Sony Ericsson XPERIA X10 Mini Pro: klávesnice je v kurzu
recenze

Sony Ericsson XPERIA X10 Mini Pro: klávesnice je v kurzu

273

Švédsko-japonský výrobce se zřejmě znovu našel. Jeho novou cestou je nyní řada Xperia a operační systém Android. Po vlajkové lodi X10 a zmenšené verzi X10 Mini přichází model X10 mini Pro s výsuvnou klávesnicí. Z výbavy nezmizelo GPS, Wi-Fi, ani 5 Mpx fotoaparát.

Dotykové telefony v dnešní době prostě frčí. A nejde jen o funkcemi napěchované high-endy, jejichž výkon pomalu překonává naše pár let staré notebooky. V kurzu jsou i levnější a hlavně menší přístroje, které takřka schováte do dlaně, a v kapse se ztratí. Až možná nečekaný úspěch modelu Xperia X10 dal Sony Ericssonu impuls kout železo dokud je žhavé. Vzal co možná nejvíce ze svého nejvybavenějšího modelu a napěchoval to do malého telefonku X10 Mini. A jak už všichni víme, byl to velmi dobrý nápad a malá Xperia se prodává jedna báseň.


Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro - oficiální fotografie

Počáteční rozpaky nad malým displejem se rozplynuly jako pára nad hrncem díky perfektně odladěném a přizpůsobeném prostředí. To však není vše. Sony Ericsson to zkouší ještě jednou a tentokrát do malé Xperie přidává QWERTY klávesnici. Vznikl tak v pořadí již druhý model s přídomkem Pro. Z malého telefonku se tak stal malý šikulka, na kterém je radost psát.

Technické parametry

Rozměry 90 x 52 x 17 mm
Hmotnost 120 gramů
Konstrukce vysouvací s dotykovým displejem a QWERTY klávesnicí
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 850/900/ 1900 / 2100 MHz
Displej aktivní TFT, dotykový, kapacitní, uhlopříčka 2,55 palce, rozlišení 240 x 320 pixelů, 16 milionů barev, odolný proti poškrábání, akcelerometr
Paměť 122 MB vnitřní + paměťové karty MicroSD (až 16GB, v balení 2GB karta)
Procesor Qualcomm MSM7227 s taktem 600 MHz
Otevřený operační systém ano - Google Android 1.6
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, vyzváněcí profily, čtečka RSS kanálů
Multimédia hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), přehrávač videa, FM rádio, přehrávání YouTube videí, stereo reproduktory, 3,5 mm konektor Jack, akcelerometr
Fotoaparát 5,1 Mpx, autofocus, LED dioda
nahrávání videa (rozlišení 640 x 480, 30FPS)
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Google Maps, navigace Wisepilot™
Datové funkce Bluetooth 2.1, microUSB
GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi
Baterie a výdrž 930 mAh
Pohotovost: 285 hodin (GSM) 360 hodin (UMTS)
Doba hovoru: 240 minut (GSM) 210 minut (UMTS)
Cena a dostupnost 6577 Kč
srpen 2010

Design a konstrukce: rozdíl nepoznáte

Pokud bych do jedné ruky vzal X10 Mini a do druhé X10 Mini Pro, jen velmi těžko byste uhádli, která je která. Jsou navzájem k nerozeznání. I novinka s klávesnicí pokračuje v designu započatém modelem X10. Ostré hrany střídají zaoblené části a telefon vypadá vskutku nadčasově. Troufám si tvrdit, že i za rok se případnému uživateli bude stále líbit. Přední stranu kromě displeje obývá trojice tlačítek, která na první pohled vypadá jako jeden spojený celek. Nad displejem je v efektní prohlubni umístěn reproduktor. Na všech dalších stranách již došlo ke změnám. Třeba zadní strana má zcela přeskládané prvky. Nové uskupení se mi líbí mnohem více. Na X10 Mini Pro je nově vše orientováno na šířku. Nápisy, fotoaparát i reproduktor, který díky třem prohlubním vypadá také lépe.

Po celém obvodu telefonu také obíhá efektní chromové lemování, do kterého bylo například implantováno vypínací či zamykací tlačítko na horní hraně. Hned vedle něj je nově konektor 3,5 mm jack. U X10 Mini byl na opačné hraně. Na té je nyní jen mikrofon a zdířka pro poutko. Migrovat byl totiž donucen i microUSB konektor. Ten je nyní na levém boku a postrádá krytku. Je to sice škoda, ale na druhou stranu je to dosti vytížený konektor a krytka by se mohla časem vyviklat. Pravý bok tradičně skrývá kolébkovou klávesu regulaci hlasitosti a spoušť fotoaparátu. Všechny tyto změny uspořádání byly nutné právě kvůli výsuvné QWERTY klávesnici, ke které se dostanu později.

Každého napadne, že integrace plnohodnotné klávesnice musí zákonitě přinést nárůst rozměrů ve všech směrech. Kupodivu to není tak strašné. Na výšku měří X10 Mini Pro 90 milimetrů, což představuje nárůst o viditelných 7 milimetrů. Šířka 52 milimetrů je takřka stejná a největší radost nám udělala tloušťka, která vzrostla o pouhý milimetr na 17 milimetrů. Celkem pocítitelný už ale bude i nárůst hmotnosti. Novinka přibrala 32 gramů a váží rovných 120 gramů.

Konstrukce je solidní a pevná, nikdy nic nevrže ani neodstává. Výsuvný mechanismus klávesnice je také zvládnut téměř ideálně. Samotné otevírání je snadné a použitá pružina vám značně ulehčuje práci. V zavřeném stavu je při promačkání vidět malá vůle vrchní části od spodní, nicméně nejde o nic hrozného a nepředpokládám, že se tento stav bude časem zhoršovat. Ještě doplním, že hlavním materiálem telefonu je plast. Zadní kryt je ale lehce pogumován a díky tomu telefon neklouže z dlaně a dobře se drží.

Baterie a výdrž: už jde ven

Kritizovaným místem byla baterie. Nikoliv pro svou výdrž, ale pro trvalou integraci. To se u novinky změnilo a Li-Pol akumulátor o kapacitě 930 mAh lze jednoduše vyjmout. Kapacita není nijak oslnivá. První dny mého testování se X10 Mini Pro až nezvykle rychle vybíjela. Pak ale došlo ke zlepšení a aniž bych cokoliv vypnul či zapnul, se výdrž vyhoupla na celý jeden den intenzivnějšího používání. Pokud nepotřebujete mít stále zapnuté Wi-Fi, GPS či Bluetooth, bude výdrž téměř trojnásobná. Malý displej nepotřebuje tolik energie a tři dny úspornějšího provozu pro X10 Mini Pro nejsou žádným problémem.

Zvuk: třikrát bravo!

Samostatnou kapitolu si zaslouží zvuk. Nad jeho kvalitami se rozplýval i kolega v recenzi na X10 Mini a já musím jen souhlasit. Sony Ericsson dokázal neuvěřitelné a ze stále docela malého repráčku vychází krásný a hlasitý zvuk. Vše umocňuje zadní prohnutý kryt. Když telefon položíte na stůl, reproduktor není nijak tlumen. Velmi dobře hrají i přibalená sluchátka. Nechybí výšky ani hloubky. Bohužel z nepochopitelných důvodů jim chybí praktické ovládání na kabelu, jako tomu bylo u X10 Mini.

Klávesnice: malá, ale pohodlná

Na řadu přichází zřejmě ta největší zbraň X10 Mini Pro. Tou je plnohodnotná QWERTY klávesnice. I do tak malého přístroje dokázal Sony Ericsson vměstnat takřka vše. Postrádal jsem jen směrové šipky, ze kterých zbylo jen „torzo“ v podobě šipky doprava a doleva. Často používané znaky jako otazník, čárka či tečka mají vlastní klávesu. Smskování tak bude jedna radost. Jednotlivá tlačítka jsou poměrně malá, ale vystouplá. Mají také možná až moc silný odpor, ale jde jen o zvyk. Celkově klávesnici hodnotím velmi kladně. Pokud někomu nevyhovuje psaní na dotykovém displeji, nebo mu u X10 Mini scházela QWERTY na displeji, najde nápravu právě u X10 Mini Pro.

Displej a uživatelské prostředí: Android po SonyEricssonovsku

Menší rozměry se chtě nechtě musely projevit na menším displeji. Ten narostl jen na velikost 2,55 palců. Díky tomu ale zase bohatě dostačuje QVGA rozlišení. Displej je aktivní a samozřejmě kapacitní. Bohužel ale chybí oblíbená funkce multi-touch. Dodám ještě, že spokojeni budete s paletou barev, která čítá 16 milionu různých odstínů. V několika krocích lze nastavit jas displeje. Při nejvyšší úrovni vyloženě září a je perfektně čitelný i za denního světla. Jen na vás je také, po jak dlouhé době se má obrazovka zcela vypnout.

Sony Ericsson zřejmě chtěl nějak omluvit menší displej a dal si záležet na pohodlném ovládání přes dotykový displej. Odezvy na vaše dotyky jsou vždy přesné a provedené v okamžiku vteřiny. Díky rozměrům je vše dostupné palcem jedné ruky. Telefon tak lze v pohodě ovládat i na cestách tramvají či autobusem. Malé zaškobrtnutí jsem zaznamenal jen při otáčení obrazovky na šířku. Při této operaci je nutné dvě, tři vteřinky vyčkat, než si telefon vše srovná.

Samotné prostředí se od svých větších kolegů lehce liší. Především úvodní plocha nabízí čtyři přizpůsobitelné ikonky po rozích, které si nastavíte dle sebe. Nabídnou rychlý přistup k nejpoužívanějším funkcím a věru jsem je používal často. Samotná plocha je opět rozdělena na několik aktivních ploch, mezi kterými jednoduše listujete. Na ně si můžete nastavit libovolné widgety včetně hodin, kalendáře, facebook klienta a několika dalších nabídek. Bohužel seznam gadgetů na plochu je tu velmi omezen. Klasické menu, které si pohybem prstu vysunete zdola, je také zmenšené a upgradované o stránky, které se podobně jako plochy listují ze stran. Podobný styl mi vyhovoval mnohem více, než to, co nabízejí větší přístroje stejného druhu a zdál se intuitivní a pohodlný. Doufejme, že si toho všimnou výrobci i u dalších modelů.

Přítomností nás poctily i další dva nezaměnitelní pomocníci Androida – horní aktivní lišta a klávesa dodatečného menu, o kterých jste již zajisté slyšeli z dřívějších přístrojů s tímto systémem. Horní oznamovací lišta vám připomíná a oznamuje o vše, co se ve vašem přístroji děje. Ukáže vám zmeškané hovory, přijaté zprávy, aktualizace, stahované aplikace, spuštěnou hudbu a vše pěkně rozepíše. Dodatečné menu pak ve všech oblastech menu ukazuje další možné kroky, jež jsou vlastní tomu kterému menu či místo, ve kterém se právě nacházíte. Abych pak nevynechal nic, také akcelerometr pracuje na výbornou a za rychlostí telefonu nijak nezaostává.

Stejně jako u X10 mini, i zde se dočkáváme obohacení uživatelského prostředí o novou službu Timescape, která si bere na svědomí to hlavní – rychlovolby nejpoužívanějších položek uživatele. Najdete tu tak naposledy přehrávané skladby, videa, seznam hovorů, zpráv a emailů. Především se však jedná o místo, které svádí dohromady veškeré sociální služby telefonu (tedy Facebook, Twitter aj.), které se v případě internetového připojení automaticky aktualizují a nabízí aktuální pohled na vaši sociální scénu. Samozřejmě si můžete příspěvky kamarádů třídit, zvětšovat či „připínat“ jako oblíbené, odpovídat a přidávat komentáře, aniž byste museli sáhnout po Facebooku v prohlížeči či do integrovaného klienta v menu, což je praktické.

Telefonní seznam: vše pod palcem

Seznam kontaktů je stejně jako prostředí zpracován přívětivě pro prsty a celkově jednoduše. Hlavní seznam je rozdělen jen na dvě záložky. První nabízí klasický jmenný seznam a do druhé si kontakty můžete přidat dle libosti. V seznamu se dá velmi jednoduše listovat pohybem prstu, případně interaktivní lištou písmenka po stranách, které vás rychle dostane na požadovanou položku. U každého kontaktu je samozřejmostí fotografie, základní údaje, několik druhů telefonních čísel a také události, do kterých spadají hovory, zprávy a poznámky, vše pěkně pod jednou střechou. Výpis hovorů se nám tu přestěhoval vedle číselníku a nabízí datumově rozdělené hovory, které se v té době uskutečnily, stejně jako rychlý přenos ze zápisu do seznamu kontaktu.

Zprávy: tentokrát už ideálně

Na tak malý displej jako má X10 Mini Pro se klasická QWERTY klávesnice nemůže vejít. Proto, chcete-li psát na dotykovém displeji, budete se muset spokojit jen s alfanumerickou klávesnicí. Místo pro jednotlivá tlačítka je ale dostatečná a psaní je vcelku pohodlné. Virtuální klávesnice je ještě doplněna o dvě boční výsuvné lišty skrývající zbylé znaky. K dispozici je i český slovník T9. Naopak se musíte smířit s absencí odpočítávání naspaných znaků. Absence virtuální QWERTY klávesnice však není žádnou tragédií, neboť X10 Mini Pro disponuje hardwarovou klávesnicí, kterou jsem již popisoval výše. Jen zopakuji, že hodláte-li často psát, budete s klávesnicí spokojeni.

Fotoaparát: neuvěřitelný výkon

Sony Ericsson X10 Mini Pro disponuje 5 megapixelovým snímačem, kterému nechybí LED dioda a autofcus. Bohužel v jednoduchosti je vyveden i fotoaparát. Nastavení lze bez nadsázky nazvat strohým. Máte na výběr čtyři režimy fotografování a způsob využití blesku. Uvítali bychom alespoň změnu rozlišení. Kompenzace přichází při prozkoumání výsledných snímků. Ty jsou perfektně ostré po celé ploše a barevně věrné. Přímo radostí je fotit s makrem všemožné detaily, které při prohlížení na počítači vypadají skvostně. X10 Mini Pro se neztrácí ani v interiérech, kde je jí pomocnicí silná LED dioda. Pro fotografování momentek tak jen těžko najdete lepší fotomobil. Pro náročnější fotografy však X10 mini Pro není, kvalita vyšším nárokům nedostačuje. Samozřejmě lze natáčet i video v rozlišení 640 x 480 pixelů a s 30 snímky za vteřinu.

Ukázkové fotografie:


S výslednými snímky budete nadmíru spokojeni


Perfektně si telefon poradí s makro snímky. Problém nepředstavuje ani naprostá tma (poslední dva snímky)

Ukázkové video - 640 x 480, 30 FPS

Internetový prohlížeč, GPS a email: maximum v malém těle

Ať se snažíte jakkoliv, na malém displeji nejde očekávat podobný brouzdací zážitek, jaký mohou nabídnout větší přístroje, z hlediska funkcí a služeb je však zcela konkurenceschopný. Jedinou vymoženost, kterou X10 Mini Pro nepodporuje, je flash. Vše ostatní je velmi podobné větší verzi Xperia X10, jen s tím rozdílem, že je to zmenšené.

Integrovaný internetový prohlížeč se sice nemůže rovnat nejnovějším vymoženostem mobilní Opery, je však dostatečně inteligentní na to, aby se vám přizpůsobil a podával informace tehdy, kdy potřebujete. Příjemně na mě zapůsobila automatická výměna oken, které se vám otevírají na displeji dle aktivity a předpokladů. Samozřejmě máte i možnost okna zvláště upravovat, típat a listovat jimi. Chybět by nemohly ani záložky, kam si uložíte své oblíbené weby a stiskem jediného tlačítka otevřete jejich nabídku. K pohodlnosti přispívá i kompletní datová nabídka včetně vysokorychlostních HSDPA/HSUPA a Wi-Fi.

Žádnému Androidu pak nechybí integrovaný emailový klient, zde zastoupený službou Gmail i obyčejným klientem, který podporuje push zprávy a live aktualizace do horní aktivní lišty. V případě Gmailu je samozřejmě klient mnohem propracovanější a nabízí bohatší možnosti nastavení i nabídky se seznamem podobným Facebookovému klientu.

S X10 Mini Pro se neztratíte ani na cestách. Nabízí kombinaci nejnovější verze Google Maps a interní navigace Wisepilot. První zmíněnou aplikaci není třeba zdlouhavě představovat, jedná se o nejnovější verzi archívu několika druhů map, díky kterým si najdete vámi potřebné místo a dokonce si jej prohlédnete ve 3D díky službě Street View (příjemně mě překvapilo zahrnutí i mojí ulice, kterou za frekventovanou zrovna nepovažuji). Wisepilot se pak více blíží klasické cestovní navigaci s vyhledáváním souřadnic a korigováním vaší cesty. Špičkám svého oboru, zastoupeným navigací iGo a TomTom, se však zatím rovnat nemůže. Doufáme, že se podobné programy brzy objeví i na Android Market.

Multimédia a zábava: slušný standard

High-endový přístroj by nebyl kompletní bez pořádné nabídky funkcí pro nějakou tu volnou chvilku. Bez MP3 přehrávače se v současné době neobejde žádný telefon, je tak přítomný i zde. Podporuje většinu současných formátů a je zcela přehledný a jednoduchý s nabídkou všech základních funkcí (opakování, seřazení oblíbených aj.). Nepotěšil mě ale chybějící ekvalizér. Pokud vás tedy omrzí vlastní hudba, můžete na průzkum současného hudebního trhu se službou PlayNow, kterou najdete zvlášť v menu. Naopak absence minimálních ovládacích prvků na zamknuté obrazovce je iritující (ať už je tu nový Android).

Na X10 Mini Pro si samozřejmě pustíte filmy a videa v integrovaném prohlížeči, kvalita je pak odpovídající rozměrům displeje. Samotné přehrávání je opět postaveno na jednoduchosti a nenabídne žádné přebytečné funkce. Kvalita přehrávání je perfektní a především ukázky od samotného Sony Ericssonu lahodí očím. Překvapivě i na menším displeji vypadají filmy velmi dobře a nižší rozlišení není moc znát. Jako cestovní přehrávač tedy X10 Mini Pro rozhodně postačí. Bohužel s vlastními soubory už to tak jednoduché není, protože přístroj nepodporuje tolik oblíbené kodeky DivX a XviD. Budete si tak muset videa pracně konvertovat či stáhnout příslušný přehrávač.

Mezi základní nabídku aplikací pak patří zcela standartní prohlížeč dokumentů a PDF souborů, několik oficiálních programů od Google (Google Talk, Gmail aj.) a jedna hra. Zaujala mě i aplikace Creatouch, ve které si můžete nakreslit různé obrázky. Je moc hezky zpracovaná a nabízí řadu možností. Menší základní nabídka však ani tolik nebolí, protože máte k dispozici online službu Market, díky které si přístroj v mžiku naplníte čímkoliv. Bohužel hráči nijak nadšeni nebudou. Na Marketu je sice her spousta, ale vesměs jde o Puzzle či jiné logické hry. Na pořádné závody či střílečku nenarazíte. A pokud ano, jde pouze o demo verzi. Absence Javy MIDP je u Androidu známá a taktéž nepotěší.

Zhodnocení: trpaslík s mocí obra

Už Xperia X10 Mini zlákala mnoho uživatelů ke koupi a novinka s přídomkem Pro si jich bezpochyby také získá dost. Mnohým totiž vadila jen malá virtuální klávesnice. Tento nedostatek však novinka zcela smazává díky pohodlné QWERTY klávesnici. Navíc mají obě malé „X-desítky“ všestranné využití. Hodí se pro začínající uživatele díky jednoduchému prostředí i pro fanoušky nových technologií díky takřka úplné výbavě. Asi nejvýraznějším nedostatkem je zatím stará verze Androidu. To by se však mělo již za pár týdnů změnit. S ním už bude X10 Mini Pro takřka dokonalá. Je malá, pěkná, zvládne rychlá data a pohodlně se ovládá. To vše za cenu pod sedm tisíc korun.

Sony Ericsson X10 Mini Pro můžete zakoupit na značkovém eShopu Sony Ericsson

sony-ericsson-xperia-x10-mini-pro
Klady
  • malé rozměry a kvalitní zpracování
  • pohodlná QWERTY klávesnice
  • Wi-Fi a GPS
  • kvalitní zvuk
  • nadprůměrný fotoaparát
Zápory
  • menší displej
  • absence multi-touch technologie
Diskuze ke článku
Xman
Dobrý den,
trochu to nechápu, ale píšete v plusech, že telefon má malé rozměry, ale hned v mísusech je menší displej. Odporuje si to tvrzení, nebo to nechápu jenom já?
A k obsahu recenze: je radost ji číst, protože máte velmi pěknou češtinu:-)
Jan Pospíšil
Nemohu psát za autora článku, ale podle mě, i když si oba body na první pohled odporují, má smysl je takto uvádět. Sice spolu logicky souvisí, že na malém těle je malý displej, ale obě uvedené vlastnosti jsou pro telefon hodně charakteristické.

Já to tedy čtu takto: je super, že je telefon malý, ale dejte si pozor, protože s tím souvisí i malý displej, který nemusí vyhovovat každému.
Petra
Dobry den,
chtěla bych se zde zeptat na baterii, zda s ní má už někdo osobní zkušenosti. Zda vydrží, protože každý mě upozorňuje na nepřiliš dlouhou výdrž u xperii mini, tak jak je to u xperii mini pro.
Jinak bych tomuhle telefonku asi nic nevytkla, naprosto mě zaujal=)
Mirek
Nevíte kdy se má na trhu SE xperia mini pro s operačním systémem Anroid 2 ?? JE velký rozdíl mezi Anroidem 1,6 a 2 ???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze