Podívejte se jak fotí nový Apple iPhone 5S

17

Apple v novém telefonu iPhone 5S nezapomněl ani na fotoaparát. Nejde však cestou desítek megapixelů, ale raději zvětšil snímací čip a optiku. Pro lepší snímky ve špatném světle vylepšil i blesk. Nabízí i další softwarová vylepšení a funkce. Jak to vše funguje v praxi, a jak vypadají snímky z telefonu, se dozvíte v tomto článku.

Nový iPhone 5S nabízí řadu vylepšení, o kterých jsme vás informovali v tomto článku. Pojďme se ale zaměřit čistě na fotoaparát. Jistě by se tu našlo hned několik lidí, kteří by mi potvrdili, že telefony vytlačují klasické kompakty a kdo nepotřebuje zrcadlovku, tak si může vystačit s telefonem. Stále je ale co zlepšovat a ohromný krok v tomto vývoji udělala Nokia se svou technologií Pureview. Stejně tak Samsung využil zkušeností z oblasti výroby fotoaparátů a připravil Samsung Galaxy Zoom. V podstatě všichni výrobci telefonů se snaží fotografování telefonem prosadit. iPhone se ale tak nějak stal synonymem pro focení telefonem.

Byla by škoda, kdyby Apple usnul na vavřínech a pro iPhone 5S nepřichystal žádné novinky. Naštěstí se tak nestalo, ale nedá se říci, že by byl ve všem úplně inovativní. Co nám tedy 5S nabídne?

Foceno iPhonem 5S

TIP: Jak se představoval iPhone 5S a 5C? Podívejte se na záznam tiskovky

Větší snímač a optika

Dnešním trendem je zvyšování rozlišení, tedy počet megapixelů. Apple se vydal jinou cestou, která mi připadá rozumnější. Zvětšil samotný snímač. V čem je výhoda? Představte si filmové políčko, na které se při focení klasickým kinofilmovým fotoaparátem vypustí světlo a to zůstane zaznamenáno. Dnešní snímače dělají to samé, akorát digitálně. Lepší zrcadlovky mají takzvaný full-frame snímač, tedy o velikosti klasického filmového políčka. Kompakty (a obzvlášť telefony) tento snímač zmenšují, čímž dochází k menšímu prokreslení a většímu šumu. Zvýšení počtu megapixelů dále přidává na šumu a kvalitě fotky příliš nepomáhá. iPhone 5S zvětšuje snímač o 15 %, což není tolik, ale rozhodně se jedná o dobrý krok.

Foceno iPhonem 5S

Spolu se snímačem je zvětšen také objektiv na f/2,2 (z f/2,4), což je důležité pro světelnost. Větší objektiv totiž dokáže propustit více světla, a tak zvládne focení i v horších světelných podmínkách. A nejen to, díky lepší propustnosti světla potřebuje fotoaparát za dne méně času pro pořízení snímku, takže za dobrých podmínek dosáhnete ostřejších snímků. To Apple ještě podpořil vyfocením několika snímků najednou a vybráním toho nejlepšího (nejostřejšího).

TIP: Aktualizace iPhonů, iPadů a iPodu Touch na iOS 7 bude 18. září

Dvojitý LED blesk

Když je tma, tak máte k dispozici blesk. Z vlastní zkušenosti jiste víte, že foceni s bleskem má spoustu nevýhod - proud světla z blesku se může bít s vlastním nasvícením scény. Představte si, že fotíte někoho v lehce červeném světle (zapadající slunce, hořící svíčka) a najednou do toho vrazí jasně bílý blesk. Fotky většinou vypadají nepřirozeně, jsou bez atmosféry a lidé mají jinak tónovanou pleť. Nový dvojitý blesk u iPhonu 5S není pouze silnější, ale hlavně dokáže namíchat co nejpřirozenější barvu světla.

Jedna část blesku je bílá a druhá jantarově žlutá (taková oranžová). Když fotíte s bleskem, tak aplikace nejprve pozná, jaká je teplota osvětlení scény a podle toho namíchá barvu blesku. Tento systém můžete znát z některých externích světel pro kamery. A výsledek? Lidé by na fotce neměli vypadat jak ozářené mrtvoly (jak si nedávno dělala legraci z iPhonu Nokia) a osvětlení by mělo být mnohem přirozenější a příjemnější. Stále je to ale blesk a fotky budou vypadat trochu nepřirozeně. Opět ale chválím za dobrý krok.

Slo-Mo

Nová je také funkce Dávky, která po držení spouště vyfotí 10 snímků za vteřinu a vy si z nich pak můžete vybrat. Něco podobného nabízí třeba Nokia Smart Camera (navíc se zajímavými efekty). Nemusíte se tak soustředit na přesné načasování, stačí prostě držet spoušť, nafotit celou událost (třeba skok do vody) a následně si vybrat. S tím také přichází zrychlení automatického ostření, které by mělo být dvakrát rychlejší než u předchozích modelů. Rovnou během focení si také můžete vybrat z několika filtrů a jednoduchým tažením změníte formát snímku.

Apple iPhone 5S

Pozadu nezůstává ani video - točit můžete samozřejmě ve FullHD (1080p) na 30 snímků za vteřinu. K tomu můžete zoomovat i během natáčení. Možná ještě zajímavější je možnost točit až 120 snímků za vteřinu v rozlišení HD, tedy 720p. K čemu to? Můžete točit v oblíbeném zpomaleném režimu, kde sice neuděláte to co v Matrixu, ale výsledky mohou být i tak zajímavé. Natočené video totiž můžete rovnou upravit a zpomalit třeba jen krátký úsek. To znamená, že natočíte někoho, jak skáče do bazénu, a zpomalíte (až na 1/4 rychlosti) tu část těsně před dopadnutím na hladinu.

TIP: Apple iPhone 5s představen: má čtečku otisků prstů a další inovace

Co říkáte na publikované fotografie? Myslíte, že se jedná o důvěryhodný materiál?

Zdroje: phonearena.com, apple.com

Diskuze ke článku
xxx
HD video 720fps, Full HD video (1 920 x 1 080 b., 60 fps), nahrávanie 4K Ultra HD videí (3 840 x 2 160 b., 30 fps)=Samsung Galaxy Note 3
jirka
těch 120 fps je pěkný :)
šimon
No tak tieto funkcie fotoaparátu má aj napríklad HTC One(až na tých 120fps)...... A to sa apple sťažuje že ho stále niekto kopíruje..... Ja si myslím že robiť smartphone-y bez toho aby sa niečo podobalo na iný ani veľmi nejde.....
Vladimir Woloďka Petija
Vladimir Woloďka Petija
Velmi pekne vysvetlene :-) Skoda, ze podobnym sposobom nepísete aj o inych fotomobiloch. Dalo by sa to povazovat, ze nahravate apple.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze