Operátorům se nelíbí nové podmínky aukce kmitočtů

16

Dnes končí lhůta, do které se mohou operátoři vyjádřit k novým podmínkám aukce kmitočtů. Pro současné operátory jsou podmínky, jak je nastavil Český telekomunikační úřad, nepřijatelné a označují je za diskriminační. Požadují jejich změnu a v opačném případě vyhrožují, že se v krajním případě aukce nezúčastní.

Předchozí aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz přitom skončila fiaskem, když jí ČTÚ v březnu zrušil s tím, že se aukce kvůli špatně nastaveným podmínkám neúměrně protahovala a cena překročila reálnou hranici 20 miliard korun.

Na počátku dubna proto úřad vyhlásil novou aukci, která nově vyhrazuje blok 2 × 10 MHz v pásmu 800 MHz pro nového hráče a zvyšuje velikost vyhrazeného bloku v pásmu 1800 MHz z 2 × 15,6 MHz na 2 × 15,8 MHz, nově zavádí institut tzv. "minimálního požadovaného portfolia", kterým uchazeč vymezí minimální rozsah rádiových kmitočtů, které pro něj má ještě smysl získat ve výběrovém řízení. Zrychlit aukci pak má snížení počtu možností stažení nejvyšší nabídky na dvě a současně zavedení sankce za zneužití této možnosti. Zároveň by jí mělo zrychlit i zvýšení počtu kol za den a zvýšení minimálního možného příhozu.

Jak se dalo očekávat, stávajícím operátorům nejvíc vadí právě záměr nově vyčlenit část nejlukrativnějšího pásma 800 MHz jen pro případného čtvrtého operátora, což považují za diskriminaci. Případný čtvrtý zájemce, kterým je PPF, by jí totiž získala za vyvolávací cenu 2,2 miliardy korun. Zatímco zbytek frekvencí, o který by se již mohli utkat všichni zájemci, by byl několikanásobně dražší.

Tip: ČTÚ vyhlašuje novou aukci kmitočtů: dražit se začne od června

Podle Vodafonu je zvýhodnění pro nového hráče, zejména v rezervaci spektra v pásmu 800 MHz, nedovolenou veřejnou podporu, jelikož nový hráč může toto spektrum získat za násobně nižší cenu, než kolik byla PPF ochotna zaplatit v aukci předchozí. "Oproti minulé aukci ještě větší navrhovaná podpora pro vstup nového hráče je pro nás neakceptovatelná. Zejména rezervace spektra v pásmu 800 MHz je překvapivá, protože ČTÚ ji před minulou aukcí označil za nezákonnou a neopodstatněnou," říká Richard Stonavský, ředitel pro regulaci a vnější vztahy ve společnosti Vodafone.

Podobně ostrá slova volí i Telefónika. "Jako naprosto absurdní lze pak označit návrh pravidel, který i nadále umožňuje novému hráči opětovně se ucházet až o dvě třetiny dostupných kmitočtů a využít tak diskriminační výhodu vyhrazeného spektra v boji o další kmitočty. Tento návrh popírá principy otevřené soutěže," uvedl člen představenstva Telefóniky Jakub Chytil. Telefónika stejně jako Vodafone nevidí vzhledem k průběhu předchozí soutěže důvod kohokoli zvýhodňovat. "Diskriminační přístup ke společnosti Telefónica, která od roku 2005 investovala do českého telekomunikačního trhu přes 44 miliard korun, považujeme za chybný," dodal Chytil.

Stávající operátoři se již nechali slyšet, že pokud úřad podmínky aukce nezmění, tak se v krajním případě odmítnou aukce zúčastnit. Uvádějí, že frekvence pro zavedení LTE, které jsou předmětem aukce, nutně nepotřebují. Důkazem toho je, že Telefónica spustila komerčně LTE v Praze na již přidělených kmitočtech v pásmu 1800 MHz a podobný postup chystá i T-Mobile. Jeho generální ředitel Milan Vašina se k aukci detailněji vyjádří ve čtvrtek, ale i T-Mobile již naznačil, že by se v krajním případě nemusel také aukce zúčastnit.

Tip: PPF si v nové aukci klade podmínky: ČTÚ bude pod tlakem

Stejným krokem však vyhrožuje i čtvrtý zájemce o mobilní frekvence, kterým je společnost PPF. Ta by se však aukce nezúčastnila naopak za situace, kdyby ČTÚ současným operátorům ustoupil a vyhrazený balík frekvencí zrušil.

Čtěte také: ČTÚ zná nového předsedu. Bude jím radní Jaromír Novák

Zatím to však vypadá, že ČTÚ tlaku operátorů odolá. Podle svého nového předsedy Jaromíra Nováka na vyčlenění pásma 800 MHz trvá. Slibuje si od toho, že kromě PPF přiláká další nové zájemce o vstup na trh. Aukce by měla začít po vypořádání všech připomínek pravděpodobně v polovině července.

Zdroje: financninoviny.cz, vodafone.cz

Diskuze ke článku
Redmarx
"v krajnim pripade se aukce nezucasti" - dobre tak, tak to je slovo do pranice, nikomu totiz v aukci chybet nebudou a asponbude jistota minimalne ctvrteho operatora. Hlavne ale soucasni operatori vubec nemaji co kecat, protoze stat si aukci muze vyhlasit jak chce, operatorum se to libit nemusi, ale nic s tim delat nemohou, naopak stat udeluje licence na kmitocty za nejakych podminek a soucasni operatori zrovna dvakrat ochotne podminky neplni, takze kdyby stat chtel, tak klidne muze soucasnym operatorum kmitocty odebrat, to by se potom teprve zacali byvali operatori divit!
Honza
Co řvou? Celé roky tady byl diskriminován český občan. To co u nás celé rokyoperátoři nabízeli (a ještě nabízí) oproti zbytku evropy se jinak nazvat nedá, než diskriminace.
Ať vyhrožují jak chtějí, stejně se nakonec zúčastní. Že by se v ČTU konečně hnuly ledy a začal něco pro nás dělat?
Michal
Dobře jim tak vyžírkům jen ať poznaj jak vypadá diskriminace když nutí celej národ volat za do nedávka několikanásobné ceny ve srovnáním se zbytkem Evropy.
Jakub
Sice to trvalo dlouho, ale myslím, že nyní jsme všichni se službami operátorů spokojeni. Další takto velké snižování poplatků se konat už nebude, ať aukce dopadne jakkoli. Tedy nenadávejme a v klidu si počkejme, jak to dopadne :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze