Vyzkoušeli jsme Samsung DeX: z Galaxy S8 (skoro) počítač

77

V Londýně jsme si v předstihu mohli vyzkoušet Galaxy S8 a S8+ a mezi velmi zajímavé vlastnosti patří také Desktop Experience mód, zkráceně DeX. Ten v podstatě kopíruje Continuum od Microsoftu v telefonech Windows 10 Mobile a vytváří z mobilního telefonu takřka plnohodnotný počítač. Podívejte se na naše dojmy a videopohled.

Samsung Galaxy S8

Jak DeX funguje? Stačí Galaxy S8 vložit do speciální DeX kolébky, připojíte monitor, klávesnici a myš a z telefonu máte počítač. Není to tedy v podstatě nic jiného než Continuum od Microsoftu, které jsme mohli obdivovat na telefonech s Windows 10 Mobile. Zde to ale funguje svižněji a lépe. Stojánek má výstup na HDMI, ethernet port a dva USB konektory. Stačí vysunout horní část, která zároveň slouží jako opěrka pro telefon, připojit telefon do doku skrze USB-C a vše je hotovo. Na připojeném monitoru se objeví úvodní obrazovka a poté již samotné prostředí. Zajímavostí je, že se v opěrce telefonu nachází také větráček, který telefon pod zátěží chladí.

Samsung DeX – z Galaxy S8 udělá počítač

Samsung pro režim DeX navrhl nové prostředí svého Samsung Experience, které je přizpůsobené na velké monitory. Je podobné Windows 10 nebo Chrome OS s plochou s ikonami, s novou lištou v zápatí s běžícími aplikacemi a notifikačním centrem. Vlevo je tlačítko pro vyvolání všech aplikací, běžně fungují i aplikace třetích stran. Fungují tak třeba Google Mapy, YouTube, Adobe Acrobat nebo mobilní Microsoft Office.

TIP! Velké představení Samsungu Galaxy S8: telefon bez hranic

Nechybí multitasking, režim více oken, které si můžete libovolně zvětšovat a zmenšovat. Díky mobilním verzím Office aplikací můžete tímto způsobem vyřešit i slušnou většinu běžných pracovních věcí. Hezky je vyřešeno také notifikační centrum a možnost odpovídat na příchozí SMSky a další notifikace skrze klávesnici. V případě příchozího hovoru se vám zobrazí telefonní aplikace přímo na monitoru. A pokud máte nastaven vzdálený přístup na vaše pracovní PC s Windows, můžete v celoobrazovém režimu používat Galaxy S8 úplně jako počítač. Podmínkou je jen kvalitní připojení k internetu.

Samsung Galaxy S8 a DeX kolébka

V průběhu aktivního režimu DeX nelze telefon ovládat skrze jeho displej. Aby to vše Galaxy S8 utáhl, má pod kapotou špičkový hardware. Procesor Exynos 9 nebo Snapdragon 835, oba vyrobené 10nm procesem. 4 GB RAM a 64 GB vnitřní paměti.

Nepřehlédněte: Samsung Galaxy S8: vše o dostupnosti a cenách v České republice

Režim DeX od Samsungu prezentuje, jak se stírají rozdíly mezi počítačem a telefonem a zároveň ukazuje Microsoftu, jak má správně fungovat Continuum. S Galaxy S8 tak máte doslova malý počítač v kapse. Kolébku DeX, která promění telefon (takřka) v počítač, si budete moci samozřejmě koupit i na českém trhu. Dostupná bude od 28. dubna za 3 490 Kč.

Pokud chcete o Galaxy S8 vědět více, nepřehlédněte naše další videa.

Diskuze ke článku
Presly
Kdo by chtěl dobrovolně PC s androidem ??? :D
Dano
Vždy budeme obmedzení Androidom a jeho aplikačnými možnosťami. Nehovorím že je to úplne zlé (MS neponúkol pri WM viac), ale je to dosť podstatné obmedzenie.
Pesedm
Kolébka bude stát 7 nebo 10?
Dano
Až teraz som pozrel aj video. A za mňa - môže byť. Výborná pridaná hodnota k telefónu. Fakt to je tuším lepše dotiahnuté ako Continuum od MS, čo ma teda hodne mrzí... MS asi fakt zaspal dobu na mobilnej platforme. Keď nepredstavia naozaj čoskroro Surface Phone tak rovno to môžu zabaliť do konca roka...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze