Testujeme iPhone 7 Plus: jak fotí první iPhone s duálním fotoaparátem?

129

Apple iPhone 7 Plus dorazil do naší redakce a nám začíná nová cesta za poznáním. Jako první se podíváme na kvalitu fotoaparátu. Ten je totiž u iPhonu 7 Plus do značné míry výjimečný, jedná se totiž o první iPhone s duálním fotoaparátem. Díky tomu si můžete dopřát bezztrátový zoom, rozostřené pozadí a další zajímavosti. Jak se fotoaparát v nejnovějším iPhonu povedl?

Apple iPhone 7 Plus

Do redakce se nám dostal nejnovější iPhone 7 Plus s 5,5palcovým displejem. Kromě většího displeje a pár dalších drobností nabídne větší z obou iPhonů především duální fotoaparát, který ho odlišuje od všech předcházejících modelů. Jinak řečeno, iPhone 7 Plus je prvním iPhonem, který duální fotoaparát nabízí, rozhodně však nejde o první smartphone s totou specialitou.

TIP: Apple iPhone 7 (Plus) oficiálně: voděodolnost, stereo zvuk a nové barvy

Mimo duální fotoaparát se v případě obou nových iPhonů můžeme těšit z optické stabilizace obrazu, lepší světelnosti (f/1,8) a v případě iPhonu 7 Plus také z možnosti dvojnásobného optického přiblížení, díky čemuž výsledná fotografie neztratí nic ze své kvality.

iPhone 7 Plus iPhone 7 iPhone 6s iPhone 6
Primární fotoaparát 12 Mpx (4 032 × 3 024 px) 12 Mpx (4 032 × 3 024 px) 12 Mpx (4 032 × 3 024 px) 12 Mpx (4 032 × 3 024 px)
Optická stabilizace obrazu ano ano ano ne
Přisvětlovací LED dioda ano, duální (4 LED) ano, duální (4 LED) ano, duální (2 LED) ano, duální (2 LED)
Sekundární kamera 7 Mpx 7 Mpx 5 Mpx 5 Mpx
Maximální rozlišení videa 3 840 × 2 160 px 3 840 × 2 160 px 3 840 × 2 160 px 3 840 × 2 160 px
Světelnost f/1,8 f/1,8 f/2,2 f/2,2
Zoom optický, 2× digitální digitální digitální
Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu!

Základy se zlepšily

Rozlišení zůstalo zachováno, výsledné snímky mají rozlišní 12 Mpx (4 032 × 3 024 px) a jsou v poměru 4:3. K tomuto poměru a rozlišení se poslední dobou uchyluje mnoho výrobců, kupříkladu Samsung a Huawei. 12 Mpx je velikost naprosto dostačující, z mobilního telefonu přeci jen velkoformátové tisky zřejmě neplánujete. Co se zlepšilo, je počet LED diod. Ty jsou nově 4, i když výsledek je stále stejný, jedná se totiž o duální LED diody (s dvěma barvami), které intenzitou následně dokáží upravit noční snímky tak, aby vypadaly přirozeně. Hned na začátek můžeme říci, že nový blesk je ještě výkonnější, respektive dokáže osvětlit větší prostor.

Apple iPhone 7 Plus

Další velkou novinkou je zlepšení světelnosti. Zatímco původní iPhony dosahovaly u primárního fotoaparátu světelnosti f/2,2, u novinek se světelnost zlepšila na hodnotu f/1,8. Takový Samsung Galaxy S7 je na tom se světelností f/1,7 ještě lépe, přesto si Apple zaslouží pochvalu. Nebudeme vás dlouze napínat, lepší světelnost se projevila na opravdu povedených večerních snímcích, které nově zachycují mnohem více detailů, navíc s menší mírou šumu. Lepší světelnost oceníte také při zoomování večerních snímků, když si z takové fotografie budete chtít udělat výřez, například pro upload na některou ze sociálních sítí.

Poslední novinkou je zvýšení rozlišení kamery pro videohovory. Apple povýšil rozlišení z 5 na 7 Mpx, snímky jsou však téměř totožné. Výhodou je tedy maximálně to, že fotografie jsou zkrátka o kus větší a zoomování pohodlnější a smysluplnější.

Možnosti duálního snímače

Prozatím jsme zmínili novinky, které se týkají obou nových iPhonů. U iPhonu 7 Plus se však všemožně skloňuje duální fotoaparát, který si podrobně rozebereme nyní.

Obě čočky nabídnou stejné rozlišení, tedy 12 Mpx. První 12Mpx (28mm) čočka se světelností f/1,8 plní roli klasického širokoúhlého objektivu, druhá čočka (12Mpx a 56mm senzor se světelností f/2,8) slouží jako teleobjektiv, právě díky němu Apple docílil dvojnásobného optického zoomu. Pokud fotíte klasické snímky, funkční je pouze primární širokoúhlá čočka s lepší světelností. Pokud však na displeji přepnete režim z 1× na 2×, automaticky se aktivuje teleobjektiv. Ten fotku dvojnásobně přiblíží, je však nutné počítat s horší světelností. Přes den to není v podstatě žádný problém, na ten narazíte až v případě večerních snímků. Novým iPhonům samozřejmě neschází ani klasických digitální zoom, který může být až 10násobný. V tomto ohledu je však samozřejmě nutné počítat s citelnou ztrátou kvality.

Možnost bezztrátového zoomu však není na duálním snímači to nejzajímavější. Apple na tiskové prezentaci představil funkci DoF, tedy možnost pořizovat fotografie s proměnlivou hloubkou ostrosti. Tato funkce bude pro majitele iPhonu 7 Plus dostupná oficiálně až v průběhu listopadu ve formě aktualizace, my jsme si ji však přiblížili už nyní, a to díky beta verzi operačního systému iOS. A jak tedy takové fotografie vypadají?

Apple iPhone 7 Plus

Rovnou můžeme říci, že výsledky jsou až nad očekávání dobré, a to i nyní, v době „předprodukčního stavu“. Fotografie se mají blížit těm z klasických zrcadlovek, zde si však samozřejmě dovolíme říci, že tak špičkovou kvalitu z iPhonu určitě nedostanete. I tak nás však čekalo velké překvapení, fotky jsou totiž více než povedené a použitelné. I proto, že nové iPhony mohou fotit do RAWu. Profesionální úpravy jsou tak nově mnohem dostupnější.

Jak Apple výsledného efektu dosáhl? Jedna z čoček sleduje objekt, druhá pozadí, pak přichází na řadu softwarová postprodukce. iPhone 7 Plus samozřejmě není jediným modelem, který podobné hrátky zvládá – zmínit můžeme kupříkladu Honor 8, případně Xiaomi Redmi Pro. Výsledky je prozatím zbytečné detailně srovnávat, Apple ještě na vyladění pracuje, navíc konkurence si s hloubkou ostrostí hraje vždy trochu jinak. Některé modely se soustředí na černobílé fotografie (Honor a Huawei), u jiných je kladen důraz na možnost dodatečného přeostřování (Samsung, Xiaomi). Co však můžeme říci rovnou je to, že výsledky jsou povedené. Běžní uživatelé nemají potřebu přímého srovnání, a tak jde pro milovníky nakousnutého jablka o jeden z dalších bonusů.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Konečně se dostáváme ke kvalitě výsledných snímků. Za ideálních světelných podmínek opět očekávejte velmi povedené fotografie, které nabídnou živé barvy, jsou detailně prokreslené a nechybí jim dostatek detailů. Malé pokárání by si Apple zasloužil snad jen za to, že výsledky vypadají čas od času lépe, než jaká je skutečnost. To však většina uživatelů naopak ocení, čemuž se nelze divit. Perfektní je rovněž makro, v tomto ohledu naprosto bez výhrad.

U večerních fotografií je rovněž znát velký posun kupředu, snímky navíc barevně odpovídají realitě. Šumu ubylo, přibylo detailů, snímky jsou tedy velmi povedené. Teleobjektiv je u večerních snímků spíše na obtíž, „okradete“ se totiž o detaily a zvýší se míra šumu.

Pokud bychom měli rozhodnout, jestli jsou výsledky radikálně lepší oproti předchozí generaci, budeme však velmi váhat. Za běžných denních podmínek jsou dle našeho názoru snímky totožné, rozdíly se projeví až s ubývajícím světlem, kde předchozí generace ztrácí. Nepopiratelným plusem je také možnost bezztrátového přiblížení a hrátky s hloubkou ostrosti, na ty si však většina uživatelů bude muset počkat do listopadové aktualizace systému.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení
Ukázka bezztrátového přiblížení
Hloubka ostrosti

Závěr: skvěle, ale revoluci nečekejte

iPhone 7 Plus pořizuje opravdu velmi povedené snímky, nově i za zhoršených světelných podmínek. Potěší detaily, nízkou mírou šumu a také ideálním rozlišením. Možnosti duálního fotoaparátu jsou zajímavé a výsledky nás příjemně překvapily, přesto si však nemyslíme, že se jedná o natolik převratný benefit, aby případný majitel iPhonu 6s Plus musel nutně přemýšlet o změně. Jak se na fotografie a možnosti duálního fotoaparátu díváte vy?

Technické parametry Apple iPhone 7 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce158,2 × 77,9 × 7,3 mm, 188 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A10, CPU: 4×2,23 GHz
PaměťRAM: 3,00 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 128 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:02 hodin
Dostupnostzáří 2016,
Diskuze ke článku
blend raji
blend raji
Fotky perfektní ostré fotí dobře a fotky méně saturovane než u s7 což muže být naopak lepší
tom
Největší omyl Applu je ten, že se chlubí stereo repráčky, ale videozáznam má jen mono audio stopu. Takže telefon za takový balík peněz v roce 2016 nahrává předpotopní mono zvuk. Je to ostuda. A to rozlišení displeje u iPhone 7 je také dost předpotopní to mají telefony za 2 tisíce. Jinak ty fotky jsou sice nadprůměrné ale na galaxy s7, honor 8, lg G5 a další to prostě nemá.
P
DoF - zatím bych řekl hodně nedotažené a nepoužitelné, viz https://mobilenet.cz/galerie/apple-iphone-7-plus-241569/clanek-31265

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze