S mobilem za keškou: výběr 7 aplikací pro geocaching

12

Navigování z bodu A do bodu B není zdaleka jediným způsobem, jakým lze využít GPS ve vašem mobilu. GPS využívá i řada her založených na určité lokaci, kam se musíte dostat. Jednou z nich je i geocaching. Přestože ortodoxní hráči nedají dopustit na outdoorové navigace, k jejímu hraní vám stejně dobře poslouží i jakýkoli mobil s GPS. Vybrali jsme pro vás nejzajímavější aplikace pro různé operační systémy.

Historie geocachingu je téměř tak stará, jako masové využití GPS. Jen den poté, co 1. května 2000 americký prezident Bill Clinton nařídil vypnout umělou odchylku GPS, čímž se přesnost tohoto dosud vojenského navigačního systému zvýšila pro civilní uživatele z několika desítek až stovek metrů na několik metrů (více v našem podrobném článku ze seriálu Techbox o fungování GPS), se objevuje nápad na novou hru. Podstatou geocachingu je, že někdo na neznámém místě umístí schránku, které se říká cache (počeštěle keš), a na internetu zveřejní její souřadnice a další doplňující informace. Ostatní hráči jí s pomocí navigace hledají a po jejím nalezení zapíší svůj nález do sešitku, který obsahuje. Později svůj úspěch, ale i neúspěch, zapíší i na speciální stránce dané keše. Představme si několik mobilních aplikací, které nám tuto hru umožní hrát.

c:geo

  • Autor: C:GEO TEAM
  • Platforma a verze:Android 1.6 a vyšší
  • Cena: zdarma

Stáhnout c:geo

Google Play (zdarma)

Komplexní neoficiální klient pro geocaching pro operační systém Android. Jeho autorem je český programátor Radovan Paška, který jej vyvíjel do června 2011. Poté uvolnil jeho zdrojové kódy jako open-source a od té doby se o jeho vývoj stará komunita. Aplikace nabízí zobrazení keší na živé mapě – Google Maps nebo OpenStreet Maps, import a export GPX souborů, ukládání podrobností o keších do paměti, vyhledávání keší podle různých parametrů, online i offline logování nálezů, vytváření a správu waypointů a plnou podporu trackovatelných předmětů. Ke keším se můžete nechat navigovat pomocí kompasu, mapy nebo jiné aplikace a nechybí ani funkce pro off-line geocaching včetně off-line map.

CacheMe

  • Autor: Till Harbaum
  • Platformy: Symbian^3, Maemo5, MeeGo
  • Cena: 50 Kč
  • Odkaz ke staženi: Nokia obchod

Aplikace CacheMe je primárně určena pro online použití. Používá Geocaching.com GCLive API, díky kterému máte přístup k informacím ke keším, jako u oficiální aplikace. Druhým způsobem, jak keše dostat do aplikace, je pomocí GPX souboru PocketQuery. Keše se zobrazují na mapách Nokia Here nebo OpenStreetMap, ale s pomocí pluginů lze přidat nové funkce včetně nových poskytovatelů mapových podkladů. Přestože je aplikace určena především pro online použití, lze jí použít i v omezeném offline režimu Cloudmade, který podporuje omezené stažení mapových dlaždic do cache.

CacheSense

  • Autor: ZITA FARM LIMITED
  • Platformy: Android 2.1 a vyšší, Blackberry 4.X – 7.X, PlayBook a BB10
  • Cena: 94,87 Kč (Android) 9,99$ (BB 4.X – 7.X), 5,99$ (PlayBook a BB10)
  • Odkaz ke stažení na BlackBerry: cachesense.com

Stáhnout CacheSense

Google Play Google Play (zdarma)

Aplikace CacheSense byla původně pouze pro Blackberry. V současnosti však existuje i verze pro Android a od ní odvozená verze pro PlayBook a BB10. Aplikace využívá Geocaching.com GCLive API, díky kterému máte přístup k informacím ke keším, jako u oficiální aplikace. Kromě toho však nabízí i možnost import a export GPX souborů. V závislosti na platformě podporuje zobrazení keší na mapách různých poskytovatelů včetně vlastních mapových podkladů, a to i pro off-line mapy. Navigovat se můžete nechat pomocí kompasu, mapy nebo jiné aplikace. Se svými nálezy se můžete posléze přímo z aplikace pochlubit na Facebooku nebo na Twitteru.

Geo Bucket

  • Autor: Matti Mustonen
  • Platformy: iOS 5.0 a vyšší
  • Cena: zdarma

Stáhnout Geo Bucket

App Store (zdarma)

Aplikace pro plný bezpapírový geocaching, která podporuje nejen iPhone, ale i iPad a iPod. Umožňuje vám mít u sebe off-line databázi keší se všemi jejich detaily a neohlížet se přitom na stažená data. Ideální je například pro zahraniční dovolenou, kde by se stahování keší mohlo díky roamingovým poplatkům pěkně prodražit. Keš do aplikace dostanete buď přímo stažením přes API geoaching.com nebo ručně ve formátech GPX, LOC, ZIP. Geo Bucket nabízí i zobrazení keší na mapě a vytvoření tzv. field notes s vašimi nálezy, které, až budete online, odešlete na Geocaching.com.

Geocaching

  • Autor: Groundspeak
  • Platformy: Android 2.2 a vyšší, iOS 4.0 a vyšší, WP7.5, WP8
  • Cena: 199 Kč (Android), 9,99$ (iOS), zdarma (WP)

Stáhnout Geocaching

Google Play App Store App Store (zdarma)

Oficiální aplikace společnosti Groundspeak, která hru Geocaching provozuje. Aplikace nabízí online přístup k databázi na Geocaching.com, která obsahuje bezmála dva miliony keší. Zobrazit si přitom můžete všechny detaily keše, kromě souřadnici tedy i popis, nápovědu, atributy, fotogalerie, poslední logy, trackovatelné předměty. Keše je možné vyhledávat podle typu, obtížnosti, terénu, velikosti a dalších parametrů a je možné si je zobrazit na mapě. Ke zvolené keši je možné nechat se navigovat s pomocí kompasu nebo v mapě a po jejím nalezení rovnou zapsat svůj nález v terénu. Oficiální aplikace umožňuje i off-line využití, ale zde jsou omezení, které vyplývají z rozdělení členství na Geocaching.com. Zatímco základní členové (Basic Members) si mohou pro offline použití stáhnout plné detaily pouze u tří keší za den, u prémiových členů (Premium Members) je to 6000. Prémioví členové mají kromě toho k dispozici i další bonusové funkce.

Handy Geocaching

  • Autoři: Martin Sloup, David Vávra
  • Platformy: J2ME
  • Cena: zdarma
  • Odkaz ke staženi: code.google.com

Aplikace na geocaching nejsou výsadou pouze smartphonů. Hledat kešky můžete hledat s jakýmkoli telefonem s javou a nemusí mít ani vestavěnou GPS, stačí, když k němu připojíte GPS pomocí Bluetooth. Česká javová aplikace Handy Geocaching nabízí mobilní přístup ke stránkám geocaching.com, kde umožňuje vyhledávání keší a stahování všech potřebných informací o nich. Zároveň aplikace obsahuje i navigační funkce a řadu užitečných geocachingových nástrojů.

maaloo Geocaching

  • Autor: Oliver Michel
  • Platformy: WP7, WP7.5, WP8
  • Cena: 62,49 Kč

Stáhnout maaloo Geocaching

Aplikace maaloo Geocaching využívá Geocaching.com GCLive API, díky kterému máte přístup k informacím ke keším, jako u oficiální aplikace. Zároveň však nabízí možnost importování GPX souboru PocketQuery nejen z geocaching.com, ale i prostřednictvím Dropboxu. Aplikace umožňuje vyhledávání a filtrování keší podle různých parametrů, zobrazování a přidávání waypointů a nechybí ani možnost přímého zapisování nálezů. Navigovat se můžete nechat pomocí kompasu nebo mapy, kterou je možné přímo z aplikace stahovat pro offline použití.

Jakou používáte na geocaching aplikaci vy? Pochlubte se v diskuzi.
Diskuze ke článku
Ladislav
na X+ my C:geo dost často padá...
Míraa
Z jakého důvodu zde není Locus? To ať mi někdo vysvětlí... znám pár "kačerů" a všichni z nich mají Locus a nedají na něj dopustit.
Tadeas Zima
Zdravim,
Tak na android zde chybi urcite chybi Locus, ktery snad maji vsichni a na iphone urcite look4cache , ktery umi jak ofline tak online pristup a spoustu dalsich uzitecnych hovadin a igeoknife diky kteremu muzete mit svou databazi nakezenych i vylustenych kesi vzdy sebou ( napr z gsaku-program na pc ) a i ofline soubory s keskami.
marek
na symbian je to za 3€ nie zdarma ako pisete

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze