Apple iPhone 5s představen: má čtečku otisků prstů a další inovace

94

Apple nám tradičně na začátku září přináší nový iPhone, je výkonnější, plynulejší, rychlejší, slibuje lepší výdrž i fotoaparát... To je známá klasika. Applu se však tentokrát přeci jen daří přinést zajímavé novinky. Přibyla totiž například čtečka otisků prstů zabudovaná do domovského tlačítka nebo 64bitový Apple A7 procesor.

Štíhlý elegán v novém kabátku

Design Apple rozhodně umí. Nový iPhone sice není po stránce vzhledu vůbec nový a design přebírá z loňského modelu iPhone 5, je ale opět krasavcem na první pohled. Tenký profil a kombinace hliníku a skla vypadají dobře ve všech třech variantách. Kromě klasické černé zde máme "vesmírnou šedou" a nově také zlatou. Home Button, o jehož nové funkci si povíme později, opouští zažitý zaoblený čtvereček. Místo něj však nepřichází nic, pod displejem tak uvidíme jen metalický kroužek příslušné barvy. Rozměry zůstávají stejné, hmotnost se lehce snížila, nyní se rovná 112 gramům.

TIP: přečtěte si naši recenzi Apple iPhone 5

Oficiální fotografie iPhonu 5S

Na přední straně se bude nalézat displej se stejnou úhlopříčkou i rozlišením jako na iPhonu 5. Můžeme tedy čekat 4palcový panel s rozlišením 1136×640, což nám dává krásnou jemnost 326 PPI. Nad displejem se nalézá přední kamerka, která má po různých zavádějících informacích, nakonec stejné rozlišení jako u iPhone 5, 1,2 MPx. Na druhé straně přichází hlavní fotoaparát. Ten dostal softwarová vylepšení pro ostřejší fotografie, rozlišení však zůstává 8Mpx. Ke slovu se dostává vylepšený blesk. Ten je duální a má dokonce každou diodu jinak barevnou. Jedna disponuje studenějším a druhá teplejším odstínem a díky speciálnímu softwaru dokáže iPhone 5S tak vyprodukovat správný odstín osvětlení pro danou příležitost. Čím se Apple chlubí, je schopnost nahrávat videa s rychlostí 120 snímků za vteřinu. Tato možnost nám naskýtá prostor pro nový mód natáčení zpomalených záběrů. Videa s touto snímkovou frekvencí budou v HD 720p. Full HD videa iPhone 5S také samozřejmě nahrává, ale s rychlostí 30 snímků za vteřinu. Nová je také ale optika fotoaparátu, nyní se clonovým číslem F/2.2 s pěti členy. Větší je také čip a jednotlivé pixely mají nyní velikost 1,5 mikronu.

TIP: přečtěte si také preview levnějšího Apple iPhone 5C

Oficiální prezentační video výrobce

Dračí výkon, lepší baterie a čtečka otisků prstů

Apple samozřejmě vylepšil na svém iPhonu co se dalo. Máme tu tedy nový procesor A7. Mělo by se jednat o první 64bitový procesor na světě. Ten by měl být samozřejmě výkonnější, konkrétně dvakrát než je tomu u iPhonu 5. Tento procesor bude samozřejmě spolupracovat i se stávajícími 32 bitovými aplikacemi. Výkonnější grafická karta také slibuje výbornou podívanou i u náročných her. Její výkon byl na konferenci demonstrován na souběžně představené hře Infinty Blade III, které se objeví na AppStoru ve stejný den, ve který začnou prodeje iPhonu 5S. Apple také slibuje lepší výdrž baterie, přesnou hodnotu jsme se ale zatím nedozvěděli a laboratorní čísla, jako například 10 dní pohotovostního režimu, tak musíme brát s rezervou.

Oficiální fotografie iPhonu 5S

Velikou pozornost na sebe také strhla jedna z největších novinek iPhonu 5S, čtečka otisků prstů. Svůj iPhone si tak budete moct odemknout pouhým přiložením palce k domovskému tlačítku, navíc nezáleží na sklonu či pozici prstu. Apple tuto funkci implementoval i do App Storu, kde nyní místo hesla budete mít možnost potvrdit nákup právě sejmutím otisku. Apple zároveň jedním dechem ukončuje debaty ohledně bezpečnosti. Vaše otisky totiž budou uloženy pouze na vašem iPhonu. Apple ani aplikace k nim nebudou mít přístup, zálohovat se nebudou ani do iCloudu. Jediné nebezpečí tak vzniká s případnou ztrátou vašeho palce. iPhone 5S přijde již v základu s novou verzí iOS 7, která zcela inovuje uživatelské prostředí, přináší všudypřítomné barvičky a mnohé nové funkce. My jsme už beta verzi iOS7 dříve vyzkoušeli a vy se tak můžete podívat, jak bude nový systém vypadat. K dokoupení budou k dispozici i originální barevné kryty za cenu v přepočtu 1 000 Kč.

Pro iPhone 5S budou také dostupné nové barevné kryty

Dostupnost a cena: opět drahý špás

Apple bude chtít svůj nový model distribuovat co nejrychleji, tentokrát se ale nepodělil o tolik informací, jako dříve. V první vlně, která se týká USA, Kanady, Velká Británie, Austrálie, Číny, Franice, Německa, Japonska a Singapuru, bude možné ho předobjednat už 13. září, k dostání v obchodech pak bude 20. září. Zbytek (samozřejmě včetně České republiky a Slovenska) se dočká v druhé vlně do konce roku, přesnější termín ale Apple neoznámil. Cenou se Apple opět moc netrápil a s přepočtem a přičtením DPH se doporučená cena v USA rovná 16 000 Kč za 16GB verzi, 18 000 Kč za verzi s 32GB pamětí a 21 000 Kč za verzi s 64 GB paměti. V Německu jsou ale ceny ještě o poznání vyšší, což je nemilé, protože podobné ceny lze očekávat i v České republice. V Německu bude oficiálně k dostání 16GB verze za 699 EUR (18 000 Kč), 32GB verze za 799 EUR (více než 20 500 Kč) a vrcholná 64GB verze za 899 EUR, tedy 23 200 Kč. Pro srovnání, ceny levnějšího modelu iPhone 5C začínají na 15 500 Kč za 16GB model.

TIP: přečtěte si také preview levnějšího Apple iPhone 5C

TIP: přečtěte si naši recenzi Apple iPhone 5

Technické parametry Apple iPhone 5s

Kompletní specifikace
Konstrukce123,8 × 58,6 × 7,6 mm, 112 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A7, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 570 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:17 hodin
Dostupnostzáří 2013,

Oficiální prezentační video výrobce – fotoaparát

Diskuze ke článku
Longi
Za barevnou krabičku, která vypadá jak z tržnice 20 000,- .Musím se podívat do kalendáře jestli není apríl
Kuba Jílek
Kuba Jílek
Oooh tak příznivá cena. Na to se pohrnou davy.........hloupých zazobanců :P
LoL
Nejdražší kus hliníku na světě :D
lada
Hm, tak myslím, že Nokií Lumií 720 za 6500,- taky nic nezkazím. Ale jinak jsou jablíčka pěkné..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze