Oracle žaluje Google: jedná se o budoucnost Androidu

3

Ve světě mobilních technologií se chystá další velká soudní rozepře. V této kauze proti sobě stojí americký internetový gigant Google a společnost Oracle, kterému se nelíbí způsob využití Javy v operačním systému Android.

Stručně

Před časem odkoupila společnost Oracle firmu Sun Microsystems. Ta stála za vznikem velice oblíbeného programovacího jazyku Java (a souvisejících technologií), ve kterém jsou psány mimo jiné hry a aplikace pro mobilní telefony. V Oraclu se nyní domnívají, že Google protiprávně použil některé patentované součásti technologie Java při vývoji svého operačního systému Android. Jádro systému je založeno na Linuxu, ale podle Oraclu neoprávněně využívá některé Java technologie, což by právě mělo být předmětem sporu. Oracle si speciálně kvůli této kauze najal známého právníka Davida Boiese, jehož kariéra zahrnuje mnoho slavných IT případů. Kvalitními právníky disponuje rovněž Google, takže se můžeme těšit na vleklý a zajímavý spor s nejistým výsledkem.
(autor: Petr vejtasa)

Oracle logo Google Oracle vs. Android

Google s Dalvikem bez Oraclu

Pro ty více zasvěcené čtenáře se na celý problém můžeme podívat ještě trochu více do hloubky.

Jádrem sporu ve skutečnosti není ani tak nedovolené využití součástí Javy, ale fakt, že Google napsáním a vydáním vlastního virtuálního stroje Dalvik obešel licence Oraclu (původně Sunu) a kromě kontroly nad platformou jej tak připravil i o jistě nemalé výdělky spojené s licencováním jejich technologie.

Technická i právní podstata sporu je trochu komplikovaná, ale jde v zásadě o to, že běžné, v Javě napsané, aplikace spouštíte na tzv. virtuálním stroji (Java Virtual Machine), jehož některé části si Oracle stále střeží pod svým dozorem a licencí (většinu Java SE totiž ještě Sun vydal pod upravenou open source licencí). Dalvik od Googlu tak, i když sám o sobě přímo neobsahuje žádné části javového virtuálního stroje od Oraclu, dovoluje po jednoduché konverzi spouštět téměř jakýkoliv v původní v Javě naprogramovaný kód (pouze některé knihovny nahrazuje vlastními).

Java logo Sony Ericsson pracuje na vývoji komunikátoru s Androidem

Někteří pod tímto chováním Googlu nevidí z licenčních hledisek žádný problém, ale lidé z Oraclu očividně ano. Pokud se spor bude opravdu řešit soudně, bude se pravděpodobně jednat o složitý případ s teoreticky hodně fatálními následky. Oracle totiž kromě finančního odškodnění požaduje také zlikvidování veškerého kódu, což by pro Android znamenalo faktický konec.

To už by byla opravdu silná a káva a nám, ani ostatním komentátorům této kauzy, se nechce věřit, že by Oracle chtěl spor dohnat tak daleko a zabít aktuálně nejvíce se rozšiřující a relativně otevřenou platformu, kterou OS Android bezesporu je. Celá kauza tak pravděpodobně skončí spíše než vynesením rozsudku, mimosoudním vyrovnáním.

Jde Oraclu o vyšší dobro?

Na internetu se dokonce objevují názory, že Oraclu možná nejde pouze o peníze z licencí nebo potopení mobilní platformy Googlu, ale naopak o získání si Googlu na svou stranu.


HTC Desire, Samsung Galaxy S, Sony Ericsson Xperia X10 mini pro – zajímavé telefony s Androidem

Takto to zní možná absurdně, ale Oracle je dlouhodobým zastáncem a propagátorem snahy o zrušení softwarových patentů. Možná se tak jedná o celkem brutální nátlak na Google, který by v případě snahy o prosazování zrušení SW patentů ve Spojených státech, byl Oraclu velkou oporou.

Ať už to dopadne, jak chce, určitě bude velice zajímavé kauzu dál sledovat a zároveň očekávat její následky, které by mohly v případě naplnění některých možných scénářů zásadně ovlivnit trh s informačními a telekomunikačními technologiemi.

Zdroje: phonearena.com, roughlydrafted.com, abclinuxu.cz

Diskuze ke článku
Raiden
No doufam ze to dobre dopadne. Preci jen je Android jeden z nejlepsich operacnich systemu na mobil
tabletmania
pokud jde Oracle opravdu o to, co naznacujete..pak klobouk dolu pred Oracle
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Oracle má po převzetí Sunu v rukou opravdu mnoho významných open source technologií a aplikací, takže doufejme, že si bude hrát na toho hodného.

Zatím stihl "zrušit" OpenSolaris. Pod kontrolou má namátkou i MySQL, OpenOffice nebo NetBeans. Tyto produkty si pravděpodobně nedovolí jen tak zrušit, ale je otázkou, jak moc bude v budoucnu investovat do jejich vývoje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze