Apple si vykoledoval 11miliardovou pokutu za omezování výkonu iPhonů

18
Apple si vykoledoval 11miliardovou pokutu za omezování výkonu iPhonů
  • Na každý iPhone, kterého se kauza dotkla, tak připadá kompenzace necelých 600 korun
  • Kauza se záměrným omezováním výkonu probíhala v letech 2017 a 2018

Podle informací yahoo.com odkazujícího se na agenturu Reuters obdržel cupertinský gigant tučnou pokutu ve výši 500 milionů amerických dolarů (přibližně 11,4 miliard korun) za kauzu se záměrným omezováním výkonu u starších iPhonů.

Apple údajně s pokutou, kterou mu udělil americký soud, souhlasil, přestože nepřiznal žádné pochybení. Na každý iPhone, kterého se kauza dotkla, tak v průměru připadá kompenzace ve výši přibližně 25 dolarů (necelých šest sen korun). Proces se týká iPhonu 6, iPhonu 6 Plus, iPhonu 6S, iPhonu 6S Plus, iPhonu 7, iPhonu 7 Plus a iPhonu SE, které měly nainstalovaný iOS 10.2.1.

Důvodem pokuty je, že změny v operačním systému uvedly uživatele v domnění, že je jejich zařízení na konci životního cyklu a v telefonu musí nutně nechat vyměnit baterii, nebo si koupit rovnou nové zařízení.

Funkce omezování výkonu měla přitom podle argumentace Applu zabránit nečekanému vypínání. Zařízení se starší baterií totiž nemusela disponovat dostatečným okamžitým výkonem, jak je uvedeno přímo v iOS.

Apple však tuto funkci přidal, aniž by o tom zákazníky jakkoliv informoval. V Itálii tak například musel na svůj web vyvěsit (kromě zaplacení pokuty) veřejnou omluvu určenou všem zákazníkům za špatnou komunikaci ze strany cupertinské společnosti.

V prosinci 2017 se musela společnost oficiálně omluvit a v roce 2018 dokonce nabídla zlevněnou výměnu baterií. V nastavení v sekci baterie se také od té doby dočtete více informací o stárnutí baterie a s tím spojenými možnými následky. Navíc si můžete dobrovolně aktivovat maximální výkon zařízení (s možností neočekávaného vypnutí) a zároveň zde najdete informace o kondici baterie.

Diskuze ke článku
Covername
Je mi líto všech potenciálních zákazníků, kteří tu pokutu zaplatí koupí předřazeného produktu od Apple, který je tak na hovno, až za to výrobce inkasuje miliardové pokuty. #sadstory #truestory #sucksdoesntit #iDiots
Carda
iPhone takovou inudli bych nechtěl ani kdyby ji dávali v Kauflandu zadarmo k nákupu nad 500k
Johan Nohaj
Ovce zaplatia, vratia naspat. Niekde som cital ze vyrobna cena iPhone 11pro je 450$ a predava sa za 1800$. Ovce zaplatia.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze