Velké představení Samsungu Galaxy S8: telefon bez hranic

138

Je tady. Jeden z nejočekávanějších telefonů tohoto roku, Samsung Galaxy S8, spatřil světlo světa dnes na ohromné tiskové konferenci v Londýně. My jsme si ho měli možnost vyzkoušet už o týden dříve a nyní vám přinášíme kompletní představení, videopohled a fotogalerii novinky, která chce změnit pohled na mobilní telefony.

Galaxy S8 je telefonem bez hranic

Telefon bez hranic. Tak Samsung své nové vlajkové lodi Galaxy S8 říká a bude ji tak prezentovat ve své kampani. Označení vychází z nejzajímavější vlastnosti novinky, kterou je „Infinity displej“, jenž zabírá prakticky celou čelní plochu telefonu a má naprosto minimální rámečky. Galaxy S8 díky tomu vypadá naživo úchvatně a displeje jsou mnohem větší než u konkurence, ale při zachování menších rozměrů telefonu. Displej je opět na bocích mírně zakřivený a plynule přechází v kovový rám. Nad a pod displejem jsou nyní rámečky výrazně menší a displej skutečně zabírá zhruba 90 % přední strany, což je nejen krásné na pohled, ale i velmi praktické.

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8 v černé barvě

Samsung tím řeší delší dobu se objevující dilema. Lidé chtějí velké displeje (20 % telefonů prodaných v roce 2016 v pěti nejrozvinutějších zemích EU má 5,5 a více palců), ale zároveň kompaktní zařízení. Toho lze dosáhnout jedině zmenšením rámečků, což se Samsungu náramně povedlo. Všechny ostatní telefony (snad vyjma LG G6 a Xiaomi Mi MIX) vypadají vedle Galaxy S8 zbytečně přerostle nebo zaostale. S8 se bude od zbytku telefonů (společně s LG G6) odlišovat také zaoblenými rohy displeje, které tak nenarušují celkový oblý design, jenž je ještě hezčí než kdy dříve.

Samsung Galaxy S8 naživo – podrobné první dojmy

Dvě velikosti, obě se zahnutými displeji

Nový Samsung Galaxy S8 opět přichází ve dvou velikostních variantách, přičemž oběma oproti předchůdcům výrazně narostl displej. Zároveň z nabídky zmizela varianta s plochým displejem, obě mají nyní displej zakřivený. Základní Galaxy S8 má displej s úhlopříčkou 5,8 palce (S7 měla jen 5,1 palce), větší model se pak jmenuje Galaxy S8+ a nabídne rovnou 6,2palcový displej (S7 edge měla 5,5 palce), což je jedna z největších hodnot mezi mobilními telefony vůbec. Velikosti obou displejů tak poskočily o 0,7 palce oproti předchůdcům, což je největší mezigenerační skok.

Porovnání velikosti – Samsung Galaxy S8 vlevo, Galaxy S7 edge uprostřed a Galaxy S8+ vpravo

Protože mají obě varianty zakřivený displej, již se nesetkáme s označením „edge“, jako tomu bylo u předchozích generací Galaxy S6 a S7. Ačkoliv se Samsung snažil a rámečky jsou naprosto minimální, S8čky kvůli výrazně větším displejům přeci jen oproti S7čkám narostly, ne však výrazně. Nová S8 má na výšku mnohem blíže k S7 edge (oproti které je dokonce menší, i když má o 0,3 palce větší displej), na druhou stranu je dokonce užší než malá S7, která měla pouze 5,1palcový plochý displej. Celkově je tedy velikost i hmotnost někde mezi S7 a S7 edge, což je vzhledem k velikosti displeje výborný výkon. Celkové rozměry, hmotnost a porovnání s dalšími telefony najdete v tabulkách specifikací pod článkem a v něm.

Displeje nových Galaxy S8 a S8+ mají jiný poměr stran než dříve, konkrétně 18:5,9. Jsou tak výrazně vyšší a právě díky tomu mohou mít displeje tak velkou úhlopříčku při zachování podobných rozměrů telefonu. Vyšší displej umožní také méně scrollování třeba při čtení článků a umožní pohodlnější používání multi-windows módu. Celkové rozlišení činí nově 2 960 × 1 440 pixelů a je označované jako Quad HD+. Jemnost je špičková, 570 PPI u S8 a 529 PPI u S8+. Displeje mají opět technologii Super AMOLED a jsou samozřejmě špičkové. Živé barvy, výborné pozorovací úhly, dokonalá černá, velmi dobrý maximální jas a bezchybná jemnost. Galaxy S8 navíc dodržuje HDR standardy a můžete si tak pouštět HDR filmy tak, jak tvůrci zamýšleli. Abyste si je ale pustili bez černých pruhů kvůli atypickému poměru stran displeje, umí Galaxy S8 inteligentně video zvětšit a oříznout tak, aby vyplnilo celou plochu displeje. Funkce je k dispozici třeba i v YouTube aplikaci.

Detaily oblých rohů a zakřivení nového Infinity displeje

Po sedmi letech mizí domovské tlačítko

Novinkou je citlivost displeje na tlak. Proč? Pod displejem totiž již nezbylo místo na hardwarové domovské tlačítko, které řadu Galaxy S provázelo od první generace z roku 2010. Po sedmi letech je ale čas na změnu, a proto S8 už má nově trojici tlačítek přímo na displeji, jak je dnes trendem. Samsung se ale opět obrátil ke Googlu zády a tlačítkům připravil svou vlastní grafiku. Hardwarové tlačítko ale zůstalo zachováno, i když v úplné jiné podobě. Kdekoliv se v prostředí nacházíte, stačí silněji stisknout spodní část displeje a dostanete se na domovskou obrazovku. To je obzvláště pohodlné při sledování full-screen videa nebo obrázků, kdy jsou softwarová tlačítka zasunutá a bylo by je nutné gestem nejdříve vysunout. Novinku jsme v praxi vyzkoušeli a funguje dobře, stisk je doprovázen i jemným zavibrováním, které ale zdaleka není tak věrné jako taptic engine u iPhonů.

Detaily fotoaparátu a čtečky otisků prstů

Srovnání s minulou generací

Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S7 Samsung Galaxy S8+ Samsung Galaxy S7 edge
rozměry 148,9 × 68,1 × 8,0 mm 142,4 × 69,6 × 7,9 mm 159,5 × 73,4 × 8,1 mm 150,9 × 72,6 × 7,7 mm
hmotnost 155 gramů 152 gramů 173 gramů 157 gramů
úhlopříčka displeje 5,8 palců 5,1 palců 6,2 palců 5,5 palců
rozlišení displeje 2 960 × 1 440 px (568 PPI) 2 560 × 1 440 px (576 PPI) 2 960 × 1 440 px (531 PPI) 2 560 × 1 440 px (534 PPI)
využití čelní plochy displejem 84,2 % 72,1 % 81,5 % 76,1 %
procesor Exynos 9 Series (8895); 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz, 10 nm Samsung Exynos 8 Octa 8890; 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, 14 nm Exynos 9 Series (8895); 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz, 10 nm Samsung Exynos 8 Octa 8890; 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, 14 nm
operační paměť 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB
interní paměť 64 GB 32 / 64 GB 64 GB 32 / 64 GB
operační systém Android 7.0 Android 7.0 Android 7.0 Android 7.0
čtečka otisků prstů na zadní straně na čelní straně na zadní straně na čelní straně
sken oční duhovky ano ne ano ne
hlavní fotoaparát 12 Mpx + OIS 12 Mpx + OIS 12 Mpx + OIS 12 Mpx + OIS
čelní fotoaparát 8 Mpx 5 Mpx 8 Mpx 5 Mpx
zvýšená odolnost IP68 IP68 IP68 IP68
baterie 3 000 mAh 3 000 mAh 3 500 mAh 3 600 mAh
bezdrátové nabíjení ano ano ano ano
LTE 1 000 / 150 Mbit/s 450 / 50 Mbit/s 1 000 / 150 Mbit/s 450 / 50 Mbit/s
konektor USB-C micro USB USB-C micro USB
cena 21 999 Kč 15 999 Kč 24 999 Kč 18 999 Kč

Dokonalý design a zpracování

Pokud jste si mysleli, že telefon nelze řemeslně zpracovat lépe, než jak to Samsung předvedl u krásných Galaxy S7, byli jste na omylu. S8čky jdou ještě dál, ač na první pohled hodně z předchůdců vycházejí. Opět přináší design se skleněnou přední a zadní stranou a hliníkový rám. Ten je ale tentokrát dokonale zarovnaný se zakřivenými skly, které na něj navazují. Velkým rozdílem tak je, že jsou boky telefonů oblejší, bez hran a drží se lépe než Galaxy S7 edge. Boky jsou také nově lesklé, oproti matnému kovu u Galaxy S7.

Galaxy S8 padne skutečně velmi dobře do ruky, opticky vypadá díky malým rámečkům subtilnější a díky úzké konstrukci a vysokému displeji obsáhnete palcem mnohem větší plochu než u jiných telefonů s takto velkým displejem. Galaxy S8+ už je velkým telefonem, ale v ruce působí jako běžné 5,5palcové mobily a ve výsledku také není nijak přerostlý. Jen je potřeba počítat s vyšší hmotností 173 gramů. Samozřejmě zůstala zachována voděodolná a prachuvzdorná konstrukce se standardem IP68. Samsung také zatím nepřistoupil k odstranění 3,5mm jacku, který je na spodní straně společně s jedním reproduktorem a novým USB-C konektorem. Celkově snese design a zpracování ta nejpřísnější měřítka a nemáme absolutně žádné výtky.

Samsung Galaxy S8+ ve stříbrné verzi

Ach ta čtečka

Asi jediným negativem, které Galaxy S8 má oproti Galaxy S7, je umístění čtečky otisků prstů. Ti, kteří byli zvyklí na rychlé odemykání telefonů skrze čtečku v domovském tlačítku pod displejem, čeká přeškolování. Protože pod displejem žádné místo nezbylo, přesunula se čtečka na záda vedle fotoaparátu. Takové umístění používá například LG, ASUS a donedávna také Huawei. Uživatelé Samsungu jsou ale zvyklí na tlačítko vpředu a nutno říci, že pro ně bude změna těžká. Samsung sice nově implementoval také čtečku duhovky a rozpoznávání obličeje, u obou nových způsobů ale musíte držet telefon před sebou nebo se nad něj naklonit. Pokud leží telefon na stole vedle vás, snadno jej neodemknete.

Samsung Galaxy S8 v modré barevné variantě, která bude k dispozici exkluzivně pouze na Alza.cz

Na druhou stranu, když vezmete telefon do ruky, nabízí Samsung nepřeberné způsoby rychlého odemčení. Odemykání tváří funguje dobře a velmi svižně. Jak si můžete všimnout z videa, do vteřiny je odemčeno. Telefon je ale nutné držet maximálně zhruba půl metru před obličejem, což je někdy příliš blízko. Jen o něco málo pomaleji, ale také velmi svižně, funguje čtečka duhovky. Subjektivně rychleji než u Galaxy Note 7, kde čtečku duhovky Samsung použil poprvé. Je to výrazně bezpečnější způsob, ale v případě, že nosíte brýle, nemusí fungovat vždy spolehlivě. Čtečka otisků na zádech je velmi praktická, pokud telefon držíte standardně v ruce, jen se budete muset naučit najít její polohu. Nijak nevystupuje a má kolem sebe jen velmi jemný rámeček. Zatímco u Galaxy S8 je její umístění vcelku ergonomické, u Galaxy S8+ už je příliš vysoko a často je nutno přehmátnout a chytit telefon výše, pokud nemáte opravdu velké ruce. Mnohem lepší by bylo umístění pod fotoaparát tak, jak to používá ASUS nebo LG.

Menší Samsung Galaxy S8 v černé barvě. Telefon díky oblým tvarům padne dobře do ruky

U fotoaparátu jsou největší změny vepředu

Fotoaparát byl u modelů S7 a S7 edge špičkový a v novince jsme se tak dočkali jen minima změna. Opět zde máme 12Mpx fotoaparát s 1/2,5" snímačem, disponujícím PDAF (Phase Detection Auto Focus) ostřením, světelností f/1.7 a s pixely o velikosti 1,4 µm. Zaujme opět technologie Dual Pixel. To konkrétně znamená, že až 100 % pixelů na fotočipu je používáno i na zaostřování, ne jen na focení. Z dalších funkcí zmíníme přítomnost spolehlivé optické stabilizace obrazu a přisvětlovací dvoutónové LED diody. Samozřejmostí je záznam 4K videa a také zpomalený záběr. V testovacích kouscích ale nebyl přítomen superpomalý záznam o 1000 snímcích za vteřinu, o kterém se spekulovalo dříve.

Samsung zapracoval na předním fotoaparátu, který má nově 8 megapixelů a dokonce také autofocus. Pochlubit se také může špičkovou světelností f/1.7 a vaše selfies tak budou zase o něco lepší. Samsung zapracoval také na aplikaci fotoaparátu. Nově klade důraz na gesta. Zoom, přepnutí na přední fotoaparát, filtry nebo samolepky – vše obsloužíte palcem pomocí jednoduchých gest.

Samsung Galaxy S8 v barvě Orchid Grey

Sbohem TouchWiz, přivítejte Samsung Experience

Samsung dal sbohem názvu TouchWiz a nově se uživatelská nadstavba jmenuje Samsung Experience. Prostředí je ale velmi podobné tomu, které se po aktualizaci na Android 7.0 objevilo v předchozích Galaxy S7. Tedy čisté, elegantní a bez zbytečností. Novinkou je odstranění tlačítka menu, které zobrazí všechny aplikace. Na Galaxy S8 stačí swipnout ze spodní části displeje nahoru a funguje to intuitivně a bezvadně.

Nechybí všechny pokročilé volby, které známe z S7 edge, včetně bočních panelů, které se aktivují swipnutím ze zakřivené hrany displeje. Samozřejmostí je pak multiwindow mód a nepřeberné množství inteligentních nastavení. Přečtěte si naši recenzi Galaxy S7 a dozvíte se, co všechno v tomto ohledu umí i S8. Novinkou je ale nejen standardní rozdělení displeje na dvě aplikace, ale také možnost dát si na část displeje pouze výřez určité aplikace, což je nesmírně užitečné.

Samsung Galaxy S8 – to nejdůležitější ve 4 minutách

Samsung také vytvořil svého inteligentního asistenta, který se jmenuje Bixby. Pomocí něj můžete telefon pokročile ovládat, připomíná vám události, pomůže vám s rozpoznáváním objektů, památek, vín a můžete skrze něj i rychle nakupovat. Zajímavostí jsou jeho kontextové schopnosti. Když hlasem řeknete „nastav toto jako tapetu obrazovky“ a díváte se přitom na fotografii, Bixby pozná, že chcete nastavit jako tapetu právě ji. Asistenta ale nevyužijete, pokud neumíte anglicky. Žádné další světové jazyky zatím neumí a čeština se v nejbližší době nechystá.

Přečtěte si: Samsung oficiálně představil hlasového asistenta Bixby

Continuum konečně správně

Mnohem zajímavější novinkou je Samsung DEX. Není to nic jiného než Continuum od Microsoftu, které jsme už před dvěma lety obdivovali na telefonech s Windows 10 Mobile. Ale na Androidu a fungující spolehlivěji. Stačí uložit Galaxy S8 do speciální DEX kolébky s bohatou portovou výbavou, připojit monitor, klávesnici a myš a z telefonu máte počítač. Samsung kvůli tomu navrhl nové prostředí podobné Windows 10 nebo Chrome OS s novou lištou v zápatí s běžícími aplikacemi. Na režimu DEX Samsung úzce spolupracoval i s Microsoftem. To jsou ty životní paradoxy. Nechybí multitasking, režim více oken, které si můžete libovolně zvětšovat a zmenšovat. Většina moderních Android aplikací toto zvládá velmi dobře, ne všechny aplikace lze ale zvětšovat donekonečna nebo na celou obrazovku. Třeba telefonní aplikace je omezena na výchozí zobrazení podobné telefonu.

Samsung DeX – z Galaxy S8 udělá počítač

Díky mobilním verzím Office aplikací můžete tímto způsobem vyřešit i slušnou většinu běžných pracovních věcí. Hezky je vyřešeno také notifikační centrum a možnost odpovídat na příchozí SMSky a další upozornění skrze klávesnici. A pokud máte nastaven vzdálený přístup na vaše pracovní PC s Windows, můžete v celoobrazovém režimu používat Galaxy S8 úplně jako počítač. Podmínkou je jen kvalitní připojení k internetu. V průběhu aktivního režimu DEX nelze telefon ovládat skrze displej telefonu a zajímavostí je, že stojánek má integrovaný větráček, který telefon chladí.

To nejlepší pod kapotou

Telefon pohání procesor Exynos 9 (typ 8895 s GPU Mali-G71), který by se měl objevit i v Česku prodávaných Galaxy S8. Americké S8čky by pak měl pohánět rovněž špičkový Snapdragon 835. Doplňme, že prvním představeným smartphonem se Snapdragonem 835 je Xperia XZ Premium, ta se však na trh dostane později. Oba procesory jsou 64bitové a vyráběné špičkovým 10nm procesem, přičemž mírně výkonnější by měl být právě procesor Exynos, který se dostane i k nám. Čipset je o 10 procent výkonnější než ten v Galaxy S7 a grafický výkon je vyšší dokonce o 21 procent. Telefon disponuje 4 GB RAM paměti a 64GB vnitřním úložištěm, které lze dále rozšířit pomocí paměťových microSDXC karet až o dalších 256 GB.

Samsung Galaxy S8 slibuje také špičkovou konektivitu. Nechybí například nový Bluetooth 5.0 nebo nejrychlejší Wi-Fi standardu VHT80 MU-MIMO, 1024QAM. Lokační senzor kromě GPS a Glonass podporuje i evropský systém Galileo nebo čínský BeiDou. Galaxy S8 pak zvládne LTE s rychlostí až kategorie 16.

Supervýkonný Galaxy S8 pohání baterie s kapacitou 3 000 mAh, což je stejná hodnota jako u Galaxy S7 s mnohem menším displejem. Větší Galaxy S8+ pak přináší 3 500mAh baterii, což je dokonce méně než Galaxy S7 edge s „pouze“ 5,5palcovým displejem. Uvidíme tedy, jaká bude výdrž v praxi. Zřejmě ale nemůžeme čekat zázraky a bude se jednat o jednodenní telefon při běžném používání. Samozřejmostí je pak rychlé nabíjení skrze USB-C a zachováno zůstalo i velmi praktické bezdrátové nabíjení.

Samsung Galaxy S8+ na oficiálních snímích

O dva tisíce dražší než Galaxy S7

Samsung Galaxy S8 je špičkovou vlajkovou lodí a současně nejlépe vybaveným telefonem, který kdy kdo vyrobil. Pokud se na něj těšíte, už teď vězte, že se do prodeje v Česku dostane 28. dubna. Předobjednávky ale Samsung zahájí výrazně dříve, a to konkrétně už dnes v 18:00 a končit budou 19. 4. úderem půlnoci. Zákazníci, kteří si S8 nebo S8+ předobjednají, obdrží telefon až o 8 dní dříve, než bude zahájen prodej, tedy možná již 20. dubna.

TIP! Samsung Galaxy S8: vše o dostupnosti a cenách v České republice

Samsung oběma telefonům nasadil sebevědomé cenovky, které jsou o 2 tisíce korun vyšší, než nabídly loňské modely Galaxy S7 a S7 edge. Je však nutno dodat, že letošní Galaxy S8 mají kromě dalších novinek i dvojnásobnou vnitřní paměť (64 GB). Cena za Galaxy S8 bude 21 999 Kč, větší Galaxy S8+ pak bude stát bez koruny 25 tisíc. K telefonu dostanete rovnou v balení špuntová sluchátka značky AKG, kterou Samsung před časem koupil.

V Česku se setkáme se čtyřmi barevnými variantami. Černou (Midnight Black), stříbrnou (Artic Silver) a tmavě šedou s fialovým nádechem, označovanou jako Orchid Grey. Modrá barevná varianta, kterou v naší fotogalerii rovněž hojně vidíte, bude k dispozici také, ale pouze u prodejce Alza.cz, který na tuto verzi bude mít exkluzivitu, a také ve značkových Samsung Brand obchodech.

Technické parametry Samsung Galaxy S8

Kompletní specifikace
Konstrukce148,9 × 68,1 × 8 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetExynos 9 Series (8895), CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-G71 MP8
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:32 hodin
Dostupnostduben 2017,

Technické parametry Samsung Galaxy S8+

Kompletní specifikace
Konstrukce159,5 × 73,4 × 8,1 mm, 173 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,2" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetExynos 9 Series (8895), CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-G71 MP20
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:44 hodin
Dostupnostduben 2017,
Diskuze ke článku
Kamil
Tak ze se uniky potvrdily, zklamani :(
Pesedm
Čočka fotoaparátu leze ven a aby to nečumělo tolik je kolem ní lem.
A čtečka to bude krásně zamatlaná optika.
Tady to ale bude velké plus :D
A tohle: U fotoaparátu jsou největší změny vepředu :D
Ach jo
Ta baterka ta baterka. I když teprv ukážou testy jak na to bude, věřím že při náročnějším používání se bude nabíjet už odpoledne :-( A takové to plácání od výrobce, že tam jsou různá opatření a moderní technologie jim kašlu. Prostě 3000mAh baterka na takový displej a rozlíšení bude na půl dne tečka. :-)
Duše Radka Počepného
Proč to není jako 40x aktualizováno?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze