych se superlativy. Chvíli počkejte, udělejte test s Note8, V30 a XZ1 a uvidíme.
Karel
Ty fotky z osmičky vypadají pěkně, musím uznat :-) Pokrok tam určitě je, ale to Portrétní nasvícení mě osobně teda nějak moc "neoslnilo"...
Marduch
Pane redaktore, nezdá se Vam ponekud predcasne vyhlasovat iphone 8/Plus za nejlepší fotomobil v momente, kdy se jeste ani nezačal prodavat?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze