8 věcí, které jste nevěděli o Samsungu Galaxy S8 a S8+

35
8 věcí, které jste nevěděli o Samsungu Galaxy S8 a S8+
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Připravili jsme si pro vás 8 méně známých faktů a zajímavostí o nových vlajkových lodích Samsungu
  • Překvapit vás může skryté domovské tlačítko, inovovaný fotoaparát, nebo hodnota přibalených sluchátek a spousta dalšího

Skryté domovské tlačítko

Majitelé Samsungů jsou již dlouhá léta zvyklí na standardní ovládací prvky pod displejem, tedy dvě softwarové klávesy (kontextová nabídka a šipka zpět) a jedno hardwarové tlačítko, ve kterém se již od generace Samsung Galaxy S5 ukrývá čtečka otisků prstů. To se však s příchodem Galaxy S8 mění, Samsung tlačítka po vzoru konkurence přemístil na displej. Pokud jste si na domovské hardwarové tlačítko zvykli natolik, že si bez něj neumíte používání telefonu představit, můžeme vás alespoň trochu uklidnit.

Samsung Galaxy S8+

Nový Galaxy S8 totiž částečně o tlačítko nepřišel, schovalo se pod displej, který je právě v místě domovského tlačítka citlivý na tlak. Intenzitu tlaku lze navíc v nastavení upravit a používání si tak zpříjemnit.

Bluetooth 5.0

Samsung Galaxy S8 bude prvním smartphonem na trhu s technologií Bluetooth 5.0. Prvním představeným smartphonem s touto technologií je Xperia XZ Premium, ta však na trh dorazí až později. Oproti Bluetooth 4.2, které je přítomno v loňské generaci modelové řady Galaxy S7, je nová verze dvojnásobně rychlejší, úspornější a má také delší dosah, konkrétně troj- až čtyřnásobný.

Další novinkou je možnost odesílat dva nezávislé signály do dvou sluchátek. Pokud tedy chcete sledovat video se svým kamarádem, můžete mít oba vlastní Bluetooth sluchátka a přitom sledovat jeden displej. Na obou sluchátkách lze následně nastavit i vlastní úroveň hlasitosti.

Bluetooth 5.0 Bluetooth 4.2
Maximální rychlost 48 Mbps 24 Mbps
Propustnost 2 Mbps 1 Mbps
Dosah 300 metrů 100 metrů

Inteligentní aplikace fotoaparát

I když Galaxy S8 nabídne téměř stejné parametry fotoaparátu jak loňská generace, snímky mají být lepší. Proč? Samsung na jedno zmáčknutí spouště zachytí trojici fotografií, které poskládá dohromady a předloží vám co možná nejpovedenější výsledek. Z každé fotografie si Samsung vytáhne to nejlepší, snímky by tedy měly být detailnější, více prosvětlené a docházet by nemělo ani k rozmazání v případě akčního focení.

Samsung Galaxy S8+

Exynos je výkonnější než Snapdragon

Exynos 8895 je výkonnější než Snapdragon 835. Například v testu AnTuTu činí rozdíl zhruba 13 tisíc bodů. Zatímco verze se Snapdragonem 162 tisíc bodů, Galaxy S8 s Exynosem téměř 175 tisíc bodů.

Opravdu bezpečný sken oční duhovky

Sken oční duhovky debutoval u Samsungu již u modelu Note 7, jenž se ale dlouho neprodával. U Galaxy S8 si tedy odbývá tu pravou premiéru se vším všudy. Odemknutí je otázkou zhruba jedné vteřiny a Samsung garantuje, že prolomení podobné ochrany je téměř nemyslitelné. I když možné to je. Bylo by ale nutné naskenovat vaši duhovku, nasnímat ji na čočku a tu si následně nasadit. Nepomohlo by dokonce ani to, že byste majiteli oči vyňali, mrtvá tkáň se totiž liší. Zabezpečení je na vysoké úrovni, ani jednovaječná dvojčata nemají stejnou duhovku, šance na prolomení je tedy mizivá. Duhovka se nemění již zhruba od 18 měsíce věku a zůstává stejná až do smrti.

Samsung Galaxy S8

O trochu rychlejším, avšak méně bezpečným řešením uzamčení, je sken obličeje. Ten lze poměrně snadno obelstít, a to jak vizuální podobnou s majitelem, tak také nasnímání kvalitní fotografie vlastníka telefonu. Samsung se však pochlubil tím, že již v květnu dorazí na Galaxy S8 aktualizace, která prolomení této ochrany znesnadní.

Plně automatické ostření přední kamery

Automatického ostření se nově dočkala i přední kamera pro videohovory, jejíž rozlišení povyskočilo z 5 na aktuálních 8 Mpx. V průběhu focení své maličkosti můžete snadno přeostřovat ťuknutím na displej, pokud využijete selfie tyče, Samsung se bude zaměřovat na obličeje, na které také zaostří. Výsledné snímky by tak neměly postrádat detaily a sociální sítě se tak mohou připravit na opravdu povedené fotky sama sebe. Tedy alespoň po stránce obrazové kvality.

Nejbezpečnější baterie na světě

Na fiasko v podobě planoucího Galaxy Notu 7 se už v mobilním světě zřejmě nezapomene a Samsung si toho je dobře vědom. Baterii v Galaxy S8 prezentuje jako nejbezpečnější baterii v mobilním telefonu vůbec. Prochází totiž osmibodovým procesem kontroly, který Samsung již dříve detailněji prezentoval. Pro uživatele je hlavní fakt, že podobné problémy jako u Notu by se už opakovat neměly. Galaxy S8 nemá nikterak vysokou kapacitu baterie (3 000 mAh) a dokonce i tloušťka zařízení není tak nízká. I tímto způsobem se Samsung snažil předejít problémům s „nafukováním“ baterie, které hrozí v případě malého prostoru okolo ní.

Hodnotná sluchátka AKG v balení

I když společnost AKG patří Samsungu, je stále poměrně samostatná. Bylo však jen otázkou času, než se výrobky dostanou i do balení některého ze smartphonů z Jižní Koreje. A právě to se stalo v případě Galaxy S8, které mají přibalená špuntová sluchátka AKG v hodnotě více než 2 tisíc korun.

Samsung Galaxy S8

Na test kvality si budete muset počkat do našich prvních dojmů, už nyní však můžeme prozradit, že konkurenci v segmentu přibalených sluchátek budou hledat jen stěží. Potěší textilní kabel (ve spodní části), který znesnadní zamotávání a v balení naleznete i náhradní nástavce pro různé velikosti zvukovodů.

Samsung Galaxy S8 naživo – podrobné první dojmy

Technické parametry Samsung Galaxy S8

Kompletní specifikace
Konstrukce148,9 × 68,1 × 8 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetExynos 9 Series (8895), CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-G71 MP8
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:32 hodin
Dostupnostduben 2017,

Technické parametry Samsung Galaxy S8+

Kompletní specifikace
Konstrukce159,5 × 73,4 × 8,1 mm, 173 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,2" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetExynos 9 Series (8895), CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-G71 MP20
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:44 hodin
Dostupnostduben 2017,
Diskuze ke článku
Pesedm
Hezky popsán fotoaparát, akorát na nejmenovaném serveru se oproti S7 skok nekoná.
A k dobíjení, každý se chlubí svojí technologií. Zjevně Samsung okecává svůj malér a naopak Huawei kontruje:
Nejrychlejší opětovné připojení - Supernabíječka
Huawei představuje nejinovativnější nízkovoltovou a nízkoteplotní rychlonabíječku. Chladič a bezpečnější technologie snižují zahřívání o 50 %. 8 možností nastavení tepelného chladícího mechanismu, 5 vrstev bezpečnostní ochrany.
g4mirke
Všechno co jsem si ted přečetl je super a už vím za co dám 25 tisíc protože kdybych si kupoval iphone 7 tak těch 25 tisíc dám jen do značky
Fish
Víc bulvární nadpis by nebyl?
Bohužel tímhle stylem to pujde z kopce jako u MM.
Dave
Ježiši co všichní máte s tou S8čkou o XZ Premium nebo LG G6 se tady takhle nepsalo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze