Google má údajně tržby z Androidu ve výši 31 miliard dolarů

Google zásadně nezveřejňuje své tržby ani zisk, které mu plynou z operačního systému Android. Přesto však toto přísně střežené tajemství vyplavalo na povrch a to díky probíhajícímu soudnímu sporu, který proti Googlu vede Oracle. Podle těchto údajů měl mít Google zatím z Androidu celkové tržby 31 miliard dolarů a zisk 22 miliard dolarů.

Google se ohradil proti zveřejnění těchto dat během soudního přelíčení, které proběhlo minulý týden. Uvedl, že tyto mimořádně citlivé informace byly odvozeny z jeho důvěrných vnitřních informací a neměly být zveřejněny, protože byly určeny pouze „pro oči právního zástupce“.

Android Marshmallow

Ve svém soudním podání Google uvedl, že veřejně nealokuje tržby nebo zisky z Androidu samostatně a odděleně od výsledku celé společnosti. „Tyto neveřejné finanční údaje jsou vysoce citlivé a zveřejnění informací by mohlo mít významné negativní účinky na podnikání společnosti Google,“ uvedla společnost v soudním podání. Vyzvala proto soud k úpravě souvisejících částí veřejného přepisu jednání z minulého týdne, na základě čehož byly tyto pasáže odstraněny z elektronických soudních spisů.

Oracle logo Google Oracle vs. Android

Probíhající soudní spor mezi Oracle a Google se táhne od roku 2010. Žaloba obviňuje Google z porušování autorských práv tím, že používá bez povolení Java API v Androidu. Zatímco Google argumentoval, že API nemohou být chráněny autorskými právy, soud v roce 2014 rozhodl jinak. Nejvyšší soud, kam se internetový gigant odvolal, následně rozhodnutí nižšího soudu potvrdil. Současné soudní jednání se týká výše náhrady, kterou Oracle za porušení autorských práv obdrží.

Zdroje: bloomberg.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze