Pro rozpoznávání hudby je tu SoundHound

Apple aplikace týdne
14
Pro rozpoznávání hudby je tu SoundHound
  • SoundHound umí podobně jako Shazam spolehlivě identifikovat hudební skladbu
  • Potěší napojení na služby jako Spotify či Apple Music i integrace LiveLyrics
  • Aplikace slouží též jako katalog hudby, nabízí i zajímavé interaktivními mapy

Na trhu existují v zásadě dvě hlavní služby pro rozpoznávání hrající hudby. Tou první je Shazam a možná o něco méně známou alternativou je konkurenční SoundHound, na který se dnes podíváme. SoundHound je v identifikaci písní minimálně stejně schopný jako jeho hlavní konkurent a uživatelským rozhraním mi osobně vyhovuje více.

SoundHound – Apple aplikace týdne

Podívejme se nejprve na samotné rozpoznávání. Pro analyzování hrající hudby je aplikace stvořená a odpovídá tomu i vzezření hlavní obrazovky. Té totiž vévodí velké tlačítko pro zahájení identifikace. Na tlačítko stačí klepnout a po několikavteřinové analýze již uvidíte kartu písně. SoundHound si v okolí hrající hudbu poslechne mikrofonem telefonu, srovná ji se svou databází a na základě shody určí, o jakou píseň se jedná. Aplikace by si takto měla poradit i s vaším popěvkem či broukáním, ale k tomu je přeci jen potřeba i trocha nadání ze strany uživatele.

SoundHound – identifikace hudby

Jakmile písničku tímto způsobem identifikujete, automaticky se vám uloží do historie, která je synchronizována napříč zařízeními. Skladbě navíc můžete dát i hvězdičku, takže se k ní příště dostanete ještě snáze.

Co se týče již zmíněné karty písně, velkou výhodou SoundHoundu je možnost napojení na streamovací služby jako Apple Music či Spotify. Rozpoznanou píseň si díky tomu můžete snadno celou pustit, nebo si ji rovnou přidáte do své hudební sbírky či playlistu dané služby. Možné je tento proces i zautomatizovat, takže jsou rozpoznané písně přidávány do speciálního playlistu na Apple Music či Spotify automaticky.

Pokud žádnou z těchto služeb nepoužíváte, SoundHound vás nechá si píseň pustit i na YouTube. Skvělé je pak i napojení služby LiveLyrics. Ta vám zobrazí text písně, a to dokonce formou karaoke, kdy je zvýrazněn aktuální řádek textu. Píseň si tak snadno i zazpíváte.

Kromě rozpoznávače písní hraje SoundHound i roli jakési hudební sítě. Interprety můžete ručně vyhledávat a objevovat zajímavou hudbu přímo v aplikaci. Po ruce máte rovněž různé žebříčky populárních písní dle žánru i dle lokality.

SoundHound – hudební služba

Na závěr pak stojí za pozornost i interaktivní mapy, které SoundHound rovněž nabízí. U historie vlastních hledání si uživatel může všechny identifikované písně procházet i na mapě a rozpomínat se, kde je vlastně slyšel. K dispozici je pak i mapa aktuálních hledání, kde uvidíte, které písně lidé poslouchají a rozpoznávají ve vašem okolí.

SoundHound je k dispozici pro iPhone, iPad i Android. Aplikace je zdarma, přičemž reklamy z ní můžete snadno odstranit za 199 korun. Pokud si navíc takto připlatíte, získáte vychytávky jako doporučování podobných interpretů, prokliky na Wikipedii či šikovný widget na Android.

Stáhnout SoundHound

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Rob
Nějak jste zaponely na odkaz pro Windows, ale to je tady jak se zda normální.
Mobilátor
ještě lepší je TrackID od Sony
Pesedm
,,automaticky se vám uloží do historie, která je synchronizována napříč zařízeními,,
K synchronizaci historie to využívá jaké služby?
Anonym
A není rychlejší se zeptat Siri co právě hraje? "What song is playing?"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze