Otestovali jsme nový režim DeX na vlajkové lodi Samsung Galaxy Note10+. Jaký je?

21
Otestovali jsme nový režim DeX na vlajkové lodi Samsung Galaxy Note10+. Jaký je?
  • K připojení k novému prostředí DeX postačí obyčejný USB-C kabel
  • Program DeX je dostupný na Windows 7 a 10 + macOS
  • Přečtěte si, co nový DeX nabízí

S vlajkovou lodí dorazila i nová verze prostředí DeX, které uživatelům slibuje zvýšenou produktivitu i snadnější multitasking. Pryč jsou navíc časy, kdy bylo k propojení potřeba dokoupit speciální hardware. Nyní si majitelé Samsungu Galaxy Note10 a Galaxy Note10+ vystačí s obyčejným USB-C kabelem, který najdou v balení. Nový DeX však zároveň pozbyl něco ze svých charakteristických vlastností. Jaký tedy vlastně nový je a co může nabídnout?

Zapojení

Nově k propojení s výstupním zařízením není potřeba stojánek, podložka ani redukce, nýbrž USB-C kabel. Skvěle k tomuto účelu poslouží ten, který se nachází přímo v balení, disponuje-li váš počítač USB-C. Máme však ověřeno, že není potřeba použít přímo originální kabel od výrobce na to, aby byla zajištěna bezproblémová funkcionalita. Po připojení smartphonu k počítači telefon v notifikační roletce zobrazí možnost spustit prostředí DeX. K tomu, aby vše fungovalo, je ještě potřeba nainstalovat aplikaci pro Windows (dostupná pro Windows 7 a 10), případně macOS přímo ze stránek společnosti Samsung. Pro úplnost dodejme, že majitelé nového Samsungu Galaxy Note10 a Galaxy Note10+ mají stále možnost (s příslušným DeX příslušenstvím) propojit svůj smartphone i k samostatným monitorům, televizím a dalším periferiím.

Ovládání

Jednou z hlavních výhod prostředí Samsung DeX je možnost zobrazit informace z menšího displeje telefonu na velké obrazovce počítače a zároveň smartphone ovládat skrze klávesnici a myš. Zde je potřeba jedním dechem dodat, že bohužel stále přetrvává problém s prohozením písmenek Z a Y, na který si uživatelé DeX stěžují již několik let. Možným řešením je nainstalovat si do telefonu externí aplikace, které umožní si problémová písmenka přehodit. Řešení je to však podle mě přinejlepším kostrbaté a mnoho uživatelů se o něm nikdy nedozví nebo neuvidí v prostředí DeX takovou přidanou hodnotu, aby se tímto problémem zabývali a jednoduše DeX raději nebudou vyžívat. Tento nešvar by měl podle mého názoru vyřešit sám výrobce, což se zatím bohužel nestalo. Pokud jste však zvyklí na jiné rozložení klávesnice a například píšete na MacBooku zakoupeném v USA, neměla by vám přehozená písmenka dělat takový problém. Nemožnost si prohození písmenek změnit je ovšem rozhodně škoda.

Prostředí, aplikace a používání

Samsung DeX vychází z uživatelského prostředí dostupného na telefonu – styl ikonek i grafického rozhraní je tedy identický, zato ovládání je více „desktopové“ a ne tolik vzdálené tomu na operačních systémech Windows či macOS. Na každém oknu otevřené aplikace tak vpravo nahoře najdete tlačítko pro minimalizaci, zvětšení či zavření programu. Uprostřed horní části se zase nachází roletka, která podobným způsobem dokáže minimalizovat, zavřít či zvětšit celé prostředí DeX, což znamená, že vám může například na polovině monitoru běžet prostředí DeX, v němž můžete otevírat další aplikace. V pravém dolním rohu je místo pro důležité ukazatele, jako je například stav nabití baterie (telefonu), informace o telefonním signálu a Wi-Fi připojení či další údaje, které se běžně zobrazují v notifikační liště. Levá strana je domovem ovládacích tlačítek, která slouží pro navrácení na domovskou obrazovku, vrácení o krok zpět, případně spuštění seznamu otevřených aplikací. Čtvereček tvořený z devíti bodů vás pak dostane do seznamu všech aplikací nainstalovaných v telefonu.

Spouštění většiny aplikací probíhá rychle a bez problémů, i když ne všechny jsou uzpůsobeny tomu, aby byly spuštěny „mimo“ smartphone. Situaci vylepší zapnutí režimu DeX Labs, pomocí něhož lze vynutit změnu velikosti okna aplikací a také dokáže při aktivaci režimu DeX automaticky spustit naposledy otevřenou aplikaci. Na problémy můžete klasicky narazit u některých her, které mají problém se spuštěním v režimu DeX. Pokud však jde o známé herní tituly, jako je například Asphalt 9 či PUBG, pak byste neměli mít problém a hraní na velké obrazovce funguje bez problémů. Mezi aplikacemi, které obvykle fungují zcela bez problémů, se nachází i velké množství kancelářských aplikací od Microsoftu, Googlu, ale například i Adobe Premiere Rush sloužící k editaci videí.

Co se mi velmi líbilo, je možnost používání klávesových zkratek, což mnohdy značně urychlí práci. Pokud vám něco schází z aplikací dostupných na Android a chcete mít například přístup k profesionálnímu editačnímu programu, můžete si nainstalovat „Linux on DeX“, na kterém si můžete spustit například editor GIMP.

Samsung Galaxy Note10+

Chvályhodná je celková optimalizace prostředí DeX, které tak běhá poměrně svižně. Ano, občas se mi stalo, že jsem si musel na chvíli počkat, než se počítač, tedy vlastně telefon, „rozmyslel“, ve většině případů však funguje prostředí DeX velmi svižně.

Co vlastně DeX (ne)umí?

Nový Samsung DeX je svým způsobem dost odlišný od předchozí verze. Nově to již není „pouze“ o tom telefon připojit k monitoru, klávesnici a myši a vytvořit si improvizovaný počítač. Myšlenka, že se smartphone brzy stane jediným „počítačem“, který budeme potřebovat k životu, je tak v tomto ohledu opět o něco vzdálenější. Telefon nyní propojíte s již fungujícím operačním systémem, který je od začátku přizpůsobený práci na velké obrazovce, stejně jako pro bezproblémovou komunikaci s periferiemi.

Propojení s režimem Samsung DeX si dokážu představit v situacích, kdy například začnete vytvářet textový dokument na telefonu, ale rádi byste jej dokončili na větší obrazovce, kde si jej pohodlněji přečtete a zeditujete. Stejně tak dobře může posloužit v případě, že chcete někomu rychle ukázat obrázky či videa na větší obrazovce. Většinu těchto záležitostí lze však stejně snadno a možná ještě pohodlněji vyřešit skrze různá cloudová řešení, která udržují soubory aktualizované na všech zařízeních.

Další možné využití mne napadá v případě, kdy je váš notebook bez připojení k internetu, k němuž však máte přístup skrze mobilní síť operátora na telefonu a chcete brouzdat internetem na velké obrazovce. I v takovém případě se však nabízí možnost zapnout na smartphonu hotspot a získat tak přístup k internetu i na notebooku. Další zajímavou schopností DeX, která přichází v úvahu, je možnost pohodlněji napsat delší e-mail či SMS zprávu díky možnosti připojení ke klávesnici. Zde mohou mít však mnozí uživatelé problém s přehozeným Z a Y.

Zhodnocení

Nový Samsung DeX mne bohužel příliš neoslovil. Nabízené možnosti propojení s počítačem s OS Windows či macOS podle mého názoru nepřináší nic, bez čeho by se většina uživatelů neobešla či již neměla vyřešeno lépe (viz provázání přes cloud) a ústupek od původní myšlenky režimu DeX, podle níž telefon může zastat klasický počítač, mě nenadchnul. Jako nejvíce užitečnou jsem z mého používání shledal možnost rychlého kopírování textů či psaní zpráv na hardwarové klávesnici, což je pro mě osobně trochu málo na to, abych o pravidelném využívání režimu DeX uvažoval.

Vaše zkušenosti však mohou být velmi odlišné. Do komentářů nám určitě nezapomeňte napsat, jak a k čemu používáte nové DeX prostředí vy.

Diskuze ke článku
Mirek
Co si mám představit pod pojmem přehozené Z a Y? Chcete tím říct, že klávesnice má rozložení QWERTY a neumí QWERTZ? Děkuji M.
redy
DeX je fajn, ale z nějakého zcela nepochopitelného důvodu na Note10(+) nelze využít Linux on DeX. Starší Note9 to přitom umí.
David
Nemá to vůbec smysl. Dokud neubude stačit připojit monitor, klávesnici a myš bez dalšího operačního systému ať si to strčí někam.
Dano
Inak sila Dex-u nie je iba v tom že mám z toho PC... Ale ten čo ide na Note 9, a teda mu stačí akýkoľvek USB C Hub, má výhodu aj v tom že za taký HUB zoženiem aj za smiešnych 20 Eur a potom sa to dá v teréne použiť napríklad aj bez veľkého monitoru. Pripojím iba USB HUB, k nemu periférie aké chcem a ešte k tomu powerbanku aby to vydržalo fachať aj pol dňa... A ako inak vieme - Android smartfóny aj keď majú podporu USB OTG tak sa v podstate nikdy nedokážu naraz nabíjať a používať periférie (až na jeden hack, ale to nie je isté vždy), no a Note 9 s tým v takomto použití problém nemá... Podmienka je iba to aby USB HUB mal vstup na napájanie. Je to skvelý pracovný stroj...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze