Podrobné první dojmy ze Samsungu Galaxy S8: plná nálož v kompaktním balení

31
Podrobné první dojmy ze Samsungu Galaxy S8: plná nálož v kompaktním balení
  • V redakci testujeme špičkový Samsung Galaxy S8
  • Obrovský displej se vešel do smartphonu s rozumnými rozměry
  • Funkční výbava nabízí téměř vše, někde ale vyvstávají otázky

V redakci testujeme špičkový Samsung Galaxy S8, který jsme poprvé spatřili ještě před oficiální premiérou v Londýně. Nyní vám už ale přinášíme podrobné první dojmy. Hned na úvod můžeme prozradit, že Samsung nepochybně nastavil laťku velmi vysoko a funkční výbava uspokojí i ty nejnáročnější uživatele. Jak už to tak ale bývá, nic není tak dokonalé, jak to na první pohled může vypadat a i na nedostatky se v dnešním přehledu zaměříme podrobněji.

Samsung Galaxy S8 – videopohled

Design a konstrukce: nová éra je tu

Co vás upoutá na novém telefonu jako první? Samozřejmě, že design a použité materiály. Zde se Samsung oprostil od tradicionalismu a dal novince nový kabátek při zachování jen základní designové linky.

Samsung Galaxy S8

Přední plochu vyplňuje z 83,6 % displej. Samsung zachoval jen tenké (a symetricky řešené) rámečky pod a nad displejem, kam vměstnal to nejdůležitější. Ve vrchní části nalezneme jen senzory (duální senzor jasu, senzor přiblížení, sekundární kamera a infračervené světlo) a tenký průchod reproduktoru. K množství senzorů v naddisplejové části se váže i další novinka – Galaxy S8 již nekoupíte se světlým předkem, přední část je totiž vždy tmavá. Samsung se tím snaží kamuflovat nevzhledná „okénka“, i když i v pozdějších fázích testování prototypů měl varianty, které bílou/světlou přední stranu měly. Pod displejem se tentokrát nenachází vůbec nic, ani kapacitní/hardwarové tlačítka či logo společnosti.

Samsung upustil od standardního rozložení ovládacích prvků po dlouhých 7 letech, tedy poprvé od představení první generace Galaxy S v roce 2010. Naopak kde tlačítka přibyla, je levý bok. Zde kromě tlačítka pro regulaci hlasitosti nalezneme i klávesu pro hlasového asistenta Bixby.

Pokud se zaměříme na detaily a další odlišnosti, pozorné oko si všimne, že hliníkový rámeček je lesklý a tónově odpovídá barvě zadního krytu. Samsung s tónováním bočnic experimentoval již v modelové řadě Galaxy S7, zde se však nový odstín týká všech barevných variant. Co z toho plyne? Pokud si budete chtít změnit barvu zadního krytu, můžete. Kovový rámeček však již nebude odpovídat barevnosti zadní části. Lesklé provedení hodnotíme spíše negativně. I když na sebe novinka okamžitě upoutá náležitou pozornost, pocitově lesklé provedení působí spíše plastovým (chromovým) dojmem, což je možná trochu škoda. Původní řešení se nám líbilo více. Galaxy S8 se bude prodávat v černé, modré (jen u vybraných prodejců), šedo-fialové a stříbrné.

Samsung nehrál na notu extrémní tenkosti, Galaxy S8 v pase měří 8 milimetrů. Proč jej Samsung trochu neztenčil? Primární důvody jsou dva – obava před utlačováním baterie a integrovaná cívka pro bezdrátové nabíjení. Obavy ale nejsou na místě – do rukou padne Galaxy S8 velmi dobře a také se nemusíte obávat ohnutí.

A kam se přestěhovala čtečka otisků prstů? I když Samsung koketoval s umístěním pod sklo displeje, technologické problémy nakonec tento způsob umístění zavrhly. Čtečka se přestěhovala na zadní stranu – na místo, kde se původně nacházel senzor tepové frekvence. Ten však nezmizel, jen je po levém boku čočky fotoaparátu. Samotné umístění čtečky je ale velmi nešťastné, i když chápeme, že Samsung neměl příliš na výběr. Prst na čtečku nesklouzne zcela intuitivně a ohraničení je téměř neznatelné, zpočátku budete často sahat po skle čočky fotoaparátu, který je rovněž orámován jen nepatrně. Skvělá zpráva je to pro majitele Galaxy S6, kde čočka vystupovala opravdu markantně, na druhou stranu to bylo tím, že Galaxy S6 je o poznání tenčí.

Výhodou čtečky je snad jen to, že je (po vzoru čínských konkurentů) v neustálé pohotovosti, prst tedy stačí jen přiložit a displej se automaticky odemkne. Bohužel ale Samsung nezapracoval na rychlosti, odemknutí je tedy otázkou zhruba dvou vteřin. Zde je konkurence mnohem dále, a to ve všech aspektech řešení.

Vrátíme se ještě k senzoru tepové frekvence. Ten je nově zcela bez ohraničení a jeho nahmatání poslepu je jednoduše nemožné. Před každým měřením je tedy nutné zkontrolovat umístění ukazováčku. Navíc úspěšnost měření je velmi špatná. Buď na senzor tlačíte moc, nebo naopak málo. Často je problémem i umístění, protože senzor je nutné mít uprostřed bříška prstu. Nad senzorem je však ještě přisvětlovací LED dioda, která orientaci středu senzoru ještě znesnadňuje. Celkově vzato, ze zajímavého pomocníka se stal spíše smutný pozůstatek zářivé minulosti.

Samsung Galaxy S8

Velkou pochvalu si Samsung zaslouží za to, že zachoval odolnost vůči vodě a prachu dle certifikaci IP68. Pád do vany tedy novince neublíží, stejně tak ani pohození telefonu na pláži. Ideálně však pískové, odolnost vůči nárazům Samsung negarantuje.

Domovské tlačítko? Nezmizelo, schovalo se

Záměrně jsme přeskočili domovské tlačítko. I když se schovalo na displej, tedy do samotného prostředí, částečně je i pod ním, aby se zachovala zpětná odezva. Displej Galaxy S8 je totiž v místě domovského tlačítka citlivý na tlak, podobně jako jsou iPhony citlivé po celé ploše. Proč Samsung sáhl k takovému řešení? Vysvětlení je jednoduché. I když zrovna přehráváte videoklip a virtuální tlačítka se schovají, není nutné je opětovně zobrazit, stačí silněji stisknout spodní část displeje a telefon zareaguje stejně, jako kdybyste jej ovládali pomocí standardního hardwarového tlačítka. Intenzitu přítlaku jde nastavit, podobně jako u iPhonů, v několika stupních.

Samsung Galaxy S8

A jak to celé funguje? Bez přímého srovnání s iPhony dobře a spolehlivě. V případě přímého srovnání však lehce narazíte, stisk doprovází „lepivý“ pocit a vibrace nejsou natolik přesvědčivé. Při většině stisků máte pocit, jako kdyby se displej na okamžik přilepil na vibrační motorek a následně se zase odlepil. Vysvětlit to jde jen stěží, před nákupem to však doporučujeme vyzkoušet. Abychom však nekončili negativně, Samsung chválíme, že se nespoléhal jen na virtuální tlačítka, která nemusí vyhovovat každému. Benefit je i to, že uživatel může změnit rozložení virtuálních kláves, respektive prohodit šipku zpět s kontextovou klávesou.

Displej: fantastický, dle očekávání

Zřejmě největší chválu Samsung sklízí díky zakřivenému displeji. Ten je nově ještě zaoblený, a to výrazněji než v případě Mi MIX od Xiaomi, a opravdu rozměrný, kdy nabízí úhlopříčku 5,8 palců. Displej je v poměru 18,5:9, což značí, že je tenčí na šířku, ale zato o poznání vyšší. Díky tomu se panel mohl vejít do kompaktního těla a tento poměr stran. Displej lze navíc snadno rozdělit na dvě čtvercové části pro opravdu pohodlný multitasking.

Samsung Galaxy S8

Na 5,8palcové úhlopříčce se vyjímá WQHD+ rozlišení (2 960 × 1 440 px) s jemností 570 pixelů na palec. V základu však Samsung nastavil obsah v rozlišení 2 220 × 1 080 pixelů. Skvělý je rovněž maximální jas obrazovky, jenž dosahuje 1 020 nitů. Pro srovnání, iPhone 7 Plus nabízí jen 625 nitů. Displej je tak skvěle čitelný i na přímém ostrém letním slunci, naopak minimální hodnota je ideální pro pohodlné čtení i za naprosté tmy. Samsung zachoval technologii Super AMOLED včetně možnosti přizpůsobení sytosti barev a navíc s možností aktivace filtru modrého světla pro pohodlnou práci i večer. Zachována zůstala i technologie Always On, která neustále zobrazuje čas a zmeškané události, i na pohaslé obrazovce.

Vzhledem k tomu, že obě varianty Galaxy S8 nabízejí zakřivený displej, nechybí ani funkce „Okraj obrazovky“ kam lze umisťovat rychlé zástupce, widgety a další. Displej samotný je krytý odolným sklem Gorilla Glass 5. To je odolné vůči prasknutí více než původní generace. I tak jsme však za dobu testování jeden škrábanec displeji uštědřili. Ochranné sklo proto jednoznačně doporučujeme.

Vnitřnosti: to nejlepší a nejrychlejší

Samsung si u Qualcommu zajistil exkluzivitu ohledně procesoru Snapdragon 835, kdy se na další výrobce dostane až se zpožděním. I tak se jím však zaobírat příliš nemusíme, neboť v evropské verzi tvoří srdce telefonu procesor přímo od Samsungu, jímž je osmijádrový Exynos 8895 s taktem 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz vyrobený moderní a úspornou 10nm technologií. Procesoru sekundují (v obou případech) 4 GB operační paměti a 64 GB prostoru pro data s možností rozšíření díky slotu pro paměťové karty microSDXC.V Asii se mohou těšit i na variantu se 128GB interní pamětí a 6 GB operační paměti. Této verze se však na tuzemském trhu zřejmě nedočkáme.

Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8
Výsledek benchmark testu AnTuTu

Výkon nového Galaxy S8 je ohromující, což naznačuje i výsledek z testu AnTuTu, kde model s procesorem Exynos získal více než 170 tisíc bodů. Běžná práce je maximálně plynulá, manuálně lze aktivovat i extrémní výkon, který ale logicky snižuje výdrž na nabití. Speciální režim však není téměř zapotřebí, i při náročné práci šlape novinka jako hodinky.

Nadstavbu TouchWiz vystřídalo prostředí Samsung Experience, které se však nijak neliší například od prostředí vzpomínaného Galaxy Note 7. Vše je naštěstí plynulé, a to včetně náročných animací. Novinkou je například to, že ikonu pro vstup do menu aplikací nahradilo gesto swipnutí nahoru/dolu, menu se automaticky objeví dle směru posunu. Prostředí můžete ozvláštnit i některým ze stažených témat přímo z obchodu v Galaxy S8.

Fotoaparát: inteligentnější než kdy dříve

Kdykoli jsme fotoaparát z modelové řady Galaxy S srovnávali s konkurencí, obstál vždy na výbornou. Především od verze Galaxy S6 jsou fotoaparáty opravdu špičkové a nejinak je tomu i u letošní novinky. Samsung na první pohled mezigeneračně na fotoaparátu nijak nezapracoval, Nabídne totiž 12Mpx rozlišení, jedná o 1/2,5" snímače disponující PDAF (Phase Detection Auto Focus) ostřením, světelností f/1.7 a s pixely o velikosti 1,4 µm. Oba čipy navíc disponují technologií Dual Pixel. Již samozřejmostí je optická stabilizace obrazu. Samsung Galaxy S8 však nabízí nový koprocesor, který se stará o vyhotovení co nejlepšího snímku. Jak to dělá? Na jedno zmáčknutí spouště vyfotí 3 až 5 snímků, ze kterých postupně vybere to nejlepší a složí je dohromady. To vše během pár desetin vteřiny.

Tento postup v kombinaci s optickou stabilizací zaručí, že téměř nemáte šanci pořídit neostrý snímek. Z našich zkušeností funguje koprocesor opravdu skvěle a neměli jsme problém ani s makro snímky rostlin, se kterými vítr prudce pohyboval. Fotky jsou jedním slovem špičkové, ukázkově prosvětlené, ostré a nechybí jim ani barevná věrnost, i když se na Super AMOLED displeji zdají živější než například z iPhonů.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

A další....

Z dalších inovací můžeme zmínit přítomnost moderního USB-C konektoru, který je součástí i nejnovější generace řady Galaxy A. Co se týče baterie, zde Samsung udělal vše, aby zabránil problémům (viz aféra s Galaxy Note 7) a kromě několikastupňové ochrany zastavil kapacitu na vcelku nízké hodnotě 3 000 mAh, což je stejná kapacita, kterou disponuje 5,1palcový Galaxy S7. Obavy o výdrž ale mít nemusíte. Úsporný procesor a další moderní vnitřnosti jsou na spotřebu vcelku nenáročné, takže se můžete těšit na bezproblémovou výdrž jednoho celého dne při maximálním nasazení, případně dne a půl v méně náročném režimu. Při aktivaci speciálních úsporných režimů lze výdrž ještě prodloužit, samozřejmě ale na úkor použitelnosti.

Ještě se vraťme k displeji, kde se nachází důležité průchody, kamera a také infračervené světlo, které dopomáhá skeneru oční duhovky. Ten po vzoru Galaxy Note 7 funguje skvěle, odemknutí je rychlejší než čtečkou a lze jej navíc kombinovat i se zabezpečením pomocí PINu nebo gesta. Alternativou je odemknutí pomocí obličeje, které je rychlejší, avšak snáze prolomitelné.

Samsung Galaxy S8

Pro správnou autorizaci skenu oční duhovky je zapotřebí držet telefon zhruba 30 centimetrů od očí. Pokud si na tuto vzdálenost zvyknete, odemknutí je otázkou okamžiku. Velkým překvapením bylo to, že skener zvládne rozeznat vaši duhovku i přes sluneční brýle, autorizace se však protáhne na zhruba 3 až 4 vteřiny. Problémem je pouze umazaná část, kde se skener nachází.

Pozornost si zaslouží i asistent Bixby, kterému je vyhrazeno místo pod tlačítkem regulace hlasitosti. Bixby bohužel aktuálně funguje jen v několika jazycích, avšak hlasová interakce u testovaného kusu zatím není možná, což by se mělo změnit až se začátkem prodeje v domovské Koreji a implementace angličtiny proběhne až později na jaře. Aktuálně může Bixby zobrazit rychlý přehled, důležité karty a také události, podobně jako to zvládá Google. Využít můžete také služeb Bixby Vision, která po nasnímání fotoaparátem určí, o jaký objekt nebo o jaké zboží se jedná. Očekávat češtinu je prozatím zbytečné a na komplexní zhodnocení Bixby v angličtině si také budeme muset počkat.

Konektivita pak zahrnuje téměř vše. LTE Cat16 počínaje, Bluetooth 5.0 s možností spojení se se dvěma přijímači konče. Ve výbavě nechybí ani barometr a senzor tepové frekvence na zadní straně u fotoaparátu. O spojení s počítačem se stará již zmiňovaný USB-C 3.1 konektor. Chybí jen infračervený port.

Závěr: luxusní evoluce s několika nedostatky

Samsung Galaxy S8 je bezesporu špičkový smartphone. Vypadá skvěle, funguje skvěle, nic podstatného mu nechybí a hodně těžko se hledají negativa. Zklamaní jsme snad jen z fungování čtečky otisků prstů a senzoru tepové frekvence. Kladně naopak hodnotíme téměř bezrámečkový zakřivený displej, odolnost vůči vodě, fotoaparát i celkový výkon. Od nás dostává Galaxy S8 palec nahoru a musíme uznat, že se Samsungu povedlo vytvořit skutečně nekompromisní přístroj. Těšte se na kompletní recenzi.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Opravte si část o skeneru očí, skenuje duhovku, nikoli sítnici.
dunco
Tlacitko preprogramovat nejde,Samsung to novou aktualizaci zablokoval.
DeX.DC
Na to jak je to super mobil a evolucni revoluce, tak minusu je tam pozehnane. Klady jsou vycet krom skenru oci toho co ma S7. S8/S8+ a G6 to trochu s tim pomerem 18:9 prehnaly. Jako k cemu met super ultra nej displej, kdyz mam fotky 4:3 a video mam oriznute kdyz je v pomeru 16:9 + k tomu ten nesmysl v podani zakriveneho displeje, aplikace a hry se daji roztahnout na celou obrazovku, ale funkcni klavesy mohou byt orezany. Uzitecna vec ten pomer stran. Pro levaka je ctecka otisku nepouzitelna, tlacitka se nedaji preprogramovat jeliko Bixby ma podporu jen castecne v USA a jinde ji met bude tak nikdy, jazyk Bixby jen jeden a to ještě ne pro všechny. Pokud ten mobil lezi jen tak na stojanku v prodejne, tak je krasny, ale jak se s nim ma něco delat tak ta nudle u S8 a nebo ta 6,2“ uhlopricka u S8+ je mimo dle me. Velka uhlopricka ANO ale nechat 5,1“ a telo udelat treba 4,7“. Pocesor taky nenadchnul jelikoz iPhone 7 je dle všech testu vykonejsi a i testy na youtu*e ukazuju ze iPhone vede ve speed testech. Jedine co se me libi je DEX, u nej je skoda, ze nema podporu S7. Prijde me, ze S8/S8+ je neco jako S6 a tim myslim to, ze Samsung zkousi co lide vydrzi a S9 zase bude super jako S7
Jakub
Jak jsou dnes na tom telefony s ovládáním v rukavicích? A kdy budete mít k testu LG G6 a nějaké srovnání s S8...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze