Vyzkoušeli jsme Samsung DeX na Notu9. Tentokrát stačí jen malá redukce

15
Vyzkoušeli jsme Samsung DeX na Notu9. Tentokrát stačí jen malá redukce
  • Praktický režim DeX se na Galaxy Notu9 již obejde bez stojánku či podložky
  • Nově vám postačí jen malá redukce
  • Možnosti se nadále nemění
  • Zamrzí však trvající nedostatek aplikací

Samsung v loňském roce zavedl speciální režim DeX, který jsme společně se Samsungem Galaxy S8 otestovali. Ve zkratce zmiňme, že umožňuje práci pohodlím srovnatelnou s klasickým počítačem. Postačí jen telefon propojit s monitorem a případně si připojit další periférie, jako je klávesnice a myš. Až doposud však vždy bylo nutné si pořídit speciální DeX stojánek či podložku, kam jste telefon připojili a kde byl také aktivně chlazen. Tento pro mnohé jistý diskomfort však počínaje Samsungem Galaxy Note9 mizí.

Spouštíme

K aktivaci režimu DeX vám postačí jen redukce z USB-C na HDMI konektor a dokonce není zapotřebí využívat originální kabely od Samsungu. Jakmile telefon propojíte s monitorem či televizí, dojde automaticky ke spuštění režimu DeX, případně zrcadlení samotného prostředí telefonu. Záleží na vašem nastavení.

K připojení postačí jen nezbytná redukce

Náběh prostředí je stále stejně svižný a trvá přibližně 4 vteřiny, po kterých se dostanete do klasického prostředí. To na první pohled připomíná například Chrome OS a vzdáleněji také Windows. Vidíte plochu, na kterou si můžete umístit libovolnou tapetu a osázet ji zástupci aplikací. Spodní lišta sdružuje spuštěné aplikace, vstup do menu všech aplikací a vpravo také veškeré notifikace, čas a datum.

Samsung Galaxy Note9
Spouštění režimu DeX

Ovládání

Samotné ovládání obstarává myš a klávesnice, jak jste u PC zvyklí. Citlivost myši si lze nastavit přímo v nastavení, kde přibude nová položka Samsung DeX. U klávesnice zamrzí přehození kláves s písmeny Z a Y, na což si je nutné nějakou chvíli zvykat. Teoreticky můžete ovládat vše i jen myší, záleží, jakou práci budete dělat. Tentokrát se však nemusíte spoléhat pouze na externí zdroje ovládání.

Samsung Galaxy Note9
Touchpad může simulovat displej telefonu

Díky tomu, že telefon volně leží a můžete s ním manipulovat (kam až váš HDMI kabel dovolí), lze celý jeho displej využít jako touchpad. Ovládání je pak snadné a rychlé. Pro základní použití to plně postačuje. Jak budete zadávat text? Máte dvě možnosti. Buď se klávesnice objeví na displeji telefonu, nebo na monitoru, kde pak budete písmena vyťukávat ukazatelem myši. Stále to není ono? Galaxy Note9 nabízí ještě jednu možnost. Myš dokáže simulovat chytrý stylus S Pen. Stačí s ním kroužit nad displejem a myš se pohybuje. Dotykem S Penu na displej pak dojde k potvrzeni či vybrání aktuální volby.

Samsung Galaxy Note9
Prostředí DeXu můžete ovládat touchpadem na displeji telefonu

Prostředí a aplikace

Mezi aplikacemi vidíte úplně všechny, které máte uložené v telefonu. Předem však nezjistíte, do jaké kategorie aplikace spadá. Buď je zcela upravena pro použití v režimu Dex, nebo se spustí pouze v malém okně, případně ji nebude možné spustit vůbec. Poslední případ je však již velmi vzácný a aplikace se postupně dokáží přizpůsobit alespoň malému oknu. Zatímco loni například nebylo možné využít Spotify, letos jej nejen spustíte, ale dokáže se přepnout do celoobrazového zobrazení, byť jde stále o „nafouknutou“ mobilní verzi.

Spuštění a nasatvení

Pro potřeby zobrazení webu na velké obrazovce je připraven prohlížeč Chrome, se kterým je prohlížení internetu velice svižné a pohodlné. Záložek můžete mít otevřených opravdu spoustu, nedochází k znovunačítání stránek, když navštívíte odloženou záložku. Dále samozřejmě máte k dispozici kalendář či psaní zpráv. Ano, na DeXu si vyřídíte také SMS zprávy a dokonce i hovory. V jejich případě, stejně jako u jakéhokoliv aplikace pracující se zvukem, se však musíte spolehnout na reproduktor telefonu. Zvukový výstup kolébka postrádá a je to docela škoda. Vše musí obstarávat reproduktor telefonu, který však tlumí samotná kolébka a výsledný dojem není příliš dobrý. Na monitoru si užijete také práci s dokumenty, kancelářské aplikace od Microsoftu jsou pro něj speciálně uzpůsobeny. Jenže práce nyní oproti běžnému režimu probíhá na displeji s 10 a více palci, z čehož vyplývá, že pokud nemáte zaplacený Office 365, dokumenty si budete moci pouze prohlížet.

S Chromem se v DeXu pracuje velmi pohodlně

Poměrně snadno se konzumují multimédia, kdy není problém spustit film na celou obrazovku či poslouchat hudbu. Narazíte dle očekávání u YouTubu. Ten sice podporuje velké zobrazení, ale po minimalizaci se přehrávání zastaví, stejně jako na telefonech. Aplikace tedy musí být neustále v popředí. Oblíbená domácí služba Stream.cz pak sice spustit ve formě aplikace jde, ovšem jen v malém náhledu. Na sledování seriálů to tudíž nebude. Zapomenout je potřeba také na hraní her, jelikož i ty se spustí v malém náhledu a často byste je mohli ovládat pouze myší. V obchodě Samsungu se však již nachází trojlístek her uzpůsobených pro režim DeX.

Bohužel nových aplikací přibývá velmi málo. Zatímco na stránkách Samsungu jich napočítáte 73, v obchodě otevřeném v režimu DeX se nám jich zobrazilo pouze 19. To nějaké širší využití značně limituje a nadále režim DeX odsuzuje pro konzumaci internetu, vyřizování agendy a případně sledování multimédií.

Praktickou možností je využití telefonu i v momentě, kdy je propojen a spuštěn režim DeX. Na telefonu můžete například spouštět jinou aplikaci či cokoliv vyřídit. Ve speciálním nastavení pro režim DeX si můžete doladit nejen citlivost ovládání, ale například i to, kudy se má linout zvuk. Buď skrze telefon, nebo prostřednictvím připojeného monitoru. Tato volba však má své mušky a někdy i přes jasně zvolené nastavení šel zvuk z telefonu. Zapojit se můžete též do experimentálního režimu, kdy se režim DeX pokusí uzpůsobit svému zobrazení veškeré aplikace. Realita je však odlišná. Většina aplikací na nastavení reaguje, upozorní, že bude nutný restart, ale následně se nic neděje.

Zhodnocení

Režim DeX má nadále rozhodně co nabídnout. Rozhodně se nám líbí možnost speciální režim využít bez nutnosti kupovat drahé příslušenství. Tentokrát stačí jen redukce s kabelem a nic vám nebrání takřka naplno využívat desktopové prostředí Samsungu. Nadále však uživatele bude trápit nedostatek aplikací. Ty současné vám umožní pouze přístup na internet, konzumaci médií a práci se soubory a elektronickou poštou. Jenže možná právě to bude většina uživatelů na cestách dělat nejčastěji. Režim DeX lze s nástupem Galaxy Notu9 nazvat klasickou funkcí, neboť k ní nic speciálního nepotřebujete.

Diskuze ke článku
αΩ
Vadu záměny/chybějícího "CZ" rozložení QWERTZ za QWERTY u externí hw jak drátové USB, tak BT klávesnice, což je neuvěřitrelně stále chyba nikoli jen Galaxy Note 9, ale všech verzí Google Androidu elegantně řeší appka RS - Hardware Keyboard Layouts - viz.
https://samsungmania.mobilmania.cz/bleskovky/naucte-dex-psat-hezky-cesky-qwertz-staci-k-tomu-instalace-jedne-aplikace/sc-310-a-1339942
Peter
Zvuk sa predsa prenáša prostredníctvom kabelu HDMI do monitoru. Ja mám z neho výstup na reproduktory, resp. mám zapnuté BT slúchadlá alebo BT reproduktor. Dex režím má pre mňa význam, ak chcem pracovať s dokumentmi, s prehliadačom internetu, prípadne chcem pozerať video, youtube a pod. Používam ešte ten pôvodný Dex station cez BT mám pripojenú klávesnicu a myš. Mobil len zasuniem do docku a v okamžiku pracujem. Na internet, písanie textov a prezeranie videí je to viac ako dostačujúce riešenie. Plynulosť práce je rovnaká ako v mobile, čo o mojom pracovnom notebooku s Windowsom povedať veľmi nemôžem.
αΩ
Funguje na DeXu v celoobrazovce /na pozadí/offline Youtube Go (určená primárně pro Android Go)?

Jinak Stream.cz musí jít spustit ve fullscreenu standardně v Chromu & spol. ne?
Absolut NoFak
Neodpálí to pak celý počítač?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze