ČTÚ smetl námitky stávajících operátorů ze stolu, aukce pokračuje

2

Český telekomunikační úřad zveřejnil vypořádání připomínek aukce o volné telekomunikační frekvence. Současným operátorům se nepovedlo zvrátit rozhodnutí ČTÚ zvýhodnit případného čtvrtého operátora vyčleněním části nejlukrativnějšího pásma 800 MHz.

Předchozí aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz přitom skončila fiaskem, když jí ČTÚ v březnu zrušil s tím, že se aukce kvůli špatně nastaveným podmínkám neúměrně protahovala a cena překročila reálnou hranici 20 miliard korun. Na počátku dubna proto úřad vyhlásil novou aukci.

Jádrem sporu mezi regulátorem a současnými operátory o podmínkách nové aukce je zejména část věnovaná opatřením, jimiž hodlá ČTÚ podpořit vstup nového mobilního operátora na trh. Úřad se rozhodl nevyhovět námitkám a vyhradil blok 2 × 10 MHz v pásmu 800 MHz pro nového hráče. Je tady tak stále reálná šance na vstup čtvrtého operátora.

Motivaci nových zájemců o vstup na trh má zvýšit i to, že v podmínkách zůstává národní roaming ve 2G a 3G sítích stávajících operátorů, kteří budou muset vpustit do svých sítí případného čtvrtého operátora. ČTÚ se nicméně rozhodl vyjít současným operátorům vstříc v tom, že zkrátil dobu po kterou musí národní roaming poskytovat, tak, aby byla přiměřená očekávanému rozvoji nových sítí. Vstříc jim vyšel i v tom, že nevyhověl omezení možnosti stávajících operátorů soutěžit o ucelený blok o velikosti 2x 15,8 MHz v pásmu 1800 MHz.

Zároveň také ČTÚ snížil limit pro nabídky v pásmu 800 MHz, tak aby každý zájemce mohl získat maximálně 2x10 Mhz. To bychom mohli vnímat jako pozitivní krok, protože to zabrání spekulativnímu hromadění frekvencí a jejich následnému přeprodávání. Díky tomu bude zajištěno, že zde vzniknou minimálně tři sítě LTE, což je pro zákazníka jednoznačně pozitivní zpráva.

"ČTÚ při vypořádání připomínek vycházel z deklarovaných cílů aukce, jak je svým usnesením č. 450 ze dne 12. června podpořila i vláda České republiky. Mezi hlavní cíle připravovaného výběrového řízení patří především podpora hospodářské soutěže, rozvoj nových služeb mobilního vysokorychlostního broadbandu a zajištění efektivního využívání přidělených kmitočtů," uvedl Jaromír Novák, předseda Rady ČTÚ.

Tip: Operátorům se nelíbí nové podmínky aukce kmitočtů

Ačkoliv ČTÚ zůstal ve svých stanoviscích pevný a neustoupil tlaku stávajících operátorů, stále zde hrozí, že se nepodaří naplnit harmonogram, který si ČTÚ předsevzal. Tedy, že do konce srpna se mohou hlásit zájemci o frekvence a v listopadu by mohlo být rozhodnuto.

ČTÚ

Ani jeden ze tří stávajících operátorů se nebude chtít vzdát snadno a ČTÚ bude muset své rozhodnutí obhájit před Úřadem pro hospodářskou soutěž a reálně hrozí, že by se mohli následně operátoři bránit v rámci správního soudnictví nebo až Evropské komise. Už takto má aukce zpoždění a tímto může nabrat ještě další. Reálně hrozí, že výsledků aukce se dočkáme až příští rok. Že se rozhodnutí ČTÚ operátorům nelíbí a považují jej za neférové, dokazují i vyjádření, které nám operátoři poskytli, a která uvádíme níže.

O2 logo Vodafone logo T-Mobile logo

"I nadále trváme na svých připomínkách uplatněných v rámci veřejné konzultace a případné vyhrazení lukrativních kmitočtů vnímáme jako neodůvodněné zvýhodnění nového operátora, které naplňuje znaky veřejné podpory. Ohledně dalšího postupu se rozhodneme až ve chvíli, kdy budou známy finální podmínky aukce. Věříme, že tyto podmínky budou reflektovat právní realitu v České republice a EU a vytvoří předpoklady pro úspěšnou realizaci aukce spektra v ČR a rozvoj služeb 4G," uvedl Lukáš Hrabal z T-Mobilu.

Podobný názor zastává i O2. "Zachování podmínek aukce tak, jak jsou nyní navrženy, by pro naši společnost celý obchodní případ velmi zkomplikovalo. Možný nový hráč v předchozí zrušené aukci ukázal vůli ucházet se o kmitočty za stejných podmínek, jako její ostatní účastníci. Proto považujeme za chybné v nové aukci vyčlenit pro nový subjekt část nejlukrativnějšího spektra v pásmu 800 MHz. Současné podmínky považujeme za nevyvážené a pokud by zůstaly tak, že budou zvýhodňovat jeden subjekt, museli bychom zvážit veškeré možnosti, tedy i případnou stížnost Evropské komisi na nedovolenou podporu," píše se ve vyjádření O2.

I třetí z operátorů Vodafone se negativně vyjadřuje proti způsobu, jakým se ČTÚ vypořádal s připomínkami k podmínkám aukce. Uvádí, že na prostudování dokumentu, který má 214 dní bude potřebovat několik dní. Nicméně už dnes obviňuje ČTÚ z toho, že nenastavuje podmínky trhu, aby byly co nejlepší pro spotřebitele. Navržené změny podle něj spekulativnímu chování nezabrání.

"Podle metodiky nejrespektovanějšího regulátora Britského OfComu, když ji aplikujeme na Český trh, navrhovaná rezervace spektra nenastavuje podmínky tak, aby byly co nejlepší pro spotřebitele. Domníváme se, že ČTÚ si žádnou podobnou analýzu neudělal. Na základě těchto skutečností musíme konstatovat, že úřad navrhuje nepřiměřený zásah do trhu a své kroky jakkoliv neodůvodňuje," řekla mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová. Vodafone věří, že se podmínky aukce ještě změní a o případných právních krocích se rozhodne až po zveřejnění finálních podmínek aukce.

Zdroje: ctu.cz, financninoviny.cz

Diskuze ke článku
Hrad Jaroslav
Čeští operátoři okrádají zákazníky jíž spoustu let a běžný zákazník se nijak bránit nemohl, při pohledu na tarify sousedních zemí je nám do pláče, tak prosím námitky operátorů se nyní sluší více než ignorovat.
Dokonce považuji za nehoráznou drzost si vůbec stěžovat po tom parazitování, které zde vládlo…
calebos
Jeste tu svini Dvoraka vyrazit na dlazbu a bude klid ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze